Co vaříte?
Brno
milan
22.04.2015 07:48:11
Po stále větší oblibě sytých hovězích vývarů (skoro závislost) jsem se dostal k přípravě oblíbeného pokrmu našich východních sousedů boršči.
Některé recepty hovoří o třech druzích masa: hovězím, vepřovém a skopovém. Při včerejší premiéře jsem si vystačil pouze s hovězím hrudí a místo loupaných rajčat protlak. Těch receptů je spousta a každý je samozřejmě nej… Pobavily mě výměny názorů na téma ukrajinský versus ruský boršč…
S výsledkem jsem velmi spokojen, určitě aspiruje na TOP TEN mých
oblíbených jídel.
Příprava není až tak časově náročná, množství surovin dává prostor
pro ladění chutí dle nálady.
Postrizin
SlavoK
22.04.2015 08:00:40
>> milan, 22. 04. 2015 07:48:11
Milane, nejak ti
dnes ty prispevky nejdou, asi velky hlad…
** dostal k přípravě oblíbeného pokrmu našich východních sousedů boršči.**

Brno
milan
22.04.2015 08:09:50
>> SlavoK, 22. 04. 2015 08:00:40
Už ani zeměpis…
Nebo, že by nějaká Sibylina předzvěst?
Bratislava
ivan99
22.04.2015 08:58:34
>> milan, 22. 04. 2015 07:48:11
Ja mam strasne rad do toho fazulu. Ale musi byt iba trochu. Ak ked som „mesový“ v takomto pripade mi to meso ani nechyba.
Skritek Hugo
22.04.2015 09:09:26
>> milan, 22. 04. 2015 08:09:50
Uz jsem skoro vyrazela podporit nasi ekonomiku nakupem noveho Atlasu sveta.
A zase nic.
tuton
22.04.2015 13:08:35
>> skritek Hugo, 22. 04. 2015 09:09:26
A nebylo by logictejsi sehnat nejnovejsi vydani slovenske narodni kucharky a
hledat tam borsc?
Skritek Hugo
22.04.2015 13:40:01
>> tuton, 22. 04. 2015 13:08:35
To existuje? Mam doma jen azerbajdzanskou .
tiborw
22.04.2015 13:52:46
>> skritek Hugo, 22. 04. 2015 13:40:01
Veru existuje napr: http://www.pantarhei.sk/…ucharka.html
Žilina u Kladna
Pohoda
26.04.2015 08:03:02
včerejší večeře
vsara
26.04.2015 08:55:02
>> Pohoda, 26. 04. 2015 08:03:02
Krááá.
Škoda, že jsem kolem vás neletěla. Zastavila bych se na skleničku.
I když… ŽE VY JSTE TO KUŘE SEŽ… MĚLI K VEČEŘI??? Ještě by ze mě byla plyšová polívka.
Krá. Sára
Žilina u Kladna
Pohoda
26.04.2015 09:18:27
>> vsara, 26. 04. 2015 08:55:02
, polívka ne, ale
omáčka
, i když
kámošku bych nesež…a, neboj Sáro
, ale recept posílám, když
tě budou nějací havrani moc otravovat, tak se jich s Evženem elegantně
zbavíte
Vrána v omáčce
Potřebujeme 2 tučné vrány 200 g strouhanky 4 chlebové topinky 1/2 lžičky zázvoru 1 lžičku mletého bílého pepře libeček sůl Jak na to Vrány stáhneme i s peřím, vykucháme, žaludky uschováme, odstraníme hlavy a pařáty. Vně i uvnitř osolíme a maso s vypranými žaludky dlouho vaříme (až 12 hodin).
Uvařené vrány vyjmeme, odřízneme křídla a krky, maso obereme.
Žaludky umeleme a vmícháme k nim strouhanku, podle chuti dosolíme, směs propasírujeme do polévky, okořeníme a vyvaříme dohusta.
Ostatní maso naporcujeme a zalijeme vývarem. Podáváme s černým chlebem nebo vařenou pohankou.
Praha
EvženGe
26.04.2015 13:35:59
>> Pohoda, 26. 04. 2015 09:18:27
Sára tady přemýšlí, jestli má k tobě poslat pytlík oříšků nebo
hejno naštvaných holubů. Připrav se radši na obojí.
A sama je klidná. Recept začíná „tučné vrány“ a to ona opravdu
není.
Žilina u Kladna
Pohoda
03.06.2015 06:46:12
Dnes bude jednoduchý oběd ( málo času ). Plátek kuřecího ( nebo
jakéhokoliv masa ) okořenit, osmažit a k tomu avokádo osolit a hooodně
pokapat citrónem.
rudo
08.07.2015 00:49:53
momentalne idem na smoothies niekedy zelene a niekedy cervene a niekedy ovocne a niekedy zeleninove
ale nasil som nahodou tento clanok
http://www.msn.com/…g/ar-AActq55
bananove supky aj do smoothies aj do varenia
neviem ci mam odvahu tunajsie strasne striekana sa snazit nejako poumyvat a zmixovat, snad ked niekde najdem organicke
tie zelene namiesto zemiakov ale vyzeraju velmi rozumne
Tkuh
02.08.2015 12:18:41
Janka86 se v jednom vláknu ptala na recepty vhodné k bezlepkové stravě. V souvislosti s tím sem dám odkaz na blog jednoho vařícího sportovce. Měl bych se ale tedy správně přiznat, že s jeho recepty nemám zkušenost. Přesto to ale neberte, prosím, jako reklamu, nýbrž jako snahu načrtnout nějaké varianty.
A tady je odkaz: http://7dietmeals.com/
Arnhem
Janka86
02.08.2015 12:28:22
>> Tkuh, 02. 08. 2015 12:18:41
mnam. rychle jsem zkukla a nektere recepty vypadaji fakt dobre. A ma spoustu receptu s avokadem. To miluji:-)
Skritek Hugo
23.09.2015 22:41:15
Zacala dynova sezona. Po volnem 15km behu jsem k veceri ukuchtila vynikajici
dynovou polevku s krajicky celozrneho chleba. Polevka varena vetsinove
z rynskeho ryzlinku a na zaver riznuta portskym. Chutnala vyborne a skoro v ni
stala lzice. Trapne jsem si myslela, ze zustane neco do krabicky k obedu, ale
ten pan, co s nim sdilim domacnost povidal, ze pry se do zitrka urcite zkazi a
tak se obetoval. Jeste, ze ho mam .
Čeložnice
MRAZÍK
24.09.2015 01:09:26
>> Skritek Hugo, 23. 09. 2015 22:41:15 Skřítku,umíš vařit,tento recept si musím opsat,jestli možu:-D
Arnhem
Janka86
24.09.2015 06:21:08
Tak ja vcera dostala poprve bio bedynku a hned jsem z ni uvarila. Na veceri
byla spagetova dyne (po upeceni v troube se duzina rozpada na kousky jako
spagety, proto to jmeno) s palmovym zelim a kurecim masem na tymianu a posypane
goudou. Hmm to byla mnamka. I muj pritel-hotovkovo a pizza zravec uznal, ze to
nebylo zle, pry to bylo jedle, coz beru jako pochvalu od chlapa, co je zavisly
na mrazene pizze. No ale vzhledem k tomu, ze mam predplatne na bedynky, se ted
zelenina bude jist casto
tinaB
24.09.2015 19:34:54
>> milan, 22. 04. 2015 08:09:50
boršč mám taky ráda, v těch největších vedrech jsem chodila na
Koliště do ruské restaurace, kde ho podávali studený, s masem nebo bez,
větší nebo menší, v těch čyřicítkách to byla fakt bomba .
Berenique
24.09.2015 19:54:32
Aaaa, zapomněla jsem koupit
dýni. Já dnes vařené brambory a mrkve ve slupce, s ředkvičkami, posoleno,
poolivoolejováno, popažitkováno.
Na večeři rýžovojahelná kaše s jablky, rozinkami, rýžovým
sirupem, skořicí. Během dnes asi 1,5 jablečného džusu
z odšťavňovače, část se salátovou okurkou. Z večerního běhu jsem
sotva doběhla včas.
jm1
24.09.2015 20:01:54
>> Berenique, 24. 09. 2015 19:54:32
Dýně se „nekazi“, a tak se daji (ruzne typy dyni) nakupovat „do
zasoby“.
tinaB
24.09.2015 20:08:00
>> Skritek Hugo, 23. 09. 2015 22:41:15
jaké tam dáváš koření ? Já dávám kari, ale vařím to ( zatím ) bez vína......
>> Janka86, 24. 09. 2015 06:21:08 jj, u nás je špagetová dýně objevem letošní sezony ( teda pro ženskou část rodiny, chlapi se zatím tváří poněkud zdrženlivě )
Arnhem
Janka86
25.09.2015 14:25:27
>> tinaB, 24. 09. 2015 20:08:00
No ja se zajmem o bio potraviny a zkouknutim eshopu, odkud dostavam ty
bedynky, jsem zjistila, ze existuje spousta druhu zeleniny a ovoce, co jsem
doposud neznala. Mnou vyse uz zminovanou spagetovou dyni, pak prodavaji lahvovou
dyni (ma tvar lahve), mnou uz vyzkousene zelene mandarinky satsuma-maji zelenou
slupku, ale uvnitr jsou sladkokysele. Kyselejsi nez normalni mandarinka, ale
osvezjici. Muj blbec chlap, to ani nezkusil, ze kdyz jsou zelene, budou urcite
kysele . Dale jsem
vyzkousela cinske listove(zelene)zeli, maji take palmove zeli a treba
i dvoubarevene cerveno bile ci zluto bile druhy repy. To chci vyzkouset casem.
Na pristi tyden jsem si nadirigovala zkusit opet cervenou repu, kterou nejim od
skolky a od te doby jsem ji nemela a chci prave varit ten rusky borst. Ono ja
jako dite nejedla i spenat ci zampiony a jak mi to ted chutna…
Arnhem
Janka86
25.09.2015 14:34:51
A jen tak mimochodem, koupila jsem poprve v zivote bio-kecup a zjistila jsem, ze chutna uplne jinak nez obycejny litrovy kecup z alberta. Chutna tak uzasne, jako kdyz moje babicka kdysi davno delala domaci kecup z rajcat ze zahradky…
Skritek Hugo
25.09.2015 15:13:59
>> tinaB, 24. 09. 2015 20:08:00
Uzivam take kari:-). Jinak klasicky pepr, sul a do polevky nasekam listovou
petrzel a bazalku (obe mam na terase). Kamard dela jen z vina, ale na me je to
moc, tak davam cca 1:1 s vyvarem. Na zaver to portske je tak panak, zalezi dle
mnozstvi. A chce to nechat jeste cca minutku probublat, aby se provarilo. To
jsem se naucila u franc. cibulacky, ze portske vytahne chut. Muz po me sice
loupe okem, ale delam, jako ze nic nevidim .
*>> Janka86
@ kecup: take si doma vyrabim vlastni. Z obchodu bych nekoupila. Rada vim, co jim. Nicmene ty bedynky vypadaji vyborne.
Arnhem
Janka86
25.09.2015 18:55:00
Tak ja dneska na vecu uvarila hovezi mini karbenatky na asijsky zpusob
s porkem, naklicenymi fazolemi mungo a ryzovymi nudlemi s pikantni ketchap
omackou
tinaB
25.09.2015 19:04:53
>> Janka86, 25. 09. 2015 18:55:00
Dalším objevem sezony se u nás stal ajvar, viz dole, když tak píšeš
o těch karbanátcích
Balkánsky ajvar (fotorecept) – Recepty – Varecha.sk
Arnhem
Janka86
25.09.2015 19:15:15
>> tinaB, 25. 09. 2015 19:04:53
ajvar je mi velmi dobre znamy. Ochutnala jsem ho asi pred 8 lety poprve v Chorvatsku, davaji ho jako prilohu k vetsinum jidlum v restauracich. Loni jsem si z Chorvatska dovezla 3 velke sklenice a vydrzelo mi to rok. Miluji hranolky a maso s ajvarem. Zde v Holandsku se da koupit turecky ajvar. Taky obcas koupim. Chutna ale trosku jinak, ten chorvatsky je lepsi.
jm1
25.09.2015 23:12:45
>> Skritek Hugo, 23. 09. 2015 22:41:15
Domácí debata: PROČ z principu sladkou ( viď vstupni surovina) dynovou polévku dělat na RR a portskym ?
Cukr je tam z primární suroviny, a na „kyseliny“ je (dle Alky )
vhodnějším ( a levnějším ) zdrojem nějaký vinný ocet …
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.