Prosim o pomoc
Brutto 18.11.2014 11:07:16
Rudo – neblbni. Aspon za mna, mas velmi podstatny podiel v skvalitneni mojho zivota, tak nech Ta nerozhadze par nasrdenych komentov prosim :) Prispievaj dalej.
Max – len jedna vec. S ohladom na Tvoju stravu, kedze si sa dal cestou pozivania nizsieho podielu sacharidov, tie by si mal praveze doplnat vhodnymi tukmi. To uz sice vies, len to pripominam. Takze tie plnotucne vyrobky z mlieka (ci uz kravskeho alebo ovcieho) su pre Teba nielen ze vhodne, ale aj nutne. Netreba sa ich bat, prave naopak, vyhybal by som sa tym odtucnenym. Su sice dobrym zdrojom bielkovin, ale ten prepotrebny tuk tam absentuje. Takze kludne chod do plnotucnych tvarohov, jogurtov, syrov, nie je to vobec problem.
Klára H. 18.11.2014 11:54:26
>> Brutto, 18. 11. 2014 11:07:16
Brutto, souhlas, jen bych možná pouvažovala o tom, zda není lepší zkombinovat polotučné mléčné s rostlinným tukem. Příklad: Polotučná mozarella s rajčaty a olivovým olejem, nebo jiným samozřejmě. Salát s balkánem polot. a opět ořechy a olej. Nebo polotučný jogurt a tahini(sezamová pasta), vřele doporučuju. Možná je dobrý někdy pouvažovat o tom, co dělá v těle větší množství živočišného tuku, jestli není lepší, když to jde, zkombinovat ho raděj s rostlinným. Ne vždy, jen si to někdy dát takto.
Brutto 18.11.2014 12:40:46
>> Klára H., 18. 11. 2014 11:54:26
Tak na toto uz musia odpovedat vacsi experti, len mna stale ucili – co najmenej kombinovat. Takze ked uz jem mliecne vyrobky, nesnazim sa do toho vmiesavat vselijake ine oleje a podobne a zasa naopak. Myslim, ze toho zivocisneho tuku v mliecnych vyrobkoch sa vobec netreba obavat. V kazdodennom zivote jeme ovela horsie veci. :)
max39 18.11.2014 14:26:09
No,EXPERT,co Ty na to???
Inak ja fakt neviem,ci som na NSS,ale podla mna asi nie.Jem fakt dost zeleniny(aspon sa mi zda-RUDOVA praca),mliecnych vyrobkov,vajicok,uz aj ryb(ale len v konzerve,prip. udeny losos),trochu orechov a v mase nerobim rozdiely,zjem kazde co mi pride pod ruku .Uz som to spominal,mal by som odvazit to co zjem a napisat to sem.Aspon by ste mi poradili,co robim zle.Doobeda malo kedy jem.Prenasam to,zial na vecer.Napriklad dnes som jedol az teraz,ked som prisiel z prace.
Dakujem MAX
Brutto 18.11.2014 15:08:35
>> max39, 18. 11. 2014 14:26:09
Pokiual jes tak, ako pises, tak jednoznacne si na NSS. Neriesme ci si v ketoze alebo nie, to nie je podstatne. NSS znamena znizenie prijmu sacharidov a to Ty mas. Zelenina sa medzi sacharidy rata len velmi okrajovo, takze tej si naozaj mozes dopriat kolko len chces. Vsetky ingrediencie ktore pises su OK. Co sa tyka nacasovania, neviem ci poznas IF (intermittent fasting) ako jednu z metod jedenia. Ak nie, skus si o tom nieco vyhladat a precitat. Alebo aj tu: http://www.vladozlatos.com/…jedania.html Myslim, ze pre Tvoj rezim by toto bola celkom vhodna metoda. Ja takto fungujem uz dlhsiu dobu a okrem toho, ze sa mi perfektne vyriesil neustaly problem co s ranajkami v robote, citim sa ovela lepsie, ked neranajkujem.
Slaný
EdCable 18.11.2014 15:09:03
>> Klára H., 18. 11. 2014 11:54:26
Mlecny tuk je jednim z nejzdravejsich tuku/oleju, obzvlast pokud se kravy spasaji prirozene travou a ne obilninolusteninovou smesi jako v obvyklem velkochovu. Pokud ma max pristup k domacimu mleku, neni duvod neco nahrazovat.
„co dela v tele vetsi mnozstvi zivocisneho tuku“ je dost spatna otazka. Tuk se v tele chova v zavislosti na mnoha faktorech – zanetlive procesy, oxidacni procesy, inzulinova resistence… Zdaleka ne kazdy „tuk“ v tele se do tela dostal jako tuk. Telo tuky umi i vyrabet a premenovat. Problem neni v prijmu nejakeho mnozstvi tuku, ale v tom, co telo dela s tim tukem dela.
bjerndi 18.11.2014 15:36:19
>> EdCable, 18. 11. 2014 15:09:03
v poslední době dost studií prospěšnost kravského mléka zpochybnuje. Zdá se to i logický, že mlíko je primárně pro tele a růstový hormony v něm nejsou zrovna to optimální + další věci. Nijak zásadně se mléku nevyhejbám a mléčný výrobky docela konzumuju, ale myslím, že na tom něco bude.
Slaný
EdCable 18.11.2014 16:00:12
>> bjerndi, 18. 11. 2014 15:36:19
Pozor, ja ale nemluvim o mleku jako takovem, to ma sve problematicke slozky, nesedi zdaleka kazdemu a celkove to neni nejaka „superpotravina“ bez ktere se neda zit, ale o mlecnem tuku. Jinak jeste jsem nevidel moc studii srovnavajicich plnotucne vs. nizkotucne, ktere by vysly nejak pozitivne pro ty nizkotucne.
bjerndi 18.11.2014 16:05:05
>> EdCable, 18. 11. 2014 16:00:12
díky za opravdu. S tím nízkotučným / plnotučné souhlasím. Pokud už piju mléko tak plnotučné a chuť domácího s krabičákem se prostě srovnat nedá.
max39 18.11.2014 16:12:57
>> Brutto, 18. 11. 2014 15:08:35
Ahoj.
No tak to som sa zas nieco nove dozvedel.Myslel som,ze NSS=ketoza.Ale tukovy metabolizmus = ketoza,ci?A aka je hranica v g sacharidov v NSS a aka v ketoze?
To sa ale dozviem na vlakne NSS,ze.Este kto ju celu precita.No nic,primarne mi ide aj tak o to zacat sportovat,zlepsit zdravotny stav a schudnut.A nie o to aby som pocital kazdy gram co do mna vojde.(mozno by som mal,neviem).A mozno,raz to budem musiet zacat ratat.
Hmm,vzdy si uvedomim,kolko toho este neviem.
Dakujem MAX
Skritek Hugo 18.11.2014 16:20:05
>> EdCable, 18. 11. 2014 16:00:12
Ede, kdyz ty se v tom tak orientujes. Uz je to dost let, kdy mi reflexni maser polozil dotaz, jak jsme na tom s vapnikem, pry si mysli, ze ho mam malo. Mela jsme ruzne bolistky. Rekla jsem, ze konzumuji ml. vyrobky, piji mleko… a on na to, ze v nem dnes uz nic neni, pokud neni plnotucne a ze mam pit kozi.(podotykam, ze uz je to dost let a v te dobe se o „kvalite“ nizkotucnych produktu nemluvilo) Tak 2 mesice po teto rade ruzne bolistky tela odeznely. Kozi mleko piji porad, je lehci nez kravske a chutna mi.
Takze mam dotaz: jaky mas pohled na kozi mleko z hlediska vyzivy? Prosim nejak jednoduse pro laiky, v ruznych chemichych derivatech se na diskuzich dost ztracim…
Brutto 18.11.2014 16:27:54
>> max39, 18. 11. 2014 16:12:57
NSS je jednoducho strava s nizsim prijmom sacharidov. Da sa cez nu dostat do ketozy, ale to uz vyzaduje naozaj velke obmedzenie sacharidov, pomaha aj fyzicka zataz. Ketoza vsak nie je podmienkou pri chudnuti, hoci je to velmi dobry stav, nakolko telo zacina fungovat na uplne inych principoch. Ale to je uz naozaj skor do vlakna NSS. U Teba je myslim totalne vyhovujuce to, ze si vobec prisun sacharidov znizil, ze jes vela zeleniny, ketozu naozaj riesit nemusis.
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 18.11.2014 16:40:15
>> Brutto, 18. 11. 2014 15:08:35 Diky za tip na stranku
Inac ten „antisocialny efekt“ nss si uz zazivam …„je mi zle“ vyskusam…ved idu vianoce …sviatky cukru hojnosti
A ownerovi vlakna Maxovi
…vela zdaru a sily pokracovat…rad citam tvojevuspechy a pokroky…je to inspirativne
Slaný
EdCable 18.11.2014 17:13:17
>> skritek Hugo, 18. 11. 2014 16:20:05
Obvykle se o kozim mleku traduje, ze je zdravejsi, obvykle je hlavne mene problematicke a kozy se navic zase tak casto nekrmi tak moc prumyslove (obili + lusteniny vs. trava).
S tim vapnikem me spis napada, ze u vetsiny lidi neni problem mnozstvi vapniku ve strave, ale to, jak efektivne s nim telo naklada. To je hodne o v tucich rozpustnych vitaminech, predevsim A, D, K2. Prave vitamin K2 vznika bud premenou z vitaminu K (zelenina) (EDIT: ted to nemuzu dohledat, takze se mozna pletu; neco jeste vznika cinnosti strevnich bakterii) nebo pojidanim tuku a vnitrnosti (EDIT: a vyvaru z kosti a fermentovanych jidel) zvirat, ktere se zivi travou.
Takze me napada, ze tvuj prechod na kozi mleko mohl 1/ zmirnit nejaky zanetlivy proces v dusledku citlivosti na nejakou slozku kraviho mleka, ktere kozi neobsahuje nebo 2/ lepsi slozeni vitaminu v mlece, obzvlaste jestli jsi presla z nizkotucneho, ktere skutecne mohlo hrat roli i v nakladani tela s vapnikem nebo 3/ oboji dohromody nebo 4/ nic z toho.
Zavidim ti, ze ti kozi mleko chutna, me tedy ne Ale kozi syry zboznuju, moc nevim proc
Klára H. 18.11.2014 17:37:57
>> EdCable, 18. 11. 2014 17:13:17
Tak nejprve, aby nevznikla nějaká nesrovnalost. Doma jíme víceméně jen plnotučné mléčné, rozhodně kopu za něj, raději trochu pořádnýho tvarohu než kopy nízkotučných. Ale… znám taky hodně lidí, kteří měli a mají problém s živočišným tukem jako takovým. To byla víceméně jen poznámka, že někdy není na škodu tělo od živočišného tuku trochu odlehčit- bacha, nikoli od tuku. Každý jsme trochu jiný a někomu tělo živočišný tuk metabolizujem jinak. Myslela jsem to spíš tak, zkusit si někdy neodepřít živočišný bílkoviny ale občas odlehčit živočišnýmu tuku.
>> skritek Hugo, 18. 11. 2014 16:20:05
Co se týká vápníku, je několik zásadních problémů. První je ten, že méčné výrobky, které jsou kvašené, srážené kysele, obsahují velmi, ale velmi málo vápníku. Pozor, ty, ze kterých odchází syrovátka. Takže jogurt obsahuje vápník, protože při výrobě z něj nic neodejde. Stejně tak kysaná smetana. Ale třeba tvaroh ho obsahuje minimum, protože vápník odejde se syrovátkou. Ovšem, do syrovátky pak odchází vápník pouze při kyselém srážení. Pokud se mléko srazí syřidlem a vyrábí se sladké sýry, pak vápník obsahují. Takže pokud mléčné kvůli vápníku, pak tvrdé sladké sýry, jogurt, mléko. Ne tvaroh.
Rozdíl mezi kravským a kozím a ovčím mlékem je ten, že ovčí a kozí má vyšší podíl mastných kyselin a mělo by být stravitelnější. Bohužel, stejně jak píše Ed Cable, u nás kozí ocas nikdo nedá a nemůžem ani stévii, která je cítit stejně jako kozí mléko :)
a ještě k tuku, jak píše Ed Cable, třeba vitamín A je v mléčném tuku dokonale vstřebatelný, to samý D atd. na rozdíl od áčka třeba ze zeleniny.
max39 18.11.2014 20:52:58
>> Pohoda, 18. 11. 2014 08:20:46
>> Petr Kaňovský, 18. 11. 2014 09:21:27
*ttomino1980 *****
Dakujem pekne . MAX
Mal by som par otazok.Tak tyzden pozorujem taku tahavu bolest(stredne intenzivnu) v bedrovych klboch prechadzajucu do slabin.Môze to spôsobovat chôdza alebo cvicenie brusnych svalov a spodneho chrbta(plank,brusaky rovne,striedavo sikme,lah na chrbte a rôzne pohyby so zdvihnutymi nohami a lah na bruchu a ktomu striedave zdvihanie nôh-spodny chrbat)???Snazim sa cvicit brusne svaly hned po chôddzi alebo je lepsie v den ked nechodim?
A este ak môzem.Ma pre mna nejaky vyznam v suvislosti s regeneraciou-masaz? Ak ano kedy a kolko je jej vhodne?Pripadne sauna.Alebo zvazujem vo volne dni ist na plavaren a splyvat(s nadnasacou doskou) s jemnym kopanim nôh(aby som nepouzival ruky-bolestive rameno),pripadne znak,znova bez ruk.Co je podla vas na regeneraci nôh,mozno aj toho bedroveho klbu,vhodnejsie?Zas nie som na takej urovni ako Vy,tak ci to plavanie nebude zas len urcita forma treningu a tym kontraproduktivne na regeneraciu?
No a este.Vôbec nerobim strecing.Je pri mojej zatazi,nutny?Ak ano mam strecovat aj pred chôdzou aj po???
No ja viem,ze je toho vela.Uz som sa to chcel davnejsie opytat ale nechcel som tolko otazok naraz.Tak ak by si niekto nasiel cas,budem velmi rad.
Pekne dakujem MAX
Steven 07 18.11.2014 21:31:13
>> Brutto, 18. 11. 2014 15:08:35
Vím, že je tady o tom celé vlákno, nicméně prosím jednoduše jak pro méně chápavého. S ketózou jsem se setkal ve formě ketoacidóznímu syndromu u krav, konkrétně holštýnů, nějak to kolem mne běželo:-) a tam v podstatě jde o to, že kráva je vyšlechtěna k takové dojivosti, že není schopna se vyživit, k výživě používá vlastní svalová vlákna a postupně může i umřít. Zde někdo zmínil, že je to něco jiného. Chápu to tak, že ketóza je vlastně pro Vás žádoucí. Vím, že je o tom celé vlákno, ale mlátím celý den do klávesnice, na obsáhlé studium vlákna nemám. Jde mi o to co to jde, k čemu je to dobré a proč je to dobré.
Díky Steven
rudo 18.11.2014 21:53:38
nieco som o treninku tukoveho metabolismu hodil prave pred chvilou sem:
rudo 18.11.2014 22:04:58
>> Steven 07, 18. 11. 2014 21:31:13
ano da sa povedat ze su 2 druhy ketozy a terminologia je akoby naschval zavadzajuca, aby sa s tym strasila populacia
nas zaujima stav ked telo nema dost cukru v krvi ani z jedla ani zasob vo forme glykogenu a tak siaha najme po tuku
teraz sa naschval vyhnem biochemii:
ked v krvi nebude plavat glukoza ale ketony, tak napriklad mozog moze prestat palit glukozu a moze zacat pouzivat ketony
v tom stave sa mozog jednak lieci zbavi sa roznych akoze diagnoz zregenruje sa mozgobe tkanivo a dokonca sa moze komplet zahojit az dorast mozog po tazkych urazoch, odidu stavu ktore medicina nazyva alzheimer rozne ine formy straty pamati a stratu schopnsoti jasne a logicky myslet
v stave ketozy mozog zacne rozmyslat 1000× rychlejsie a presnejsie toto sa da umyslene vyuzivat pri rieseni zlozitych problemov uloh atd jednoducho idem na 3 dni do hladovky, pouzivalo sa to tiez ked joginy dali dlhu hladovku aby pscyhicky dosiahli cokolvek to len chceli dosiahnut
podla mna ( a nech sa to nepaci komu chce) mozog nebol usposobeny na palenie glukozy, pali ju len preto ze mu nesmierne skodi a tak ju chce cim skor spalit aby uz nebol v glukozovom alebo fruktozovom naleve, nakoniec psravanie deti na cukrovych orgiach je dost dobra ilustracia
alkohol (ked si Max o to izadal tu to mas) je ta najzakernejsia forma cukru a prave preto skodi cloveku, kazda mala davka v hocakej forme, priamo utoci najme na mozgove bunky lebo je to agresivna forma cukru
ked clovek zje zeleninu s mastnym masom mohol by byt v spravnom stave
to ale nemozme pripustit vsakano a tak sme cloveka naucili 2 veci
ze to mastne maso „TREBA“ zapit alkoholom aspon pivo a dat si na zaver hostiny nieco sladke zvycajne sa torta kraja az po mase takze telo dostane cukor a stav ketozy nemoze byt ziadne ketony s mastneho masa nebudu mat ucinok telo musi riesit najoprv tu nahlu otravu cukrom
zakusok zmrzlina, sladka malinovka, vino, pivo pricom takmer kazdy alkohol ma este aj priadany cukor v sebe nepremeneny na alkohol, takze dvojpecka
Steven 07 18.11.2014 22:14:09
>> rudo, 18. 11. 2014 22:04:58
Díky, díky:-). Když budu konkrétní, jedna z mých sobot, ráno vajíčka na cibulce, sypané sýrem, k obědu hovězí polévka bez nudlí s kořenovou zeleninou, brokolice se smetanou a parmazánem odpoledne devadesát minut běh, večeře šopský salát, pstruh, sýr, ořechy, a ted to přijde od osmi večer do půlnoci tak řekněme šest deci suchého vína. tak celý ten v zásadě zdravý den v pytli, pokud tomu dobře rozumím?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 18.11.2014 22:37:49
>> Klára H., 17. 11. 2014 15:56:53
Uf, přesně takovéto mnohakrokové recepty na výrobu tvarohu / sýra s nutností dodržování (a měření) přesných teplot mne dlouho od vlastních pokusů odrazovaly, navíc jsem na to neměl ani teplotní podmínky, ani nádobí…
Ovšem pokud člověk netouží přesně po nějakém určitém typu sýra, tak lze postupovat i mnohem jednodušeji:
- podojit ;o) …ne, vážně, čerstvé je nejlepší, u kozího typická (někomu nepříjemná) příchuť vzniká skladováním mléka; i (šetrně) pasterované se vysráží, ale prospěšné kultury jsou mrtvé, takže opět je lepší čerstvé; u kravského mléka je dobré (nutné?), aby nebylo homogenizované (= rozbití tukových kapének na jednotnou velikost), oproti tomu kozí je ale homogenní přirozeně
- za studena (raw) – je nutné mléko okyselit, např. vymačkaným citronem, či rozmačkanými brusinkami, tvaroh se pak vysráží i při pokojové teplotě či ve vodní lázni (hrnec v hrnci) do 42 °C (stačí horká voda z kohoutku) – sraženina je jemnější, syrovátka žluto-zeleno-mléčná, lepší je přecedit ji přes plátno, výsledkem je měkký vlhký tvaroh (jako lučina?)
- za tepla – především pokud se bojíte nepasterovaného, zahřát na 70 °C, krátce, rozhodně nevařit, pozor, snadno se připaluje; odstavit a při ochlazování opět okyselit – sraženina je hrubší, syrovátka by se měla zcela oddělit a být žluto-zeleno-průhledná, tentokrát stačí přecedit přes jemné sítko (kovové) a nechat v něm odkapat (i pár hodin), výsledkem je tvrdší sušší tvaroh
- ze zkyslého – po pár dnech mléko samo zkysne (jednou jsem použil i pár týdnů staré zapomenuté mléko), není ho tak nutné okyselovat, ovšem čím je starší, tím vyšší teplotu bych použil k vysrážení, ale opět jej nelze vařit, protože kyselost působí srážení už od počátku zahřívání a sraženina by se tak rozvařila na drobno – výsledek je srovnatelný s postupem „za tepla“
>> skritek Hugo, 18. 11. 2014 16:20:05
Kozí mléko obsahuje 2× tolik (7 g ze 42 g tuku / l) krátkých a středně dlouhých tuků (okamžitě vstřebatelných), než kravské mléko, a má úplnější aminokyselinový profil. Ovčí má zase o polovinu více sušiny, je vydatnější.
U kozího mléka mne poněkud trápí jeho sedativní až opioidní účinek a určitá návykovost. A to v kozím mléce, narozdíl od kravského, není forma kaseinu, ze které jsou při trávení tvořeny beta-casomorfiny – skutečné opiáty, které mají mláďata uklidňovat a motivovat je k opakovanému sání mléka. Jinými slovy, kravské mléko by mělo být skutečně návykové (záleží prý ale i na plemeni, ovšem serióznější zdroje moc nejsou). Co tentýž efekt způsobuje u kozího, mi jasné není…
>> EdCable, 18. 11. 2014 17:13:17
Asi jsi ještě nepil čerstvě nadojené kozí mléko od kozy, která se celé dny pase na bylinkové stráni – to pak mléko nechutná po koze, ale po mateřídoušce! Z kupovaných mi chutná Bettine, jiné mi přijdou divné…
rudo 18.11.2014 22:58:30
>> Steven 07, 18. 11. 2014 22:14:09
tak nejak
inak je zaujimavy tento recept:
na noc malu lyzicku medu
aj ked to znie tak protichodne, tak to ma fungovat tak ze ten med bude pocas nocui zivit pecen, ktorej sa tak lahsie bude spalovat tuk a cela noc ide na ketony a teda sa chudne a pritom aj lieci a regeneruje a zaroven pritom paleni tuku pecen stiha okrem zasobovanie vsetkych procesov pocas spanku etse aj privyrobit z tuku daky ten glykogen, takze rano sa da bezat aj rychlo na cukor kto potrebuje riadny tempovy alebo anaerobny trenink
ale vino to nefunguje
neviem nakolko recept : teple mlieko s medom je este lepsi tym ze doda nejake tuky a bielkoviny
Praha-Dalejské údolí
oblivion 18.11.2014 23:21:35
>> Steven 07, 18. 11. 2014 22:14:09
…s tím drobným detailem, že alkohol (ethanol), narozdíl od cukru, ketózu nezruší (nedojde k vyplavení inzulinu), ale pouze pozastaví konverzi tuků na ketony po dobu odbourávání ethanolu, což je pro játra priorita, ovšem produkce ketonů pokračuje dál právě z ethanolu (ten se spotřebovává rychlostí zhruba 7 g / h)
>> rudo, 18. 11. 2014 22:04:58
1 kg jablek = 3 dl 40% brandy, ovšem rovnost platí pro methanol a ten je v těle tvořen z pektinu, nikoliv z glukózy či fruktózy; ethanol tělo sice též vytváří, ale ze sacharidů jen u jedinců s přemnoženými kvasinkami, (candida), jinak je tvořen z různých metabolických meziproduktů např. právě při hladovění
max39 19.11.2014 00:36:43
Ahojte.
V prvom rade som rad ,ze RUDO je spat.Tema,ktoru rozoberate, sa ma tyka tak 4× rocne(tento rok viac,2× som mal vacsiu oslavu 40-tky) a hned ma ten RUDO do nej akosi natisol .Pritom ja som sa pytal na nieco ine .
Ale to predsa nevadi,lebo tato tema sa mi v zivote este isto hodi:-).
Steven:
To ano,Ty ma chces stale bavit .Odbehnes boh vie aku dlhu distanciu za skvely cas, potom mi zakazujes syry a orechy.A ty si na nich pochutnavas a teraz pises ako si vychutnavas skvele vinka a este to zaklincujes paralelou s mojim trapenim .3 mesiace dozadu by sme sa nasli. Co uz teraz. Alebo si to myslel,ze bezec nechlasta-neviem.To je jedno.Moje vychutnavanie zivota este len pride.
Ale verim v nahodu a mozno si niekedy tych 10km odbehmeme a mozno aj pri tom vinku posedime .
MAX
max39 19.11.2014 00:49:30
No Steven teba uz tiez cenzuruju alebo co?Tak na ten môj prispevok nebude nikto chapat .Dufam ze si si nemyslel,ze mam s nim problem.
Tak v zivote som zazil uz vselico hrozne a vela blbosti sa porobilo,ale tu sa uz mazu pomaly rozpravky na dobru noc.
MAX
max39 19.11.2014 00:57:21
>> rudo, 19. 11. 2014 00:54:01
No teraz jede a maze asi Steven.Asi si mysli,ze sme tu vsetci z cukru .
Steven 07 19.11.2014 07:27:38
>> max39, 19. 11. 2014 00:57:21
No teraz jede a maze asi Steven.Asi si mysli,ze sme tu vsetci z cukru .
Je pravda, že si u některých příspěvků nekladu vyšší cíl než pobavit, jak ty Jiránkovi králíci. Ale už jsem hodně často off topic.
Já vím, že Ty máš smysl pro humor, ale ne všichni na to maj náladu.
Steven
Klára H. 19.11.2014 08:36:41
>> oblivion, 18. 11. 2014 22:37:49
Jasně, souhlas s tebou, nejlepší je jednoduchý tvaroh a nehledat v tom složitosti – ten návod ale nebyl na tvaroh, nýbrž na cottage, proto přesný recept, jinak z toho bude vždy tvaroh :)
K tomu co jsi psal jen pár drobností
Podojit – to rozhodně :). Čerstvé je ideální na pití, na výrobu něčeho už méně, je lépe, když alespoň 6 h stojí a pak se z něj něco dělá, protože má přirozenou baktericidní schopnost a vše do 2 h a pak to pomalu klesá až do 6 – zabije.
Kozí rozhodně je lepší čerstvé; kozí pach je proto, že obsahuje kyselinu kaprinovou. Každý majitel kozy si zvyká a vždy tvrdí, že jeho mléko nesmrdí . Ale stačí se zaptat chovatelů anglonúbijek, které mají nejmenší pach a pokud jsou fakt upřímní, i oni zmíní, že je tam pach cítit. Jak mléko leží tak se pach zvětšuje.
Homogenizace je mechanické rozbití tuku a ohledně výroby sýrů není ani dobré, ani nutné, je to úplně jedno.
za studena (raw) – je nutné mléko okyselit – pokud se mléko okyselí citronem čerstvé, sice se srazí, to je fakt, ale nikdy nebude mít správnou chuť. Potřebuje se okyselit tak, aby se naopak srazilo až za dobu, kdy získá správnou kyselost, takže v tom případě je nejpřirozenější nalít do něj syrovátku – cca hrníček na 10 litrů a nechat v pokojové teplotě samovolně kysnout. Tužší – tvrdý tvaroh vzniká zahřátím kyselého mléko nad 40 °C není nutná ani šetrná pasterace na 56 ani na 70. Tužší měkký tvaroh vzniká lisováním, přihřívání netřeba. Takže stačí mléko nechat očkované syrovátkou, kouskem tvarohu – do teplého mléka, nebo jen nechat, pokud je to mléko ze statku nebo mlékomatu a ono kysne. Pak se nemusí zahřívat, jen přelít přes plátno a nechat vykapat, na tvrdý zahřát na 40.
A upřímně – kozí mlíko, co chutn po mateřídoušce chci pít. Naše zvířata se pasou celoročně, v 650 m, všude mají louky, mateřídoušku, ale hele, vždycky mělo kozí ocas a nikdy jsem nepila mateřídoušku. Ale tim se nedohaduju, možná to tak jinde fakt mají :)))
Desert 19.11.2014 08:46:17
>> oblivion, 18. 11. 2014 23:21:35
na candidu si dej kiwi,
>> Klára H., 19. 11. 2014 08:36:41
jdu si dát tvaroh,
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.