jaká je vaše běžná týdenní kilometáž
HuhlaVlk 05.09.2011 21:26:14
Rada bych udělala takovy maly průzkum, jaká je vaše naběhaná kilometrž v běžném týden a jaká při přípravě na maraton a zároveň za kolik maraton běháte.
České Budějovice
Lubis 05.09.2011 22:05:03
Ahoj, když už to čtu, rád se podělím, jen si nejsem jist, jestli Ti k něčemu bude můj údaj. Více dat od stovek běžců, kteří si je zapisují, zjistíš ve zdejší tabulce naběhaných km. U mě je to 25 – 60km/týden, podle času, cca 160–200/měsíc. Např. o minulém víkendu 0km, dnes ráno 6km, v tomto týdnu se už nejspíš běhat nedostanu, o dalším víkendu přidám něco delšího ve zvlněném terému, v neděli to lehce vyklušeme a na těch 60 se tak dostanu. Tudíž moje týdenní 60tka vypadá třeba jinak, než někoho jiného, kdo si dává 5ku ráno a večer. Na maraton netrénuju, ten je součástí tréninku, páč na bednu neaspiruju a tak si ho alespoň užiju jako tréninkovou jednotku, při který si hraju s tempem, dechem apod. Měj se fajn a ať Ti to běhá.
Praha
EvženGe 05.09.2011 22:37:23
Ahoj Hanko,
nevím na co Ti ty údaje budou. A je mi to i jedno. Ale pokud je chceš brát
jako základ pro to, jestli maraton uběhneš nebo ne a za jaký čas, tak
z toho nic nevyčteš. Třeba viz Leszczynski. Naběhá o něco víc něž já
a nandá mi přes hodinu. No, je taky o pár dnů mladší. Ty jsi oproti mě
ještě asi o týden mladší a na půlmaratonu už mě zválcuješ tak, že
jsi v cíli osprchovaná, když já se tam dohrabu. A na maratonu by to už
skončilo stejně. A taky jak L. píše. Důležitá je kvalita a odpočinek
(omlouvám se za opisování . Takže kilometry nejde srovnávat. Někde jsem psal, jak jsem
běžel pár km s Mišou Dimitriadu. Kdybych trénoval jejím tempem
(CHACHÁÁ), tak možná taky budu běhat rychleji.
Brno
Petr Kaňovský 05.09.2011 22:46:50
*>> EvženGe, 05. 09. 2011 22:37:23 Důležitá je kvalita a odpočinek *
Dle mého názoru jsou i jiné cesty , jinak ale s příspěvkem souhlasím a dal jsem mu plus.
HuhlaVlk 05.09.2011 23:03:33
>> EvženGe, 05. 09. 2011 22:37:23
Ahojda Evzene, nechci z toho vyvozovat zda ubehnu maraton a za kolik. Spis si udelat obrazek o tom, kolik toho kdo nabeha. A mozna prestat mit ze sebe pocit, ze toho nabeham malo. Proste a jednoduse si udelat obrazek. Evzene to ze delku maratonu ubehnu jsem si uz overila v treninku. Dala jsem si to pod 4hod ve vln terenu a se znacnou rezervou a ne za prilis vhodnych podminek. Tak snad to opravdu dopadne, ale to se vsechno uvidi az ve Stromovce.
Praha
EvženGe 05.09.2011 23:11:31
>> kanovsky, 05. 09. 2011 22:46:50
Neber to jako pochlebování. Ale Tvé systémy ke zlepšování jsou neuvěřitelně kvalitní. Ale asi to není napodobitelné a skoro nikdo není takový statistik a analytik jako Ty. Takže pro Hanku: Je ještě systém Kaňovský, velice účinný (za tři roky zlepšení na maratonu o dvě hodiny), ale vysvětlit Ti ho musí Petr. A nevím, jestli ho dokážeš použít.
Petře, doufám, že mi tuto legrácku se systémem K. odpustíš. Víš, že si Tvého tréninku velmi vážím. Ale OPRAVDU si myslím, že podobně trénovat dokáže málokdo.
HuhlaVlk 05.09.2011 23:19:52
>> EvženGe, 05. 09. 2011 23:11:31
O systemu Petra vim, ale samozrejme nemam takove statisticke schopnosti. V tom ve vsem patri Petrovi velky obdiv. I v jeho zlepseni.
Brno
Petr Kaňovský 05.09.2011 23:22:11
>> EvženGe, 05. 09. 2011 23:11:31
Hanka patří dle mého názoru mezi tu úzkou skupinu lidí, která by dle „Kaňovského systému“ trénovat dokázala, i když by problém byl ten, že by jí připadal asi jako málo náročný. Pokud způsob, kterým trénuje (vysoká kilometráž při vysoké kvalitě) dlouhodobě zvládne zdravotně a psychicky, tak bude patřit do 1–2 let mezi českou maratonskou a hlavně ultramaratonskou špičku!
Praha
EvženGe 05.09.2011 23:27:47
>> kanovsky, 05. 09. 2011 23:22:11
Máš pravdu. Ale neříkej to před Hankou nahlas, ona by vrčela.
HuhlaVlk 05.09.2011 23:46:19
>> EvženGe, 05. 09. 2011 23:27:47 proc by mela vrcet???:-)
je pravda, ze k vlkovi mam blizko, ale zas tak casto nevrcim:-)
rudo 05.09.2011 23:51:50
>> HuhlaVlk, 05. 09. 2011 23:46:19
vlk ktory vrci nehryzie, prave z toho co nevrci mam obavy
HuhlaVlk 06.09.2011 00:05:47
>> rudo, 05. 09. 2011 23:51:50
jojo je to tak pokousu kazdehokoho potkam, zeptej se Evzena:-)
Černé Voděrady
Praha
EvženGe 06.09.2011 09:15:08
>> HuhlaVlk, 06. 09. 2011 00:05:47
Já naštěstí ucukl, ale Sára má osm ukousnutých brk.
Mato 06.09.2011 09:31:48
>> Leszczynski, 05. 09. 2011 22:20:43 „Myslim, ze vic nez 300km uz nema moc vliv. Dulezita je kvalita, ale i odpocinek.“
S prvou vetou uplne nesuhlasim, v druhej Ti samozrejme davam za pravdu. Mozno u Teba to funguje zatial tak, ze sa este stale zlepsujes z kilometraze do 300km/mesiac. Pride den, ked uz sa nebudes, napriek tomu, ze budes zvysovat intenzitu. Dovod – nedostatocna kilometraz. Prajem Ti, aby ten den prisiel co najneskor a najma aby mu nepredchadzalo zranenie, ale roky behania a desiatky tisic inych prikladov bezcov mi potvrdzuju, ze sa tomu asi nevyhnes.
Tzv. zakon zmensujucich sa prinosov (law of diminishing returns) – zacne platit az od urcitej hranice dosiahnutej kilometraze. Podla mojich skusenosti to nebolo nikdy pod 500 az 600km/mesiac. Pri tomto pravidle plati, ze v urcity bod uz treningove kilometre prinasaju telu stale mensie a mensie prinosy, az nakoniec su tak minimalne, ze to nestoji za ten cas a namahu. Kazdy ma tento bod niekde inde a skusenostami a poctom rokov behania sa bod posuva dalej. Po dosiahnuti urciteho veku sa zas posuva nizsie, lebo telo sa pomalsie regeneruje.
Takze stanovit si 300km ako hranicnu mez a radit to bez vsetkeho inym je nespravne.
Mimochodom, 300km/mesiac je naozaj skromna kilometraz na maratonca. Mozno je to pre Teba momentalne dostatocne, ale poznam mnoho bezcov, co by nedosiahli svoj potencial ani na 1500m pri takejto kilometrazi.
Iba trosku myslienok na zvazenie…
K teme – moja kilometraz je v priemere niekde medzi 450–550km/mesiac a verim, ze by som behal lepsie, kebyze si najdem cas na dalsich 100km navyse. V dobe behania svojich osobakov som behaval viac. Dnes mam viac rokov a viac povinnosti, takze si musim vystacit s tym, co beham.
Praha
jsyrovat 06.09.2011 09:40:44
Tak já ti to sem taky dám. Záleží jaké je zrovna období, v zimě to bylo pod 300km, někdy i do 250, ale 2–3 týdně kvalita, úseky v různé podobě na dráze, k jaru pak VK. Pražský maraton za 3:08. Před začátkem léta jsem jako přípravu na letní horské maratony dával hodně dlouhých běhů a samé VK mezi tím. To jsem dal i 460km za srpen a v tom na konci srpna Rychnovský maraton ve zvlněném terénu za 2:57 (mám ale podezření, že trať je ve skutečnosti o cca 1km kratší). Ty dlouhé běhy byly tak okolo 3h (33km okolí Prahy) –3.5h (37km lítání někde po horách s 1200m převýšením, třeba). Někdy i 3× týdně takto dlouhý běh. Pro leckoho a možná i pro mě asi trošku přehnaně moc, ale záleží na tom kdy mám čas, na co se připravuji, kde zrovna jsem, jaké je počasí a v neposlední řadě i na co já sám mám chuť. A lítat někde po horách, na to mám tedy zatraceně velkou chuť
HuhlaVlk 06.09.2011 12:24:37
>> EvženGe, 06. 09. 2011 09:15:08
Vlk neni brkozrout:-)
HuhlaVlk 06.09.2011 12:31:23
>> Mato, 06. 09. 2011 09:31:48
Zakon zmensujicich se prinosov: pro kazdeho jiny: Nezbyva ho tedy zjistit jinak nez to zkouset? Tato optimalizace vsak bude trvat pomerne dlouhou dobu. Jak si tedy clovek ma stanovit na zacatku, co je pro nej uz moc a co malo?
Mato 06.09.2011 13:06:08
>> HuhlaVlk, 06. 09. 2011 12:31:23
Presne tak, inak to nepojde. Ten, kto nikdy nechyti plamen, nemoze vyhoriet . Ale vazne – treba to skusat a najma pocuvat svoje telo. Ked si v pochybach, tak radsej uber. Den lahuckeho vyklusu, alebo uplny den volna, ak si znicena a unavena, este nikomu formu nezobralo, skor naopak.
No a na zaciatku – treba postupne a nerobit vacsie skoky skor, ako raz za 6 tyzdnov. Minimalne tolko trva adaptacia organizmu na zvysenu zataz.
Brno
Alcedo 06.09.2011 13:12:03
>> jsyrovat, 06. 09. 2011 09:40:44
Co je to, prosím, VK? Velký kopec?
HuhlaVlk 06.09.2011 13:44:02
>> Mato, 06. 09. 2011 13:06:08
No tak zvyšovat km asi uz ted chvili nebudu. Ted jsem vetsinou na 120 – 145km týdně s tak dvemi az tremi intenzitami + 5km useky zarazene do Lehkych behu. Prosla jsem si ted trochu unavou a proto jsem se snazila premyslet cim to. Je hodne veci, ktere to dokazi ovlivnovat. Ale musim to proste postupne vyzkouset a najit si pro sebe to optimalni. Tohle se proste urychlit neda
Praha
jsyrovat 06.09.2011 15:41:21
>> Alcedo, 06. 09. 2011 13:12:03
Vyklus Kopce, zpravidla se bezi intenzivne nahoru (kratke i na kyslikovy dluh) a pomalicku dolu. Nekolikrat se to muze opakovat, sumarne tak 4–8km intenzivne nahoru. Je to pro pohybovy aparat prece jen jiny pohyb a dodava pak potrebnou silu i pri zavodech na rovine.
Brno
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 06.09.2011 17:19:38
150km týdně, ale na maraton se speciálně nepřipravuji, letos jsem ještě žádný neběžel. Jinak před maratonem jsou pro mě základem sobotní dlouhé běhy v délce okolo 35km, které se snažím běhat okolo 5:15/km s tím, že při maratonu jsem potom schopen (není-li vedro) běžet přibližně o 30s/km rychleji. V týdnu před maratonem běhám maxim. 70km. Taky je dobré si zkusit 14dní před maratonem půlmaraton nebo nějaký jiný závod delší než 10km. Jinak maratony se snažím běhat pod 3:30, moc jich zatím nemám (okolo 15-ti?), a průměrné tempo v nich si zatím držím pod 5:00/km, i když kdoví jak dlouho mi to ještě vydrží …
A podle mého názoru jsou dlouhé běhy při přípravě na maraton aspoň 1× týdně základ! Aspoň mně to psychicky velice pomáhá. Nechybí Ti?
Praha 4
Zdeněk68 06.09.2011 17:43:14
Přidávám svůj aktuální stav:
přes léto mám průměr cca 200km/měsíc – tj. cca 40–50km/týden. Je to vyvážený poměr co jsem schopen „ukráct“ rodině. Loni jsem se pohyboval do 100km/měsíc (průměrově daleko méně). Předpokládám, že maximum je někde kolem 300km/měs co jsem schopen tomu dát.
U mě počet km odpovídá přesně tomu kolik jsem měl času.
HuhlaVlk 06.09.2011 20:51:10
>> Mirek Kostlivý, 06. 09. 2011 17:19:38
Tak ja obezim svuj prvni maraton, takze tvuj patnacty, je pro me nepredstavitelne cislo:-) ta otazka zda mi nechybi dlohe behy byla na me?
pokud ano, tak chybi, zabehla jsem si pred 14 dny dva kazdy tyden jeden (42,2km a 35km), ale bohuzel jsem pak mela problem s unavou a hlavne minuly tyden. Takze jsem musela dlouhe behy ted vynechat a uvidim zda se k nim vratim po navratu z Dolomit a ze služebky.....
Postrizin
SlavoK 06.09.2011 21:07:27
>> Mirek Kostlivý, 06. 09. 2011 17:19:38
15maratonu neni vubec malo, ale to ty jiste vis, jen abys nespletl zacatecniky.
Haile bezel doted 7 maratonu a asi vic nez 1 uz neprida a Paul Tergat 9, takze tyhle borce jsi uz davno prekonal. ;)
Brno
milan 06.09.2011 21:15:08
Běhám pravidelněji od r. 2004. První maraton jsem běžel v r. 2006 PIM za 3:13h V té době asi 200km/měsíc. Další rok jsem chtěl jít pod 3h, proto jsem musel běhat 300km za měsíc.
Vloni jsem běhal kolem 250km za měsíc a běžel dva silniční maratony 3:03h a 3:05h.
Od podzimu 2010 jsem opět zvýšil objem na 300km/měsíc a na jaře běžel 2:55:30h.
Pro mě je hranice 300km minimem, abych uvažoval o 3h hranici.
mephysto 06.09.2011 22:08:38
hmm, zaujimava otazka toto. ale podla mna je to trosku zavadzajuce. lebo ono z pohladu pomaleho hobika co beha svoju tyzdennu kilometraz(napr 40km) v priemere 6:15m/km je objem nad 80–100km tyzdenne absolutne nepredstavitelne cislo hlavne koli casu co by tomu musel venovat. Kdezto, ked sa matematicky zamyslime, tak skuseny bezec, co beha svoju kilometraz v priemere na 4:15m/km na to potrebuje radikalne menej casu(pri rovnakom usili ako ten hobik) a teda to uz predstavitelne je. Preto by som sa skor pytal, kolko casu a v akej kvalite venujeme tyzdenne/mesacne behu(mozme to dalej delit na aep,anp, rege vyklus, anerobne useky) :)
Na to by sa dala postavit aj teoria, preco rychlejsi bezec musi automaticky zvysovat svoj objem. No uz len preto, lebo proste bezi stale rychlejsie a rychlejsie:) a keby mal konstantny objem bude za tyzden trenovat stale menej a menej, co logicky bude znizovat/stagnovat vykon.
Co vy na to? :)
rudo 06.09.2011 22:25:07
Matove poznamky su velmi dolezite na temu – diminishing return.
Ten objem ked to uz prestava mat zmysel je pre kazdeho iny zavisi od vykonnosti dovtedajsej trenigovej historii, zameranie na typ zavodu dlzku zavodnej trate atd
a pri systematickom vyvoje si kazdy bude ten limit ked to prestava mat zmysel bude pred sebou posuvat vyssie.
Zda sa ze bezecky svet stale pouziva Lydiardov experiment, kde Lydisrd osobne skusal na sebe rozne objemy a stamovil ze tyzdenny objem kde to prestava mat zmysel a zacina skodit je 160 km/tyzden a ku tomu este odporuca ranajsie rege vyklusy do 1H cim sa tyzdnenna km dokopy navysi na okolo 200km/tyzden
Plati to pre elitu, teda profesionalov co maju na to cas a maju prosriedky na plnu regeneraciu rehabilitaciu
hoci LYdiard osobne to behal popri zamestnani, ale to bola ina doba.
Svetova elita sa podla jednotlivych skol a systemov pohybuje pre maraton niekde okolo 220 km.tyzden vratane rege, ale su skoly kde sa chodi aj 300 pripadne cez 300km za tyzden
napriklad Japonska maratonska skola, co im ale samotny Lydiard ako povodny zdroj inspiracie a vedomosti neskor vycital, ze presli na prilis velky objem a stratili idelanu techniku a efektivitu atd
Sam Lydiard skusal na sebe 300km/tyzden ale to nezvladal a tak to zavrhol, ovsem faktom je ze spravil ten narast rychlo a nedal si cas na adaptaciu, ktovie ci to nezavrhol prilis rychlo
zo zavodnej chodze vidime podobne objemove pokusy, napriklad povodna skola CCCP a DDR s byvalymi uspechmi na 50km ale aj 20km
info o sucasnej ruskej skole bohuzial nemam ale vyzera to na sialenu kombinaciu objemu a vysokej intenzity, vraj vsetci rusi na 50km boli mesiac pred MS zraneny na sustredeni ale pocas ladenia sa dokazali z toho zotavit
Nathan Deakes (AUS) kedysi davno este ako juniuor presiel pod DDR trenera najateho australskym zvazom
a chodil 350km do tyzdna (treba si uvedomit ze chodza je predsa len trochu pomalsia ako rovnako narocny beh, cize stravil tyzdenne viac hodin ako bezec keby daval 350km
vysledkom bolo neskor ze mohol po ciastocnom znizeni objemu ist do vysokej intenzity v objeme ktory ostatni chodci povazovali za mx mozny no prenho bol vyrazne znizeny
cela strategia je diskutabilna kedze Nathan striedal velike uspechy – svetak na 50km a zlate medaile s rokmi v chronickom zraneni, operacie hamstringov a uponovych sliach, tohto roku sa dostaval opat do formu ukazal to prvych 30km ale znova mu zlyhali hammies – ktorvi ci to nebolo len prepalene tempo v horucave a strata mineralov ?
ako vidim na priklade roznych chodcov, ked maju objemove obdobie tak z neho maju vyberone casy aj na 20km aj na 50 km dokonca aj osobaky na kratkych tratiach ako 3–5–10km
akonahle prejdu na nadzavodnu intenzitu teda nadzavodnu rychlost a anaerobne treningy, ich vykonost velmi upadne a niektori to opakuju rok za rokom
cela problematika je prilis zlozita a individualna na nejake jednoznacne a vseobecne zavery, napriek tomu mam pocit ze to nie je objem co sposobi problem ale nadzavodna intenzita aj pri znizenom objeme.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.