Jak zaběhnout maratón za 2:30h v 50-ti letech ?
Rosťa Ostravak 19.10.2006 23:48:55
Koukněte na http://www.spanker.cz/…metis_50.htm a budete koukat co lze dokázat v 50-ti letech. Jen mě překvapuje, jako začátečníka, že v tomto tréninkovém plánu nejsou zařazeny běhy 30–35km, velmi výjimečně překračuje Tsametis 25km dlouhý běh. Co vy na to ?
Mato 20.10.2006 08:10:12
[quote=Rosťa Ostravak]Koukněte na http://www.spanker.cz/…metis_50.htm a budete koukat co lze dokázat v 50-ti letech. Jen mě překvapuje, jako začátečníka, že v tomto tréninkovém plánu nejsou zařazeny běhy 30–35km, velmi výjimečně překračuje Tsametis 25km dlouhý běh. Co vy na to ?[/quote] Pozorne som si jeho plan prestudoval uz asi pred vyse rokom. Velmi ma to tiez zaujalo, lebo ma prekvapujucu skladbu a velmi mierny objem, vcetne intenzity (teda aspon na jeho vykonnost). Jedna vec je ale patrna- absolvuje rocne velmi vela pretekov, co mu nahradza znacnu cast intenzivneho treningu. Co sa tyka absencie dlhych behov- to je vynimocne. Je tiez pravdou, ze Tsametis zacal behat v neskorsom veku, takze nemal „unavene“ nohy- tzn. ze nemal klasicke zranenia starych harcovnikov, co mnoho rokov vymetaju preteky a behaju na vysokej urovni. Dalsia vec je, ze Tsametis je vynimocny zjav- velmi, velmi talentovany a ma geneticke anomalie- t.j. ze starne telesne omnoho pomalsie ako jeho rovestnici. Chybajuce dlhe behy nahradil za a) viacerymi maratonmi rocne- niektore len treningovo odbehnute a dlhymi pretekmi od 20–25km (musitye pripocitat kvalitny rozklus a vyklus) b) akumulaciou viacerych rokov behania bez vyraznejsich pauz. Ja to nazyvam tzv. samponovym efektom (priznam- prevzate od inych autorov): ked si umyvate vlasy po prvy raz, musite dat samponu viac, aby penil, na druhy ci treti raz staci dat cca polovicu davky a bude efekt rovnaky, popr. este lepsi… Inymi slovami- ak nemate vazne vypadky, telu staci menej aby sa dostalo na podobnu uroven po druhy raz, ako ked sa tam dostavate na zaciatku. Tsametis je vsak vynimka- tak ako Ed Whitlock, alebo ini uzasni veterani. Celkovo sa mi vsak jeho koncepcia velmi pozdava- na treningu na 80–85%, na preteku na 110% :) Mam jeho plan vytlaceny a ked som mal niekedy pochybnosti, ci trenujem dost tak som sa kukol do jeho planu a upokojil som sa. Viac razy ma to zachranilo pred tazkym pretrenovanim. Naviac sa mi pacia jeho nazory na to, preco nie su viaceri dobri maratonci v CR (plati aj pre SR)- stoji to za uvahu.
Vsetín
Plyšák 17.09.2007 19:32:59
Procházím starší vlákna a chtěl jsem se podívat na ten tréninkový plán, ale odkaz je nefunkční =(. Můžu poprosit, jestli ho někdo nemáte, že byste ho sem dali? Dík
jirkoun 18.09.2007 07:57:32
taky marně hledám
Rosťa Ostravak 18.09.2007 23:13:43
[quote=jirkoun]taky marně hledám[/quote] Příští týden v úterý budu s Nikosem, tak mu řeknu ať mi to hodí na mejla a pak to někam umístíme :cool:
Rosťa Ostravak 29.12.2007 12:25:57
Z našich oddílových stránek si můžete stáhnout tréninkový plán Nikose Tsametise. Omlouvám se za „mírné“ zpoždění :cool:
Vsetín
Plyšák 29.12.2007 19:51:09
Díky, hodně zajímavé. Podle přehledu časů bych řekl, že běhá nepřetržitě už přes 40 let. Myslím, že jako dobrý (ne výborný) běžec (viz 800 nebo 1500) naopak běhat nepřestal a objemy přes 400km za měsíc je dost velký. V tom je podle mě základ jeho úspěchu. Podpořil slušný rychlostní základ slušnými objemy. Myslím si, že to odpovídá Matově názoru, že běžec, který běhá 800m za 2 min nemá drtit tu osmistovku, ale využít svůj rychlostní potenciál pro vytrvalostní tratě a to se v tomto případě podařilo nádherně splnit.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.