Proč nehubnu?
makoshark 12.05.2011 23:29:01
>> rudo, 12. 05. 2011 22:31:30
Jedí maso, ale mají ho v hodně omezeném množství. Běžci trénující v armádních kempech nebo třeba v kempech vedených keňskou atletickou federací při přípravě na například MS v krosu dostávají nějaké příděly masa, ale jak popisuje ve svých knihách o Keňanech třeba Toby Tanser (běžec a novinář, co dlouhodobě působil a trénoval v Keni), tak na většinu běžců se prostě nemůže dostat.
Nevím, co myslíš tím, že africká kukuřice není kuřice. Není to žádný speciální druh, není to žádný původní africký druh, ale ten stejný druh importovaný z Ameriky do celého světa.
Tady je článek o stravě deseti keňských běžců v tréninkovém kempu před domácím šampionátem v krosu. V kempu dostávali běžci přídely masa, ale i tak jsou procenta prakticky stejná, co jsem psal. Údaje, procenta, metodika, vše v článku.Jeden z autorů je Yannis Pitsiladis z univerzity v Glasgow, jeden z předních odborníků na východoafričany.
Food and Macronutrient Intake of Elite Kenyan Distance Runners http://www.dailybust.com/…Runners.html
rudo 13.05.2011 00:13:52
>> makoshark, 12. 05. 2011 23:29:01
vdaka za clanok, v podstate potvrdzuje to co sa pisalo uz davnejsie a co tvrdili spickovi bezci alebo ich treneri.
Clanok sa da citat vselijako zrejme v nom vidime kazdy nieco uplne ine. Disklusia o tomto clanku by zrejme zasluzila samostatnu debatu, je tam vela zaujimavych a dolezitych konceptov,
napriklad voda, pitie, celkova energia,,, a potvrdzuje ze zdravy aktivny muz by mal vystacit s 2000 kcal, pri tazkom trenigu s 2500 kcal a len vynimocne potrebuje 3000kcal.
zakial u nas hobici so sedavou pracou tvrdia ze potrebuju denne 5000–6000 kcal.
V clanku sa nikde nepisalo o tom ze jedia corn – kukuricu ale ze jedia maize co je botanicky nieco uplne ine a nepisalo sa tam ze by dovazali kukuricu z ameriky.
Mam kamaratku z juznej afriky s ktorou som to viackrat preberal. Pokial sa jedna o konzumacie obilovin, tych povodnych, neprevyslachtenych a hovori sa o jedeni kase, chleba a maize,
tak pre nasinca v strednej europe je to najlahsie napodobnit tak ze
zabudneme na psenicu raz jacmen a ovos a budeme si len kupovat neobrusene cele
zrna prosa a pohanky a budeme si sami varit a piect len z nich, tym by sme sa
velmi priblizili africkej strave
k tomu rozne fazule (to je zaklad aj v juznej amerike) a cabbage
naschval pouzivam anglicky vyraz cabbage aby bolo jasne ze sa jedna v cestine o zeli, v slovencine o kapustu.
po slovensky sa hovorilo – od kapusty chlap je husty
neviem ci sa hovorilo v cechach – pro svaly si skoc do zeli ?
rozdiel je tiez v priprave varit vo vode – nenicia sa aminokyseliny a nenicia sa tuky
takze to mnozstvo aminokyselin a tukov v strave africanov je dost vysoke, ked to porovname s typicko zapdniarskou stravou kde sa bielkoviny nicia smazenim a pecenim a tuky sa tiez nicia na vysokej teplote, potom zo stravy ktora ti da tabulkovo 1kg tukov a 1kg bielkovin = maso po upeceni nezostane ani jedna molekula neposkodeneho tuku a ani jedna molekula neposkodenej aminokyseliny
oproti tomu ak africania varia maso vo vode a varia vsetku zeleninu vo vode tak dostanu vsetky molekuly tuku aj aminokyselin
preto nahlad z nasej strany je uplne pomyleny ked si myslyme ze spaleny 1kg kus masa nam da to mnozstvo proteinov ktore bolo namerane ked maso viselo na haku u masiara.
Brno
Ovečka 13.05.2011 04:58:55
Rudo, nevím, jestli mají nějakou speciální kukuřici, ale dost o tom pochybuju, protože slovo maize je araukánského/taínského původu a neznamená nic jiného než kukuřici. Takto je rozšířeno po celém světě…
rudo 13.05.2011 06:47:03
>> Ovečka, 13. 05. 2011 04:58:55
vdaka za upozornenie, nenasiel som nejake specialne rozdelenie odrod, na wiki akurat je info ze kukuricu zaviedli na africky kontinent portugalci v 16 storoci,… zda sa ze je velmi vela odrod lisiacich sa nielen velkostou rastlin a anjma v poslednej dobe vyslachtenych na rozne ucely, toto slachtenie prebehlo v poslednych 100–200 rokov a najme poslednych 20 rokov v amerikach , najma USA a v europe, pricom sa uvadza ze v CZE sa pestuje GE kukurica. Nepriamo z toiho vyplyva ze slachtiace usilie nmmeprebiehalo v afrike a ze stale mozu rast odrody zo 16 storocia.
tento link popisuje africke jedlo Ugali, spomiane aj v clanku o bezcoch :
http://en.wikipedia.org/wiki/Ugali
zaujimava je tam poznamka ze muka maize na Ugali je zomleta z kukurice rastucej v podsaharslkej oblasti schopnej prezit a rast v dlhych obdobiach sucha, predpokladam ze to nie je moderna EU alebo USA kukurica . Napriek tomu z popisu Ugali sa zda ze v podstate Ugali a teda jedlo z maize, neobsahuje ziadne specialne ziviny a ze to africania pouzivaju len ako podsaharske knedliky – teda skroby na cukrovu energiu a ako nieco cim jedia alebo s cim zajedaju zeleninu a maso,
teda Ugali z maize je == KNEDLO v jedle knedlo vepro zelo
zaver teda je ze maize pre africanov nahradaza mukovce a dava im navyse tu prazdnu cukrovu kaloricku hodnotu z komplexnyxh carbs bez provokacie inzulinu.
Maize teda nepredstavuje tajonmstvo ziskavania mineralov a aminokyselin v strave africkych bezcov, poskytuje iba vyhodu v porovnani s knedlikmi a pecivom.
Monny 13.05.2011 08:29:08
Tak někteří jsou z různých důvodů vegetariáni a někteří se „omezují“ v jiných věcech – nezaneřáďují si organismus těmi umělými hnusy z továren, poctivě zkoumají jaké složení má ta která surovina, jí odlišně od toho, jak je naučili jejich rodiče a snaží se jíst jako lidé před tisíci lety… A má otázka zní – v čem jim to zkvalitňuje život? Já jím „současně, evropsky, konvenčně“ a nemám pocit, že by mi to nějak ubližovalo, žádné zažívací problémy, žádný vysoký tlak, žádná únava. Neříkám, že ta snaha o extra zdravý způsob života je špatná, určitě alespoň psychicky „starám se kvalitně o své tělo“ to je přínos a taky je to něco jiného u výkonných sportovců, jen bych ráda věděla ty přínosy v každodenním životě, ne, že si necháte udělat nějaké měření a máte radost z toho, že máte nějakou hodnotu přesně v tabulce „jako člověk knovízské kultury“. Nemyslím to zle, chápu, že to trvá, než k tomu člověk dospěje a zkušenosti jsou nepřenositelné, ale přesto jsem zvědavá
Praha
EvženGe 13.05.2011 08:49:54
>> Monny, 13. 05. 2011 08:29:08
Rád bych se tady přidal k Monice. Je mi navíc o 32 let víc (no fuj . A živím se podle okamžité chuti a většina odborníků by se z toho zbláznila. Jako odstrašující příklad uvedu vejce na slanině s topinkou, česnek, rajče a poté vyběhnu. Ruda právě omdlel. . Nicméně třeba dnes vyplením obchod s ovocem, protože mám chuť na ovocný salát. Všechny zdravotní hodnoty mám v normě (taky hodně přes sto odběrů krve a tam při odchylce neberou). Takže by mě potěšilo také vysvětlení, jak moc mi to neprospívá nebo zda jsem výjimka (i to může být). Včetně vysvětlení třeba „zahlenění střev“. Já už bych je měl mít zcela ucpaný. Prosím pokud to vyznělo jako vtip, tak určitě ne. Možná mám „genetickou kliku“ a pokud to tu někdo vysvětlí, tak si z toho taky něco vezmu. Do Rudy tu občas dělám vtípky, ale byť se někdy v názorech rozcházíme, tak jindy mi svým podrobným vysvětlením moc pomohl. Proto doufám, že už ho vzkřísili.
PeterFabok 13.05.2011 08:56:08
monny and evžen: jest europsky konvencne moze znamenat vela veci, podla toho, co pise Evzen si ale minimalne pripravuje jedlo sam, co je totalny rozdiel od konzervovanych instantnych veci a sraciek typu McDonnald's.
dalsi rozmer totiz dava jedlu vklad, ktory pri priprave uplatnuje ludska tvoriva energia. preto nase babky hovorili, ze jedlo pripravene s laskou je zdrave ;) stare recepty totiz maju svoju logiku, zaobchadzaju so surovinami tak, aby vysledny efekt maximalizoval potencial jedla pre cloveka…
rudo 13.05.2011 09:14:07
>> EvženGe, 13. 05. 2011 08:49:54
behat na cesnak je prakticke je to otazka osobnej bezpecnosti,. nechcem ale zachadzat do upirologie este stale su na svadobenj ceste
Praha
EvženGe 13.05.2011 09:16:18
>> PeterFabok, 13. 05. 2011 08:56:08
No vidíš, to je třeba věc, která mě nenapadla. V pásových stravovnách (libovolného názvu) se zastavím tak 2× do roka, když OPRAVDU není zbytí. A je taky pravda, že v obchodě s kořením jsem vážený zákazník, protože něco (bylinky, ale i jiné směsi) sypu skoro do všeho.
Monny 13.05.2011 09:16:50
>> EvženGe, 13. 05. 2011 08:49:54
Jé, tak ta topinka s vajíčkem a slaninou mě dostala, úplně na ni mám teď chuť A bez rajčat je topinka úplně zabitá, to já taky ráda. My jsme třeba včera s přítelem k večeru vyrazili na cyklo-běho okruh (já většinu jedu, on většinu běží a na mých skromných 5 kiláčků se prohodíme) a když jsme se v 8 vrátili domů, dělali jsme domácí těstoviny se slaninou, cibulkou, rajčaty a žampiony – mňamka, takhle navečer hned po běhu a jak nám bylo blaze
PeterFabok Je pravda, že si doma vaříme sami, poslední hit je u nás právě strojek na těstoviny, takže zkoušíme těsta z různých druhů mouky. Ale třeba na zítra je v plánu konfitovaná kachna(6 hodin si plave v troubě zcela ponořená v sádle) s domácím knedlíčkem), o jejímž přínosu pro zdaví či moji snahu mít hezkou postavu nemám sebemenší iluze. Tak se teď můžu uspokojovat aspoň tím babičkovským „jídlo připravené s láskou je zdravé“ Jo a do „mekáče“ se stavím tak jednou za měsíc na jeden cheeseburger, jinak ve fast foodech nejím vůbec (i když si matně vzpomínám na nějakou cestu z clubu tak ve tři ráno kdy jsem měla neodolatelnou chuť na gyros v housce).
rudo 13.05.2011 09:19:52
>> PeterFabok, 13. 05. 2011 08:56:08
laska je energia, je to realna fyzikalna energia a podla vsetkych zakonov fyziky je neznicitelna. pomocou energie lasky je mozne pretransformovat aj inak nejeditelne potraviny, dosta ich na ovela vyssiu vyzivovu hodnotu. Varenie s laskou bola prax a poznanie velmi bezne vo vsetkych civilizaciach, takmer sa to podarilo vyhubit.
Pamatam na case jogy este za husaka, ked prisiel z Viedne Swami Maheswarananda, byval a stravoval sa po joginskych rodinach v Blave vyzadoval aby sa mu jedlo varilo s laskou. Niektore zeny mali z toho take mindraky, nevedeli co to znamena a ako to varit, niektore skusali pri vareni neustale spievat.
Praha
EvženGe 13.05.2011 09:21:21
>> Monny, 13. 05. 2011 09:16:50
Taky musíš bydlet v Brně? Hned bych se zastavil na večeři. Na kachnu ne (tu já nerad, nevím proč), ale kvůli těm těstovinám začnu uvažovat nad dvěstěkilometrovým výletem na kole do Brna.:-D.
Monny 13.05.2011 09:28:03
>> EvženGe, 13. 05. 2011 09:21:21
Jasný, všichni jsou vítáni, známí k nám pravidelně chodí na kulinářské večery ochutnávat co je nového a dobrého, ale jen my máme ten dobrý pocit, že aspoň část z toho vysportujeme
Liberec
Rybka77 13.05.2011 11:04:06
>> Monny, 13. 05. 2011 09:16:50
já do mekáče chodím jen na zmrzlinu…to je moje
jinak jsme si tam myslím v létě koupili něco, ani nevím co, byli jsme na dovče a byl hlad, tak jsme jen projeli okolo a nakoupili.
a taky bych se u vás hezky nadlábla.:-D
rudo 13.05.2011 11:14:01
uvaril som zemiaky v supke, rozpucil, primiesal ovsaky a kukuricnu krupicu, morsku sol, 2 vajcia, trosku oleja a dobre rozmiesal, prisipal skoricu a kakaovy prasok., pridal sa med. Polovicu hmoty rozotrel do vymastenej jenskej misy a dal predpiect. potom sa na rozotrela zmes z makovej konzervy a poukladali ceresne z kompotu a dalo zas na chvilu piect a nakoniec sa na to rozotrela druha cast zemiakovej zmesi a sa to dopieklo.
chlpaty makovy kolac
Černé Voděrady
MartiNo 13.05.2011 11:23:44
>> rudo, 13. 05. 2011 11:14:01
Makova konzerva?
>> Rybka77, 13. 05. 2011 11:04:06
To je dobrý, já taky ujíždím na McD zmrzlině (s čokoládovou polevou)
rudo 13.05.2011 11:29:40
>> MartiNo, 13. 05. 2011 11:23:44
mak sa tu bezne nepredava, dlhy cas bol zakazany v ramci protidrogovej pretvarky, teraz ho dostat v malych baleniach velmi draho a nik tu nema makove mlynceky.
makovu konzervu som kupil v nemecko svajciarskych lahodnok kde sa predava spusta dovezeneho stredo EU tovaru,
polska konzerva – MASA MAKOWA je v tom vselico ine okrem maku
pre mna nudzove riesenie
Nina H. 13.05.2011 12:00:19
>> rudo, 13. 05. 2011 11:14:01
Ten recept znie skvele, určite to doma vyskúšam, len s čerstvým ovocím
LemonaidLucy 13.05.2011 12:11:18
>> Monny, 13. 05. 2011 09:16:50
No u vas bych se taky nadlabla! Testoviny miluju.MOje oblibene jsou s nakladanymi susenymi rajcaty, mozzarelou a rukolou. Strojek na testoviny sice nemame, ale uz leta si peceme vlastni chleba a pecivo.
Z McDonalda muzu obcas taky jen tu zmrzlinu
A muj oblibeny dezert je obycejne zkvasene mleko (je z toho takovy tuzsi jogurt), to delame taky doma. A kdyz mame hosty, tak to smicham s vanilkovou zmrzlinou a skorici a dozdobim jahodami a matou.
Sakrys, nebylo tohle vlakno o hubnuti? Mohli bychom tu zalozit kulinarsky koutek…
Černé Voděrady
MartiNo 13.05.2011 12:24:45
>> rudo, 13. 05. 2011 11:29:40
Aha aha, tak to jo, úplně jsem se toho slova „konzerva“ v tvém receptu zhrozila
lassie 13.05.2011 12:25:57
>> LemonaidLucy, 13. 05. 2011 12:11:18
Mohli bychom se přidat k Evženovi a udělat dlouhý kolovýlet za brněnskými pochutinami, nebo uspořádat nějakou akci – hubnutí (běh či kolo), pak se dojíst, vytrávit a zase hubnutí:)
Monny 13.05.2011 12:49:12
>> LemonaidLucy, 13. 05. 2011 12:11:18
Já to tušila, stačí nadhodit pár dobrot a z každého vypadne nějaká ta laskomina, kterou občas zahřeší To mléko se zmrzkou a jahodama zní lákavě… A strojek na těstoviny měli myslím minulý týden v Albertu za 400,– vypadal úplně stejně jako ten, co máme doma, jen byl tedy nesrovnatelně levnější a myslím, že s dětmi by mohla být tvorba těstovin docela zábavná No a co dodat k hubnutí, ať nejsem OT? Jde na mě trochu hlad, tak jsem si teď dala dvoukalorický TicTac
Liberec
Rybka77 13.05.2011 13:07:21
>> LemonaidLucy, 13. 05. 2011 12:11:18
jé, to by se mohlo hodit vlákno se zdravými a chutnými recepty.;-)
Praha
EvženGe 13.05.2011 13:26:27
>> lassie, 13. 05. 2011 12:25:57
Já ti nevím. Přece jen jet na večeři do Brna…? I k Tobě do Rakovníka bych se rozmýšlel. To už by musela být večeře!!! A navíc bych určitě táhl s sebou pití a po večeři domů, no nevím, nevím.
Bílovice-Lutotín
katkaty 13.05.2011 15:26:51
>> rudo, 13. 05. 2011 11:29:40
Kdeze to jsi? Tady je to stejne(Anglie) taky mak nedostanes koupit a jak uz v nejakem polskem obchode tak nemam mlynek. O tech konzervach uz jsem taky slysela.
Tak ja si zrovna dala vlocky.
beauty 13.05.2011 22:06:22
To se to tu zvrtlo.
Těstoviny miluju. Taky dělám domácí-nemám strojek. Většinou dělám taštičky-s masem nebo i na sladko (tvaroh, povidlové).
Dalším oblíbeným jídlem je italské houbové rizoto. Na to jsem naučila celou rodinu z mé strany. Sice nejprve remcali, že je rýže tvrdá, ale zvykli si a už jej milují taky.
Mc Donald a jiné podobné podniky (bageterie) nenavštěvuji (syn se občas dožaduje,ale snažím se to korigovat jen na tu zmrzlinu max. hamburger). Tento typ jídla mě vůbec nevyhovuje. Nekupuji instantní polévky, omáčky, jíšky, mražené pizzy a jiné podobné chemické výrobky. Moje tělo se tomu hrozně brání a vůbec mu to nechutná (kdysi to tomu tak ale nebylo). Ani zmrzlina z Mc donald mě nepřijde extrémně dobrá. Když už, tak si dám nanuk mražené jahody nebo mražené maliny. Když peču, tak piškotovou roládu, kterou naplním jahodami s jogurtem. Pro mě je to neskutečná delikatesa.
>> LemonaidLucy, 13. 05. 2011 12:11:18 to zní zajímavě, jestli se tu založí vlákno na toto téma, prosím o receptík-poměry surovin.
rudo 13.05.2011 23:36:29
>> katkaty, 13. 05. 2011 15:26:51
Melbourne telom, Krkonose duchom
rudo 13.05.2011 23:40:02
plnotucny pravy joghurt (Greek style), zamiesat do toho praskovu skoricu a kakaovy prasok
funguje to ako nahrada cokolady pri odvykani zo zavislosti
a ak treba da sa do toho primiesat med
ako teply napoj zmiesat praskovu skoricu a kakaovy prasok a zaliat vriacou vodou, ak treba tak med
Praha
Mattyna 14.05.2011 07:22:09
>> sim11, 08. 05. 2011 14:40:55
teď mě tak napadlo, neví zda už to tu někdo náhodou nezmínil,ale nebáháš třeba v moc vysohé tepovce? tam se totiž nepálo tuky,ale cukry. Tuky potřebují hodně kyslíku a to při vysokém tepu nemají.Máš sporttester?
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 14.05.2011 11:26:59
>> Rybka77, 13. 05. 2011 13:07:21
Tady je… http://www.behej.com/…89-co-varite
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.