Honeni kralika - alternativy?
Fiona 05.02.2009 11:33:09
Ahoj, opet dotaz na zkusene :)
Mam jisty na me pomery velice ambiciozni plan ohledne casu, ktery chci dosahnout na PIMu. Teorie nactena, tvrdy trenink z dilny profesionalu (S.Khannouchi) probiha zatim priznive. Teoreticky tedy vim i to jak si hlidat tempo, kdy nepridavat za zadnou cenu, kdy pridat a tak.
Jenze – az budu opravdu tam, nablbnuta tou atmosferou, jak poznam tu spravnou rychlost, kterou mam bezet, i kdyz vim jaka to ma byt? Existuje neco jako tachometr treba na ruku? Mam Nike+, ale to mi hlasi rychlost az na konci, ne tehdy kdyz bezim a potrebuju to nejvic (mozna by stacilo zmenit nastaveni?).
Kdosi mi poradil, at se drzim kralika. Dalsim pruzkumem jsem dosla k zaveru ze jde nejspis o vodice, kteri vybihaji aby udavali tempo. To zni rozumne. Jenze za prve netusim jak takoveho kralika rozeznam od ostatnich, a za druhe, mam obavy ze prave za nimi se budou tvorit nejhustsi hejna bezcu a ze si tam lidi budou slapat po nohach. Coz vydrzim tak 5 minut a pak se nekam zdejchnu, kde bude vic prostoru. Ten tachometr by fakt bodnul… jak hlidate tempo vy?
Praha|Dresden
dees 05.02.2009 12:30:15
Hejnum bezcu se na PIMu nevyhnes:-), „zdejchnout se“ pujde dost tezko. Vodice poznas podle balonku s casem, na ktery bezi. Urcite se o tom, kdo to bude letos, doctes na behej.com
Btw. na kolik chces bezet?
terix 05.02.2009 13:15:25
trosku od veci napisem, napadla ma ta vec s tym kralikom…skusali ste ho dakedy chytit? ja som na jar asi pred 6 rokmi skusal chytit srnku, ako nie len beh ale pol dna som siel za nou a usla mi,..niekde so mcital ze clovek by mal byt schopny ustvat zver, v mojom pripade to bolo skor opacne xi
Fiona 05.02.2009 13:33:52
Dik dees :)
Ambice a trenink miri na 3:30, i kdyz budu vdecna za cokoliv co bude zacinat na 3. Tech 5:07 z posledniho (a prvniho) maratonu se da omluvit snad jen tim, ze jsem pred nim mela nabehano dokopy min nez 250 km, a ze jsem se na nej neprihlasila v uplne strizlivem a soudnem stavu :) Maraton za 5+ opravdu behat neminim, ja ktera vzdycky kazdeho bez vyjimky utancovala :cool:
Jinak nevim jestli by se mi chtelo ustvavat zajice, coby vegan k tomu asi nemam ten spravny instinkt, ale napada me jako alternativa treba beh pred rozbesnenym stadem divocaku :)
Praha 4
Dav 05.02.2009 13:42:58
Ale lidi, netrapte zvířátka, oni taky chtějí mít svůj klid, stačí že jim nedají pokoj na volno puštění psi..na jaře můžeš zahnat srnu od mláděte, v zimě zase zvěř šetří v mrazech energií…navíc oni jsou sprinteři, takže ji fakt můžeš uštvat, jen u toho nebudeš, až zdechne někde zalehlá v křoví..
pro Fionu: měřit vzdálenost lze v podstatě dvěma způsoby, buď GPS, nebo čidlo na botě, obojí má své příznivce, ale jsou tu na to vlákna tak se porozhlédni:-)
Fiona 05.02.2009 13:52:47
Vzdalenost vim, spis bych potrebovala tachac, neco co ukazuje real time rychlost, jako v aute. Jako jestli zrovna ted bezim 10 nebo 15 km/h. Na pocity v tomhle zatim jeste moc spolehat nemuzu.
Liberec
Advid 05.02.2009 13:53:08
Ještě je možnost měžení ultrazvukem snímačem na opasku, ale to není moc rozšířené.
solo 05.02.2009 14:38:55
Suunto T6 s foot podom alebo GPS ti ukazuje aj okamžitú rýchlosť alebo tempo a dokonca ťa pípaním vie upozorniť keď bežíš rýchlejšie alebo pomalšie ako nastavená rýchlosť. Určite majú podobné funkcie aj Polary alebo Garminy.
Praha
milans 05.02.2009 14:48:37
[quote=Fiona]Vzdalenost vim, spis bych potrebovala tachac, neco co ukazuje real time rychlost, jako v aute. Jako jestli zrovna ted bezim 10 nebo 15 km/h. Na pocity v tomhle zatim jeste moc spolehat nemuzu.[/quote] Procti si http://forum.behej.com/…ve-frekvence , vetsinou se jedna o zarizeni ktere meri nejen tep, ale i rychlost. P.S. Variant je mnoho, ja pouzivam Garmina 305 kde si ten ‚tachac‘ na displeji muzu take nastavit. Pro info se muzes podivat treba tady: http://www.garmin.cz/index.php?…
Fiona 05.02.2009 15:32:04
Jejky, diky :) Asi si opatrim hodne velike porcelanove prasatko.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 05.02.2009 17:41:27
stačí stopky s mezičasem a sledovat kilometrovníky… (pokud jsou) Timex Ironman se dá pořídit cca za 1500.
ironman 05.02.2009 19:06:37
To Fiona: ono kdyz to umi vzdalenost, tak to umi i tu rychlost (ma to proste tachac :)) Levnejsi by asi bylo drzet se v treninku vyzkouseneho tepu. Sportester nestoji zavratny penize. Na 3:30h. mi prijde, ze behas ponekud malou kilometraz …
Fiona 06.02.2009 11:02:41
[quote=ironman]Na 3:30h. mi prijde, ze behas ponekud malou kilometraz …[/quote] Toz to mne taky :) Ale jsem se polepsila. Uz asi tri tydny v tom jedu poctive, coz se zatim nestihlo na tech cislech moc projevit ;)
zse 06.02.2009 12:18:13
Pozor na rýchly nárast kilometráže . minulý mesiac okolo 120, teraz za 5 dní 40. No neviem – bol by som opatrný.
Postrizin
SlavoK 06.02.2009 12:53:27
Skutecne NIKE+ neumi ukazovat aktualni rychlost? Myslim ze alespon se sportbandem to umi. Ale na maratonu myslim uplne staci sledovat kilometrovniky a stopovat si cas na kazdy km. Na 3:30 kousek pod 5min. Taky rikam pozor na rychle zvyseni kilometraze, svaly se treba staci regenerovat ale slachy a klouby, tem to prizpusobeni trva, a kdyz uz se to prezene tak leceni taky trva mnohem dyl nez u svalu.
Jesenice
johny 06.02.2009 14:08:22
[quote=Fiona][quote=ironman]Na 3:30h. mi prijde, ze behas ponekud malou kilometraz …[/quote] Toz to mne taky :) Ale jsem se polepsila. Uz asi tri tydny v tom jedu poctive, coz se zatim nestihlo na tech cislech moc projevit ;)[/quote] Ahoj Fiono, podle meho nazoru cas v PIM2009 za 3:30 a mozna ani zacinajici na „3“ je momentalne nerealny. A to z nekolika duvodu:
- dosazeny cas na 10km
- nabehane km
Nesnaz se nic uspechat ( zdravi mas jen jedno ! ), bud trpeliva, makej na sobe a uvidis, ze vysledky se dostavi. Drzim palce.
Liberec
Advid 06.02.2009 14:16:49
Fiona: Na PIMu je blbé, že pokud člověk nestartuje z dobrého koridoru a přitom chce běžet na takovýto čas, tak se musí zpočátku proplétat davy a pak tu ztrátu dohnat a i kdybychom předpokládali, že na 3:30 máš, tak na to dohánění je potřeba vyšší tempo než kdybys to běžela rovnoměrně od začátku a hrozí utavení. Vím o čem mluvím – na PIMu 2007 jsem přesně takhle dopadl. :)
Takže pokud budeš fakt chtít jít na 3:30 i přes naše varování, tak hodně štěstí, ale bacha na přepálení.
Postrizin
SlavoK 06.02.2009 15:58:48
Mate nekdo prakticke zkusenosti s vodicema na PIMu? Jak se k nim dostat pred startem, nebo az na startu? A jak to vubec probiha… Chci toho na 3:15 tak pocitam, ze zase az takove davy tam nebudou.
ironman 06.02.2009 16:16:27
To fiona: no trochu pozde, maraton je za dvermi. Drzim palce hlavne aby vydrzelo zdravi, k tomu zda je 3:30 realny by ti mel napovedet pulmaraton, nejlepe asi ten v Pardubicich, nebo jiny dubnovy.
Brno
Petr Kaňovský 06.02.2009 17:21:48
Čas 57:16 na 10 km odpovídá času u 35-leté ženy času 4:26:39 na maraton. Pokud je tedy cílový čas na maraton 3:30, tak bych zkusil nejprve zaběhnout 10 km za 45:18, poté půlmaraton za cca. 1:40:00 a poté teprve maraton za těch 3:30:00. Maraton za 3:30 znamená běžet po celou dobu rychlostí 4:59/km, tedy 49:46/10 km.
Pokud by cílový čas byl 4:00, pak 10 km je dobré zaběhnout za 52 minut a půlmaraton pod 1:55.
P.S. Já vzhledem ke své nízké kilometráži bych považoval za úspěch se dostat pod 5 hodin, i když mám na 10 km čas 46:47 a na půlmaraton 1:52:46, ale asi to zatím ani nebudu zkoušet.
Fiona 06.02.2009 18:00:19
Hm, to by mozna bylo zajimave, vedet dopredu kam si ma clovek na startu stoupnout. Koridor, to taky slysim poprve :)
Nike+ sice umi zmerit rychlost, ale Sportbandy uz se vubec nedaji sehnat, a iPod mi oznami vzdalenost i s prumerou rychlosti az na konci treninku. Ne kdyz bezim. Takze to vidim na nejaky ten sporttester.
Jo, netvrdim prece ze to za tech 3:30 dam, i kdyz hezky by to bylo ;) Uvidime, do kvetna se muze stat ledacos. Taky neni nikde psano ze ten trenink dlouhodobe ustojim, i kdyz zatim je to brnkacka. Jo, Johny, ten cas na 10K je ze srpna, to jsem nebehala jeste ani 2 mesice. Od te doby jsem zadny oficialni 10K nebezela, ale ted v nedeli budu, takze myslim ze v nedeli vecer bude radikalni update ;)
Brno
Petr Kaňovský 06.02.2009 20:41:39
to Fiona: Blahopřeji k zlepšení osobního výkonu na 10 km na 50:02. S tímto časem je podle tabulek čas na maraton pod 4 hodiny reálný. Přeji hodně úspěchů.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.