Byl to hlaďák?
radon 21.07.2010 12:38:17
podobný stav jsem zažil asi 2krát před 10lety,od té doby nic.Včera jsem snídal pouze malý jogurt a sušenku.K obědu jsem si dal těstoviny a v 15hod pouze jednu traťovku.V 17hod jsem vyrazil na společný trenink.Od začátku se jelo hodně svižně,a to nahoru dolů,tedy většinou nad hranicí aerobního prahu.Po 60minutách jsem si dal jeden gel a říkal jsem si jestli to není v takovém tempu málo.po cca 40km jsem si musel vycouvat,protože mně bolely svaly na nohou a pak to přišlo 10km jsem jel většinou z kopce na malou placku a nebyl jsem schopen točit-hrůza.Tepy mi ale šly naopak výrazně dolů,protože jsem skoro stál.Doma jsem vypil 2energetické nápoje a už mi bylo o něco lépe.Dnes si asi dám pauzu.Byl to hlaďák?Proč mě bolela tak výrazně stehna?
rudo 23.07.2010 06:40:26
rozmyslal si nad mineralmi ? po dlhom obdobi horucav telo strati vela telesnych mineralov, najma ak sa pije voda alebo sportove napoje, a z prikladu tvojej stravy : susenky testoviny, gely apod sa zda ze sa sustredujes na prazdne cukry strava velmi biedna na mineraly. Pri traveni testovin sa z tela strati vela mineralov, kedze musia kopenzovat ich nedostatok vtestovinach a navyse musia byt pouzite na alkalizaciu krvi ktora ide do kyseliny po strave zalozenej na cukroch Pri hlbokom poklese urcitych mineralov potom prestava v podstate fungovat nervovosvalovy system, mozog nie je schopny vysielat impulzy do svalov v spravnom casovani a do celej svalovej sustavy spravne, prenos signalov byva znemozneny a sval v podstate neschopny reagovat, nedokaze sa ani rychlo stiahnut ani rychlo uvolnit.
Pokial problem bol glykogenovy a nie mineralovy, tak opat problem bola strava zalozena na cukroch, vzdy to vyprovokovalo inzulin – cukor bol premeney na podkozny tuk a hladina cukru este padla nizsie nez je normal, ak si si dal 2 hodiny pred treningom cukrovu bombu a to bolo po obede testovinovom po susenkovych ranajkach, tak si zrejme zacinal trening uz so snizenou hladinou glukozy a kedze trening zacal zostra tak sa hned vsetko preplo na cukrovy metabolizmus – nedalo sa to pomaly rozjet na tuky a do hodiny si bol hotovy, v takom stave si dat gel je potom uz len definitivny rozsudok na kolapsom hladiny krvneho cukru.
radon 23.07.2010 11:36:36
>> rudo, 23. 07. 2010 06:40:26
Děkujim za za velmi odborný názor.Jak tedy v průběhu dne nejlépe doplnovat minerály?Už aSI TÝDEN PRAVIDELNĚ PIJI ROZPUSTNÉ MAGNEZIUM s přídavkem vitaminu B6.Na krevní testy chodím cca 1krát za 3–5měsíců a ionty mám vždy v pořádku.Jím hodně jablka a banány,naopak zeleninu jen občas.Při poslední kontrole jsem měl nepatrně zvýšenou hladinu draslíku,tedy přesněji řečeno na hraniční hodnotě.Pravdou je,že i když při výšce 180cm měřím pouze 69kg,dost se i v klidu ve vedrech potím.No a na kole nebo při běhu ze mě doslova lije.Jestli tedy opravdu nemám významné ztráty iontů pouze v tomto vedru.Co mám tedy požít před výkonem,kde převažuje cukrový metabolizmus?
rudo 23.07.2010 22:39:55
doplnovanie mineralov je velmi dlhodoby process, kazdodenna uloha a skutocne doplnit mineraly uplne vsade do kazdeho telesneho tkaniva – kosti zuby atd trva dlhe mesiace lepsie povedane dlhe roky velmi systematickeho usilia. pred pretekmi alebo pocas vykonu sa uz da len zacharnovat najakutnejsia situacia a v skutocnosti sa jedna uz len o tom aby ubytok nebol az tak kriticky, vzdy sa nieco strati. zamerat sa na 1 mineral (magnezium) je vzdy riskantny krok, kedze telo musi mat vzajomnu mineralovu rovnovahu a nadbytok jedneho sposobi uplne zmatky cez rozne mechanizmy. Zlozenie ludskeho tela (keby sa vsetky mineraly z telesnych tkaniv a tekutin hodili do nejakeho chemickeho analyzatora) je rovnako ako zlozenie morskej vody – z hlbok cisteho oceanu. (nechcem tu zachadzat do ideologickeho boja – stvorenie vs evolucia, ale ludske telo akoby vzislo z mora svojim zlozenim, nie z bananovej opice) Rovnake zlozenie mineralove maju aj vsetky druhy morskych rias. Ja osobne pijem len destilovanu vodu do ktorej si pridavam Ocean Celtic Salt – teda najkvalitnejsiu morsku sol, varim rozne bylinkove caje z destilky koli roznym vyluhovanym mineralom a tiez pridam morsku sol. Strava by mala byt zalozena najma na zelenine (listova zelena a korenova zelenina rozneho druhu) a roznych druhohoch hribov-hub a morskych rias. Ja mam asi 15 druhov susenych morskych rias a asi 8 druhov susenych hub, a vzdy zo vsetkeho trochu prihodim do zeleninovej polievky. V dnoch pred dlhymi pretekmi potom varim z destilky tuhy vyvar (zelenina, riasy huby a rozne korene z cinskej mediciny tento vyvar pijem ako super mineralovy napoj (niekedy som len na tekutinach aby som mal uplne prazdne creva ziadne vlakniny).
Co sa tyka cukrov – pred pretekmi sa treba vyhybat sladkemu aby inzulin neznizil hladinu glukozy, posledne jedlo by malo byt skor orientovane na aminokyseliny (proteiny) a zdrave tuky a ak sa zjedia aj komplexne carbs tak pritomnost tukovnedovoli rychle preniknutie glukozy do krvi a nie je inzulinova kontrareakcia. V podstate pokial sa doplnia carbs den predtym tak, ze svaly maju takmer svoju 100% kapacitu glykogenu doplnenu naspat, tak v den pretekov nie je nutne uz ziadne cukry prijimat a ak tak len v komplexnej strave s tukmi aby sa drzala stala hladina glukozy. Je dobre si zvyknut na skoricu-cinamon stabilizuje krvnu glukozu. Dolezita otazka je ale takato : aky je zmysel konkretnej treningovej jednotky – je to trening na max vydaj cukrovehop metabolizmu alebo je to trening na palenie tukov > ak je to trening na tuky tak je vhodne vobec nejest, pripadne nemat doplneny glykogen z predosleho dna ale tempo-usilie treningu musi bytvelmi nizke aby skutocne telo dostalo moznost ist len na tuky. Oblubeny vtip jednej velmi dobrej americkej maratonkyne je: ako som bezala svoj trening, dnes ma znovu predbehla stara babka ako sa vliekla z obchodu s nakupnymi taskami… pre cyklistu ktory nema rozbinuty tukovy metabolizmus to moze znamenat ze sa nebude pokusat predbehnut deti ktore su na vylete na trojkolkach
martin76 24.07.2010 09:09:56
>> rudo, 23. 07. 2010 22:39:55
da se rasami najist, tzn. „mit pocit sytosti“? jedl jsem z nich kdysi v portugalsku polivku, pamatuju si jen takovy prijemny pocit lehkosti, ale prece jen je to polivka.
>> radon, 23. 07. 2010 11:36:36
draslik je hodne v bananech, neprehanel bych to s nimi, i s ohledem na to, ze je to chemicky snad nejosetrovanejsi plodina na svete, coz se podepisuje i na jejich chuti. kdo jedl banan z prirodniho prostredi, vi o cem pisu. ale to plati o vsem.
rudo 24.07.2010 11:55:48
martin, najestzrejme nie, vzdy mam to zmiesane s niecim inym – zelenina, hriby, vajcia alebo tiez rezance (akoby cestovinu) z fazulovych plodin (azijske obchody predavaju niekolko druhov – nie je to z muky). Mne sa to lanko vsetko nakupuje, pretoze tu kde zijem – Melbourne je mnozstvo azijcov a ich obchodov a je to vsetko nesmierne lacne.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.