Jarní BRNO Spring 48h Indoor Ultramarathon 2009
Jarka P 23.03.2009 09:14:31
Mapo,blahopřeju!A napiš mi,nějak jem ztratila tvoje číslo.
Brno
dao 23.03.2009 09:28:04
Děkuji všem co nějak povzbuzovali, ale nejvíc těm co přišli na výstaviště do pavilonu „Z“ a osobně běžcům fandili. Pokud to někdo nezkusil, tak těžko může pochopit jak psychiku závodníka po 40 hodinách zlepší i jen několik slov. Z hlediska zdravotní stavu jsem tom docela dobře, po 48 hodinách běhání dokonce velmi dobře. Jistě, že mě bolí chodidla, kolena a trochu záda, ale nic zásadního. Nejkurióznější „zranění“ je spálenina na pravém rameni, které mi bylo obstříknuto „chladícím sprejem“, ale asi poněkud blízko kůže. Pokud to časově vyjde, tak mám v plánu dnes uběhnout cca 5 km, abych trochu uvolnil svaly a zmenšil otok nohou.
Praha
mapo 23.03.2009 11:25:17
Díky všem za reakce Už jsem v práci…cítím se celkem OK, záda dobrý, nohy ještě nevím… No jo Svati mám svou vlastní teorii, když to jde, nic nebolí, tak běž, nemá cenu se šetřit. Energii ztratíš, zase jí nabereš, ale k čemu bude, když už nohy nebudou schopné běžet kvůli nějakému zdravotnímu problému, který stejně přijde a já vím, že přijde. A taky nezapomínej, že běhám teprve 4 roky, takže nemám těch xx km v nohách a ty se hodně počítají. A zkušenosti s ultra, to je to samé, to se taky počítá a ty teprve sbírám. Frodeho jsem Same nějak neregistrovala, ale skoro mně rozesmál myslím Kahla Said, jak jsem to cca 3,5 H před závěrem začala trochu točit (ze zoufalství, abych to už měla za sebou, už mně fakt nebylo dobře a těšila jsem se, že si chvilku zalezu ohřát se do spacáku), jak začal taky. Jinak pohár je pěknej, velkej, ani se mně nevejde do knihovny
sam 23.03.2009 11:51:28
[quote=mapo]… Frodeho jsem Same nějak neregistrovala, …[/quote] No vidíš, a u PC to bylo takové drama :), Chyběla mu již jen necelá dvě kola. V konci tě stíhal i pod 1:30 na kolo.
Brno
running-observer 23.03.2009 13:40:12
Zato já jsem si v závěru udělal takové malé drama. Původně jsem se rozhodl, že si poslední 2 hodiny prostě opravdu užiju, a tak jsem v sandálech a dlouhých kalhotech a bundě pochodoval hlemýždím tempem po ovále, popíjel kafíčko, pojídal žemlovku, když tu se kouknu na panel a zjišťuji, že srbský Dobrijevič stahuje můj vytvořený náskok a chystá se mě přeskočit.
Dojím žemlovku, poručím si ještě 1 kafe, tentokrát slazené, v klidu dojím, popiju, přezuju boty, převleču kalhoty a jdu na to. Mezitím již má Dobrijevič 2 kola k dobru…
A rozběhl jsem to takovým pro mě dosud neobjeveným běžeckým stylem (kvůli levému koleni jsem už nesnesl nárazy při dopadu). Nohy jsem doslova tahal po zemi, tedy nebyla to chůze, spíš bruslení – sám jsem byl udiven, že po několika kolečkách jsem ten styl zvládl natolik, že jsem dělal jedno kolečko za 1:37 a takhle to trvalo posledních 40 minut závodu. I Dobrijevič zrychlil, pojednou jsem ho přestal míjet o kolo, ale už mu to nepomohlo. Podařilo se mi vytvořit asi 300 m náskok.
Já vím, možná to někdo nepokládá za slušné takto „v cílové rovince“ přefinišovat o 13 let staršího soupeře, ale na druhé straně jsem si říkal, že ten můj předchozí náskok byl zasloužený…
Brno
running-observer 23.03.2009 13:43:24
48H v televizích
Pondělí 23.3.2009 v 17,40 sportovní mozaika na PRIMĚ, regionální vysílání Brno, druhý den snad i celostátně.
Pondělí 23.3.2009 na ČT1 UDÁLOSTI V REGIONECH po 18,00.
Čtvrtek 2.4. na ČT4 okolo 17,00 Sport v regionech.
Praha
Štefan 23.03.2009 14:28:36
[quote=sam]Již jsem to psal po doběhu v komentáři pod článkem, ale znovu to zopakuji. Ten závěr, kdy bylo na mapo vidět, že se skoro nemůže hýbat a ona stále šla vpřed byl fascinující. Díky té neskutečné vůli uhájila 14. místo před silně dotahujícím Frode Anderssonem. Fakt obdivuhodné.[/quote] Mapo má neskutečnou vůli, nikoho takového neznám.
Praha
Štefan 23.03.2009 14:44:11
Blahpřeju všem! Nemůžu se tada zmínit o všech, tak alespoň (super) Danovi, Martine, Tomášovi, Petrovi a Sváťovi. Ostatné v blogu ať to tu nezahltím Ale o Dannovi přeci jenom musím něco napsat. Hodně jsem se styděl, když jsem jsi šel lehnout a v podstatě mi nic nebylo, zatím co on s velikými bolestmi pokračoval. A ještě bych chtěl zmínit pořadatele. Bylo to super. Především paní u občerstvení o nás pečovali jako o němluvňata, snad by nás i krmili. A dokázali mi i poradit, kldyž jsem měl problémy. Nekteré tam vydržely nejen po celou dobu závodu ale i několik hodin po něm. Pořád ochotné, usměvavé, dobře naladené. To mi přijde, že běžet je lehčí. Jinak jsem se šetřil asi až moc, zatím mne nic výrazně nebolí, až se stydím. Ono to ale asi přijde zítra. Nemám morálku na to abych vyklusal, tak jsem pár km prošel a ještě trochu chodit budu, Díky moc všem za podporu, dostal jsem hodně sms, nestačil jsem na všechny odpovídat.
Praha
Štefan 23.03.2009 14:46:25
[quote=mapo]Díky všem za reakce Už jsem v práci…cítím se celkem OK, záda dobrý, nohy ještě nevím… No jo Svati mám svou vlastní teorii, když to jde, nic nebolí, tak běž, nemá cenu se šetřit. Energii ztratíš, zase jí nabereš, ale k čemu bude, když už nohy nebudou schopné běžet kvůli nějakému zdravotnímu problému, který stejně přijde a já vím, že přijde. A taky nezapomínej, že běhám teprve 4 roky, takže nemám těch xx km v nohách a ty se hodně počítají. A zkušenosti s ultra, to je to samé, to se taky počítá a ty teprve sbírám. Frodeho jsem Same nějak neregistrovala, ale skoro mně rozesmál myslím Kahla Said, jak jsem to cca 3,5 H před závěrem začala trochu točit (ze zoufalství, abych to už měla za sebou, už mně fakt nebylo dobře a těšila jsem se, že si chvilku zalezu ohřát se do spacáku), jak začal taky. Jinak pohár je pěknej, velkej, ani se mně nevejde do knihovny [/quote] Je čas pořídi si větší knihovnu, A s rezervou, ještě přijdou větší poháry.
karolína 23.03.2009 15:42:12
…přes víkend jsem Vás po očku sledovala,při běhání v krči jsme na Vás mysleli – všichni máte můj velký obdiv!!..prostě nemám slov
Choceň/Chomutov
obrik 23.03.2009 15:56:39
Dovolte, abych i já upřímně pogratuloval všem ultra, zejména těm 48 hodinovým (tento výkon pro mě zůstává opravdu v rovině naprosté scifi), ale i těm 6ti hodinovým, se kterými jsem se krásně proběhl a zabojoval a nakonec dosáhl vytoužených 60 km. Rád bych touto cestou poděkoval svému bratrovi, který mě do této bláznoviny namočil a tímto umožnil poznat dosud nepoznané. Psali jste a radili skutečně správně, mezi maratonem a 6ti hodinou je skutečně rozdíl a velký. :) Koukám jako blázen, když např. Štefan píše, že ho defacto nic nebolí (po 48 hodinách!!!) :), mě teda bolely nohy tak, že celý víkend jsem scházel schody pozadu, normálně to prostě nešlo… Ale to bude asi v těch naběhaných objemech, který mi výrazně chybí…:)
Extra gratuluji a taky děkuji Danovi Orálkovi, protože mi, ač zcela nevědomky, hodně při závodě pomohl. Když mě cca po 3 hodinách už řádně bolely nohy, hlavně teda kolena a stehna, všiml jsem si stylu Danova běhu, připomínající spíše bruslení s téměř fixně pokrčenými koleny a pokusil jsem se ho napodobit. Kupodivu to šlo a myslím, že se mi takto podařilo odbruslit další 2 hodiny, než přišla další krize, kde už nepomáhalo nic :) a tempo šlo dolů.
Trochu mě na konci překvapilo a zamrzelo, že se nedoměřovalo a zapsala se jen vzdálenost posledního doběhnutého kola.
Závěrem: trochu se obávám, že se na krásném, 270m dlouhém betonovém ovále příští rok objevím znovu… Teda objevíme, s bráchou. :) :)
Horní Jelení
kamarád 23.03.2009 16:29:17
Zdravím vás, všechny účastníky víkendového ultra klání ve všech konaných závodech a gratuluji k dosaženým výkonům. Opravdu silný zážitek. Vše ostatní už přesně vystihl brácha a já se pod to podepisuju: Nemáš zač, já též děkuju, že jsi mě v tom nenechal koupat samotnýho, trochu jsme zmátli některé soupeře, když se na tabuli objevovala dvě stejná příjmení:)) Za rok v Brně na výstavišti nashledanou. Luboš
Jesenice
johny 23.03.2009 16:43:46
Máte můj obdiv a smekám před vámi …
Praha
Štefan 23.03.2009 20:46:25
to Obrik: Napsal jsem: „zatím mne nic výrazně nebolí“. Podle zkušeností z dlouhých weekendových běhů (samozřejmě o hodně kratších než v Brně) to býva tak, že v úterý mne začnou otékat kotníky a ve středu už dost bolí nohy a pokouší se o mne nachlazení. Tentokrát mi nohy otékají už teď – v pondělí večer. Ale to se dalo čekat
Brno
running-observer 23.03.2009 21:35:56
Ha, to já se mohu pochlubit, že mám otoky nohou už od včerejška. A největší byly asi dnes před polednem. A dokonce mi dnes k večeru už mírně splaskávají. Udělal jsem si jalovcovou koupel, ale nesměla být moc teplá, lehce jsem se promasíroval a počítám, že zítra by už skoro nic nemuselo bolet. Dan to má jednodušší, když si může dovolit otoky vyřešit 5km proběhnutím… Já ještě asi 2 dny počkám.
Brno
running-observer 23.03.2009 21:42:03
Oprava informace o televizních vysíláních:
48H v televizích
Mělo být, ale nebylo: Pondělí 23.3.2009 v 17,40 sportovní mozaika na PRIMĚ, regionální vysílání Brno, druhý den snad i celostátně. Televize RTA (která vysílá pořady PRIMA) se omlouvá, ale reportáž přesunula na úterý 24.3.2009 ve stejnou dobu. Jinak bude tento pořad v archivu na http://www.rta.cz/index.html (hledá se to podle data v kalendáři na pravé straně), stejně jako je tam záznam pořadu z 18.3., kde bylo o 48hodinovce v pořadu Host dne.
Pondělí 23.3.2009 na ČT1 UDÁLOSTI V REGIONECH po 18,00. Proběhlo – lze najít v archivu, ale je to až na samém konci, snad poslední 2 minuty.
Čtvrtek 2.4. na ČT4 okolo 17,00 Sport v regionech.
Brno
dao 24.03.2009 00:10:14
[quote=obrik]Extra gratuluji a taky děkuji Danovi Orálkovi, protože mi, ač zcela nevědomky, hodně při závodě pomohl. Když mě cca po 3 hodinách už řádně bolely nohy, hlavně teda kolena a stehna, všiml jsem si stylu Danova běhu, připomínající spíše bruslení s téměř fixně pokrčenými koleny a pokusil jsem se ho napodobit. Kupodivu to šlo a myslím, že se mi takto podařilo odbruslit další 2 hodiny, než přišla další krize, kde už nepomáhalo nic :) a tempo šlo dolů.[/quote] No pokud ti to pomohlo, tak mi bylo potěšením. Jinak měnit styl běhu při závodě je poměrně riskantní. A pokud jsi musel chodit ze schodů pozpátku, tak vítej mezi ultramaratonce.
Brno
dao 24.03.2009 00:14:43
[quote=Štefan]Blahpřeju všem! Nemůžu se tada zmínit o všech, tak alespoň (super) Danovi, Martine, Tomášovi, Petrovi a Sváťovi. Ostatné v blogu ať to tu nezahltím Ale o Dannovi přeci jenom musím něco napsat. Hodně jsem se styděl, když jsem jsi šel lehnout a v podstatě mi nic nebylo, zatím co on s velikými bolestmi pokračoval. A ještě bych chtěl zmínit pořadatele. Bylo to super. Především paní u občerstvení o nás pečovali jako o němluvňata, snad by nás i krmili. A dokázali mi i poradit, kldyž jsem měl problémy. Nekteré tam vydržely nejen po celou dobu závodu ale i několik hodin po něm. Pořád ochotné, usměvavé, dobře naladené. To mi přijde, že běžet je lehčí. Jinak jsem se šetřil asi až moc, zatím mne nic výrazně nebolí, až se stydím. Ono to ale asi přijde zítra. Nemám morálku na to abych vyklusal, tak jsem pár km prošel a ještě trochu chodit budu, Díky moc všem za podporu, dostal jsem hodně sms, nestačil jsem na všechny odpovídat.[/quote] Mám pocit, že to s tím styděním trochu přeháníš. Pokud si troufneš běžet takovýhle závod a dokončíš ho a ještě k tomu jsi to přežil ve zdraví, tak si to užij ať máš motivaci na ten příští.
Brno
dao 24.03.2009 00:18:36
Byl jsem klusnout asi 8 km za 50 minut (spíše rychlejší pochoďák) a je pravda, že to byla jediná část dne, kdy mě nebolely nohy. Nejhorší to je v práci při sezení.
Sokolov
koyama 24.03.2009 01:17:56
Nějaké fotky z doby, kdy se běžela šestihodinovka můžete najít [url=http://ultrasport.rajce.idnes.cz/Spring_ultra_Brno20.3_-_21.3._2009/]tady[/url]. Kvalita je děsná a skoro se až stydím napsat, že tohle je ve skutečnosti ještě výběr. Ale ta naše automatika není na focení sportu za tmy.
Pranjal 24.03.2009 14:45:08
Aj ja som hodil na stránku pár fotiek, ale naozaj iba pár. Tie som stihol urobiť ešte pred štartom 6h behu. http://www.ultrabeh.sk/gallery.php?… . Inak nabližší ultra je v Nitre. Tento rok sa tam okrem 6-tky bobeží aj 12h a 100km beh. Viac na www.scmt.sk
Praha
Justína 24.03.2009 15:14:47
Zdravim,
mohli by, prosim, ucastnici 48 h behu popisat, ako sa pocas zavodu stravovali? Zaujimalo by ma to i vzhladom na skutocnost, ze na behej.com riesia stravu na 1/2M, ktory pretekari zabehnu za max 2,5 – 3 h. Energeticky vydaj pocas 48 h behu musi byt oproti polmaratonu obrovsky.
Praha
Štefan 24.03.2009 16:30:00
[quote=Justína]Zdravim,
mohli by, prosim, ucastnici 48 h behu popisat, ako sa pocas zavodu stravovali? Zaujimalo by ma to i vzhladom na skutocnost, ze na behej.com riesia stravu na 1/2M, ktory pretekari zabehnu za max 2,5 – 3 h. Energeticky vydaj pocas 48 h behu musi byt oproti polmaratonu obrovsky.[/quote] Přepočítal jsem si výdaj na něco přes 22 000 kcal. Stravu jsem nijak zvlášť neřešil, právě proto, že je to dlouhá doba tak jsem jedl téměř „normálně“: Pátek: „obrovská“ snídaně v 7:30, tak 3× víc než obvykle, oběd: miska rizota, pak zhruba každých 30 – 45 min. jsem něco sladkého zobl, byly tam různé koláčky a sušenky + kosuky kiwi a jablka, večeře polévka s chlebem, v noci vařené brambory ze sýrem, polévka, v sobotu ráno znovu polévka, oběd bramborová kaše a smažené rybé filé, a tak pořád dokola, chutnalo mi moc, akorat v neděli nad ránem jsem si dal carbosneck a pak jsem asi 4 hod.nemohl nic sníst. Na závěr jsem pak polk misku těstovin. Prostě jedl jsem, co mi přišlo pod ruku.
Brno
running-observer 24.03.2009 22:24:37
Ano, jak píše Štefan, před 48H nevadí, když se člověk předem trochu „nadlábne“, a během závodu pravidelně něco zobe. Ne velké dávky. Ty by pak člověka vyvedly z tempa. Jednou za 4 hodiny by mělo být normální slané jídlo (ale v menší dávce než normálně, aby to žaludek bral). Letos na 48H myslím nikdo neměl hypoglykémii.
Pokud jde o půlmaraton, tam je jídlo docela zbytečné, já ani v létě na půlmaratonu obvykle nepiju. Je to ztráta tempa i času. Ani při maratonu ale obvykle nejím, důležité je pít.
Po 48H jsem se vážil. Moje hmotnost byla totožná s hmotností před startem. Málokdo z těch, kdo dokončili, se cítil „slabý“, bez energie.
Brno
dao 27.03.2009 00:32:43
Konečně jsem dal pár fotek na rajče: http://dao.rajce.net/…_-_22.3.2009 Bohužel stihl jsem fotit jenom před závodem a potom fotila Renata. Tyhle závody na pevný čas – pak nestihnu nic vyfotit :)
Choceň/Chomutov
obrik 27.03.2009 15:10:29
[quote=dao][quote=obrik]Extra gratuluji a taky děkuji Danovi Orálkovi, protože mi, ač zcela nevědomky, hodně při závodě pomohl. Když mě cca po 3 hodinách už řádně bolely nohy, hlavně teda kolena a stehna, všiml jsem si stylu Danova běhu, připomínající spíše bruslení s téměř fixně pokrčenými koleny a pokusil jsem se ho napodobit. Kupodivu to šlo a myslím, že se mi takto podařilo odbruslit další 2 hodiny, než přišla další krize, kde už nepomáhalo nic :) a tempo šlo dolů.[/quote] No pokud ti to pomohlo, tak mi bylo potěšením. Jinak měnit styl běhu při závodě je poměrně riskantní. A pokud jsi musel chodit ze schodů pozpátku, tak vítej mezi ultramaratonce.[/quote] Dane tomu nerozumím, proč je riskantní při závodě měnit styl běhu? Jinak uvítání mezi ultramaratonce, zvláště od Tebe, fakt potěší, děkuji, jen se obávám, že ostrá bolest mých stehen, neumožňující mi normální scházení schodů 10 hodin po závodě, nebude ani tak mým úspěšným přechodem k ultra, jako spíš mojí drzostí přihlásit se na 6ti hodinovku s objemy, které běhám…:rolleyes: Ale díky! :)
Brno
dao 27.03.2009 19:56:17
[quote]Dane tomu nerozumím, proč je riskantní při závodě měnit styl běhu? Jinak uvítání mezi ultramaratonce, zvláště od Tebe, fakt potěší, děkuji, jen se obávám, že ostrá bolest mých stehen, neumožňující mi normální scházení schodů 10 hodin po závodě, nebude ani tak mým úspěšným přechodem k ultra, jako spíš mojí drzostí přihlásit se na 6ti hodinovku s objemy, které běhám…:rolleyes: Ale díky! :)[/quote] Riskantní proto, že každý běžec má svůj pohybový stereotyp na který si dlouho zvyká celé tělo (hlavně mozek). Pokud dojde k jeho změně, tak hrozí přinejmenším namožení, křeče nebo i zranění. Běžně se mi na ultra stalo, že jsem začal uhýbat nějakému problému a změnil krok, což mělo za následek nějaké další postižení. Přechod k ultra je hlavně duševní stav, ale bolest stehen je jeden z akutních fyzických příznaků. :)
Filip 29.03.2009 22:40:02
to dao: Dane, nemám na Tebe mail, tak alespoň takhle přeju vše nej k narozeninám! Tvůj výkon v Brně byl obdivuhodnej, najít Tě ale 6 dnů poté v sobotních výsledkách Běhu Lužánkami a ještě s takovým výkonem je pro mě absolutně nepochopitelný… Gratuluju a jsem v úžasu…!!! Ahoj, Filip.
Brno
dao 29.03.2009 23:46:20
[quote=Filip]to dao: Dane, nemám na Tebe mail, tak alespoň takhle přeju vše nej k narozeninám! Tvůj výkon v Brně byl obdivuhodnej, najít Tě ale 6 dnů poté v sobotních výsledkách Běhu Lužánkami a ještě s takovým výkonem je pro mě absolutně nepochopitelný… Gratuluju a jsem v úžasu…!!! Ahoj, Filip.[/quote] Dík, ale když to jde, tak je to snadný. Už ve čtvrtek mě přestaly bolet nohy a v sobotu jsem chtěl zkusit jak na tom jsem. První 2 kola jsem se trochu zadusil a nebyl si jistej zda mám pokračovat, ale potom jsem se rozběhl a ke své spokojenosti jsem mohl bojovat s Čotovem o 8 místo. Pravda je, že ještě pořád se unavím rychleji než obvykle.
Praha
mapo 31.03.2009 18:43:58
regenerace pokračuje-včera jsem si vystříhala zatím 3 nové prsty na nohou i s „jako“ nehty…„nejlepší“ je napojení nové a staré kůže…
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.