Merino vlna - skusenosti?
shadowland 12.08.2013 13:35:21
Dobry den, chcel by som sa spytat na skusenosti s bezeckym oblecenim z merino vlny. Zaujimalo by ma aj ako je to v letnom obdobi v takom tricku alebo sortkach, to iste v zime. Prosim o skusenosti a rady kde kupit v CR alebo SR pripadne v EU z ohladom na kvalitu, cenu, dopravu… Vopred dakujem.
Černošice
Mary 13.08.2013 17:47:54
Zkušenosti v chladnějším období jen ty nejlepší. Mám značku Smartwool, triko je nezničitelné, nekouše a nepáchne jako ta tzv. funkční trika. V létě jsem zatím nepoužívala, mám jen triko s dlouhým rukávem.
xnovak 14.08.2013 18:18:18
Potvrzuju vyse psanou zkusenost. Mam teda triko s kratkym i dlouhym rukavem, behaci boxerky pod kalhoty a ponozky. Nekouse, nepachne. Vetsinou to je icebreaker z outletu, nez ten web shop zrusili. Vse za pulku ceny. Ted to lze koupit v hudaci, triexpertu apod. Pozor. Je to vlna, takze tam uvidis z potu mapy,– neschne to tak rylenjako funkcni triko, takzv lete beham v nejakych, co mam ze zavodu. Za to to HREJE. :) a to i mokre. Kor v ponozkach neni zima, aniz kdyz v nich v zime vlitnes do kaluze. Parkrat to zacvachta, nez to vyzdimes pri dalsich krocich a pak ani nevis, zes probehl vodou. To same triko- hreje od zacatku, pak se spotis, ale i mokre stale hreje a to ikdyz fouka studenej vitr, ktery ochlazuje dalsi vrstvu (softshell nebo mikinu).
Hlavne musis vedet, co a kde a kdy v tom chces behat. Pak se da vybrat super obleceni.
Mato 16.08.2013 13:09:47
Mam viacero dielov oblecenia z merino vlny. Prvu som mal lahku mikinu uzkeho strihu (skoro ako dlhorukavove tricko) od Smartwool. Fajn na zimu, ak som mal pod tym este tenku vrstvu, inak to neprijemne rezalo a pichalo, aj ked na omak to je velmi jemne. Ak sa clovek v tom spoti, teple to nie je, citit ten pot v tkanine, ale nechladi. Ze by hrial, to nemozem povedat, ale rozhodne ma pri vetre neprefukovalo a nelepil sa na mna ladovy krunier.
Od Icebreaker mam spodky – slipy na behanie – skvele, najlepsie bezecke co som kedy mal. Nerezu, neodieraju a to ani ked na nich zaschne pot a clovek sa znova rozbehne, vyborne sedia. Skvele pod elastaky, ci bezecke teplaky. Dalej mam od tej istej spolocnosti tricko s kratkym rukavom – OK, ziaden zazrak, pot citit v chlade, ale nie je to otravne. V lete je to neprijemne, lebo na slnku je mi v nom hodne teplo, napriek tomu, ze je to najtensia latka, co vyrabaju. Dalej mam hruby pulover so zipsom do pol hrude – skvele na zimny trekking a lyzovanie, skialpy… Na behanie prilis teply a zips odiera na krku. Najlepsia druha vrstva, co som kedy mal a hlavne NEREZE, ani pri kratkych rukavoch. Pri zimnom trekingu som ho nevyzliekal pri utaboreni v strasnej kose a nevadilo mi, ze som ho mal na chrbte prepoteny. V spacaku vyschol na tele a mne bolo stale teplo. Zapach – ten sa samozrejme vybuduje po nejakom noseni, najma ak clovek je uz aj tak par krat zapoteny a neumyty (odkazujem na viacdnovy treking v zime, po behu sa sprchujem vzdy). Tkanina vsak nesmrdi tak intenzivne, ako umelina uz po jednom noseni.
Mam aj kuklu od Icebreaker a beha sa v nej strasne. To by sa mi vsak behalo asi v kazdej a kupil som si ju, ked som trenoval pri –20 stupnoch. Vo vetre na ustach zmrzla, odierala pery a nos a aj tak som mal mierne omrzliny pri 2 a pol hodinovom behu. Aha, este mam aj capicu a ta je velmi dobra na zimne behanie, necitim ziadnu vlhkost a nezapacha ani po 5–6 noseniach. Mapy od soli vsak na nej su dobre viditelne, takze ak ma chybajuci zapach nepresvedci k praniu, tak vizualna nechutnost urcite.
Napokon ponozky – trekingove su fajn a ak sedia tak sa v nich otlaky robia si ako v inych, zalezi ako sedia boty. Na lyzovanie, resp. skialp cu fajn, ak si natriem holene vazelinou, inak do krvi odrate. Na behanie su uplne zle – prilis mohutne a hrube, teple, hrcia sa na malicku, ci pri palci, pri spoteni stracaju pruznost, takze tie by som rozhodne neodporucil. Samozrejme pisal som o troch roznych paroch, urcenych na popisane aktivity, nie o jednych fuseklach, ktore by som pouzil na vsetko.
Ceny su velmi vysoke, ale dostaval som merino do daru, pripadne som kupoval v horolezeckych obchodoch v akcii, ci ako dar s drahsou kupou inych veci.
petrha 07.09.2013 11:50:11
Zdravím, zkušenosti jen ty nejlepší, mam trika a vřele doporučuji, neprofoukne, po několikadenním nošení nesmrdí (absolvování 10denní tůry po Montenegru, a sestra mi řekla, že stále voní jak od nějaké aviváže:-)), a raději běhám v něm než ve funkčních, při doběhu pot nestudí a přijde mi, že i rychleji schne. Mám zn. Endura
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.