Kniha Jak uběhnout maraton za 100dní - budete někdo běhat podle ní?
Praha
Štefan 11.09.2008 12:23:16
Myslím si, že 3 týdny před maratonem je vhodný delší běh 32 – 35 km v tempu kolem 6min/km, 2 týdny před 20 km rychlejších, pak už jenom 1 x max 15 km, týden před už jenom vyklusávat. Alespoň tak jsem to měl já před svým prvním maratonem, 3 týdny před 35 km, 2 týdny před půlmaraton Praha – Brandýs n/L, čas 1:49:45, PIM za 4:33. Ale začal jsem příliš rychle, něco kolem 5:50. U Tebe to vidím tak na 4:20 – 4:30. Z toho plyne začít v tempu kolem 6:15 a raději do 35. km nezrychlit. Na to je dobrá Stromovka, tam se to dá ohlídat, na maratónech jako je PIM je to těžší, ta atmosféra člověka strhne.
Brno
Petr Kaňovský 11.09.2008 13:13:41
Děkuji moc všem za rady i povzbuzení. Bydlím v Novém Lískovci, poblíž konečné zastávky trolejbusů Kamenný vrch, takže chodívám běhat na okruh do areálu Plachty, k Myslivně, k Antroposu a zřídka i k přehradě nebo až do Mariánského údolí. Vyhovují mi většinou jen pracovní dny, pokud možno ráno (začátek běhu kdykoliv mezi 5:00 a 8:00 – pozn. např. okruh na Kamenném vrhcu je celonočně osvětlený). V případě zájmu pošlete mail, určitě se nějak domluvíme.
Třinec
pavlinap 12.09.2008 13:55:39
AHoj Hani, tak „zkušené“ běžkyni se běhá tak, že neběhám. Měla jsem problémy s klouby – ono dlouhé kojení v tomto věku, kila navíc a běh nejde až tak dohromady. Stále jsem se pokoušela vybíhat a nešlo to… Takže jsem přes léto běh vypustila, bruslila jsem a jezdila na kole a zase to budu lanařit teď na podzim, v zimě, abych natrénovala znovu na Prahu… Těším se na Tvé dojmy a ještě jednou: S ÚSMĚVEM!!!
Pardubice
Tomas_Pce 12.09.2008 17:14:35
Hani tak se na to pořádně vyspi a držím palce, už víš startovní číslo?
Praha 4
hanice 12.09.2008 18:07:54
Uzkost. Srdce v krku. Tepe mi ve spancich. 2 noci nespala. Dnes rano na zvraceni. Ochromena, panicka. Nad ranem zpocena z predstav vychrtlych atletek v prilehavych bodyckach a slachovitych maratonskych bezcu ruznama mastma mazanyma. Chrti muz sedici naproti me v metru zitra urcite miri na Kladno. V brise mi pracuje obed ze skolni jidelny. Sotva nesu nakup a vystupuju po schodech z metra. Poslednich 5km v lese fajn, na klidu ale nepridalo. Copak TAKHLE SE CITI MARATONCI ?????
Prostějov
Skare 12.09.2008 19:47:02
Kdybych s tebou necítil a nedržel ti celou dobu palce, musel bych se smát. Vlastně jsem se smál a to tak, že dost. Krátké, vtipné, působivé :). I tak se asi cítí adepti – maratonci. Nevím, jak bude za čtyři týdny mně, ale teď tě vážně musím uklidnit: NEŠIL, UVOLNI SE, DOBŘE TO DOPADNE, PROTOŽE NEJDE O ŽIVOT (aspoň si to myslím :) ). Předevčírem jsem zvládl velmi obtížný dlouhodobý pracovní úkol, sice se cítím vyčerpaný, ale už to bude dobré. Takže už zas můžu rozdávat energii a podporu.
Já zítra poběžím ve stejnou dobu jako ty, ale mých 35 km a budu na tebe myslet a držet ti palce. Takže běžíš taky trochu za mě! Tak nám to nepokaz! To zvládneš.
Pardubice
Tomas_Pce 12.09.2008 21:27:50
Hani jak tady již psal Štefan tak si ho dovolím citovat chce to mít pusu do „U“ a bude to dobrý
Prostějov
Skare 13.09.2008 16:04:15
To Hanice: tak snad už to máš úspěšně za sebou. Já jsem těch 35 km zvládnul, takže mám radost, ale ta únava mi nedovouluje se usmívat zbytek dne jako ses usmívala ty. :)
Včera jsem byl běhat 9 km, dnes do toho silný vítr, navíc celkové převýšení 150 m, takže jsem toho fakt měl dost. Běžel jsem v průměru TF 126, což je 75% TFmax nebo 63%HRR tedy volně a stejně to dalo v průměru pro mě dobrých 5:43 min. na km. Závěrečných 5km bylo ale stejně výrazně horších (o cca 40s na km :( ), takže celkový závěr trochu rozpačitý. Pořád nerozumím, proč i při dost nízkém tepu se v závěru zhoršuji.
Napiš, jak ti to dopadlo! Už jsem netrpělivý :)
Praha 4
hanice 13.09.2008 17:14:48
tak hele kluci a holky! mam to!!!!!!!! i tu MEDAJLI!!!!!!! protoze vas kolem bylo hodne a strasne jste mi vsichni pomohli! pri 6. okruhu jsem proklinala vsechny tvrzniky, sybliky, skorpily aj. podobny, ale po 6. uz jsem vedela, ze to nevzdam a casu zbyvalo i na 10km normalni chuze.na tu doslo od 38. do 40.km- krize. jsem plna zazitku a dojmu, ale jdu spat- konecne! taky nevim, kudy zitra vyplavim ty laktaty, ja je snad vycuram nebo vyplivu, myslim, ze behem to nepujde jinak knizka evidentne FUNGUJE, pane skorpile! tak vsem dekuju a na jare urcite ahoj!
Praha 4
Dav 13.09.2008 18:13:49
…gratuluju, smekám, těším se na delší povídání, i když tyhle fragmenty plné emocí mají také něco do sebe:)
Vav 13.09.2008 18:39:57
Svědectví z místa činu: Hana běžela velmi rovnoměrně, lehce a moc jí to slušelo. Hani, že je ta medajle překrásná?!
Prostějov
Skare 13.09.2008 19:23:06
Blahopřeju Hanice, věřil jsem, že to zvládneš. Je to bomba a úspěch!!! Medaili jsem neviděl, ale i tak ti ji trochu závidím. :( Nech si doma namasírovat nohy a zítra zkus pár kilometrů lehounce vyklusat. To půjde. Měj se a užívej si úspěchu. :) :D :)
Praha 4
hanice 13.09.2008 20:30:39
nemuzu spat nadale- rozrusenim a stestim
skare: byla jsem telepaticky napojena, rikala jsem ti abys vysilal nejaky energeticky vlny a asi jsi vysilal, na 35.km jsem si konstatovala, ze uz to mas (pro dnesek) za sebou a urcite driv nez jsem tam dorazila ja. ta tvoje posledni zprava od tebe pred maratonem byla proste pro me zavazujici!a hlavne – dneska nedobehnout- to uz bych byla trapna! bylo to fakt chvilema strasny a cely suma sumarum uzasny. vlakno neopoustim- jednak ma kniha jeste kapitolu na tyden PO a pak vas budu sledovat – tebe a toma a drzet palce a taky vysilat vlny!
Vav: jeste jednou za vsechno dekuju.
Exploser 13.09.2008 22:02:09
hanice, trawnikar, pavlinap:
všem vám moc blahopřeji ke skvělým výkonům a úspěšnému zdolání cíle, který jste si vytyčili v tomto seriálu, běžícím v podstatě od 27.2., který jsem sledoval se zatajeným dechem. Všichni jste se dostali do cíle a všichni jste se stali vítězi. Zvláště hanice, pro kterou to nebylo ze začátku vůbec snadné, neboť ještě 29.3. píše: „opustim vas, musim se vratit na zacatek hry a delat to nejak jinak a lip. ale budu vas bedlive porad sledovat!“ A je to tady! … I já vás nyní na chvíli opouštím, ale budu se na vás dívat (jak kdysi řekl jeden moudrý člověk)…
Třinec
pavlinap 13.09.2008 22:30:02
HANI: Gratuluji!!! Jak jsem si oddechla, když jsem Tě viděla na výsledkové listině… Paráda!!! To Exploser: dík… skoro mi vyhrkly slzy…
Pardubice
Tomas_Pce 14.09.2008 00:33:31
Hani no vidíš dala jsi to, já tomu a hlavně Tobě věřil, že to tentokrát dáš takže i já gratuluji!!!
Pardubice
Tomas_Pce 14.09.2008 10:42:26
Po nočním návratu z večerní Grand prix (viz čas předešlého příspěvku), kde jsem se krásně proběhl na hranici osobního rekordu a užil si noční Prahu jsem si šel přečíst nové příspěvky v tomto vlákně, i když ten od Hanky jsem četl již na Staromáku na svém telefonu. Ta dnešní dvacítka se mi poběží o mnoho lépe a už se na ní i těším i díky včerejším příspěvkům tady DÍKY!!!
Nymburk
dan67 14.09.2008 10:52:21
Gratulace hanici. jen jsem tě nemohl podpořit osobně, protože tě neznám, ale po doběhu jsem se snažil fandit všem dobíhajícím, snad i Tobě. Jaký byl čas? Vím, že není nejdůležitější, ale taky je zajímavý.
Praha 4
hanice 14.09.2008 13:10:42
Den pote: vubec nespala, nohy bolely, ruce bolely! a svete div se – vubec neboli ta podprdelni noha, ta to tam vcera na trati vzdala a prestala. Rano v 7 jsem se sla do lesa zbavit tech laktatu a je skvela nedele!
Dan: 5:22:47 – predposledni clovek celkove, posledni zena ve vsech zenach a v kategorii 6. ze 6, ale radost jak z Pekingu! Jo a nemuzu nedodat, ze 15 cloveku nedokoncilo. To vyrazne meni nahled na vykon muj a pana profesora, se kterym jsme bezeli myslim 4 kola spolu az do chvile, nez sel curat, tak jsem „utikala“ dal a videla ho az v cili 8 min za mnou a fandila! (kdybych sla curat na trati – lezim tam do ted! )
Praha
Štefan 14.09.2008 13:27:12
[quote=hanice]tak hele kluci a holky! mam to!!!!!!!! i tu MEDAJLI!!!!!!! protoze vas kolem bylo hodne a strasne jste mi vsichni pomohli! pri 6. okruhu jsem proklinala vsechny tvrzniky, sybliky, skorpily aj. podobny, ale po 6. uz jsem vedela, ze to nevzdam a casu zbyvalo i na 10km normalni chuze.na tu doslo od 38. do 40.km- krize. jsem plna zazitku a dojmu, ale jdu spat- konecne! taky nevim, kudy zitra vyplavim ty laktaty, ja je snad vycuram nebo vyplivu, myslim, ze behem to nepujde jinak knizka evidentne FUNGUJE, pane skorpile! tak vsem dekuju a na jare urcite ahoj![/quote] Velká gratulace, zvládla jsi to skvěle, v cíli s úsměvem, to je to hlavní. Myslím si, že kdybys začala ještě pmaleji, kolem 6:30 na km tak se s přehledem dostaneš pod 5 h – odhad tak 4:40. Ale vím z dlouhých běhů jak je to těžké začít pomalu a dlouho být posledný. Pokud nechceš ještě několik dní trpět tak je nejlepší vyklusat, alespoň půl hodiny, klidně střídat poklus a chůzi, raději pomaleji a déle. Já jsem dnes dal pomalých 15 km a ty první byly těžší než celý včerejší maraton. Ale teď už se cítim moc dobře, bolesti ustoupily. Mám to vyzkoušené s dvojmaratónu, při tom druhém je pro mně hodně bolavých prvních 6 km. Ale ještě jednou velká gratulace, příště to už bude pod těch 5 h v pohodě.
Prostějov
Skare 14.09.2008 18:56:36
Tak jsem těch svých 35 také rozběhával dnes těžce, jako kdybych byl po maratonu. Ale už je to dobré.
To Hanice: nevím, jestli jsem vysílal vlny, ale několikrát jsem tě povzbuzoval vduchu a poté, co jsem dokončil běh a docházel k autu, kde jsem měl občerstvovací stanici, tak už jsem mumlal i nahlas! Paradoxně v době, kdy mě předbíhal (naprosto náhodou) jiný bězec, takže nevím, co si mohl myslet :) . To jsem měl dojem, že mě předbíháš na 36. km. Bylo to ve 13:55, protože jsem vybíhal až v 10:30. Jsem rád, že jsme ti mohli přispět troškou podpory i my, kteří tam nebyli.
Zbývají mi čtyři týdny, tak doufám, že budu ještě referovat, jak se to povede mně v Ostravě.
Liberec
megatraged 14.09.2008 19:21:43
Véééliká gratulace.Tvoje cesta za cílem a radost v cíli je pro mě velká motivace.Jsme skoro stejnej ročník a vidím, že to jde překonat všechny překážky a doběhnout pro tu medajli.Jsi prostě hvězda,prožívala jsem to s tebou a vyprávěla rodině o Hanici co poběží maratón a jak ti držim palec a ani tě neznám.Tohle fórum je prostě strašně fajn
Praha|Dresden
dees 15.09.2008 09:44:44
obrovska gratulace vsem (a nejen) prvomaratoncum:-)
Praha 4
hanice 15.09.2008 21:22:20
2 dny pote: Nevysla nahodou zas nejaka takova knizka? Kocovina po afterparty dozniva a uz mi je smutno po tomhle skvelym obdobi, ktery v sobotu skoncilo. Neco by pani Skorpilove a spol. meli napsat. Neco jako Beh udolim smrti zvladnes i ty , Prebeh kontinentu hrave a lehce anebo proste NECO! PROSIM!! Vase ctenarka!
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy 15.09.2008 22:46:40
[quote=hanice]2 dny pote: Nevysla nahodou zas nejaka takova knizka? Kocovina po afterparty dozniva a uz mi je smutno po tomhle skvelym obdobi, ktery v sobotu skoncilo. Neco by pani Skorpilove a spol. meli napsat. Neco jako Beh udolim smrti zvladnes i ty , Prebeh kontinentu hrave a lehce anebo proste NECO! PROSIM!! Vase ctenarka![/quote] Hanice, není kam spěchat. Klidně 14 dní odpočívej, vyklusávej si jen obden 5–8 km a na další závody nemysli. Na podzim se pořádá dost krossových běhů, tak během října začni třeba trénovat rychlejší úseky a v listopadu si můžeš zkusit nějakou desítku nebo něco podobného. V zimě pak stačí běhat objemově, až v únoru postupně přidat opět kvalitu a dát si pak třeba v dubnu Pražký půlmaraton (dej si reálné cíle, např. půlmaraton pod 2 hod). A v květnu si můžeš zkusit zlepšit svůj osobák na maratonu, něco se určitě najde. Toť můj názor.
Nymburk
dan67 15.09.2008 22:56:27
[quote=hanice]2 dny pote: Nevysla nahodou zas nejaka takova knizka? Kocovina po afterparty dozniva a uz mi je smutno po tomhle skvelym obdobi, ktery v sobotu skoncilo. Neco by pani Skorpilove a spol. meli napsat. Neco jako Beh udolim smrti zvladnes i ty , Prebeh kontinentu hrave a lehce anebo proste NECO! PROSIM!! Vase ctenarka![/quote] Užívej si ten opojný pocit. Jak to tady čtu tak se mi vracejí pocity a stavy opojení z května, po mém prvním maratonu. :)
Praha 4
hanice 16.09.2008 07:15:01
Tudy: to byla nadsazka! Co myslis? Lizu rany. V planu mam letos jen Bechovice a pak jaro jak jsi psal- pulmaraton a pak treba kdyz se to zase podari maraton. Jsem nejpokornejsi z pokornych, jen jsem potrebovala vyventilovat, ze poprve – to je vitr do plachet, dobrodruzstvi,zila jsem tim, proste skvela vec. No, ale to vy vsichni vite…
Praha 4
Dav 16.09.2008 09:35:16
Ahoj, tahle knížka mě krásně nastartovala, povedlo se přestat kouřit (po 20 letech:-), běhám třikrát týdně tak do deseti kiláků a na víkend chci přidat něco delšího, ale rozhodl jsem se ji po čtyřech týdnech opustit a sáhnu po ní až to bude aktuální a já se budu na nějaký maraton cítit, samozřejmě v rámci tragédí kategorie:-) do jara je zatím času dost, budu makat na objemech. Ale rozhodně tohle vlákno neopouštím, moc jsem vám fandil a velmi obdivuji, jak jste to zmákli!
Praha
Štefan 16.09.2008 09:58:50
[quote=hanice]2 dny pote: Nevysla nahodou zas nejaka takova knizka? Kocovina po afterparty dozniva a uz mi je smutno po tomhle skvelym obdobi, ktery v sobotu skoncilo. Neco by pani Skorpilove a spol. meli napsat. Neco jako Beh udolim smrti zvladnes i ty , Prebeh kontinentu hrave a lehce anebo proste NECO! PROSIM!! Vase ctenarka![/quote] 100 mil západnímï státy – lehce a s elegancí , Spartathlon – nic jednoduššího … :)
Pardubice
Tomas_Pce 16.09.2008 20:58:37
Tak milí kamarádi už jsem zase zpátky, ale vážně jsem si myslel, že už to s tou knížkou nedotáhnu do konce, ale teď jsem zpět. Co se stalo: po krásném sobotním proběhnutí po noční Praze s přehledem na hranici osobního rekordu jsem si závod vážně užíval, jenže v neděli dopoledne jsem se začal cítit mizerně a Polar ukazoval 14 dnů do startu! Tak jsem zahájil léčbu a pomocí různých vitamínů, česneku a hlavně celonočnímu pocení jsem tu počínající virozu snad definitivně zahnal. Dnes jsem se byl prohlédnout a opravdu pohodička, jen mi chybí ta nedělní dvacítka, ale z toho si nic nedělám, to už nedá nic dělat. Takže ode dneška jím pravidelně kupu vitamínů hlavně zeleniny a ovoce a med a čaje abych předešel dalším komplikacím, ale abych to nezakřikl ťuk, ťuk, ťuk......
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.