Jak ziskavate informace o tempu?
Mato 30.06.2014 15:31:15
>> jm1, 28. 06. 2014 10:24:32
Boli, ale poloźme si hypotezu inak a mozno tu vyvolam riadny flame (ziveny platenymi trénermi a ich zverencami): ti co boli v minulosti trenovani ludskymi trénermi, co za nieco stali, boli predovsetkym uceni samostatnosti. Cize po par rokoch tréningu pod dozorom uz mali trénera len ako konzultanta (obcas uz „len“ ako kamarata). Dnesni treneri, co sa tim zivia, potrebuju stálych klientov. Naco ich ucit samostatnosti, ked si potom nezarobia? Opasme ich pasmi a Garminmi, vypytajme si co najnezmyselnejsie a najkomplikovanejsie udaje a velky guru ich bude analyzovat… (nadnesene to prosim berte)
Garmin je fajn pre dialkove trenovanie zverenca, ked ho trener moze vidiet tak raz-dvakrát do tyzdna. Kukne kam bezal a ako. Rovnako dobre vsak posluzi sms od zverenca a trener to zoberie „on its face value“. Ak s tym ma problem, tak je problem vo vztahu ku zverencovi, ci naopak…
Otazka, ktoru by som skor dal je: nema vacsina ludi, co bez elektroniky neda ranu problem s vnimanim samého seba? Nie je to ta ista skupina ludi, co vecne hlada zazracne pilulky typu – toto ma posunie o dva levely vyssie, ak dam mini botky, dam sa 1,5× mesacne do ketozy, udrzim 66,66668% MHR, spravim 178,49 krokov za minutu a doslapnem 2mm za brusko palca, pricom sa nadychnem za cely beh 11479 krat a vydychnem 11480 krat, co dava priemer 3 kroky na nadych? Aha, este som zabudol, musis precitat aspon 4× Born to run… (to som si uz mohol odpustit, ja viem)
Praha - Hostivař
black.horse 30.06.2014 15:50:29
>> Mato, 30. 06. 2014 15:31:15
ano i ne, nástroje jsou od toho, aby se je člověk naučil užívat ku svému prospěchu a nestal se jejich otrokem, ale zároveň mu zůstává svobodná volba, jak jich využije a zda vůbec… já sám tepák užívám (dříve Polar, nyní Garmin) a kdysi, když jsem začal v hobíkách závodit na kole, tak naučení se tréninkových základů, chození na laktátovku a užívání tepáku mě posunulo dál a ukázalo mi kde jsem dělal chyby pokud jsem jezdil jen „na pocity“ (protože jsem pocity prostě neuměl odhadnout)… stejně tak užívám tepák, když se teď více bavím běháním, ale výsledek neberu nikdy 100% data z krabičky, ale ani 100% pocity, vždycky to musí být komplexně vyhodnocená informace s dávkou zkušenosti a empiristických dat, aby to bylo nějak prospěšné. Přijde mi úsměvné, jak se tady perou názory zastánců, ale i naprostých odpůrců. Místy takové černobílé, ale svět černobílý není…
Jirda 01.07.2014 00:16:43
>> Rico05, 29. 06. 2014 19:35:37
Diky moc za tohle info. To jsem vubec netusil, ze je mozne toto nastaveni provest tam. Mel jsem za to, ze co se neda nastavit v appce na mobilu, neda se nastavit jinde:)
Btw. mas s tim zkusenosti? Jake nastaveni ti vyhovuje, jak treba pri intervalovem treninku? Diky.
Diky moc i ostatnim za feedback.
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 01.07.2014 07:33:40
Presne tak, zivot nie je cierno-biely. Ja mozem hovorit len z mojej vlastnej skusenost ia to co som videl ludi okolo seba. Ja som trenoval od svojich 14 rokov s trenerom na Lafku. ten trener za to trenovanie nikdy nic nechcel. Prezili sme spolu 11 rokov, hoc on sam aj ja som vedel, ze nikdy nebudem TOP bezec (ani na Slovensku), proste nas to bavilo. Nikdy som nepouzival nic ine len stopky a 90% treningov som odbehal na stadione. Uz v tej dobe som vedel o Polaroch a tepakoch a laktatovych testoch a neviem co vsetko robili nasi TOP atleti na stadionoch, ale mna to vzdy obchadzalo. Dokonca sa nas trener ani nikdy, nikdy nespytal aky mame tep, ci po dobehu useku ze s imame chytit krcnu tepnu a odmerat tep (ini to robili bezne). Nevedel som kolko som odbehal ak osom odbehal, akurat somsi obcas pamatal ze ked sme po tyzdni sli opat 4×500m, ze sme to sli v takych a onakych casoch. VZDY som veril trenerovi a nikdy ma nenapadlo ho spochybnovat. vZDY som odbehal co mi povedal a nikdy som nediskutoval (na rozdiel od inych kolegov v skupine) On je predsa ten skuseny a studovany…
Potom som vsak zacal pracovat v zahranici a moje spojenie s trenerom sa skoncilo. Dalej som behaval najma na stadionoch, no postune dlhsie a dlhsie vzdialenosti, presunul som sa na miesta kde stadiony chybali a tak zacalo behanie popri riekach a priehradach. Vtedy som si kupil prve Garminy s GPS na meranie vzdialenosti a najma pre mna informacie neskor kvoli analyze, kedze ma vzdy GPS pristroje fascinovali. A tak dnes pouzivam uz tretim rokom Garmin, avsak najma kvoli analyze, lebo ma to jednoducho bavi, hrat sa s grafmi. Pomohlo mi to prekonat to (pre mna) nudne dlhe behanie (bol som zvyknuty za 20min dobehat sprinterksy trening). Lebo cim viac KM, cim viac behov, tym som mal viac grafov No stale aj dodnes beham hlavne na moj pocit, na to co chcem ja a vysledky vacisnou analyzujem spatne po dobehu…pre mna je to len zabavka a informacia max, ze kolko mam uz odbehnute a mozem sa na 5.km otocit spat, ze to bude 10km dlhy beh. Takze ja dnes spajam aj klasicke behane na pocity a aj vysledky z Garminov…
Mato 01.07.2014 10:03:05
>> PALOsvk, 01. 07. 2014 07:33:40
Nikde som nepisal, ze Garminy a Polar& (ci cokolvek co plni rovnake funkcie) su skodlive pre bezcov, ci ze ich za to odsudzujem. Takze nie cierno-biele videnie. Skor uz roky pisem, ze presprilis informacii, ktore navyse naprostej vacsine ludi malo hovoria, je skor na skodu, ako na uzitok. Navyse, prilisna zavislost od feedbacku z elektroniky odputava bezcovu pozornost od toho podstatného – behu samotného. Tot vsjo.
BTW, IS (tvoj trener) zrovna nepatril k typom, co by viedli svojich zverencov k samostatnosti. Na druhu stranu bol vzdy ochotny prist hocikam a pozriet sa a odmerat hocikomu, hocico. Je typom autoritatívneho trénera, s ktorym sa nediskutuje. Aj takých na urcite typy bezcov treba, niekto vsak chce vediet preco a co bude dalej, kam to povedie… Neboj, poznam ho velmi dobre, diskutoval som s nim hodiny na rozne temy a casto mi povedal o svojich bezcoch viac, nez im samym. Mozno bol ochotnejsi k podavaniu info aj preto, ze som nikdy nebol jeho zverenec :)
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 01.07.2014 11:05:44
>> Mato, 01. 07. 2014 10:03:05
Mato, moja reakcia bola na black.horse, ze naozaj nie je svet cierno-biely, lebo ja to tak mam. Ja viem, ze sa poznate velmi dobre a mas vo vsetkom pravdu nam pravdaze svojou ludkostou ako trener velmi vyhovoval (ved som nikdy ziadneho ineho ani nemal) a aspon mna s bratom naucil k samostatnemu trenovaniu.
Náměšť nad Oslavou
Rico05 01.07.2014 18:10:26
>> Jirda, 01. 07. 2014 00:16:43 S AmC jsem trénoval více než rok. Pak jsem ale začal kombinovat běh s kolem a přešel jsem na Garmin, který kromě GPS a měření tepu umí komunikovat i s měřičem rychlosti a kadence… Abys mohl AmC plnohodnotně využívat, budeš potřebovat buď AmC pacer, nebo tepák, který umí komunikovat s tvým mobilem. Pokud použiješ pacer , musíš prvně určit délku kroku pro nastavení foodpadu. Pak na stránkách https://micoach.adidas.com je potřeba začít s vyhodnocovacím během (assessment workout). Jedná se 12ti minutové cvičení, které na základě změřených hodnot nastaví jak tempová, tak tepová rozmezí pro jednotlivé tréninkové zóny (viz video na české stránce). Pak už si můžeš vybrat některý z mnoha tréninků… Pokud běháš v rovinatém terénu, je lepší všechny tréninky řídit podle tempa. Řízení tréninku podle tepové frekvence není zrovna ideální, hlavně u intervalů. Tepová frekvence má oproti tempu skluz (čím vyšší trénovanost a rychlejší interval, tím větší) a AmC tě na začátku intervalu neustále upozorňuje abys zrychlil. To tě potom nutí běžet zpočátku rychleji než je optimální a během intervalu pak musíš zpomalovat, abys TF udržel v určené rozsahu. To je problém u všech stporttesterů. V krátkých intervalech se TF do určeného pásma vůbec nemusí dostat, i když běžíš stanoveným tempem. Nebo obráceně – musel bys běžet daleko vyšším tempem, než stanoveným, aby se TF do určené zóny vůbec během intervalu dostala. Správně by se měl interval začít na spodní hranici určeného rozsahu tempa a to pak držet, případně mírně zvyšovat. Řídit zatížení tréninku podle TF je naopak výhodné v kopcích, kde není možné běžet stanoveným tempem a zároveň udržet v určených mezích TF. AmC má hlavně propracovaný systémem tréninků. Třeba u Polaru bys musel sáhnout do kapsy podstatně hlouběji (pokud by ta jedna stačila) .
jm1 01.07.2014 21:59:52
>> Rico05, 01. 07. 2014 18:10:26 …tepová frekvence má oproti tempu skluz (čím vyšší trénovanost a rychlejší interval, tím větší)…
pro představu, např. při trénovanosti, rychlosti (a věku ) mých je ten skluz tepu oproti zrychlení cca 30 s, resp. 100 až 150 m
Brno
Petr Kaňovský 01.07.2014 22:35:13
>> jm1, 01. 07. 2014 21:59:52
Co se v Tvém případě myslí tím skluzem? Jedná se o čas/vzdálenost, za který začne tep reagovat, či se jedná o čas, kdy se tep ustálí na nové hodnotě, či něco úplně jiného? A o jak výrazné zrychlení se jedná? Děkuji předem za upřesnění.
Jinak, běh podle tepu vůbec nemusí znamenat, že se zpomaluje – zejména u dlouhých vzdáleností (5 km až půlmaraton) jsem vícekrát zažil, že tep byl ustálený či dokonce mírně klesal, i když tempo bylo konstantní či dokonce zrychlující.
jm1 01.07.2014 23:38:44
>> Petr Kaňovský, 01. 07. 2014 22:35:13 Co se v Tvém případě myslí tím skluzem
V rekci na predrecnika jsem uvadel cisla ze sveho dnesniho behu = reakci me HR na skokove zrychleni z cca 5:20 na +/-4:00 (AHR cca 135 ⇒ 150), a po +/-500 m zpomaleni na 5:40, resp. AHR cca 140.
Brno
Petr Kaňovský 01.07.2014 23:49:25
>> jm1, 01. 07. 2014 23:38:44
Děkuji, už mi to je jasnější, nicméně pořád ještě nevím, co PŘESNĚ označuješ tím „skluzem“. Je to doba, kdy se tep dostal ze stabilní hodnoty 135 na stabilní hodnotu 150, či doba, od které se začal tep zvyšovat, či něco jiného? Tedy ještě jinak: běžíš tempem 5:20/km na 135, teď skokově zrychlíš na 4:00/km. Jaký tep naměříš 10s, 20s, 30s, 40s, 50s a 60s po zrychlení?
Jinak, s předřečníkem souhlasím, ale nikoliv v tom, že „čím větší trénovanost, tím větší skluz“. Dělali jsme testy na běhátku se studenty a měli jsme dojem spíše opačný – u trénovaných jedinců došlo k ustálení tepovky dost rychle, ale u méně trénovaných to trvalo o dost déle.
rudo 02.07.2014 00:19:41
@ Mato
uz je vraj leto, co este stale v tej zimnej bunde?
jm1 02.07.2014 00:30:52
>> Petr Kaňovský, 01. 07. 2014 23:49:25 …co PŘESNĚ označuješ tím „skluzem“…
Pojmem „skluz“ jsem myslel casove spozdeni mezi ustalenim rychlosti a ustalenim tepu na vice mene rovnovažnych hodnotach. A BTW, HR mi v tomto konkretnim behu zacala signifikantne rust cca 5–7 s po zahajeni zrychlovani.
>> Petr Kaňovský, 01. 07. 2014 23:49:25 Jaký tep naměříš 10s, 20s, 30s, 40s, 50s a 60s po zrychlení
Rekneme 0–133, 10–138, 20–147, 30–151, 40–156, 50–156, 90–156, 120–156
Praha - Hostivař
black.horse 02.07.2014 00:35:05
>> Petr Kaňovský, 01. 07. 2014 23:49:25
Ještě bych doplnil, že chování a rychlost reakce TF na výkyv zátěže ovlivňují (negativně – zpomalují) vlivy jako únava a špatná regenerace, přetrénování či nemoc. S trochou cviku to může sloužit i jako indikátor stavu, samozřejmě kromě vlastních pocitů a jiných příznaků, třeba kocovinu člověk pozná i bez tepáku:-D
Brno
Petr Kaňovský 02.07.2014 15:13:42
Nakonec jsem se rozhodl si něco naměřit sám, zkusil jsem výjimečně intervalový běh, kdy jsem běhal čtyřstovky v tempu osobáku pětky (3:40/km) s dvěstěmetrovými meziklusy v tempu dvojnásobku osobáku pětky (7:20/km). Překvapivě jsem to zvládl dobře, nakonec jsem dal 15 úseků, což je celkem 6 km, v průměrném tempu 3:38/km a měl jsem dojem, že bych ještě v tempu kolem 3:40–3:42/km dokázal pár úseků jít, ale už jsem i tak dal o dost více, než jsem pro účel testu zamýšlel.
Každopádně, 200m úsek nestačí na pokles tepu k rovnováźné hodnotě, která by měla být v mém případě u tempa 7:20/km kolem 100, a kromě toho je třeba sledovat, že poměrně dost úseků trvalo, než se průměrné tepy v úsecích a meziklusech stabilizovaly, viz červené řádky.
Zajímavý jistě je i první řádek, ze kterého je vidět, že průměrný tep meziklusu byl v 1.kroku vyšší než průměrný tep úseku.
Detailní průběh testu je: zde , graf vývoje tepu je níže. Červené body v grafu jsou průměry jednotlivých úseků a meziklusů.
Atilius 02.07.2014 17:14:52
Když se tu bavíte o tempu…chtěl bych se při té příležitosti zeptat…mám okruh cca 10km s převýšením 200m, přibližně prvních 5km to nastoupám, druhých 5km to seběhnu. Není to žádné dramatické převýšení, ale při běhu nahoru se mi už zvyšuje tep a při ustálené rychlosti 5min/km na rovině mám ATF cca 165. Moje otázka tedy je, jestli je lepší (nebo jak to děláte) udržovat tempo s tím, že tep půjde nahoru a cestou dolů bude zase o to nižší a nebo se držet ATF a nehledět na čas s tím, že nahoru to bude pomaleji, dolů rychleji?
Díky,
Martin
Brno
Petr Kaňovský 02.07.2014 17:24:43
>> Atilius, 02. 07. 2014 17:14:52
Osvědčilo se mi běhat „kombinovaným“ způsobem, tedy tak, že při stoupání je rychlost pomalejší než při klesání, ale tep je při stoupání vyšší než při klesání. Přišlo mi to jako pro tělo nejpřirozenější a třeba z hlediska poměru průměrného tempa a tepu jako nejvýhodnější.
Náměšť nad Oslavou
Rico05 02.07.2014 19:52:35
>> Petr Kaňovský, 02. 07. 2014 15:13:42 Tak to je perfektní test. Adidas miCoach na základě vyhodnocovacího běhu nastaví tempa a TF pro jednotlivé tréninkové zóny (regenerační, vytrvalostní, tempová, rychlostní). Podle výsledků tvého testu předpokládám, že v rychlostní zóně bys měl stanovenou TF asi 175 – 185. To ale znamená, že při řízení tréninku čistě podle TF jsi dosáhl požadované hodnoty až ve čtvrtém intervalu a v intervalech 4 – 7 až v jejich polovině (není to z mé hlavy, ale právě tady by se měl méně trénovaný běžec do určené zóny dostat dříve). Po tu dobu tě AmC nebo sporttester upozorňuje, že běžíš pomalu, že máš nízkou TF. A právě tady, především začátečníci, dělají tu chybu, že
- buď běží zpočátku příliš rychle, aby co nejdříve dostali TF do stanovené výše a pak musí zpomalovat případně jim v dalších intervalech dochází síly (což je špatně)
- nebo spouští interval až v okamžiku, kdy TF dosáhne požadované hodnoty, což je ještě horší…
Brno
Petr Kaňovský 02.07.2014 20:03:51
>> Rico05, 02. 07. 2014 19:52:35
Přesně tak, běhání dle tepu je dle mého názoru u krátkých úseků téměř nepoužitelné, ledaže bych si na základě této zkušenosti udělal workout, který by mi říkal, že v prvním úseku mám dosáhnout 155–165, v druhém 160–170 atd., ale Garmin má nevýhodu, že má jen 20 nastavitelných kroků.
Někdy ještě zkusím totéž s delšími úseky a pak tohoto testování nechám, protože mě beztak více baví běhat souvisle. I zde ovšem je třeba, aby byl člověk běhající dle TF opatrný, protože na cílový tep je třeba se dostat postupně, ne hned v prvních 100 metrech, i kdyby byl následně ochotný akceptovat řízené zpomalování. Pokud se to přežene a začátek příliš přepálí, pak pro udržení konstantní TF je třeba zpomalovat velmi podstatně a někdy ani to nepomůže. I zde je ale možné si udělat workout, že v první minutě bude člověk třeba na 150, v druhé na 160, v třetí na 165 a od čtvrté na 170, například.
jm1 02.07.2014 20:07:41
>> Atilius, 02. 07. 2014 17:14:52
V (zimním) Brněnském běžeckém poháru máme jeden závod se (zřejmě?) podobným profilem: http://bbp.webzdarma.cz/…prehrada.png
Letos jsem to běžel s více méně konstantní (kilometrovou) AHR (něco lehce pod 160), což v rozdílech temp znamenalo běžet dolů o cca 1:30 rychleji než nahoru
Brno
Petr Kaňovský 02.07.2014 21:21:29
>> Rico05, 02. 07. 2014 19:52:35
Ještě graficky procenta času strávený v zoně nad 175:
Atilius 03.07.2014 06:50:19
>> Petr Kaňovský, 02. 07. 2014 17:24:43
Díky. Kombinace obojího mě nenapadla ;)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.