Prosim o pomoc
Desert 13.09.2014 15:09:38
>> skritek Hugo, 13. 09. 2014 13:30:23
beru to jednodušeji, sáček mražené zeleniny ( 450gr.), podusit, zahustit 100gr rýže, k tomu nějaké maso,
Žilina u Kladna
Pohoda 13.09.2014 15:33:21
Já hodně podobně ,lehce, chvilku, na oleji osmažená zelenina ( 3/4 talíře, kuřecí, přírodní plátek a maličký kopeček qinoi), ráno plátek žitného chleba s tvarohem, talířek syrové různobarevné zeleniny ( čím víc barev, tím lepší )
Brno
Petr Kaňovský 13.09.2014 15:49:17
Já se vesměs ani neobtěžuji zeleninu vařit, prostě na talíř pokrájím rajčata, či papriku, někdy i řepu, či přidám sterilovaný okurek či hrášek a rovnou sním k ostatnímu jídlu, ať už studenému (kuřecí šunka, sýr), tak teplému (třeba rybí filé – dám na teflonovou pánev, posolím a opaprikuji, trochu podliji vodou a počkám, až se rozmrazí a prohřeje, na talíři posypu strouhaným sýrem). Ze zeleniny vařím jen fazolky (dám je zmražené do horké vody, počkám, až začne znovu vřít, za 4 minuty scedím, zamíchám do toho trochu Gervais sýra či posypu sýrem a jím) či brokolici (tu vařívám čerstvou, přibližně 8 minut).
Steven 07 13.09.2014 18:39:26
>> skritek Hugo, 13. 09. 2014 13:30:23
Skřítku, toho pstruha orestuješ samostatně, nebo ho položíš na tu zeleninu? Pomalu zapéct, aby se propojily chutě té zeleniny a lososového pstruha, nebo samostatně?:-)
Skritek Hugo 13.09.2014 19:59:40
>> Steven 07, 13. 09. 2014 18:39:26
Hele, jak kdy. Dnes jsem to pekla v horkovzdusnetroube asi 5min na 160 stupnu s tim, ze to bylo pokapano oliv.olejem, posypane lehce morskou soli, peprem a koprem a polozene kousicky duziny z citronu. A pak jsem to jen na taliri plozila na tu zeleninu. Jedina chybka byla, ze ta zelenina mela byt podlita suchnym cervenym. I kdyz to jsem poznala ja, muz si nestezoval .
Treba na zitra mam filety z dorady a ty budu delat s listy spenatu a nasekenymi rajcaty a to urcite lehce osmahnu samostatne. I kdyz to uz je hodne lehke, tam bude i opeceny brambor nalozeny v bylinkach. Ono zalezi, jak je ta ryba mastna a silny filet. Mastne maso (napr. makrela) vzdy pripravuji se zeleninou, v niz to klidne necham predem odlezet, to vytahne tu mastnost. Kdyz je to takhle cista ryba jako dnes, tak je skoda chut rusit. Pokud je ryba bahnitejsi ci de facto bez chuti (napr. treska), tak to musim zachranit jinak Nicmene ja nejsem nijak vasnivy kuchar, takze to urcite jde delat lepe a chytreji
P.S Koment muze k dnesni dynove polevce, ve ktere stala lzice: „to je skoro jak svickova“
tinaB 13.09.2014 20:02:56
KONEČNĚ NĚJAKÁ ROZUMNÁ ŘEČ V poledne jsme dýňovou polévku měli taky, dnes večer byla cuketa plněná mletým masem, tj. vydlabané půlky cuket naplněné směsí mletého masa ( dle vlastního výběru ), drobně nakrájené cibule, prolisovaného česneku, koření-dala jsem dalmátskou směs z dovolené, něco jako provensálské koření, v originálu je čubrica ev. majoránka, to celé zapéct, před dokončením posypat sýrem. V pátek byl chobotnicový salát-chapadla vařím 40 minut v tlakovém hrnci, pak udělám zálivku ze šťávy z jednoho citronu, lžičky dijonské hořčice, olivového oleje, sůl, pepř, promíchám s nakrájenou chobotnicí, rajčaty, červenou cibulí, petrželovou natí, posekaným česnekem. Každý pátek máme rybu, většinou pražmu nebo pstruha, do bříška jim strkám bylinky a stroužky česneku.Každou středu nakrájená syrová zelenina, doplněná nějakými rybími konzervami, pro hladovce ještě vajíčkem natvrdo. Takže 2× týdně máme ryby. Sladká tečka na závěr – jablečný štrůdl, čímž nemyslím rozválené lístkové těsto, nýbrž klasický tažený závin-těsto z 300g mouky+plus další suroviny rozdělím na 4 díly a na utěrce vytáhnu tak, aby ten utěrkový vzor prosvítal, jinými slovy-toho těsta tam opravdu moc není, pokud moc neosladím jablka ( 300g na jednu nohu ), je to relativně dietní. Ale zatraceně pracný.....Děcka, nechcete založit speciální vlákno na toto téma?
Steven 07 13.09.2014 20:03:12
>> skritek Hugo, 13. 09. 2014 19:59:40
Skřítku děkuju, jsi nejen vynikající běžec, ale také skvělý kuchař. Lehké, zdravé, chutné, používáš víno, což je mi blízké, pro Maxe značka ideál a já určitě vyzkouším:-)
Steven 07 13.09.2014 20:11:23
>> tinaB, 13. 09. 2014 20:02:56
Tino, vynikající nápad, pravdou je, že já Maxovi poradím akorát tak, že tatarka se dá nahradit kyselou smetanou s česnekem, atd, ale ono se dá i se zdravými potravinami kouzlit. Já umím tak akorát dát kuřecí řízky bez kůže na cibuli evt. nějakou zeleninu posypat nějakým kořením a už mi to všechno leze i ušima. Vzhledem k tomu, že už není mým primárním cílem hubnout, tak mám širokou škálu jiných možností, včetně ořechů, sýra, což Max nemá. Nemá zatím takový výdej. Takže každá rada, recept, co ozvláštní, fakt super nápad:-). A myslím se, že tohle vlákno čte fakt hodně lidí, nepíšou akorát, protože nechtějí exhibovat.
Skritek Hugo 13.09.2014 20:16:36
>> tinaB, 13. 09. 2014 20:02:56
Nad timhle vlaknem zacinam slintat Tu chobotnici musim zkusit!
Souhlasim, konecne jde nejake jidelni vlakno spravnym smerem. Je mi to blizsi nez diskuse o tom, co ma o gram vice sacharidu. Teoretici prominou, ale pro me je konkretni priklad tisickrat lepsi.
tinaB 13.09.2014 20:39:49
>> Steven 07, 13. 09. 2014 20:11:23
Té tatarce se přiblížíš taky tím, že místo česneku dáš drobně nasekané okurky a trochu nálevu,; tu smetanu lze taky nastavit různě tučným jogurtem.Kdybych chtěla hubnout( nechci, postavu nemám běžecky ideální, ale z lékařského hlediska ano a jsem ráda, že mi v 50 metabolismus funguje tak jak funguje, díkybohu za to ), použila bych jenom jogurt, ten lák přerazí všechno.Variantu s česnekem a bylinkama používám jako omáčku ke grilovanému masu.
Steven 07 13.09.2014 20:51:41
>> tinaB, 13. 09. 2014 20:39:49
Díky díky, zkusím:-).
svbezec 13.09.2014 21:36:11
>> rudo, 12. 09. 2014 22:48:57
Stale si nespomenul jedinu vec co z toho clanku je hovadina.
svbezec 13.09.2014 21:40:15
Ked uz sme pri tych receptoch, nieco jednoduche z dneska: tekvicu hokkaido nakrajat na platky aj so supkou, posolit, koreniny podla chuti, poliat olejom a hodit do truby pripadne s dalsou zeleninou. Dnes som pochopil vetu, ze je lahke byt vegetarianom v Indii, kde maju 50 druhov tekvic
tiborw 13.09.2014 22:01:17
Ja dnes na rano klasicka omeleta z dvoch vajec so slaninou, postruhanym syrom gouda a postruhanou cuketou kvoli farbe. K tomu trochu ladoveho salatu s jednou paradajkou pokvapkane olivovym olejom. K tomu caj nesladeny matovy.
Na obed pecene kura z domaceho chovu, k tomu ako priloha postruhana kapusta so solou, olivovym olejom a 10% smotanovym jogurtom. Tu kapustu mam fakt rad a davam si ju aj samstatne ako veceru. Mozem jej zjest aj pol kila .
Na vecer salat (ladovy, paradajka, cuketa, olivovy a tekvicovy olej, mozarela, tekvicove semiacka, salatove korenie natural). Ako sladku bodku som si dal 2dl plnotucneho mlieka a za hrst olupanych madli s kavovou lyzickou medu.
max39 14.09.2014 00:35:35
>> Desert, 13. 09. 2014 15:03:31
„a to jako chceš tvrdit, že zelenina nemá sacharidy“
Ale ved to som nikde nenapisal .Mozno to vyznieva z vety:doobeda sacharidy a poobede zelenina.Ved ja viem ,ze aj zelenina ma sacharidy(poniektora aj dost),ale ovela menej(z tych co mam vybrane) ako ryza,chlieb,zemiak.cestoviny… a tieto potraviny mam za sacharidy.No
Recepty su suprove.Dynovu polievku idem robit dnes.Musim najist niaky dobry recept.Prosim vas, kolko gramov naturalnej ryze, pripadne zemiakov by som podla vas mohol doobeda zjest(ja viem RUDO napise 0,00 !!!! ).Dakujem MAX
Steven 07 14.09.2014 00:43:48
>> max39, 14. 09. 2014 00:35:35
Nečetl jsem příspěvek, neznám kontext, nicméně ..... na to jestli i zelenina má sacharidy nebo ne se prostě vyser:-).
Na druhou otázku nedokážu odpovědět, nevím, čím se živíš, což není důležité, ale jiný výdej má člověk v kanceláři a jiný někdo, kdo je celý den na nohou, taky bych moc neřešil, a to ve vztahu k nikoliv nedávné minulosti. Jestli znáš českou filmovou klasiku použiji slovo přiměřeně. I kdyby Tvé přiměřeně nebylo tak úplně přiměřeně v porovnání s nedávnou minulostí, pokrok.
A dem spát, nebo si rozházíme hormony:-). Dobrou Steven
max39 14.09.2014 00:50:13
>> Steven 07, 14. 09. 2014 00:43:48
„A dem spát, nebo si rozházíme hormony:-).“
Tak u mna to uz viac rozhadzat asi ani nejde. .Ale dobra poznamka.Dobru aj tebe.
Žilina u Kladna
Pohoda 14.09.2014 06:48:33
>> max39, 14. 09. 2014 00:35:35 Jak jsem to udělala já :předesílám, nemusí to tak být pro všechny, každý má jinou spotřebu. Můj původní talíř : 3/4 talíře příloha, zbytek maso ( velikosti dlaně ),většinou bez zeleniny. Můj nynější talíř : 3/4 talíře zeleniny, maso a když potřebuji, tak tam vmáčknu malý kopeček přílohy
Žilina u Kladna
Pohoda 14.09.2014 06:55:24
>> tinaB, 13. 09. 2014 20:02:56 vlákno jídelníček už existuje, stačí, když ho znovu obnovíme, nemusíme zakládat nové, já jsem taky pro
Desert 14.09.2014 07:02:22
>> max39, 14. 09. 2014 00:35:35
omlouvám se špatně jsem zmáčkl odkaz, měl to být dotaz na Ruda ( opraveno),
Žilina u Kladna
Pohoda 14.09.2014 07:25:47
>> rudo, 14. 09. 2014 05:56:23 ano, tak přesně to se mi stalo, po vysazení pšenice, za 2 měsíce úbytek v pase 9cm a každý mi říkal, to je v přechodu normální, to přibere každá . Ještěže jsem se s tím nesmířila, prostě to břicho mi fakt vadilo a jen běhání nepomáhalo. Díky Rudo, tento článek není výmysl.
Olomouc
BlankaM. 14.09.2014 11:08:12
Skvělé recepty, přidám také jeden. Jde o co nejvíce zjednodušenou verzi cizrnové polévky : Ráno před odchodem do práce namočím do neosolené vody cizrnu. Po příchodu z práce vyměním vodu za čerstvou, přidám kmín, pepř, bobkový list, nové koření (ne sůl), dám vařit na mírném plameni a jdu si na cca 60 minut dělat něco jiného. Pak přidám svou oblíbenou směs mražené zeleniny (každý má rád jinou, takže dle chuti) a trošku soli a vařím dokud není zelenina tak měkká, jak to má kdo rád. Na závěr část polévky rozmixuju ponorným mixérem tak, aby se trochu zahustila, ale část zeleniny a cizrny zůstala vcelku. Hotovo. O víkendu, když je více času na vaření, tak se dají dělat mnohem propracovanější cizrnové polévky, ale tahle se dá pohodě zvládnout i v poklusu ve všední den.
svbezec 14.09.2014 12:45:00
>> rudo, 14. 09. 2014 05:18:58 Ja som ten clanok nehodnotil, tak naco by som opakoval rozumne veci co tam su , triezvo uvazujucemu cloveku su snad zrejme.
"a zrazu z toho robia niektori nejaku hodnotnu studiu?
samotna hlavna myslienka – jest sa moze hocico
je totalna pitomina a dalej to ani netreba rozoberat
a uz si nasiel ze kde tam pise ze napchavajte sa cukrom ?"
Kto to oznacil za studiu? Kto hovori ze tam pise o napchavani sa cukrom? (ze by zas ta demagogia?)
Ak takto hodnotis hlavnu myslienku clanku, je to skor v nejakom afekte sektarskeho ohrozenia, mimochodom autor je stale zjavne posunuty do NSS, s ovela vacsim uspechom si ho mohol pouzit na potvrdenie svojej teorie, to by vyzadovalo v zasade zananedbatelnu mieru manipulacie Bolo by to mozno ovela lepsie ako ten clanok na urovni "jedna americanka "
Olomouc
BlankaM. 15.09.2014 12:39:53
>> max39, 14. 09. 2014 00:50:13 Už je to týden, co na sobě pracuješ, tak bych se chtěla zeptat, zda jsi už zaznamenal úbytek váhy nebo zda sis třeba měřil obvod pasu … ?
max39 15.09.2014 13:39:32
>> BlankaM., 15. 09. 2014 12:39:53
Ahoj Blanka.Tak s tym pasom neviem ,lebo som si to uvedomil az vcera,ze by som si mohol aj tento udaj zaznamenavat.(ale tak som si to hned zmeral a je to hrôzostrasnych 133cm).Vaha je dnes rano zmerana 127,1kg.Mam ale velmi zmiesane pocity(zas take sklamanie zo mna).Je pravda,ze vela veci som zmenil,nepijem ziadne sladene vody,ziadne sladkosti nejem,ziadne pecivo, ani to ovocie si nedavam.Jem len zeleninu,maso a doobeda trosicku naturalnej ryze alebo zemiakov.Pijem cistu vodu a bylinkove caje.Snazim sa v ramci moznosti sportovat.Nie ze by sa to nedalo vydrzat alebo,ze by som s tym chcel seknut-to nie.Ale je to cele pre mna akesi deprimujuce ,nezazivne alebo ako by som to nazval(mozno smutne).Aj to jedlo je take ziadne.Proste mi tam chybaju tie zle veci co som do teraz jedol.Ja neviem.Ostal som taky ,nijaky(neviem to nazvat).Ale neboj,zatial vôbec nerozmyslam nad tym,ze by som sa vzdal.Len su vo mne myslienky,ze ak to ma byt takto cele mesiace(pripadne roky ),tak neviem.Dalsia vec co by som si poriadne vytkol,ze sa neviem zbavit toho nocneho jedania.Mala by to byt len zelenina ale ja si k nej dam aj chude maso aledo sunku,syr.A to aj o pol jednej v noci.Rano som stale taky unaveny aj ked nie tak ako pred tym ale som.(bude to asi tym nocnym jedenim).Bez neho neviem ci by som to zatial vydrzal.Je to na houbalajs.Moc dakujem za podporu a za zucastnenost,bez toho by to bolo ovela horsie. s pozdravom MAX
A este raz(hlavne pre mna) : Kde je vôla,tam je cesta.
Olomouc
BlankaM. 15.09.2014 15:52:25
>> max39, 15. 09. 2014 13:39:32 Maxi, věřím, že je to pro tebe teď strašně těžké. A ještě to bude nějakou dobu trvat, než si tvoje tělo zvykne na nové jídlo a pohyb a přijme je za své. Ještě to bude boj. Postupně se ale naučíš vařit tak, aby jídlo obsahovalo jen ty správné ingredience a přitom ti i chutnalo. Zatím máš asi trochu omezený jídelníček, ale existuje spousta receptů na zdravé dobroty, které se postupně naučíš a budeš si je užívat, takže ten pocit, že si nemůžeš „dopřát“ zmizí. Současně se ti přenastaví chuťové buňky a na nějaké hranolky s tatarkou nebo párky už pak nebudeš mít chuť ani když by ti je někdo naservíroval přímo pod nos. Zatím to chce hodně motivace, která ti pomůže toto těžké období překonat. Já jsem si už před týdnem (když jsi psal o tvých 40. narozeninách) vzpomněla na knihu „Hledání ultra“. Její autor Rich Roll se také v předvečer svých 40. narozenin rozhodl změnit svůj život a zbavit se nadváhy a zdravotních problémů (úplně jako ty), začal zdravě jíst a věnovat se triatlonu, ve kterém dosáhl pozoruhodných výsledků. Myslím, že by stálo za úvahu si tu knížku přečíst, mohlo by ti to v tuto chvíli hodně pomoci.
S tím nočním jídlem to je problém. Popravdě nevím, jak to vyřešit. Jediné, co mně napadá, je zamknout na noc kuchyň (pokud to jde) a klíč svěřit manželce. Nevím ale jak dosáhnout toho, abys přestal cítit potřebu v noci jíst. Snad někdo napíše nějaký tip. Důležité je, že i tak se ti daří hubnout a postupně se přibližovat svému cíli, takže se tímto problémem nestresuj více než je potřeba a mysli i na to pozitivní, v čem jsi úspěšný.
Brno
Petr Kaňovský 15.09.2014 16:13:29
>> max39, 15. 09. 2014 13:39:32
Jak už jsem psal dříve, jsou dva přístupy. Jeden přístup je doporučován zde ve foru některými lidmi, a je jím radikální změna jídelníčku (k té ses zatím přiklonil), druhý přístup používá třeba má kamarádka, která už zhubnula dost kg (asi 16 za rok), a tím jsou postupné menší modifikace, navazující na stávající jídelníček a životní styl. Zjistili jsme, že je pro ni zatím náročné být bez sladkostí či jiných pochutin, ale jí je v přiměřeném množství a celkově se řídí hlavně výpočtem energetické bilance, a poměru tuků, bílkovin a sacharidů, které nám sedí velmi dobře. Takový přístup je pro ni mnohem zvládnutelnější a dlouhodobější, zatímco některé radikální přístupy neměly v jejím podání dlouhého trvání.
Brno
Petr Kaňovský 15.09.2014 16:17:08
*>> BlankaM., 15. 09. 2014 15:52:25 Nevím ale jak dosáhnout toho, abys přestal cítit potřebu v noci jíst. *
Tuto potřebu mám stále a nejsem sám. No a co, tak si prostě v noci něco dám a v klidu spím dál, beztak je rozhodující celkový příjem za celých 24h, tj. pokud jím více v noci, tak jím pak méně ráno, prostě tak mám snídani rozdělenou do více jídel. Není to ideální, ale proč se trápit více, než je nutné?
Brno
Petr Kaňovský 15.09.2014 16:26:39
>> rudo, 14. 09. 2014 22:29:49
Píše se tam do jisté míry zjednodušeno: „jezte vše, na co máte chuť“ a s tímto se teď celkem ztotožňuji, samozřejmě při zachování přiměřenosti všeho. Více o tom netřeba diskutovat, každý jsme jiný a každý máme jiné preference.
Olomouc
BlankaM. 15.09.2014 16:52:31
>> Petr Kaňovský, 15. 09. 2014 16:17:08
Ano, tak nějak jsem myslela svou větu „Důležité je, že i tak se ti daří hubnout a postupně se přibližovat svému cíli, takže se tímto problémem nestresuj více než je potřeba a mysli i na to pozitivní, v čem jsi úspěšný.“ I tak by ale podle mého názoru bylo pro Maxe prospěšné, kdyby se nočního pojídání zbavil, třeba ne hned, ale jako jeden z dalších kroků na cestě k vysněné váze. Takže pokud by mu někdo poradil jak na to, bylo by to fajn. Já v noci hlad ani chuť na jídlo nemám, ani nikdo v mém okolí, takže bohužel neumím poradit jak s tím lze bojovat.
Petře, ber to taky tak, že ty hodně sportuješ, zatímco Max39 může sportovat zatím jen v omezené míře. Takže zatímco ty si můžeš váhu regulovat sportem i jídlem, tak Max39 je zatím odkázaný především na to jídlo. Navíc ty si váhu udržuješ, ale Max39 potřebuje shodit, a to desítky kg. Z tohoto důvodu si myslím, že v tvém případě není noční jídlo v podstatě žádný problém, zatímco Maxovi by hodně pomohlo, kdyby celou noc prostě spal a nejedl.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.