Jak ziskavate informace o tempu?
Jirda 26.06.2014 21:26:16
Zdravim, rad bych se zeptal zkusenejsich, jak ziskavate informace u tempu? Ja uz nejakou dobu pouzivam aplikaci adidas micouch na mem mobilu s WP, ale trochu mi vadi, ze tu informaci o tom, v jakem bezim tempu, prakticky dostanu vzdy az po kazdem ubehnutem kilometru. Rikam si, zda by nebylo vhodnejsi, kdybych ji mel dostupnou stale nebo ziskaval casteji, typicky treba pri intervalovem treninku.
Proto jsem premyslel, zda by nebylo vhodne zainvestovat do nejakeho sporttesteru, ktery by meril i tempo. Adidas sice nabizi k micouch hrudni pas, ale chce za nej 2k. To uz si rikam, ze by mozna bylo lepsi investovat do nejakych hodinek a micouch pouzivat jen pro evidenci vykonu.
Jak to mate vy?
Diky za odpoved.
Praha - Velká Ohrada
34Regulus 26.06.2014 21:37:10
Sport testery se prodávají i za několi stovek ! Mrkni se třeba do Tesca ( cca 780 , teďka ho používám )nebo Lidlu ( za cca 380 ) Nic moc, ( na počítač informace nedostaneš), ale pokud jsem to pochopil správně, mohlo by to splnit tvé požadavky
Praha - Hostivař
black.horse 27.06.2014 00:22:14
Garmin Fenix2, ale doporučím cokoliv kromě mobila. Zvláště na delších výletech a akcích je u mobila riziko, že si díky GPS vyplácáš baterku a až se Ti něco přihodí, nezavoláš si pomoc, i když by to byl smolný souběh událostí, za to riziko to dle mě nestojí.
Praha
ped7g 27.06.2014 00:51:23
>> Jirda, 26. 06. 2014 21:26:16
Nijak, bezim takovou intenzitu jakou chci zrovna pouzit pro dany trenink, rychlost pak zjistim zpetne ze zaznamu, ale neni to dulezite. Kdyz potrebuji zkouset konkretni tempo, tak jdu na 250m drahu se stopkami na ruce, vetsinou je prvni kolo ±5s tak jak chci, a pak uz to jen doladim.
Brno
tv 27.06.2014 02:00:40
Zajímavý dotaz, taky jsem to řešil. Aktuální tempo (rychlost pohybu) je schopen zobrazit obecně GPS přijímač. Konkrétně Garmin u nejnižších modelů však dovoluje zobrazit pouze průměrné tempo na kolo (což je zavrženíhodné). Bohužel však i aktuální tempo zobrazené na GPS přijímači může být nepřesné. Jednak tam není reakce na bezprostřední zrychlení či zpomalení a navíc je zde limitace dostupností signálu družic (zejména meteorologické podmínky). Alternativou (či doplňkem) GPC může být sofistikovaný krokoměr upevněný na botu (tzv. footpod), který může být co se týče tempa překvapivě přesný. Osobně, zejména při závodech, používám oboje (GPS i footpod), přičemž aktuální tempo mám na displeji zobrazované z footpodu. Když to shrnu, tak: GPS: výhoda následného zobrazení mapového podkladu a velkého množství funkcí včetně navigačních. Nevýhoda je zpožděná reakce na změnu tempa a náchylnost k nepřesnosti v důsledku meteorologických vlivů, tunelů atd. Footpod: výhoda rychlé reakce na změny tempa a v případě řádné kalibrace i překvapivá přesnost. Nevýhodou je nutnost zakoupit další příslušenství a potřeba kalibrace. Stopky: výhodou je prakticky absolutní přesnost, použitelné jsou ale v podstatě na dráze.
rudo 27.06.2014 06:31:48
a nie je to vsetko len iluzia v nejakom paralelnom svete ?
bezane tempo s pozadovanou presnostou na sekundy ma svoju v podstatu v tom ze je viazane na konkretne podmienky, ktore sa daju kalibrovat opakovat a porovnavat a prenosne na rovnake podmienky zavodu
to znamena ze je to absolutna rovina a takmer bezvetrie a presne urceny povrch
mam teda presne tempo pre 400m tartanovu drahu a mam presne tempo pre vodorovny usek na asfaltovej ceste
vsetko ostatne nema zmysel
mam teda konkretnu drahu kde mi stacia stopky, kontrolovat sa daju uz medzicasy po 200m ale ak si drahu trosku oznacm tak aj po 50m.
musim mat svoj standartny usek cesty presne odmerany a behany rovnakym smerom a vediet tempa porovnavat a urcovat, cestu mozem mat oznacoivanu zase po 50m ak mi to za to stoji.
ked sa beha len tak volne v terene, tak nemam zavodne podmienky povrchu a rovinatosti a teda presne tempo je iluzia paralelneho vesmiru, a bezi sa podla pocitu, usilia atd a tempo vobec , ale vobec nie je zaujime
ludia su prilis nauceni nechat sa zavalit spustou nerelevantnych a pletucich udajov a potom vymyslaju vsetlijake metody ako zo zlych udajov urobit dobre uzavery
taky pristup sa ale toleruje len v 3 oblastaich spolocnosti : politika, ekonomika, medicina
a tak si to do sportu netahajme
jm1 27.06.2014 07:02:02
>> tv, 27. 06. 2014 02:00:40 … aktuální tempo zobrazené na GPS přijímači může být nepřesné. Jednak tam není reakce na bezprostřední zrychlení či zpomalení…
Je tam ještě jeden podstatný faktor – doba, za kterou se to „aktuální tempo“ (de facto nikoliv tempo, ale absolvovaná vzdálenost) vyhodnocuje.
A k předmětu otázky – dle mých zkušeností AKTUÁLNÍ tempo a jeho změny nejpřesněji/nejrychleji detekují cyklistické GPS (že by pozitivní vliv velikosti antény na přesnost ?). Test, zda se na indikovaných datech nějak neprojeví i nastavený druh sportu (tj. např. změna cyklistika → běh), jsem ale nedělal.
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 27.06.2014 08:22:40
>> tv, 27. 06. 2014 02:00:40
„Konkrétně Garmin u nejnižších modelů však dovoluje zobrazit pouze průměrné tempo na kolo (což je zavrženíhodné)“
Puzivam rozne GPS zariadania pri behu aj pri dalsich sportoch viac ako 4 roky a toto tvrdenie je velmi, ale velmi neprofesionalne a zavadzajuce a to z roznych dovodov:
1. Pod pojmom „nejnizsi model“ si kazdy moze predstavit neico ine a napriklad jazdene Garminy sa predavaju za cenu lacnych sporttesterov. Pre zaciatocnika to uplne staci..aj ja so mtak zacinal.
2.Preco je to „zavrženíhodné“? Fungujem tak uz dlho dlho a je to to najlepsie. Aj ked somm presiel z Garmin FR110 na FR610 (vlajkova lod na beh), stale mam na obrazovke to iste, tj. priemerne tempo kola (aktualne tempo bola zo skusnosti zla volba). Je to ovela vieruhodnejsi a presnejsi udaj o momentalnom tempe ako skakajuce „aktualne tempo“ +/- 20s. Ak si nastavim kolo na 1km, ci pri dlshich vzialenostiach na 2km, tak pekne zohladnuje aj pripadne stupani a klesania a pocas behu sa mi nemeni po prvych 100m o nie viac kao +/- 1s. Pre zaciatocnika je to ovela presnejsi a lepsi udaj ako aktualne tempo. Ked totiz vidi, ze stratil uz 1–2s od pozadovaneho tempa, tak troska zrychli a naopak. Ak by mu vsak kazdu sekundu skakalo tempo o 10–15s hore/dole, tak sa tomu tazko prisosobi kazdu sekundu a nebude vediet, co ma robit.
Inak sa zhodujem s tym, ze zaciatocnikovi uplne stacia stopky z LIDLa za 5EUR, dopredu si vymeria okruh na google maps (ci ine mapy) a potom si ho zabehne. Spatne si zisti priemrne tempo. Ja som to kedysi, ked este neboli GPSka robil tak, ze som si vymeral cez mapy povedzme 8km okruh, kde som si zaznacil kazdy jeden kilometer a zapamatal miesto. Ked som presiel okolo toho miesta, kukol som na stopky a vedel som akym tempom bezim a ci mam zrychlit, ci spomalit. Uplne najlepsie na naucenie udrziavania tempa je potom klasicky oval a stopky, pripadne pre uplnych super zaciatocnikov aj bezeky pas vo FITku.
jm1 27.06.2014 08:38:06
>> PALOsvk, 27. 06. 2014 08:22:40
IMHO se nam to tu rozpada na 2 skupiny: (ex?)vykonne bezce s vetsinou treningu absolvovanych v predGPS ere , a na bezce-zacatecniky ze soucasnosti
rudo 27.06.2014 09:39:23
>> jm1, 27. 06. 2014 08:38:06
presne 2000 rokov si ludstvo vystacilo s casovym urcovanim : pred lristom a po kristovi
teraz je to pred GPS a po GPS.
Praha 4
Dav 27.06.2014 09:46:59
>> jm1, 27. 06. 2014 07:02:02
Aktuální tempo ve smyslu momentální, tedy tempo, kterým běžím v ten který okamžik mi přístroj s GPS (Garmin 910) neudává přesně, nijak mne to netrápí, myslím, že výpovědní hodnota tohoto údaje je nulová. Stejně tak maximální rychlost, většinou mi to vyhodí nějaké hausnumero blížící se volnému pádu . Zajímá mě tempo v přepočtu na vzdálenost, od 200 m výše v otevřeném terénu jsem dosud nezaznamenal od přístroje hlášku, která by na prvné pohled vypadala vysloveně chybově…
Brutto 27.06.2014 10:16:29
>> jm1, 27. 06. 2014 08:38:06
No ja som asi tak niekde v strede, kedze som dost dlho behaval bez akehokolvek GPS, ale potom ma pohltilo Endomondo v mobile a to mi uplne staci. O jeho „presnosti“ mi staci to, ze (kedze vacsinou behavam rovnake trasy) mi hlasi ubehnute kilometre takmer na meter rovnako, poznam tie miesta, kde sa tocim a tak. Takze si v podstate sledujem casove zlepsenia na mne znamych usekoch a to mi uplne staci.
Mato 27.06.2014 10:17:47
To mne Garmin ukazoval kadeco a nie iba jeden model. Casto beham v lesoch, klukate cesty, ktore maju mnoho serpentin a vracaciek. Z 22km behu mi to kludne spravi 19,5, ci 24km, castejsie vsak podstatne menej. Kedze som dlhe roky behal bez GPS, tak mam viac-menej´presne odhadnute, ale aj zmerane svoje obvykle trasy. V istu dobu som Garmin odlozil a posunul kamaratovi, ktory sa s nim hra, lebo uz ma nebavilo si dokazovat, ze zas to zmeral blbo. A ze zmeral a preukazatelne…
Nejako ma ta potreba vediet „presne“ trasu, tempo, prevysenie, atd., nedostala. Co sa stalo so stopkymi, vymeranim si useku, na ktorom pravidelne beham a vracanim sa na otestovanie? To su ludia uz taki ohlupnuti, ze si nedokazu otvorit mapu, kuknut sa do nej a spocitat si za par minut prevysenie, ak uz to nutne potrebuju vediet (mne staci 20ka „kopcovity beh“ v zazname v denniku, ci „svizne, lahko“, alebo „pomaly, tazko, unavene“)? Obycajne stopky, zaklady fyziky/matiky a triezvy odhad, to je vsetko, co bezec potrebuje na meranie cohokolvek. Mozno este pasmo, ci stavbarske kolecko na domeranie kratsich usekov, ak je analny a musi byt vsetko presne na meter a na drahu nechce/nemoze chodit. A je jedno, ci je zaciatocnik, poloprofesional, ci profesional.
Ludia sa zaoberaju podruznostami a stracaju schopnost vidiet cely obraz.
Stefan123 27.06.2014 10:31:43
Behám s prestávkami už 35 rokov a za ten čas sa meralo všelijako. Dnešné technické vychytávky ma neberú a osobne si myslím že pre väčšinu hobíkov sú zbytočne, ba škodlivé, pretože odvádzajú bežcovu pozornosť od samotného behu. Na sledovanie a porovnávanie výkonnostného rastu stačia obyčajné stopky a viac či menej presne zmeraný úsek cesty niekde v lese. Prípadne z času na čas zabehnúť niekam na dráhu a otestovať sa trebárs na 12 minútovom behu …
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 27.06.2014 10:57:38
„pretože odvádzajú bežcovu pozornosť od samotného behu.“
Ved prave, vela ludi beha/zacalo behat aj vdaka tymto pristrojom, lebo ich to bavi Potom aj ta analyza po behu, sherovanie na socialnych sietach atd. Ak by nemali tuto vychytavku, tak by sedeli za PC a hrali sa hry (mozno).
Stefan123 27.06.2014 11:03:40
>> PALOsvk, 27. 06. 2014 10:57:38 Áno, vyrástla tu už aj takáto generácia, v tomto s tebou úplne súhlasím. Behajú len vďaka vychytávkam. Je to dobre. :)
pam65 27.06.2014 11:27:34
Suunta mi tempo určují z GPS, footpodu a dokonce i z máchání paží. Výsledkem je zpravidla zamrznutí systému a nutnost přehrát firmware. Footpod si kalibrují podle GPS, takže když kolem přejede autobus, tak následnou cestu lesem ukazují rychlost 35km/h. Protože občas zafungují, nedá se to asi reklamovat.
Sigma má cosi levného (Sigma RC 14.11), co má akcelerometr v hrudním pásu. Slyšel jsem na to i pochvaly.
Jinak obecně je potřeba zvážit i nerovnosti dráhy (kopce). Zkoušel jsem z netu do hodinek nahrát přepočtenou rychlost na rovinu, ale tepovka říkala něco jiného.
Asi ideální řešení je:
- kvalitní tréninky (intervaly) se stopkami na odměřené dráze, běžeckém pásu
- nízké tempo podle tepovky
Na to nepotřebuješ žádný superhodinky, stačí tep a stopky nebo odpočítávač.
Praha 5
Fishus 27.06.2014 11:58:48
>> pam65, 27. 06. 2014 11:27:34
Footpod si kalibrují podle GPS, takže když kolem přejede autobus, tak následnou cestu lesem ukazují rychlost 35km/h.
>>> Tomu nerozumím, můžeš to prosím rozvést?
pam65 27.06.2014 12:20:00
>> Fishus, 27. 06. 2014 11:58:48
Asi se odrazil GPS signál, takže mi to spočítalo jinou polohu, tím pádem i rychlost pro kalibraci (na posunu odraženého signálu fungují i rychlostní radary). Jinak si to nedovedu vysvětlit.
rudo 28.06.2014 00:55:59
>> PALOsvk, 27. 06. 2014 10:57:38
vela chlapcov sa zacalo zaujimat o holky len preto ze pamela ma silikony?
HARDCLIMBER 28.06.2014 07:30:54
v 90 rokoch s masívnym nástupom horskej cyklistiky všetci zástancovia cestnej tvrdili presne toto isté…zase nejaká novinka a mladý doteraz ani bicykel nevideli…ale dostali sa k športu ináč by nerobili nič…takisto to bolo aj s inline korčulami a aj s fenoménom dneška spartan race…takže zavrhneme všetko nové a vrátime sa k futbalu s kozím žalúdkom????…pohyb je o radosti,ale každý sa teší z iného…niekto s behu a niekto z toho že má už 200 za mesiac a iný že zdiela svoju trasu na sociálnej sieti a hecuje sa z kamošmi…poznám partiu ktorá vymetá spartan race a podobne a dovtedy vymetala maximálne krčmi…sú to teda chalani ktorí sa netešia????športestery a aplikácie a neviemčoešte dopĺňajú náš pohyb a máme vymoženosti aké sme v minulosti nemali,vieme kde sme a koľko od domu a či máme na to zabehnúť ešte tento pekný chodník,alebo sa radšej vrátiť…športester mňa naučil stlačiť tempo dole a behám preto lepšie a donútil ma spomaliť a tým pádom som mal čas na techniku atď…ako začiatočník som nemal šancu vedieť akým tempom bežím…radím to aj iným…nebudú pľuca ťahať po zemi…a aplikácie v mobile????behávam po lese a občas zazriem nejaký chodník mrknem na mapu a viem či áno alebo nie…som teda menej bežec ako ten čo behá bez mobilu a testeru?????som menej bežec ako ten čo si nezapisuje svoje behy????ten pocit po behu je aj tak rovnaký…pocit radosti že som to dal…
>> rudo, 28. 06. 2014 00:55:59 tak a všetci čo ste začali behať s týmito GPS a testermi ,okamžite prestaňte a vráťte na gauč …kamarát chodí na bike lebo som mu ukázal Sports tracker a chytilo ho za mesiac tak ako kedysi…tiež asi 12 rokov bolo všetko dôležitejšie ako šport…je preto vinný a zaslúži si trest smrti…
rudo 28.06.2014 07:55:02
>> HARDCLIMBER, 28. 06. 2014 07:30:54
a to si kde k takemu nazoru prisiel ? ukaz mi kde som zakazoval sportovat ?
a k tvojej prvej casti – novy sport novy druh pohybu je nieco uplne ine ako pchanie techniky do toho isteho druhu pohybu
HARDCLIMBER 28.06.2014 08:57:55
>> rudo, 28. 06. 2014 07:55:02
sorry možno som si to zle vysvetlil…a k mojej prvej časti – názory ľudí boli tie isté ako teraz na pchanie techniky do toho istého športu…za tým si stojím,pamätám si to veľmi dobre…tieto názory boli aj pri príchode moderného skalolezectva a boulderingu od zaritých horolezcov takže sa potvrdzuje staré známe- história sa opakuje…veľa ľuďom technika pomáha a tešia sa z behu,cyklistiky atď…a to je najdôležitejšie…
rudo 28.06.2014 09:42:17
>> HARDCLIMBER, 28. 06. 2014 08:57:55
ja to neberiem ako to iste novy druh sportu je novy druh sportu umozni iny druh pohybu, inu formu zatazenia svalov pripadne umozni sa dostat v prirode na ine meista
to vsetko ma velky vyzanm
ale ci mas alebo nemas garmin, bezis nohami stale rovnako
jedinu vynimku vidim v tom ked behas v divokej prirode kde nie su znacenia ani cesty a pouzivas GPS koli navigacii terenom a mozes tak ist tam kde inak nie
ale tam ide o tu orientacnu funckiu nie o ukazovanie tempa
toto rozlisujem ako podstatne, ak nova technologia umozni nieco nove tak ano.
jm1 28.06.2014 10:24:32
>> rudo, 28. 06. 2014 09:42:17 … ak nova technologia umozni nieco nove …
Hypoteza: Nebehala vetsina zdejsich zastancu „klasickych technologii“ (=stopky a pravdepodobne i tuzka a bezec. denik) v mladi POD DOHLEDEM/VEDENIM LIDSKEHO (=nikoliv elektronickeho ) TRENERA?
rudo 28.06.2014 10:58:25
>> jm1, 28. 06. 2014 10:24:32
neviem a neviem aku to ma suvislost
ak niekto robil atletiku zavodne a bol v oddiely, musel mat trenera
ak tak niekto robi atletiku dnes tak ma trenera a ci ma na ruke garmin alebo nie
trener tam je
ale mozem ti prezdradit ze bezec co ma trenera a nosi pri tom garmin robi tym trenerovi problemi a su treneri co na nosenie garminov zuria
pretoze bezec nie je schopny sa naucit tempo pocitovo a blbne aj v treninku aj v zavode
ludia co behali kedysi davno a su dnes tu na fore asi brali behanie moc vazne a tak trenera mali
ja som mal trenera len zopar mesiacov a to obdobie okrem asi prvych 3 tyzdnov bola katastrofa a inak som behal sam bez trenera
ak by si chcel nejako prirovnat trenera k novej technologii tak to by si skor musel siahnut po video technike
ked trener v prvom rade dozeral na techniku behu a dnes teda ma bezec sancu sa sam filmovat a doma to potom kukat pripadne poslat niekomu na komentar, ale to v praxi moc nefunguje a prave trener je ten co pouziva video techniku na analyzu pohybu zverenca spomalene a potom mu to spomalene ukaze
garmin je problem aj v tom ze odputava pozornost bezca od techniky a bezec miesto toho aby sa sanzil bezat spravne technicky sa snazi vygenerovat na dispeji nejake tepove cislo
jm1 28.06.2014 11:19:19
>> rudo, 28. 06. 2014 10:58:25 …neviem aku to ma suvislost…
TO MNE VUBEC, ale vubec NEVADI
>> rudo, 28. 06. 2014 10:58:25 …garmin je problem aj v tom ze odputava pozornost bezca od techniky…
Par jmen TOP CZ bezcu behajicich s testery:
- ultra: DaO, R.Brunner
- marathon: K.Kriegelova
- 1/2 M a kratsi : R.Mic (trener J. Sequent)
"Prašivý
klokan"
28.06.2014 11:51:39
Mechanické stopky s mezičasem a 400m dráha. Běhám pro radost, i když se již přibližuji hřbitovu, spěchám vždy přiměřeně věku a aktuálním podmínkám..... Kontrolní mobilní přístroje mne netrápí. Oddělení ARO bude vybaveno skvěle!
rudo 28.06.2014 21:43:08
>> jm1, 28. 06. 2014 11:19:19
ale i zname jmena behaji s testery
vedia sa sustredit na teechniku a tester pocas behu ignoruju, alebo aj nie
teraz je aktualna tema holky na drahe – 10,000, 5,000, 3,000 a ich zlepsovanie
mozno ked idu na dlhy vybeh maju tester alebo GPS orientaciu v terene
ale prve co trenuju je technika a tu robia bez testerov
hobik to ma cele obratene naruby a na to upozornujem
a nejde le o kvalitu vykonu, ak si povies ze kasles na vykonnost ze behas len tak a nedavs teda pozor na techniku skocis so zraneniami a to len preto ze si kaslal na to ako drzis telo a obetoval si svoj bezecky zivot displeju garmina
Náměšť nad Oslavou
Rico05 29.06.2014 19:35:37
>> Jirda, 26. 06. 2014 21:26:16
- Na stránce https://micoach.adidas.com si v části „Settings“ můžeš nastavit interval ohlašování (nejen) tempa. Minimum je 1 minuta.
- Za 2k můžeš mít adidas micoach pacer, který obsahuje i foodpad a hrudní pás. Návody v češtině a videa najdeš na www.micoach.cz
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.