Nové boty - demotivace k běhu
Sats 16.02.2014 19:56:19
Ahoj, dole jsou otázky, na které uvítám vaše reakce. Následující text je jen pro dokreslení obrazu k uvedeným dotazům.
Asi čtrnáct dní bojuju s novými botami. Doteď jsem kupoval jen jednou běžecké boty (Saucony – když jsem začínal před 3 roky), kdy jsem po pár měsících koupil jetě V5F a ty vyřešili problémy, které jsem po chvíli používání „tlumených“ bot začal mít (bolest kolen, chodidel apod.). V5F a Saucony jsem střídal, takže to bylo ok. Saucony ale bohužel odchází, chtěl jsem koupit nové boty. Normálně u sportu si člověk novým vybavením udělá radost, ale nové boty mě akorát odrazují od běhu.
Přes léto chci běhat opět hlavně v V5F, proto jsem chtěl nějaké boty spíš na zimu, do bahna, sněhu apod. Nakonec mám Brooks Ravenna 4 (dle doporučení v Triexpertu), týden předtím jsem měl Asics gel cumulus, které jsem s puchejři na nohou v obchodě brátil. Boty mi sice sedí (nedřou, netlačí), ale stejně je běh v nich utrpení. Převážně prvních cca 6km mě vždy bolí a pálí lýtka, chodidla. Během toho rychle ztěžknou nohy a je to jak běhat s gumovými podkovami. Tempo je skoro o 50s/km horší.
Mé dotazy:
- Máte taky zkušenosti s podobným zpomalením a problémy s novými botami?
(já jsem si sám odpověděl, že to je asi normální a že se asi zapojují svaly které jsem v předchozích botách moc nepotřeboval)
- Kolik km je tak cca potřeba na zaběhnutí, než si na ně zvyknu? Zatím mám v Brooks jen cca 35km, ale běh v nich je hodně demotivující :/
- Má cenu se snažit boty „zaběhnout“, nebo mám zůstat u V5F a pořídit nějaký model na zimu? Většinou čtu, že se mají střídat pětiprsty s klasickými botami, nicméně pocit z běhu s V5F je prostě úplně jiný než v klasických botách.
- V čem v zimě běháte příznivci V5F? Koukal jsem sice po ponožkách, ale nevím, jestli bych se pak do bot nasoukal.
Většinou si otázky kladu při běhu a než doběhnu, tak si sám odpovím. :) Ale víc hlav, víc názorů, tak se těším na reakce.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.