Beh v kopcoch
ShelbyGT 04.12.2020 08:11:10
Ahojte/dobrý deň prajem. Prišiel som sa sem poradiť so skúsenejšími ohľadom behania. S behom som začal pre rokom a pol, doteraz som nabehal približne 2500 km, 70 tisíc výškových metrov. Chcel by som sa zlepšiť v kopcoch, no mám pocit, že stagnujem. Keď zvýšim tempo, strašne rýchlo mi „zakysličí“ nohy a potom sa len trápim. Snažím sa behať, intervaly, meniť tréning, dokonca som začal behať aj po ceste a dráhe, aby som zrýchlil rýchlosť, no výsledky neprichádzajú. Moja otázka znie, čo Vás najviac posunulo v kopcoch? Čím ste sa stali silnejšími a rýchlejšími? Ďakujem za rady a diskusiu.
Brno
Petr Kaňovský 04.12.2020 08:43:46
>> ShelbyGT, 04. 12. 2020 08:11:10
Pomohlo mi zkrátit krok a i do prudšího kopce běžet frekvenčně.
Mato 04.12.2020 09:40:04
>> ShelbyGT, 04. 12. 2020 08:11:10
Keby si chcel chytracku odpoved, tak Ti napisem, ze najviac pomoze mat silne nohy (kvadricepsy, gluteusy, lytka) v pomere k vahe. Cize pri co najnizsej hmotnosti mat co najvyssiu silu. a nezalezi na tom, ci mas pri vyske 1×x vahu xx, skratka 60kg bezec bude mat oproti 75kg bezcovi do kopca vzdy velku vyhodu. a 50kg bezec oproti 60kg tiez, bez ohladu na telesnu vysku. Nizsi bezci, s kratsimi koncatinami maju pri dlhsich vybehoch velku vyhodu oproti vysokym bezcom – cim dlhsie koncatiny, tym vacsia paka a tym viac energie musi vyssi bezec vynalozit, specialne ak je sklon nad 15%…
Kedze vsak kazdy mame nejake limity co do telesnych proporcii, musime pracovat s cim mame. V prvom rade pomozu tempove behy. Ani nie tak nejake kratke intervaly, ako suvisle behy od 25min do 60min bezane submaximalne, ale v sviznom tempe (ak chces, tesne pod laktatovym prahom). No a potom pomozu samozrejme behy do kopca. Bezane roznym usilim, od lahkeho, po skoro maximalne. Trening sily dolnych koncatin a stredu tela tiez trochu pomoze, ale nic sa nevyrovna zhodeniu par kil (ak je to este zdraviu prospesne) a pravidelnym tempovym behom.
Anekdota: Jedno leto som chodil zo sustredenia na sustredenie, zial vsetky boli viac-menej v rovinatom prostredi na makkom podklade. Ku koncu leta som si odbehol na kvalifikacny pretek v behu do vrchu a na moje prekvapenie som sa umiestnil velmi vysoko a bezal som s nepomerne mensim usilim, ako inokedy, ked som sa na behy do vrchu sustredil. A to aj napriek tomu, ze za poslednych 10 tyzdnov pred pretekom som neprekonal viac nez 100m prevysenia v ziadnom jednotlivom behu. Behal som vsak velke objemy a vela tempovych behov (aj 3 v tyzdni).
Pri behu do vrchu je zasadnou chybou vacsiny rekreacnych, ale aj vykonnostnych bezcov, ze nevnimaju usilie a riadia sa absolutnym tempom. Treba sa sustredit na frekvenciu kroku a dych. Tep bude aj tak stupat, tak naco sa nim zaoberat? Detto tempo nema nic spolocne s behom na rovine, najma ak bezis v terene. Beh do vrchu, ak sa iba nepokluskava, boli kazdeho, ci je lahky pavuk, alebo osvaleny mamut. Ide o to, kolko si ochotny vydrzat a ako dlho sa udrzis pod maximom. Cim Ti stupa forma, tym ides rychlejsie a zvladnes viac. Nikdy to vsak nebude lahsie…
Šlojíř 10.12.2020 10:47:09
Mně pomáhají jako předzávodní trénink intervaly v kopcích – tedy takové skoro sprinty do kopce a pak volně po rovině. Myslím, že se v kopcích zapojují svaly trochu jinak. A taky cvičit ve fitku partie, které se při běhu do kopce zapojují.
Pěkně je to na krátkých videích třeba tady
https://www.runnersblueprint.com/…g-exercises/
(tedy jednoduše mrtvý tah, výpony na špičkách s volnou vahou/na stroji, výstupy na bednu s jednoručkami, různé variace dřepů a pokleků/zanožování s činkami). Tedy ne se zmrtvit nějakou extra hmotností, spíš více opakování s lehčími závažími.
Šlojíř 13.12.2020 21:00:44
>> Šlojíř, 10. 12. 2020 10:47:09
Tedy ony ty cviky úplně běh nenahradí, to je jasné. Kdo ale nemá v okolí bydliště delší kopce, tak asi nic jiného nezbyde. Tedy jedině to řešit přesuny MHD nebo autem, což taky není nic moc. Někde jsem viděl na netu, že svaly zapojované v kopcích jsou ty samé jako zapojované ve sprintu. Tak možná nějaký intervalový sprint. A zapojit při posilování střed a horní část těla.
Na sobě jsem vypozoroval, že když mám ochablé spodní břišní svaly, tak se nohy jakoby do kopce hůř zvedají a kompenzuje to větší námaha lýtek (ty pak brzy uhnijou). A taky bedrokyčlostehenní sval, ten hodně tahá třeba při chůzi do schodů.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.