Prosim o pomoc
rudo 18.12.2014 11:20:38
>> Dav, 18. 12. 2014 09:26:29
ano ale toho bolo malo to jedli hlavne koli mineralom a vlaknine ale nebol to zdroj energie
a ked boli zvierata vyhladovane a nemali tuk tak urcite mali aj prazdne zaludky
rudo 18.12.2014 11:27:38
>> max39, 18. 12. 2014 09:21:40
kura si uvar vo vode a zjedz k tomu kopu zeleniny krou si mohol varit spolu s tym (vypi aj vodu)
a to maso ak bude chude tak si daj lyzicu koksaku alebo poctiveho masla
na surive salaty si mozes kvapnut olej staci par kvapiek alebo olivacu alebo koksak ci rybaci pripadne ten ryzovy
ale naozaj ten olej len trosku olejom sa nechceme zivit to len aby sa ta zelenina lepsia smyskala a niektore vitaminy potrebuju trosku na travenie aj vstrebavanie
tuky ktore presli tepelnou upravou su uz znicene a zoxidovane takze tucne maso ak ho smazis to uz nic moc a ani ten prepalaney olej zo smazenie je ti naprd
uz sm velakrat napsial ze varena strava by mala byt varena vo vode aby sa nepresiahlo 100C
ked som vzorny uvarim si vajcia na tvrdo na makko
ked klesnem s diciplinou tak robim prazenicu sice chuti na jazyku ale potom citim rozdiel aj v bruchu aj s energiou
Slaný
EdCable 18.12.2014 12:17:59
>> skritek Hugo, 18. 12. 2014 08:47:09
Ma sice prijemne vysoko bod prepaleni vuci jinym olejum, ale ve slozeni na muj vkus hodne omega-6 MK. Na smazeni bych doporucil ghee nebo prepustene maslo, coz jsou ciste maselne tuky s jeste vyssi odolnosti vuce teplote a celkove vyssi stabilitou. Navic neobsahuji ani laktozu ani bilkoviny kravskeho mleka, takze je snesitelne pro drtivou vetsinu lidi.
>> rudo, 18. 12. 2014 08:56:59
To byl jenom priklad, ze nizkotucne nizkosacharidove stravy se moc jist neda.
>> MartiNo, 18. 12. 2014 09:02:07
Ano.
>> max39, 18. 12. 2014 09:21:40
Pokud nemas hlad, klidne omez ten tuk. Ale nesnaz se vuli prervat hlad, to se nemusi vyplatit. Sadlo je taky idealni z volneho chovu, i kdyz cena je potom bohuzel jinde. Nevim jak u vas, v CR se da sehnat v bio kvalite.
>> Dav, 18. 12. 2014 09:26:29
Ano, ale stale se uvadi cca 5 % sacharidu. V lete jedli take boruvky a podobne plodiny.
>> ivan99, 18. 12. 2014 10:31:58
Cestu autobusem do prace:-)
>> ivan99, 18. 12. 2014 10:41:02
Ano, je soucasti mlecneho tuku (konkretne butyrate). Ale neni jich tam moc, cca 5 %, takze kdyz ma smetana na slehani 33 % tuku, tak SCFA tvori 1,5 % obsahu. Dalsi mlecne produkty pak jeste mene.
Zajimavejsi je opravdu jist tu vlakninu, z doporucenych triceti gramu dostanes podle propoctu cca 5 gramu SCFA*, coz odpovida 100 gramum cisteho mlecneho tuku nebo taky 350 gramu tekute slehacky.
- – je to prumer, zalezi od typu vlakniny.
runtachykard72 18.12.2014 18:24:56
>> EdCable, 18. 12. 2014 12:17:59 Braško ,Ty všetko vieš.Tvoj názor.Furt katujem domašnu slaninu a máslo.Dnes napr.3krat po 20dkg,okrem toho asi 20dkg masla rajo a 2 krat 250g kyslej smotany rajo..ešte padne bryndza liptov-s maslom zasa. Ešte mávam vo zvyku 30 perc eidam-aj 20dkg(s maslom ) len tak,,ryby makrela v oleji-tiež s máslom.Ku všetkému musím máslo, ked dôjde,alternujem masťou domácou-šmalec.Aj k obedu.Inak sa nezasýtim!.Máslo(rajo)dokonca žeriem aj k čokoláde,(kvalitnej-vysok obs kakaa) a hodne.Takto sa stravujem dlhodobo,nepriberám(pečivom šetrím).Mam 66kg . Momentalne cca 550km/mes..v príprave bude viac.Co povieš,???..zdravo ??(strava).dik.Jablka som zabudol-tiež hodne.Zeleninu nie moc.Mlieko plnotučne-hodne.Masa nie moc cca 15dkg/den-obed,inak nic.
Praha - Vršovice
Chrosel 18.12.2014 18:57:34
>> EdCable, 18. 12. 2014 12:17:59
Prosím tě, můžeš mi v jedné dvou větách vysvětlit, proč bych se měl vyhýbat řepkovému oleji ?
Asi před rokem jsem to řešil, a myslím že na základě tohoto srovnání rostlinných olejů jsem došel k závěru, že řepkový olej je bezva…od té doby nepoužívám jiný – olivový mi prostě nechutná.
No a teď čtu jak píšeš vyhýbat se olejům ze semen slunečnicovému řepkovému…tak vzhledem k tomu že evidentně víš o čem píšeš – co je na řepkovém špatně?
( Prosím nemíchejte do toho nikdo Babiše, spiknutí zemědělské lobby atd., díky )
A když už se ptám, ještě v něčem nemám jasno. Všude se píše jaká je sůl jedovatá a fakt je, že když jsem moc nesportoval, prakticky jsem nepřisoloval, vědom si toho, že sůl je skoro všude.
Dnes je to jinak, potím se při sportu cca 10 hodin týdně, snažím se vyhýbat zpracovaným potravinám, no a najednou mě něco začalo nutit solit si jídlo. V duchu si to zdůvodňuji tím, že toho dost vypotím, tak si tělo řekne.
Je to blbost, solit, nebo to platí pro nepohyblivé nepotící se?
Mockrát děkuju za případnou odpověď
Slaný
EdCable 18.12.2014 21:13:27
>> runtachykard72, 18. 12. 2014 18:24:56
Jestli nepribiras, nejevis znamky civilizacnich nemoci, dobre regenerujes tak proc ne? U slaniny pises domaci – pokud obsahuje dusitany ci dusicnany, tak ty se pusobeni tepla meni na nitrosaminy, ktere jsou rakovinotvorne. U mlecnych vyrobku nelze moc obecne mluvit – krom mlecneho tuku, ktery povazuji za zdravy, v sobe maji i laktozu a bilkoviny, ktere jsou potencialnim problemem pro nemalou cast lidi. Hodne behas, tim si muzes dovolit vyrazne vic stran sacharidu. Zdrava strava je pro me takova, na ktere jses zdravy ty – jako jedinec. To musis prvotne posoudit sam.
>> Chrosel, 18. 12. 2014 18:57:34
Doporuceni stran soli jsou podle me podhodnocena a jeji zdravotni dopad (hlavne na KT) nadhodnocen. Problem se studiemi vice soli → vice problemu je tom, ze vice soli ↔ vice prumyslovych potravin. Spatne se to vyhodnocuje, jestli je sul problemem, nebo jen ukazuje, jaky podil potravy je tvoren temi prumyslovymi produkty. Pokud jis prirodni veci, nebal bych se solit do chuti.
rudo 18.12.2014 21:15:02
>> EdCable, 18. 12. 2014 12:17:59
aha ak si chcel povedat ze sa neda zit iba na proteinoch tak ano jasne
len neviem ci to bolo kazdemu jasne z tak dlheho prispevku
tie proteinove diety to je zabijak urcite ne zadivadlo
Praha - Vršovice
Chrosel 18.12.2014 21:22:45
>> EdCable, 18. 12. 2014 21:13:27
K té soli…nojo to je zajímavý to mě nenapadlo, díky.
Prosím ještě něco k tomu oleji jestli máš chvilku.
rudo 18.12.2014 21:38:40
>> Chrosel, 18. 12. 2014 21:22:45
urcite mnozstvo soli potrebujeme ale vzdy ide o rovnovahu medzi Na a K
najdi si niekde clanky aj wiki ako funguje NaK pumpa
to je zaklad kazdej nervovej cinnosti teda aj svalovej
nadmerne Na je vylucovane ale zlozenie potu je viacmenej konstantne takze sa nutene vylucuje aj K a ine
takze predvakovanie jednym mineralom sposobi nedostatok inych
naprika paradajky su bihte na K a kto si nesoli alebo neje umele vyrobky solene tak by velkym jedenim paradajok vytvoril nerovnavahu
preto akosi kazdy intuitivny vnimajuc jedak so paradajky trosicku osoli
napriklad repikaty celer je bohaty na Na
a tak salat repikateho celeru a paradajok je tak viacmenej vyvazeny z tohto hladiska
doplnanie cistej NaCl soli pocas dlhych vykonov v horucave a pitie mnozstva vody moze viest napriklad k tomu ze bude bude nedosatok K
inokedy za rovnakych podmienok bez prijmu NaCl moze prist k nizkemu Sodiku
pozriet:
hyponatremie a hypernatremia
na toto zomire v amerika kazdy rok niekoko martoncov na verejnych maratonov – behaju to v mestach na slnku v horcuave casto aj 6hodin a nalievaju sa vodou az sa odsolia a pdanu
na jednom ultra padol bezec v krcoch a zastvovalo u srdce
doktor tam nebol analyzacny pristroj aby vedel ci Na alebo K ale musel sa rozhodnut lebo uz mu bezec umieral tak spravil najlepsi odhad a podal doo zily jedno ale zle rozhodnutie a tak ho chudaka sudili za zabitie
nastastie romum prevladol a bol nevinny
usporiatel v tych extrem podmienkach nemal zabezpecnu komplet vybavenu sanitku s analyzatormi
Slaný
EdCable 18.12.2014 21:44:01
>> Chrosel, 18. 12. 2014 18:57:34
Canola je specialne slechtena tak, aby mela hodne omega-3, coz neguje problemy s omega-6 (je ovsem na diskuzi, jestli je rostlinna omega-3 kyselina ALA stejne dobra jako zivocisne EPA/DHA na kterou ji nase telo musi menit a neni v tom moc efektivni). Hlavni slozkou je navic MUFA kyselina olejova znama jako hlavni slozka olivace, coz je dobre. Horsi je, ze ten celvy obsah PUFA je relativne (treba ve srovnani s olivacem) vysoky. Podobne jako u ryzoveho oleje bych ji radil do jakehosi druheho sledu. Pokud ti chutna a nepijes ji moc, nemel bych velke obavy.
Jeste bych chtel upozornit, ze to co pisu, je do urcite miry kontroverzni. Soucasny vetsinovy uzus zatracuje vsechny nasycene mastne kyseliny a vyzdvihuje PUFA. Z tohoto uhlu Canola vychazi jako super-olej. Ja s tim vetsinovym nazorem nesouhlasim, stejne jako treba stran doporuceneho prijmu sacharidu (vysoky) a tuku celkove (nizky). Ostatne nesouhlasim ani s tou soli
Slaný
EdCable 18.12.2014 21:47:01
Souhlasim s rudou stran pomeru sodik vs. draslik. Drasliku nastesti byva v prirozenych potravinach dost, zejmena zelenina a ovoce. Zkus si najit druhy bohate na draslik.
Praha - Vršovice
Chrosel 18.12.2014 21:54:14
Gentlemani, děkuji vám oběma…jdu studovat.
Pavla T. 18.12.2014 22:50:23
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
Velmi cenný příspěvek, díky za něj. Některé mé zkušenosti z doby hubnutí (a experimentování s výší bílkovin a sacharidů, tuků jsem tehdy jedla málo) začaly dávat smysl. Díky taky za krásný přehled tuků s komentářem.
rudo 18.12.2014 22:59:27
o tukoch sa aj takto pise pre verejnost, nazory poprednych vyzivovych lekarov slovenska
Slaný
EdCable 18.12.2014 23:07:39
K te Canole – jeste se podivej na te wikipedii, jak se vyrabi (zahrati, drceni, louhovani v hexanu, oderizace..), je to tam v tom tvem odkazu popsano. Pak si to srovnej s vyrobou toho olivoveho oleje. Nemam zadny dukaz, ze je to spatny postup stran zdravotnich dopadu, ale jsem vuci tomu neduverivy.
rudo 18.12.2014 23:18:33
>> EdCable, 18. 12. 2014 23:07:39
vyroba oluivaca nie je vsade rovnaka, naprikald je rozdiel ak olivy popadaju na zem alebo nie pouzitie roznych cistaicich chemikalii
nie vsetko sa priznava
Ked som Kourosovi pomahal na 6D povedal mi: vezmi peniaze zo stola a chod mi kupit najkvalitnejsi olivovy olej!
pytam sa: a to je ktory?
Kouros sa nasral : samozrejme ten Grecky!
v TV variach show povie sef – najkvalitnejsi olivac, samozrejme ten Taliansky
inde zas, samozrejme ten spanielsky
v tunajsej reklame nas australsky je ten najkvalitnejsi olivac podla prisnych noriem
a inak v ochodoch sa predavaju pancovane olivace
naprikald ten najlpesi australsky ale nema chut ci vonu
tak sa miesa podla zelanej chuti s talianskym alebo spanielskym ci greckym podla urciteho pomeru
a pravdu sa aj tak nedozvieme
Praha
ped7g 19.12.2014 00:49:10
rudo 19.12.2014 01:00:56
>> ped7g, 19. 12. 2014 00:49:10
ano to je zname podla kucharov je poradie:
- taliansko
- spanielsko
ale to je len o chuti
České Budějovice
PaKo 19.12.2014 05:55:07
>> rudo, 18. 12. 2014 23:18:33
Olivový olej s popisem „směs olejů ze zemí EU“ mi nesmí do domu. Optimum je alespoň z jedné země, ideál z jedné oblasti s garancí původu. Budu se opakovat, ale šetrně zpracovaný olej prý musí trochu pálit na jazyku. Pokud nepálí, byl při zpracovávání zahříván více než bylo zdrávo a spousta prospěšných látek je fuč. Pozor, pořád se bavíme o extra virgin!
rudo 19.12.2014 06:35:04
>> PaKo, 19. 12. 2014 05:55:07
ano len panny
max39 22.12.2014 09:22:24
Ahojte.
Konecne po dlhsom case môzem tento tyzden povazovat za celkom uspesny.Moju asi o nieco vylepsenu stravu sa mi celkom v pohode darilo dodrziavat cely tyzden.A to aj bez nocneho jedenia.Jediny moment zavahania prisiel v piatok ked kvôli celodennej praci som prvy krat jedol az o 20:30hod.No vtedy to zacalo.Potreba jest sa po prvom jedle tak vystupnovala,ze posledne jedlo som mal asi o 1:30hod.No a verte,ze to neboli moc vhodne jedla.Napr. posledny chod 3 domace klobasky+300g domacej oravskej slaniny+hermelin.Fakt hruza!!!Na druhy den rano som sa postavil na vahu a neveril som vlastnym ociam.
V kazdom pripade sa budem v buducnusti snazit si za kazdu cenu najist cas na jedenie aj cez den-VELMI DOLEZITE!!!
V sobotu som sa na zaklade pohladu na vahu a vnutornou nespokojnostou s tym co som spravil rozhodolsi dat pôstny den.Rano som si spravil velku misu(asi 4 litre) cerstveho suroveho salatu s osmich druhov zeleniny a to som papal cely den.Uz vecer som sa citil podstatne lepsie.
Moje piatkove zavahanie ma podporilo aj v myslienke na sobotny aj nedelny vystup na nas najvyssi kopec(891m).Ten co som doteraz zvladol len raz.A podarilo sa:-).Rozdiel v nadmorskej vyske sa prejavil dost vyrazne.Dole blato-hore sneh.Pre mna velmi narocne.V obidvoch dnoch som si este nadelil aj poriadnu davku brusakov a planku(2× viac ako bezne) a plus som v sobotu aj v nedelu siel na plavaren v ramci regeneracie.
Dakujem.Bez Vas by som to nedokazal.
Chôdza+velmi kratke behy : 38km(prevysenie 2100m)
vaha: 107,7kg(-2.1kg)
pas: 115cm(-2cm)
MAX
Skritek Hugo 23.12.2014 14:21:43
Maxi, super. Prichazi kriticky tyden a uvidime, jak ti vyjde srovnani pondelku. Jak bude cas, tak nevahej a vyraz na kopec!
max39 23.12.2014 17:15:20
>> skritek Hugo, 23. 12. 2014 14:21:43
Dakujem.
Ano,moja pevna vôla prejde tento tyzden poriadnou skuskou .Uz teraz sa otriasa v zakladoch.Ved uvidim.Dufam,ze v kopcekoch poskladam aspon 30km.
Prajem Vam vsetkym krasne a pokojne Vianoce.
MAX
Steven 07 23.12.2014 19:36:46
>> max39, 23. 12. 2014 17:15:20
Maxi, velká gratulace k TVÝM výkonům, a moc moc držím palce, ať tento týden zvládneš tak, jak si sám přeješ.
Jinak, Ti samozřejmě přeji, krásné a poklidné prožití vánočních svátků, pohodu, klid, lásku a mír v duši:-).
Steven
Steven 07 23.12.2014 19:39:55
Jinak, Ti samozřejmě přeji, krásné a poklidné prožití vánočních svátků, pohodu, klid, lásku a mír v duši:-).
Samozřejmě toto přání mám pro všechny nádherné lidičky na tomto serveru, které jsem zde za ten rok, co pobývám, měl čest poznat.
max39 23.12.2014 20:45:41
>> Steven 07, 23. 12. 2014 19:36:46
Steven,velmi pekne dakujem.
A prajem aj Tebe prijemne a pokojne Vianoce.Nech si obklopeny len dobrymi a veselymi ludmi a hlavne ludmi,ktori dokazu lasku a pokoj nielen prijimat ale aj rozdavat.
Stastne a vesele
MAX
mima 23.12.2014 21:00:25
>> max39, 23. 12. 2014 20:45:41
Zdravím všechny.I když se zde na foru moc neprojevuji,pohybuji se zde také již rok a mám pocit,že Vás znám hodně dlouho.Proto se k přání příjemných a krásných vánočních svátků připojuji.Dále přeji ať se vám podaří všechny cíle,které jste si předsevzali a běhání ať je jen a jen radost. Miloš
rudo 23.12.2014 21:20:02
ked sa tu sypu sviatkove zelania tak aj ja:
vsetkym vsetko najlepsie k sviatkom zimneho slnovratu uz sa vacsine zacne svetlo predlzovat
Žilina u Kladna
Pohoda 23.12.2014 22:16:25
>> max39, 22. 12. 2014 09:22:24
Maxi, rveš se s tím statečně i když přichází nejhorší období roku, ty to zvládneš, nebojím se o tebe , hezké svátky !
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.