Co zrovna čtete ?
Pem 29.01.2007 07:49:53
[quote=Bohuš]Hlava XXII od Josepha Hellera.[/quote] Jedna z mála knih, u kterých jsem se nahlas smál a máma se chodila dívat ke mně do pokoje, co se děje
Praha - Klánovice
Ondra1 29.01.2007 14:58:44
Čtu hodně – skrypta, sportovní literaturu, cestopisy, autobiografie, klasický autory… takže tu nebudu rozepisovat svůj čtenářský deník za posledné dobu:) Naposled mě zaujala a hodně jsem se pobavil u knihy Josefa Formánka „Prsatý muž a zloděj příběhů“. Doporučuju, hezký čtení pro kluky:-) Hezký den, Ondra Uher
xrider 29.01.2007 15:03:12
Me celkem zaujala Dune od Franka Herberta, kdo ma rad sci-fi, urcite ji uz cetl…
A co se tyce prispevku Jardy kolobezky – take jsem pred nekolika lety cetl Koran s podobnou motivaci a musim s Jardou souhlasit. Ikdyz je Koran zaklad, urcite bych pro prvni seznameni s Islamem doporucoval neco jineho. Napriklad knihu, kterou jsem nedavno docetl a velice mne zaujala – „The Messenger of God: Muhammad“ kterou napsal Fethullah Gulen. Bohuzel unas se na takoveto knihy tezko narazi
keramik 29.01.2007 18:08:12
Nedávno jsem dočetl „Vzpomínky kata Mydláře“.Velice poučná knížka.Některé dnešní zločiny bych trestal stejně.Dnes jsem začal číst Mamon od Martiny Cole.Zatím se to pěkně vyvíjí.
Jílové (to u Děčína)
toro 29.01.2007 20:19:10
[quote=alfun][quote=johari]ja posledni dobou ctu jen skripta …[/quote] To
já taky Jsem rád, že
tu jsou i běžci/běžkyně podobného věku [/quote] Nemysli si, že my
dříve narozeni si na tu dobu už nepamatujeme. V lednu neexistovala ve vlaku
po ránu oblíbenější četba. Existuje dokonce jedna četba, kterou jsem
nikdy nepochopil a to je Teoretické Fyzika. Zkoušku jsem dostal jen proto aby
mne prof.Tolar už neviděl. Nicméně jeho oblíbený výrok je napsán všude
možně:
„… a tuto rovnici vyřešíme metodou uhodnutí.” :):):)
johari 29.01.2007 20:33:06
[quote=toro][quote=alfun][quote=johari]ja posledni dobou ctu jen skripta
…[/quote] To já taky
Jsem rád, že tu jsou i běžci/běžkyně podobného věku [/quote] Nemysli si, že my
dříve narozeni si na tu dobu už nepamatujeme. V lednu neexistovala ve vlaku
po ránu oblíbenější četba. Existuje dokonce jedna četba, kterou jsem
nikdy nepochopil a to je Teoretické Fyzika. Zkoušku jsem dostal jen proto aby
mne prof.Tolar už neviděl. Nicméně jeho oblíbený výrok je napsán všude
možně:
„… a tuto rovnici vyřešíme metodou uhodnutí.” :):):)[/quote] nazev
metody se mi libi.. asi jej brzy vyuziju… diky
Jecminek.Maselnik 29.01.2007 23:00:40
prosím, necitujte příspěvek, když na něj bezprostředně reagujete. Někdy je to fakt hrozně nepřehledné. Omlouvám se za OT
korc 30.01.2007 08:52:10
Dobrých knížek je dost,což dokazuje i toto fórum,já bych ,ale rád doporučil jednu méně známou : román Cejch od Zdeňka Šmída,vynikající,neplést s jeho(podle mého názoru trapnými-Proč bychom se nepotili atd.),tento román je úplně jiná třída,i podle Lidovek , český román 90.let. Popisuje život několika generací v oblasti Krušných hor,a úpadek celého území na Nejdecku,Rotava atd.,takže doporučuji všen,Karlovarákům zvláště.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 30.01.2007 09:52:56
V létě (no spíš do léta) jsem taky četl Běžeckou kuchařku od Harryho Hudáka (není to o jídle,a le o tréninku :) )- docela dobrý, jen jsem si spoustu vět musel číst několikrát, abych je pochopil. Docela by mě zajímalo, kde se dá sehnat Běžecká kuchařka II. A teď mám rozečtenou knihu Emil a Dana Zátopkovi vypravují – škoda že na ní nemám čas… :(
Praha-Bohnice
BuckTheBug 30.01.2007 11:15:38
Po delci dobe jsem zacal zase cist odpocinkove (tj. to co chci, ne to, co musim) a zaroven jsem se jeste po delsi dobe vratil ke knizkam Terry Pratchetta. Zhruba po prvnich 15 dilech me omrzely, ale ted jsem k nim cca po 6 letech znovu nasel cestu. V soucasne dobe je to pro mne to prave cteni na vycisteni si hlavy pred spanim. :)
millhi 30.01.2007 12:05:54
[quote=uzenac]Po delci dobe jsem zacal zase cist odpocinkove (tj. to co chci, ne to, co musim) a zaroven jsem se jeste po delsi dobe vratil ke knizkam Terry Pratchetta. Zhruba po prvnich 15 dilech me omrzely, ale ted jsem k nim cca po 6 letech znovu nasel cestu. V soucasne dobe je to pro mne to prave cteni na vycisteni si hlavy pred spanim. :)[/quote] Poraď mi prosím, kterým dílem bych měl začít – trochu čekám, že odpovíš „tím prvním“ Tak se zeptám jinak: který díl považuješ (jakožto Pratchetta znalý čtenář) za nejlepší…? Jsem – co se týče Pratchetta naprostý panic
Liberec
Advid 30.01.2007 12:10:52
Výborné jsou Soudné sestry nebo třeba Magický Prazdroj. I Pyramidy nebo Mort. Ale tyhle dvě asi ne na začátek. Nelíbil se mi jen Pán prasátek.
A Čaroprávnost je taky bezva.
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 30.01.2007 12:20:36
Mě se zamlouvá série o ankh-morporské Hlídce s Elániem, Karotkou, Nóblhóhem a spol. Takže můj tip : „Hrr na ně !“, nebo „Pátý elefant“. Začal bych ale u starších dílů, kvůli dějové návaznosti.
Mato 30.01.2007 12:29:12
Moje posledne 3 knizky boli: 1. James Meek: Sibirske drama – po dlhej dobe neanglicke citanie pre mna (cesky), ale stalo to za to. Kto by si rad neprecital osudy ceskych vojakov na konci 1.sv. vojny ocami anglickeho autora? 2. Lee Child: Echo Burning. Oddychove, ale stale dost napinave, aby som ju po nociach cital. Svoj vyber bestsellerov si ospravdlnujem potrebou precvicovania anglictiny a upevnovania slovnej zasoby 3. Ludlum: The Tristan Betrayal- tiez dobry thriller, predovsetkym vsak moja „polhodinka“ anglictiny. AK je cas, tak si pocas vikendov listujem mojimi oblubenymi bezeckymi knihami, ako: Top Runners of the century, The Lore of Running, ci- Road racing for serious runners… vsetky uz viac razy precitane, ale stale su zdrojom super informacii.
Pem 30.01.2007 12:31:39
Hloupý dotaz, ale o čem ten Pratchett vlastně je ? Asi bych to mohl najít někde na webu, ale nikdy mne to nezaujalo. Všem příznivcům se omlouvám, ale nejsou to jen nějaké „podivné pohádky“ ? Klasické pohádky mám rád, to samé např. Staré pověsti české, ale o fantasy mne nijak nepřitahuje. Co je na tom teda zajímavého ?
Brno/Havířov
forest 30.01.2007 12:47:08
[quote=Oslík])Docela by mě zajímalo, kde se dá sehnat Běžecká kuchařka II.[/quote] znáš strejdu Gůgla? (napovím ti: www.google.com ) První 2 odkazy jsou sice recenze, ale pak už si můžes vybírat… V dnešní době není nutné vedět vše, ale vědět, kde to najít…
Praha-Bohnice
BuckTheBug 30.01.2007 12:50:45
2Pem: Pratchett je vlastne o vsem. :) To jsem ti toho povedel, vid? Napsal toho opravdu pozehnane, ale asi nejznamejsi jsou knizky ze serie Uzasna zemeplocha. Nektere dily na sebe velmi volne navazuji, ale lze cist i na preskacku. Terryho knizky maji specificky humor a nekomu nesedi. Na druhou stranu ruzni lide nachazeji vtipy v ruznych castech, protoze se vetsinou tykaji veci z nasi „Uzasne zemekoule“. :) Me v jednom dile opravdu rozesmala narazka na zlomyslneho motyla, ktery mavanim svych kridel zpusobuje uragany na uplne opacnem konci sveta. 2Millhi: Cim zacit – spravne navrhujes – od zacatku. Prvni dva dily povazuji za absolutni spicku (Barva kouzel a na ni navazujici Lehke fantasticno). Jsou pomerne kratke a humor je v nich temer komprimovany. Zaroven jsou v nich poznamky autora a prekladatele (i nekolika strankove), ktere leccos vysvetluji a na ktere se pak v dalsich dilech i odvolavaji. 2Alvid: Me se prave Otec prasatek opravdu libil. Byl to jediny dil, ktery jsem cetl mimo poradi a presto mi sedl. Uz se tesim az se k nemu znovu proctu. Jinak Mort a Pyramidy patri take do me Top 5.
Pem 30.01.2007 13:12:54
to uzenac : To je fajn, ze je v tech knihach humor, ale cim jsou jinak zajimave ? Treba takovy Ostravak ma velmi vtipny jazyk („po ostravsky“) a podle mne skvele vymyslene prihody – ctes to jednim tahem. Nebo Jerome Klapka Jerome Tři muži ve člunu – skvělý humor a hezký příběh. Taky mám rád knihy, kde se něco dozvíš. Třeba Katyně – je to už dávno co jsem ji četl, ale je tam spousta „velmi praktických návodů“ (o řemeslu kata) Nebo se dozvíš něco o historii – Ivan Olbracht – Dobyvatel – Popis dobytí Mexika formou románu. Je něco takového / jinak zajímavého v Pratchettovi ?
millhi 30.01.2007 13:25:11
Když jsme u fantasy – úžasná knížka, kterou jsem četl asi před dvěma roky (nejednou) je Stopařův průvodce po galaxii – naprostá klasika. I další na ní navazující díly stojí za přečtení. Je to takové lehčí čtení plné humoru nejen pro milovníky sci-fi…
Praha-Bohnice
BuckTheBug 30.01.2007 13:31:16
Pem: popravde, nikdy jsem moc nefilozofoval nad tim, proc se mi Zemeplocha libi. Kdyz o tom ted tak premyslim, rekl bych, ze je to: ctive, neni to „hloupy“ humor, casto kritika realneho sveta. Nevim, asi jsem to moc nevysvetlil.
Jecminek.Maselnik 30.01.2007 13:49:29
Stopařův průvodce po galaxii je skvělá věc. Typická knížka (resp. celý cyklus), která nadchne, nebo otráví. Moc rád mám od Douglase Adamse i Holistickou detektivní kancelář Dirka Gentlyho a její volné pokračování Dlouhý temný čas svačiny duše. Co se týče Zeměplochy, těžko říci čím charakterizovat fantasy grotesku;-), snad lehká oddechovka, ve které si skoro každý najde to „svoje“. Zkus jeden díl, nejsou zase až tak rozsáhlé, a uvidíš.
Pem 30.01.2007 14:37:23
Upoutávka na Barvu kouzel – …„svět na krunýři želvy“… mi připomíná knihu „Gargantua a Pantagruel“. Tu mám sice velmi hluboko v propadlišti svojí paměti, ale našel jsem odkaz – http://www.ctenarsky-denik.cz/…a-Pantagruel – a možná pro Vás zajímavou verzi fantasy
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Pavel 30.01.2007 20:05:32
[quote=Jecminek.Maselnik]Stopařův průvodce po galaxii je skvělá věc. Typická knížka (resp. celý cyklus), která nadchne, nebo otráví. Moc rád mám od Douglase Adamse i Holistickou detektivní kancelář Dirka Gentlyho a její volné pokračování Dlouhý temný čas svačiny duše.[/quote] Od Adamse jsem četl úplně všechno. Ovšem poslední 2 knihy pětidílné trilogie mi přijdou slabší.
Brno/Havířov
forest 30.01.2007 21:35:11
rozhodně než poslední díly Stopaře mi přijde jeho filmové zpracování dost slabší. Autory filmu zachránilo jen to, že se pokusili o vlastně nemožnou věc… (raději založím i filmové vlákno )
lastboyscout 30.01.2007 23:15:26
[quote=forest]rozhodně než poslední díly Stopaře mi přijde jeho filmové zpracování dost slabší. Autory filmu zachránilo jen to, že se pokusili o vlastně nemožnou věc… (raději založím i filmové vlákno )[/quote] Určitě založ. I filmové vlákno se sem snad vejde… a tohle tam pak klidně přesuň Stopařův průvodce a Restaurant na… jako knihy se podle mě Adamsovi už nikdy překonat nepodařilo (taky jsem četl prakticky vše) i když i jeho nejslabší věci jsou silný nadprůměr.
Ohledně „Stopaře“ asi myslíš poslední pokus – The
Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)
http://www.imdb.com/…e/tt0371724/
ten není zrovna povedený – tedy pro ortodoxní fanoušky Arthura Denta
(tím nemyslím,samozřejmě,našeho význačného bloggera a Douga Adamse. Ale na druhou
stranu – líp už to asi zfilmovat nejde.
„Červený trpaslík“ pro všechny fanoušky podobného humoru nasadil tak neskutečnou laťku…
Ale ono bylo víc pokusů – viz třeba docela povedený anglický počin z osmdesátých let – http://www.imdb.com/…e/tt0081874/ , nemluvě o původním rozhlasovém seriálu.
lastboyscout 30.01.2007 23:28:05
Celého „Stopařova průvodce“ lze nalézt na eldar.cz/stopar/ „Restaurant…“ na jansoft.aquasoft.cz/pub/Adams/2-Restaurant.html
a oba díly zazipované ve Wordu na geocities.com/Athens/Rhodes/8895/knihy/adams_douglas/adams1_2_stoparuv_pruvodce_restaurant.zip
A zdravím všechny fanoušky podobného humoru – 42
Brno/Havířov
forest 30.01.2007 23:56:14
[quote=lastboyscout]42[/quote] nebyl náhodou Adams maratonec? A potitul třetí knížky ještě před zásahem vydavatelství: „Život, maraton a vůbec“? To by mi pak absolutně vše vysvětlovalo. (ručník okolo pasu nenosím, ale znám od vidění jedno individuum u nás na fakultě, které ano)
lastboyscout 31.01.2007 00:03:48
[quote=forest][quote=lastboyscout]42[/quote] nebyl náhodou Adams maratonec? A potitul třetí knížky ještě před zásahem vydavatelství: „Život, maraton a vůbec“? To by mi pak absolutně vše vysvětlovalo. [/quote] Teda to mě nenapadlo . jde o to, že odpověď už známe, 42, ale jak zní otázka?!
Jestli by nestálo zato založit přímo fórum Douglas Adams, Červený trpaslík, Monty Python a maraton . Mimochodem Adams s Monty Pythony párkrát spolupracoval. Jak překvapivé
Okemos, Michigan
Shadow 31.01.2007 16:32:37
Posledni tri knihy:
- Jon Krakauer – „Into thin air“
- Anatoliy Bukreev – „The climb“
- Ed Viesturs – „No shortcuts to the top“
Prestoze dusi bezec, telem ale nesportovec bez kondice, stavam se tez „obyvakovym horolezcem“.
P.S. A mam rozectenou ⇒ Maria Coffey – „Where the mountain casts its shadow“
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.