Boty na trénink vs. boty na Maraton
Lucas 04.03.2008 08:40:38
Ahoj, koketuju s myšlenkou si pořídit jedny boty na Maraton ale nejvím jestli to není v mém případě nesmysl. Normálně mám jedny na silnici a jedny do terénu a vzhledem k tomu že závody neběhám, tak jsem se touto myšlenkou doposud nezabýval. Normálně běhám v Mizunech Creation 8 které mi vyhovují, ale nejsou úplně nejlehčí. Nemám ani nejaké přehnané ambice, letos bych se chtěl přiblížit 3:45 ale trochu se bojím abych si při svých 84kg spíš „nezničil“ nohu v nějakých sice úžasně lehkých ale pro mně nevhodných botách. Může vůbec existovat dobře odpružená a součastně lehká bota ? Je mi jasné že pokud ano, tak toho asi moc nevydrží, ale otázkou je, jestli to v mém případě vůbec dává smysl. Předem díky za rady Lucas
renata_stastna 04.03.2008 12:05:30
doporucuji Saucony Trigon 4, pohodlna lehka silnicni treninkova bota, do tempa 3:30/km, jsou na Aukru k dostani kolem 1300,– i tady v bazaru…
sam 04.03.2008 12:29:50
Tak já si tedy lehkou botu představuji jinak než 12,4 unce tj cca 347g :)
Mato 04.03.2008 13:24:28
Ahoj Lucasi. Tvoje obavy su opravnene a rozhodne Ti pri Tvojej vahe a ambiciach neodporucam si kupit ultralahke zavodky. Bezal by si v nich totiz skoro urcite pomalsie a so zlymi pocitmi, s rizikom zranenia. Ak chces, kup si lahsie boty, v ktorych budes aj pravidelne trenovat (aj dlhe behy) a ak s nimi budes v pohode, tak si v nich zabehni aj maraton. V Tvojom pripade by som Ti odporucil beznu neutralnu TRENINGOVU botu, ktora je o kus lahsia ako Creation. Moje odporucania su: Adidas Response Cushion XVI, Asics Landreth, Nike Air Zoom (Moire), Nike Span IV, Asics Cumulus, Mizuno Wave Rider, NB 753… Neodporucam Ti naraz prejst ani na Lightweighty, ak si doteraz behaval iba v takych „cizmach“ ako Creation. Vsetko chce cas.
Beroun
mirek hasal 04.03.2008 21:23:05
Maraton pod 4, váha přes 80kg, to bych váhu bot vůbec neřešil..... v takovém případě je dobře odpružená každá lepší bota, pokud není moc „oběhaná“, a váha boty není podstatná ..... soudím dle sebe.....
Dobřichov
honzaherda 05.03.2008 20:40:49
M za 3:37 jsem běžel v Unhošti v tréninkových „těžkých“ NB767, stejně tak loni 6hodinovku ve Stromovce – 67km. Váhu boty bych řešil na tratích 5–20km. Lehčí boty samozřejmě odlehčují hlavně podrážku, takže tlumení nebývá takové jako u tréninkových modelů a životnost nižší.
Štúrovo / Bratislava
Bohuš 06.03.2008 09:42:13
Dá sa približne určiť, koľko sa dá bežať rýchlejšie 10 km beh a maratón s ľahšími topánkami pri rovnakej výkonnosti? Má zmysel bežať maratón v ľahších topánkach pri mojej výške 170 a váhe 60 kg, keď by som chcel dobehnúť za kúsok menej ako 3 hodiny, resp. kedy to má zmysel?
Doteraz som behal aj ešte plánujem behať v Mizuno Wave Atlantis 2 (cca 320 g). Včera som si kúpil v Sport 2000 na Zlatých pieskoch New Balance MR902SR (http://www.newbalance.cz/…_detail.php3?…, 270 g). Mali vypísané 3.499,– Sk, ale pri platení chceli za ne len 2.499,– Sk, tak som zbytočne neprotestoval .
edit: doplnená hmotnosť NB
Dobřichov
honzaherda 06.03.2008 20:14:42
já měl nb900 a byl jsem s nimi náramně spokojen. Tlumení dobré, širší špička, na asfalt vynikající. V mé vel 47 je však těžké skoro všechno …
Brno
tuta 06.03.2008 21:24:40
Bohus: U casu pod 3 hodiny uz lehci boty pomuzou.
Mato 07.03.2008 08:35:18
Pomozu, ak si na ne dostatocne zvyknes, mas slusnu biomechaniku a si ochotny akceptovat, ze nohy Ta skratka budu viac boliet- najma po zavode. Najhorsi napad je behat vsetky behy tazkych hrubych cihlach a na zavod vytiahnut ultralighty a cakat, ze poletis ako vichor. V nizkoprofilovych lahkych botach sa beha inak, ako v treningovych a treba si to dostatocne osvojit. V opacnom pripade Ta cakaju krce v lytkach a hamstrinoch niekde okolo 30km. Takze kup boty uz teraz a najlepsie 2 pary. V jednych nabehaj aspon 500km a druhe iba zabehaj na 30–40km. Tie s mensim opotrebenim pouzi na zavod. Konkretne je rozdiel cca 1s/400m za kazdu usetrenu uncu (28g) na vahe. Na maratone teda 280g boty mozu usetrit iba vo vahe a pri rovnakom usili az 4 minuty. Ak si v pohode v skutocnych zavodkach (okolo 200g) a nemas v nich problem pokryt cez 40km, tak usetris o dost viac. Na druhu stranu- usetrena vaha sa prejavi na inom mieste- menej tlmenia a nijaka stabilita. Nie kazdy vsak tieto vlastnosti potrebuje.
Brno
tuta 07.03.2008 14:23:38
[quote=Mato]Konkretne je rozdiel cca 1s/400m za kazdu usetrenu uncu (28g) na vahe.[/quote] Sakra, jsem tusil, ze budu muset behat ty maratony bos, abych neco zabehl.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.