Prosim o pomoc
Skritek Hugo 17.12.2014 07:27:27
>> max39, 16. 12. 2014 22:38:03
Ja bych vedela, co s klobaskama. I Sara a Evzen. A Chrosel by to vedel uuuuuplne nejlip .
Praha - Vršovice
Chrosel 17.12.2014 08:06:56
>> skritek Hugo, 17. 12. 2014 07:27:27
No tak to si piš !
Steven 07 17.12.2014 14:45:10
>> Pohoda, 17. 12. 2014 06:47:18
Moc děkuju za podporu. Máš ve všem naprostou pravdu. Musím se nad sebou zamyslet, zvolnit a změnit životní styl a vnímání života.
Ještě jednou dík.
Steven
pam65 17.12.2014 16:39:33
>> Steven 07, 17. 12. 2014 14:45:10
Vynech to MUSÍM. Vláčí tě za sebou z jednoho (životního) tématu do druhého.
pam65 17.12.2014 16:40:19
>> skritek Hugo, 17. 12. 2014 07:27:27
Doufám, že v klobáskách nejsou žádné sacharidy.
Steven 07 17.12.2014 17:18:31
>> pam65, 17. 12. 2014 16:39:33
Vynech to MUSÍM. Vláčí tě za sebou z jednoho (životního) tématu do druhého.
Rozumím. Jen si na to potřebuju zvyknout.
Všem ještě jednou děkuju Hodně jsem se tady o sobě v posledních dnech dozvěděl:-).
Steven
max39 17.12.2014 22:34:18
>> rudo, 16. 12. 2014 05:25:19""""neviem jednoznacne odpovedat zalezi kolko tukov uz za den mas, pretoze nadmerne mnozstvo zase zabrani ubytku vahy""""
Len tak potichucku sa chcem nieco opytat.Ale pšššš az nerozduchame ohen.
Ak tomu dobre rozumiem tak podla teorie"bielkovina+zelenina bez muky atd…" by som mal zhodit(schudnut) efektivnejsie ako keby som v jednom dni jedol sacharidove jedla(pecivo,cestoviny,ryza atd)+zelenina a maso alebo na druhu stranu zelenina+bielkovina.Ale s tym,ze oboje denne menu by malo rovnaky pocet kalori(alebo viac ako bol v tom dni vydaj)?
K tomu tuku.Nie je jedno ake je jeho mnozstvo pri NSS.Niekde som cital,ze je priam nevyhnutne ho davat viac.
Ale asi kvôli zdraviu sa ma znizovat,ci?
Napriklad ja som v zaciatkoch jedaval aj velmi mastne jedla s obrovskym poctom kalori a chudol som.Teraz som ho obmedzil preto lebo si myslim,ze lepsie na zdravie a vela kalori co sa tu tiez tvrdi.Sorry mam trosilinku z toho gulas.Tak si z obidvoch taborov berem to najlepsie co si myslim,ze je.Ale neviem ci znizovanie toho tuku je spravne.Ci tym neovplyvnim nejake ine machanizmy.
Ak tuk tak v mojom pripade aky?
Mast,slnecnicovy olej,maslo,olivovy olej alebo…?
Dopredu vsetkym dakujem.
MAX
rudo 17.12.2014 23:41:56
>> max39, 17. 12. 2014 22:34:18
tuky su zaklad zdravia ale nadbytocne denne mnozstvo sa neda vyuzit rozumne a je to potom zbytocna energia
NSS JE JEDNA VEC
ked tam mas bezcov co vazia 50kg aj s botami a idu bezat 100 mil cez hory a doly je pekne citat kolko coho papaju
ale ked sa moc hybat nemozes a snazis sa zhodit vlastny tuk
tak ti staci doplnat naozaj len ten nutny na zdravie''nejake
omega 3 = rybi tuk napriklad
a kokosovy olej, stacia 2 lyzice denne podla mna plus minus autobus
mnohe ine zdroje tukov najme tych bohatych na omega 6 su zbytocne a aj skodlive kedze podporuju zapaly
a zbytocne vela tukov v krvi stazuju dychanie sportovanie a v podstate nenuti telo aby si siahlo na vlastne brucho
ak popbezis nejaku 100km v zime a budes chciet staihnut 30 minut z vlanajsieho osobaku
das si riadnu kus slaniny na obcerstvivacky na hrubo naslamlcovany chleba s cibulou
ale ked nemisnis utocit na osobak a chces tam hlavne spalit vlastne brucho
tak pojdes pomalsie a len si budes davat trosku medu aby si zivil pecen na premenu vlastneho tuku na zdroj pohybu a tepla
najprv musis vediet aky je ciel a potom si vyberies prostriedky
max39 17.12.2014 23:50:27
>> rudo, 17. 12. 2014 23:41:56
""""Napriklad ja som v zaciatkoch jedaval aj velmi mastne jedla s obrovskym poctom kalori a chudol som""""
A CO TOTO?
MAX
rudo 17.12.2014 23:56:59
>> max39, 17. 12. 2014 23:50:27
uz nie si v zaciatkoch
prvotne chudnutia nie su to iste ako dlhodoby proces vtedy si stracal najme sol a vodu
ale kludne skusaj jest vela tukov a uvidis dokedy to bude fungovat
max39 18.12.2014 00:06:16
>> rudo, 17. 12. 2014 23:56:59
Nie to prave nechcem.Ja len ze podla niektorych teorii -viac lepsie. Atkinson a tak.
rudo 18.12.2014 01:16:28
>> max39, 18. 12. 2014 00:06:16
viac percentualne zastupenie tukov voci cukrom
teda ak si pridelis napriklad 3000 Kcal, tak mozes mat 500 Kcal protein
a 2500 Kcal cukor ale mozes mat aj 2500 Kcal tuk alebo mozes ist 1250 cukor a 1250 tuk
ak potrebujes naozaj tych 2500 ku tym proteinom tak je lepsie dat ich ako tuk
ale to neznamena ze cim viac tym lepsie v zmysle ze tak si daj
10,000 Kcal ako tuk
cim nemienim zavadzat pocitanie kalorii len ako ilustracia
cim vacsie % tukov to ano
ale nie kilo slaniny navyse
zelenina bohata najme na vlakninu sa nepremeni na cukor ale vlaknina sa v dobrom crevne bakterialnom prostredi premeni na kratkoretazcove tuky z ktorych si telo posklada take tuky ako potrebuje a pouzije ich tak ako potrebuje
ale samozrjeme na misu varenej alebo sparenej zeleniny si dat kusok masla alebo lyzicu oleja je dobra strategia
gilwen77 18.12.2014 04:54:14
gilwen77 11.11.2014 23:17:42
… zdá se mi, že máš jinak velmi erudovaný pohled na výživu, jen dle mého názoru trochu moc zaměřený na nízkosacharidovou stravu.
Za začiatkom vety si stojím, ale za koniec sa ospravedlňujem. Toto zrejme povedal mozog ovplyvnený čokoládou.
rudo 11.11.2014 23:42:46
.. nevyhadzujem, mozes sa tu od maxa kludne vselicomu poducit a inspirovat
Bingo! – ďakujem.
Max, sorry za spam.
rudo 18.12.2014 05:05:40
>> gilwen77, 18. 12. 2014 04:54:14
nereagujem, cokolvek to malo znamenat nereagujem
gilwen77 18.12.2014 06:28:12
>> rudo, 18. 12. 2014 05:05:40
To byla omluva za napadení ze zaměřenosti na NSS (z mé strany). Nic víc, přísahám!
(tedy malinko jsem naznačila, že jsem se od tebe hodně dozvěděla a že možná přeci jen kouknu na vaše NSS vlákno pro další info, ale to sem nepatří. Ta slovenština to měla jen osvěžit, tchán je z Terchové, moc se mi ten jazyk líbí)
EDIT 07:41: já som není zamerany na NSS … – No to mi právě došlo, proto ten můj OT příspěvek. Řekněme třeba takový můj „hlavní vánoční úklid“ (hlavní od slova hlava)
rudo 18.12.2014 07:21:44
>> gilwen77, 18. 12. 2014 06:28:12
ja som neni zamerany na NSS
ja som len total proti cukru a muke
NSS som len ukazal ako jednu z moznosti to riesit a kedze je to dost rozsirene a prakticke pre sport, tak sa to niektorym bezcom tiez hodilo
ale kazdemu cloveku radim specificky pre situaciu, nikdy nie vseobecne rady alebo ten isty pristup
to som sa naucil za sociku:
kazdemu podla potreby, kazdemu podla zasluh
Skritek Hugo 18.12.2014 08:29:06
>> rudo, 17. 12. 2014 23:41:56
" omega 3 = rybi tuk napriklad" … idealni priklad. Jeste, ze se uz Max ty ryby uci jist. A ted je prave ta spravna doba, kdy se da konzumace ryb nacvicit. Ja nevim jak vy, ale ja uz se na kaprika tesim!
Rudo, prosim te, cetla jsem, ze konzumace produktu z kokosu (mleko, olej, duzina…) pomaha beleni zubu. Vis o tom neco? Me zajima ten olej. Kokos jako takovy je jasny, ale olej? I kdyz je fakt, ze caj take zabarvuje.
Slaný
EdCable 18.12.2014 08:31:07
>> max39, 17. 12. 2014 22:34:18
Pro tělo je důležite mít a.) dostatek bílkovin, b.) dostatek glukózy a c.) dostatek kalorií ve vhodném složení.
Jelikož glukózu si tělo umí vyrobit z bílkovin a je součástí tuku, který jíš a který nosíš, tak při dostatečném příjmu bílkovin a tuku si o potřeby glukózy nemusíš dělat starosti. Dostatek bílkovin zajišťuje pocit nasycenosti, protože tělo se musí umět ubránit jejich nadměrnému příjmu, který by byl toxický.
Existuje i pojem „rabbit starvation“, odvozený od stravy Inuitů. V době na začátku jara neměli tradičně k dispozici moc potravy a zvěřina byla po zimě vyhladovělá – měla málo tuku. Inuité tak jedli maso bez dostatku tuku a protože měli omezenou možnost to maso sníst, tak nepřijímali dost energie a hladověli. Nebyla to otázka nedostatku potravy, ale nedostatku energie získatelné z této potravy.
Ty pokud budeš jíst netučná masa se můžeš dostat do podobného bodu. Pokud je tvé tělo dostatečně uzdravené (stran inzulinové a leptinové resistence), mělo by být schopno ten chybějící tuk doplnit ze svých zásob. Ale i tak bych byl dost opatrný, protože nedostatek tuku ve stravě při současném nedostatku sacharidů může spustit obranné mechanismy. Je to opět otázka mozku, který to všechno řídí, a částečně i otázka periferií – tkání, která mají ten tuk uvolnit a přijmout. Základním mechanismem je hlad – proto ti radím „jez podle svého hladu“. Pokud jíš dostatek bílkovin, je hlad signálem přidat tuk nebo sacharidy, přičemž sacharidů tělo zvládne upotřebit relativně málo (byť samozřejmě v závislosti na kontextu) a nadbytek glukózy je toxický, proto se přeměňuje na tuk. Hubnout proti hladu je hloupost.
Pokud reálně hubneš, nejsem pro drastické omezení množství tuku ve tvé stravě. Pokud jsi nasycen, můžeš zkusit snižovat jeho množství, ale radil bych opatrněji. Jinou otázkou je kvalita, což je dobrý dotaz.
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) – o jejich důležitosti pro tělo svědčí to, že jsme se je ani za několik miliónů let evoluce nenaučily tvořit. Jsou vysoce reaktivní, tedy snadno oxidují (žluknou) a to je proces, který ve svém těle nikdo rozjíždět nechce. Proto je tak populární termín antioxidanty. Druhou jejich nevýhodou je, že jsou hodně „kluzké“. Zcela bez legrace – zkus si promnout v ruce rybí olej za teploty 37°C a pak udělej to samé se sádlem. Tato vlastnost je vhodná pro mozkové buňky, ale pro zbytek lidského těla ne (ryby žijící v chladné vodě by naopak při vysokém podílu sádla ztratily pohyblivost). Tuky se zabudovávají do buněčných membrán a pro mozek určité malé množství PUFA potřebuješ, ale v membráně jiných buněk mění její vlastnosti k horšímu. Dostatečné množství dostaneš z normálního masa, ale jakýkoliv příjem navíc je zbytečný a může být potenciálně nebezpečný. Jinak dvě základní formy jsou omega-3 a omega-6 a měly by být vyváženy kvůli jejich roli imunitního hlásiče.
Mononenasycené mastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (MUFA a SFA-LC) jsou tukem, který tělo preferuje jako zásobní a který je dostatečně stabilní, aby z něho stavěné buněčné membrány správně fungovaly. Opět zahraji na notu evolučního argumentu – pokud by tyto tuky byly pro tělo nebezpečné per se, evoluce už by našla způsob, jak je nahradit. Třeba bychom zásoby energie mohli nosit ve formě škrobu jako to dělají rostliny.
Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) jsou nepříliš obvyklou formou tuku, který játra jednoduše přeměňují na ketony a tím pomáhají vyživovat mozek, který je jinak závislý na glukóze. Snižují tedy potřebu glukózy. Navíc mají částečně antibiotické vlastnosti.
Nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA) jsou ještě méně obvyklé – základním zdrojem dospělých je vláknina. Jak psal rudo – střevní bakterie se krmí vlákninou a vylučují SCFA, které si potom tělo bere jako zdroj energie. Jejich osud v těle je potom stejný jako u MCT, ale krom toho je dostatečný příjem SCFA dobrý pro imunitu a dá se předpokládat, že velká část zdravotních účínků vlákniny (s vyjímkou některých typů, které umí např. poškodit střevní výstélku – třeba pšeničná) je ve skutečnosti zdravotními účinky SCFA.
Jinak děti dostávají SCFA, MCT i vlákninu v mateřském mléce.
Čemu se vyhnout na poli tuků? Rozhodně všem tukům pocházejícím ze semen o ořechů – slunečnicový, řepkový apod. Obsahují velké množství PUFA a obzvláště omega6. Samotná semínka a ořechy v omezeném množství jíst doporučuji – obsahují kromě tuku i dostatek antioxidanů, který zmírňuje následky jejich reaktivity, a další živiny. Ale samotné tuky ne.
Upřednostnil bych olivový olej (hodně MUFA, dost SFA-LC), kokosový a palmový olej (velký obsah MCT), máslo (hodně SFA-LC a je to jediný významnější přímý zdroj SCFA pro dospělé), živočišné tuky – sádlo, lůj (vysoký obsah SFA-LC a MUFA) a tučné mořské ryby dvakrát týdně (pro doplnění omega-3 k vyvážení příjmu omega-6 z živočišných tuků).
U živočišných tuků (i sýrů, mléka či vajec!) zkus hledat kvalitu – prvotním zdrojem omega-3 jsou zelené rostliny a omega-6 semena. Průmyslově vyrábění živočichové mají v krmení hodně semen a jejich tuk tak má hodně omega-6. Přirozeně na pastvě chovaní živočichové jedí dost trávy (krávy, kozy, ovce..) nebo trávy, kořínků a drobných živočichů (kuřata, prasata..) a jejich tuk má více omega-3 a méně omega-6.
Pokud tedy to vepřové nebo ty klobásky pochází z konvenčního chovu, omez je. Ale dopřej si trochu zdravého tuku navíc – nech se vést svým hladem a nauč se rozlišovat hlad vs. chuť a naučené chování → pokud máš hlad, láká tě i představa chroustání mrkve, jinak to prý není hlad
Slaný
EdCable 18.12.2014 08:34:29
>> skritek Hugo, 18. 12. 2014 08:29:06
MCT umí hubit bakterie, takže by tady nějaký mechanismus mohl být..
Skritek Hugo 18.12.2014 08:40:03
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:34:29
Diky.
Skritek Hugo 18.12.2014 08:47:09
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
A to me laka chroustani mrkve i kdyz nemam hlad
Prosim te, Ede, ted vazne. Uzasne shrnuti, jen jak vypisujes ty oleje, co ryzovy olej? Ja se teda vecer mohu podivat na lahev, co to obsahuje, ale urcite tam nevyctu to co ty. Tak je jednodussi se zeptat. Predem opet dekuji. (doma pouzivam olivovy olej pri studene uprave, ci na dochuceni polevek, risota, na ryby…, ryzovy pro tepelnou upravu).
max39 18.12.2014 08:52:52
>> gilwen77, 18. 12. 2014 04:54:14
>> gilwen77, 18. 12. 2014 06:28:12
Vidis Janka vidis.Aj takto pekne sa to dá .
MAX
rudo 18.12.2014 08:56:59
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
pozor s tymi eskimakmi oni nemali pristup k zelenine a naozaj jediny zdroj energie bol zivocisny tuk
neplet ho s tym
MAX papa zeleninu poctivo, kazdy den zje tolko zeleniny co sa ani nepopapa na eskimackej svadbe
rudo 18.12.2014 09:01:01
>> skritek Hugo, 18. 12. 2014 08:29:06
teraz o bieleni nie som si isty tusim som niekde nieco videl ale neviem si presne spomenut a ako Ed povedal je antibak, takze na prevenciu proti zapalom pripadne na zastavenie malych kazov atd
kokosak sa takisto natiera na kozu, ako krem len tak
alke napriklad na spaleniny od slnka
kokos duzina je nieco uplne ine ako kokos olej a uplne ine ako kokos voda – mlieko
kokos olej je super potravina
keby som si mal vybrat ze niekde v izlocake budem dostavat dlohodobo len 5 potravin, kokos olej by bola jedna z nich
rzyovy olej pozuivam doma na varenie smazenie je dost odolny voci teplote a nemeni sa
ja na nom robim zeleninove leco napriklad, iny olej nepouzivame
Černé Voděrady
MartiNo 18.12.2014 09:02:07
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
Super, díky za přehled. A prosím ještě o ujištění: SFA-LC a SCFA obsahuje i máslo přepuštěné, že? (nevím tedy, kam by se ztratily, ale jsem totální laik…)
Skritek Hugo 18.12.2014 09:21:15
>> rudo, 18. 12. 2014 09:01:01
„rzyovy olej pozuivam doma na varenie smazenie je dost odolny voci teplote a nemeni sa“
To jsem prave vzdy vsude cetla a proto ho zacala uzivat. Jenze dnes se toho pise… a vy kluci tomu docela rozumite, tak se ujistuji. Diky moc za potvrzeni.
max39 18.12.2014 09:21:40
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
Pardon tu ma byt ""RUDO"" dal som sem omylom Martinu.
Obrovsky klobucisko davam dole z hlavy.
Ede doporucujes mi sadlo ale to co kupujem v obchode je tiez asi z priemyselneho chovu.
Napr.:na com si môzem osmazit na prirodno kuracie prsia alebo zelenimu pred dalsou upravou?
Inak teraz sa snazim viac obmedzovat aj ten tuk a vaha ide pekne dole.Mam v tom chaos.
Neviem ci jest masa nizkotucne,stredne tucne alebo aj tucne?
Cim viac sacharidov(zeleniny),tym menej tuku a naopak?(pri znizovani hmotnosti ale aj aby to bolo zrave)
RUDO:""""ak potrebujes naozaj tych 2500 ku tym proteinom tak je lepsie dat ich ako tuk""""
Ako,ze napr. masnejsie maso?
Uz neviem ako by som sa to jednoduchsie opytal.
Jest chude masa alebo nevadia aj tucnejsie.Predtym som jedol velmi tucne,teraz zas chude.Co je vhodnejsie pre chudnutie a zdravie.
Do salatu olej alebo nie?Kolko teda toho tuku môzem.Niekto tvrdi ze kolko chcem,ked jem iba zeleninu.
Zmateny MAX
Praha 4
Dav 18.12.2014 09:26:29
rudo: „pozor s tymi eskimakmi oni nemali pristup k zelenine a naozaj jediny zdroj energie bol zivocisny tuk…“
…myslím, že severské národy využívaly k obohacení stravy obsah žaludku velkých savců…
Bratislava
ivan99 18.12.2014 10:31:58
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
Normalne som si to vytlacil. Max sprav to iste. Dobrá praca. Muselo ti to zabrat aj dost casu.
Bratislava
ivan99 18.12.2014 10:41:02
>> EdCable, 18. 12. 2014 08:31:07
Jedna otázka. Ma okrem masla SCFA aj podobne produkty z mieka ? :
- smotana
- kefir
- tvaroch
- sirvatka
…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.