Kniha Born to run-Zrozeni k běhu se slevou v našem e-shopu
Alfget 12.09.2011 18:13:02
Ahoj, pokud ještě nemáte dotisk běžeckého bestselleru Born to Run (Zrozeni k běhu), tak neváhejte a objednejte u Knihkupectví U Malých: Born to run Zrozeni k běhu
Pokud nevíte oč jde, tak kratší seznámení: Když v roce 2009 vyšla kniha Born to Run (Zrozeni k běhu), způsobila poprask. Rozhodně to není čistě obhajoba běhu naboso nebo v lehkých botách, přesto tomuto směru hodně přidala na síle. Ač by se mohl zdát příběh z druhého konce světa pro nás vzdálený, o to víc, že je o ultraběžcích, opak je pravdou. Kniha se stala právem bestsellerem. První české vydání rychle našlo své majitele a nyní vychází dotisk.
Autorem knihy s českým podtitulem „Zapomenutý národ a tajemství nejlepších a nejšťastnějších běžců světa“ je Christopher McDougall, investigativní novinář a sám náruživý běžec. Ten popisuje vznik knihy následovně:
„Ocitl jsem se uprostřed největšího závodu, jaký kdy svět viděl, vrcholného běžeckého souboje, nekonvenčního střetnutí nejlepších vytrvalostních běžců naší doby s nejlepšími ultraběžci VŠECH dob na padesátimílové trase po tajných stezkách, jichž se v minulosti dotkly jen nohy (mexického kmene, pozn.red.) Tarahumarů.“
„Překvapilo mne, že starý výrok z knihy Tao – Nejlepší běžci nezanechávají stopy – není jen nadneseným příměrem, ale skutečným, konkrétním doporučením pro trénink. A to všechno jen proto, že jsem se v lednu 2001 svého lékaře zeptal, proč mne bolí noha.“
Kniha vypráví napínavý příběh o tajemství běžecké vytrvalosti kmene žijícího v utajení skalisek a údolí Mexika. Jak je možné, že hluboko do noci popíjejí tvrdý alkohol, aby ráno nastoupili k závodu, který trvá klidně dva dny?!? Bez regenerace, strečinku, masáží, a to ještě v sandálech?
Nezůstává však jen u exkurzu do ultraběhu. Autor si bere na mušku výrobce bot a pátrá po příčinách svých zdravotních potíží, které jej inspirovaly k sepsání možná největší běžecké knihy všech dob. Kniha se tak stala doslova mezníkem i pro celou řadu výrobců běžecké obuvi, protože strhla lavinu diskusí o správném došlapu a konstrukci boty.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.