Bolt - maximálka 43.9 km/h
Praha
štěpán_1981
21.08.2008 16:02:23
Bolt prý v nejrychlejším úseku běžel rychlostí 43.9 km/h. To je 12.19m/sec a neuvěřitelné tempo 1:22min/km. Vzpomněl jsem si na to s úsměvem dnes, když jsem si dal na konci tréninku „sprint“ do kopce. Podle sporttestru sem běžel max. 15,9 km/h (tj. skoro 3× – slovy třikrát – pomaleji) a přišlo mi, že běžím s větrem o závod : ))
Zajímalo by mě, jaký čas je v možnostech člověka – tretry, oblečení atd. se pořád vyvíjí, ale někde hranice být musí. Mohlo by to být pod 09:50 ?
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý
21.08.2008 20:53:12
Při běhu obstarávají většinu pohybu čtyřhlavé svaly na stehnech, které jsou připojeny ke koleni šlachou. Podle lékařských výzkumů by tyto šlachy poškodil pohyb rychlejší naž 100m za 9s. (cituji z časopisu 21. století 2008/06)
Takže je vidět, že má Bolt ještě rezervu, než mu ty šlachy povolí :).
VlastaK
21.08.2008 21:36:13
No, já když si přepočtu svou stovku ze středoškolských let – 13,
5 sec., tak to vychází 2:15 min/km a nic neuvěřitelného mi na tom
nepřijde A to mi nikdo
nejrychlejší úsek nezměřil, jen průměrné tempo. Tj. pomalý start a
trochu vypuštěný závěr
Kralupy n. Vltavou
Simir
21.08.2008 22:57:12
Po Boltově prvním rekordu na 100m za 9,72s jsem někde zachytil zprávu o studii biomechaniků, že v lidský možnostech je zvládnout to za cca 9,3s. Ale nedohledám zdroj a taky si nejsem 100% jistý… :/ zkusím se někde mrknout, vygooglit nebo tak něco.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík
22.08.2008 07:22:50
Taky jsem četl nějaké odhady, bylo to strašně vědecký a propočítaný a na konci byl odstavec, že celá ta studie nepočítá s novými povrchy pro běh… :D
Mato
22.08.2008 08:39:31
Jednak su tu odlisne povrchy, odlisne obutie, bloky a oblecenie, ale najma v studiach sa nerata s genetickymi anomaliami. O Boltovi sa hovori, ze ma trochu inak upnute slachy, nez priemerny clovek a najma, ze je omnoho vyssi, nez je priemerna vyska sprintera (viac ako o 10cm). Ono staci posun upnutia svalu a slachy aj o par milimetrov a uz sa vytvori ina paka pri zabere nohou, ktora moze mat za nasledok velke zrychlenie na takej urovni. Som si isty, ze kopa vedcov sa v najblizsich mesiacoch pusti do analyz oboch jeho behov. Uvidime na co dojdu v laboratoriach, ale nebral by som to prilis vazne- vzdy je to len teoretizovanie. Takisto v studiach sa nepocita s doslednym dopovacim programom a s neidentifikovatelnymi latkami… ono totiz testovanie na sutaziach je skor pre divakov – vacsina hriesnikov dopuje v priprave a to najma v objemovej pri naberani sily v posilnovni. Do dnesneho dna neexistuje vo vela statoch nezavisla narodna antidopingova agentura, ktora by testovala sportovcov mimo sutazi (ako priklad sluzi prave Jamajka, Barbados, Trinidad a Tobago, Kuba, atd.). Nechcem robit ziadne zavery, ale je podivne, ako sa im zrazu nadmieru dari- vsetkym. Na druhu stranu, americkym sprinterom sa dari menej a ich vykony su o dost slabsie nez v minulosti. Spekuluje sa, ci to nie je sprisnenim kontrol a lepsimi markermi na najdenie nedovolenych prostriedkov…
keane1980
22.08.2008 13:36:28
Myslím, že hranice je někde hluboko pod 9s. Mě by spíše zajímalo, jestli se Bolt zvladl rozběhnout na těch 200 m rychleji než na stovce, připadně o kolik to bylo v té „nejrychlejší“ chvíli pomalejší.
Jecminek.Maselnik
22.08.2008 14:25:49
[quote=Mirek Kostlivý]Při běhu obstarávají většinu pohybu čtyřhlavé svaly na stehnech, které jsou připojeny ke koleni šlachou. Podle lékařských výzkumů by tyto šlachy poškodil pohyb rychlejší naž 100m za 9s. (cituji z časopisu 21. století 2008/06)
Takže je vidět, že má Bolt ještě rezervu, než mu ty šlachy povolí :).[/quote] v 19.tém století existoval podobné studie, které dokazovaly, že člověk nemůže přežít vyšší rychlost pohybu než 40kmph. Pan Stevenson, stavitel první lokomotivy, by mohl vyprávět:-). Jak píše Maťo: lidé jsou různí a anomálie velké. Co se dá udělat s výkony při dokonalém (téměř) vyhledávání talentů s optimálními disposicemi dokazuje samotná Čína. Prakticky bez historie, s nakoupenými trenéry, na základě empirických měření vybírá děti, které následně driluje. Hranic možností už bylo podle odborníků dosaženo mnohokrát, řada výkonů označena jako definitivně nedosažitelná a vzápětí byly tyto mnohokráte překonány:-))
Praha 2
Serža
23.08.2008 20:51:51
[quote=štěpán_1981]Bolt prý v nejrychlejším úseku běžel rychlostí 43.9 km/h. To je 12.19m/sec a neuvěřitelné tempo 1:22min/km. Vzpomněl jsem si na to s úsměvem dnes, když jsem si dal na konci tréninku „sprint“ do kopce. Podle sporttestru sem běžel max. 15,9 km/h (tj. skoro 3× – slovy třikrát – pomaleji) a přišlo mi, že běžím s větrem o závod : ))
Zajímalo by mě, jaký čas je v možnostech člověka – tretry,
oblečení atd. se pořád vyvíjí, ale někde hranice být musí. Mohlo by to
být pod 09:50 ?[/quote] Joo, taky jsem si na to dneska vzpoměl – shodou
okolností taky maximálka 16km/h – ale po rovině, po 16km v tempu cca
5min/km Ale spíš než na Bolta jsem si vzpoměl na Bekeleho Jak ten dneska valil!
makoshark
11.09.2008 22:24:53
Zajímavé je, že u sprintů a dlouhých běhů je pořád nějaký vývoj, ale střední tratě naopak stagnují. Třeba úroveň současné mužské patnáctistovky je dost mizerná.
Sokolov
koyama
12.09.2008 13:50:35
Bolt měl stovku rozběhnutou na 9,55, tvrdí norští vědci: http://www.orangeportal.sk/…/article.dwp?…
plochá noha
30.10.2008 22:09:13
EPO pod 10s, CEPO pod 9s a mutanti pod 5s
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.