Otuzujete se:-)?
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy 26.12.2006 14:40:46
Zdravím, myslíte že je rozumné (při dostatečné hydrataci) vlézt po půlmaratonu (teď v zimě) do sauny? Urychlí to nebo naopak zpomalí regeneraci ?
Brno
running-observer 26.12.2006 15:05:31
Osobní názor bez nároku na přesnost: domnívám se, že sauna, přes všechna pozitiva, která přináší, je pro organizmus zátěž, a proto bych se na něco takového rozhodně nenechal přemluvit. V podstatě jde o vystavení těla dvojnásobné zátěži… Asi mnohem příznivější je klasická teplá sprcha (případně kombinovaná s mírně studenou – podle otužilosti), ale krátce, nebo teplá koupel, ale ne déle než asi 15–20 minut.
Lubos J 26.12.2006 23:24:44
Sauna a další podobné metody jsou založené na principu „prohřát a zchladit“. Tu fázi prohřátí může zastoupit i pobyt – intenzitou, oblečením…pozor ale na odlišnou dobu zátěže. Tedy běh jako méně intenzivní, ale třeba 90 minutový pobyt v sauně. To moc regeneraci nepomůže. Spíše doporučuji pomalu a mírně prohřát a stejně i naopak. Nebo vhodnou (!) masáž, strečink…
Havířov
pm 29.01.2007 20:37:10
může mi někdo poradit kde se píše o ledové koupeli po doběhu?hledám něco odborného,nějaké zkušenosti něco jsem tu četl ale teď to nemůžu najít ach ta skleroza.dík budu rád za každý odkaz.
hypochonder Degen 01.02.2007 01:57:28
Svetovy rekorderi v sprinte to robia tak ze po treningoch ich „nalozia“ do ladu, resp. nieco takeho ladoveho, ze to perfektne urychluje regeneraciu… :) pokial sa vam to nezda normalne – sak aj tych rekordmanov v poslednych rokoch trenoval jeden ten isty trener – takze doma radsej nerobit – clever!
Caupo 31.05.2009 22:49:19
Mě se celkem osvědčilo střídání horké a ledové vody. Napustím kýbl (chce to větší aby se tam vešly obě nohy) dám tam nohy po kolena a snažím se co nejdýl vydržet v horké a pak v ledové.
Jinak sauna je skvělá věc, zvlášť se pak moci zchladit ve sněhu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.