Běh přirozený vs. technologický
vosice 22.06.2010 18:48:57
>> tomaz, 22. 06. 2010 17:41:25
Máš pravdu,děti se rodí s plochýma nohama,nožní klenba se tvaruje po třetím roce věku. Bohužel 70% dětí školního věku má ploché nohy. Idalní by byla chůze naboso po nerovném povrchu tzn.trávník ap.v žádném případě asfalt,podlahové krytiny,dlažba. Tyhle idální podmínky v městech skoro vymizely,bohužel,takže jsme zase u těch ,,kvalitních bot". Bez nich se dětem bortí klenba a následně nato se pak přidružují další nemoci pohybového aparátu. Chůze naboso je fajn,ale po správném terénu a toho čím dál víc ubývá.
Brno
Petr Kaňovský 22.06.2010 18:52:19
>> Láďa S., 22. 06. 2010 18:21:57
Článek jsem neznal, požádal jsem si o jeho zaslání mailem a pak vyhledal klíčový řetězec přes Google.
Ano, o svém závodu naboso jsem psal na http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
vosice 22.06.2010 19:02:42
>> Luboš Brabec, 22. 06. 2010 18:44:56
Já chtěla jen napsat,že ideální je zlatá střední cesta. Naslouchat přírodě a svému tělu,ale neodmítat lékařskou pomoc a klidně využít techniku ve svůj prospěch. Jsou lidé,kteří v souladu s přírodou odmítají jakoukoli chemickou,hormonální léčbu,transfuze ap. A naopak se nenechat zahltit zbytečnostma za neuvěřitelné peníze a dokázat najít hranice mezi ,,potřebuji a musím mít,protože chci".
Čelákovice
Láďa S. 22.06.2010 19:19:03
>> Jizi, 22. 06. 2010 18:42:19
téda, ten úvod je pěkný, že ty píšeš nějakou vědeckou práci(?): vymezení pojmů atd. já to pochopil tak, že Dav právě chtěl tuto diskusi otevřít, aby se ty pojmy a názory na ně utvářely a střetávaly v ní samé – a docela se to tu rozjelo; a abych se přiznal, některé postřehy o běhání na boso mě docela zaujaly a vrátily o pár let zpět do dob, kdy jsem v Praze chodil po chodníkách bosky (pěknej humus, to se ví); no nic, jdu si zaběhat, s botama samozřejmě (pro dnešek)
Olomouc
tomaz 22.06.2010 19:30:13
>> Láďa S., 22. 06. 2010 18:20:29
jj, trochu to naboso zkouším. Dostal jsem se tím do zajímavé situace, kdy přes špičku mi to ještě moc nejde (a dlouho nejspíš nepude) a když přejdu na paty, taxi připadám jako bych si sedl (nebo jako neohrabaný golem) Prostě stav, kdy rozhodně netrpím iluzí, že bych uměl běhat (a to jakýmkoli stylem)…
Praha 4
Dav 22.06.2010 22:07:52
>> Jizi, 22. 06. 2010 18:42:19
…díky za tvůj elaborát).., pravda, vymezit jsem to nějak měl už na začátku, ale nějak se neodvažuji pouštět do nějakých definic, zvlášť když se to tak pěkně rozjelo…, spíš jsem si sám potřeboval cosi ujasnit a zajímal mě názor druhých…co ještě lze považovat za „přirozený“ běh, a kde kdo vidí tu hranici, kterou už neradno překračovat..markantní je to třeba v obasti potravinových doplňků.., přiznám se, že neznám situaci v běhu, ale děsí mě např. poměry v cyklistice, kdy energii vydanou při etapových závodech musí závodníci doplňovat umělou výživou, protože prostě není jiná možnost, jak tu energii dosypat, žaludek by to nezvládl, proto jich většina končí na kapačkách…nevím, jestli tohle hrozí při běhu.., jsou přípravky urychlující regeneraci, od obyčejného acylpirynu po bílkoviné preparáty…skok jinam..existuje, před pár lety docela módní aparátek na nos, který rozevře nosní dírky a umožnží tak větší nádech…možná triviální příklad, ale zajímá mě právě na téhle trivialitě, jestli ano či ne, kde vidíte tu hranici…
Luboš Brabec 22.06.2010 22:14:23
>> Dav, 22. 06. 2010 22:07:52
Kdybych zaběhl nějaký svůj vysněný čas díky tomu, že jsem najednou začal jíst kupu doplňkových preparátů (byť legálních), neměl bych z toho ani trochu radost. A tam je moje hranice.
Brno
mulisak 22.06.2010 22:45:00
>> tomaz, 22. 06. 2010 19:30:13
Když dokážeš běžet naboso, tak s největší pravděpodobností běžíš dobře, prostě stačí, aby se pata nedotkla země jako první. Nesnaž se běžet doslova po špičkách, koneckonců v angličtině je to výstižnější: fore-foot running (resp. mid-foot), nikoliv tip-toe.
xPablos 23.06.2010 06:35:28
>> Dav, 22. 06. 2010 22:07:52
Ta hranice je takova osemetna. Energeticke gely sice nepouzivam, ale iontovy napoj ano (coz je taky de facto specialni produkt), pak mam jeste z DM hroznovy cukr + takovy rozpustny pytliky na jazyk (horcik/vapnik) proti krecim a z nemeckeho Kauflandu si vozim Dextro bonbonky (dextrosa/maltrodexin).
Takze v podstate cukry/mineraly, ale on ten energeticky gel neni nejspis nic moc jineho nez smes cukru a kofeinu.
vosice 23.06.2010 10:19:00
Někde jsem četla, že ideální k doplnění energie jsou datle.Mají vysoký obsah sacharidů,všechny vit.kromě vit.E a biotinu, a vysoký podíl vit.B5-podporuje čilost,energii a vitalitu.Dále vápník, měď, železo, draslík. Kdysi byly základní stravou beduínů na dlouhých namáhavých cestách karavan. Používáte je někdo?
Kateřina G. 23.06.2010 10:28:56
>> vosice, 23. 06. 2010 10:19:00 Datle nepoužívám, ale po běhání mi moc chutnají olivy, co obsahují, mimo oleje, netuším, jen je mi po nich dobře – hlavně po těch černých.
vosice 23.06.2010 10:33:47
>> Kateřina G., 23. 06. 2010 10:28:56
Já olivy miluju Možná potřebuješ doplnit sůl co jsi vypotila, ale mimo jiné olivy podporují hubnutí a posilují srdce.A taky prý dobře zahánějí hlad.
Kateřina G. 23.06.2010 11:25:36
>> vosice, 23. 06. 2010 10:33:47
Stejně jsem po nich byla nucena doladit hlado-chutě rohlíkem s arašídovým máslem navíc, než jsem zvyklá. Asi to bylo tím, že jsem včera běžela rychleji, než jsem zvyklá a bylo víc teplo (obvyklý běh – ráno, okolo šesté, sedmé, max. osmé hodiny).
Co se týká přirozeného a technologického běhu: Asi je mi to jedno, běžím, jak se mi chce, s čím se mi chce, případně do čeho mě zasvětí manžel. A už narážíme na jednotlivé odlišnosti našich povah: on je běžec spíše technologický (i když momentálně kvůli těžké nemoci je spíše teoretik), já zřejmě přirozený (pokud se odrazím od čistě svého pohledu na věc), oba milujeme zaznamenávání a tabulky. Brzo pojedeme do Francie a budeme tam mít pláž asi 2 – 3 km dlouhou, takže doufám, že budu brzy ráno běhat bosky po písku. Chci to zkusit. Kdysi jsem uvažovala i o fivefingers, jako problematickou vidím velikost nohou, kdy jednu mám o celé číslo větší a nechce se mi investovat do něčeho, co mi nebude sedět a v obchodě si tři čtyři kilometry nezaběhám a řádně nevyzkouším. Potřebuju, aby mi všechno perfektně pohodlně sedlo, jsem takový (řeknu to o sobě hezky ) senzitivní typ.
Olomouc
tomaz 23.06.2010 17:59:54
>> Kateřina G., 23. 06. 2010 11:25:36
fivefingers (model KSO) jsem si pořídil a chodí i kluše se mi v nich dobře, ač mám levé chodilo o číslo větší. Mají pásek, kterým se stáhnou a sedí dobře. Proto myslím, že by to nemusel být problém. Ale pochopitelně, to co sedí mojim nohám nemusí platit pro druhé.
runner2 24.06.2010 19:09:06
Tak sem taky něco přidám. Když jsem začínal běhat před 12 lety koupil jsem sport testr sigma abych mohl běhat podle TF , doporučuju to začínajícím, protože poznají pocity,které jsou při určitých tepových frekvencích. Postupem času jsem ho při tréninku používal čím dál tím méně. Akorát, kdy si bez nej neumím představit život, je závod na dlouhé tratě, protože se velice rychle stane, že vás nějaký blázen strhne a vy přepálíte začátek. A potom těch zbývajících 15 – 20 km opravdu stojí za to. V současné době je pro mě daleko důležitější doba treninku než TF na sporttestru. Jinak kdo chce používat technologii ať jí klidně používá. A ještě k obuvi, vyzkoušel jsem spoustu značek, ale na moji nohu sedí Nike, které používán již 8 let Air zoom Vomero 2 resp 4. mi nějak přirostly k noze.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.