Rozehřátí před maratonem
Plzeň
VILDA 13.10.2006 11:01:47
Když se rozehřívám před tréninkem intervalových běhů, behám kolečko 3,5K v 70%TF, protáhnu se a jdu na to. Funguje to a mám to ověřený. Chtěl bych poradit jakým způsobem se mám rozehřívat a připravit pře startem maratonu. Myslím maraton, kde běží 200 lidí a nemusím se hodinu předem řadit do stáda.
- Kdy začít a jak dlouho běhat před strartem?
- Kolik KM a v jaké TF?
- Jsou součástí i krátké sprinty?
- Mám přitom ješte lehce doplňovat vodu? / nechci jít zase 3× na WC do 10K /
I když vím, že to nesmím na začátku přepálit, tak podle vyskočení TF někde dělám chybu a pak se v tom vezu. Právě ve fázi rozcvičení vidím svoji rezervu. Těším se na vaše zkušenosti a rady.
Brno
rk 13.10.2006 11:53:02
Čím delší trať, tím kratší rozcvičení. Výše popsané rozcvičení by bylo před maratonem bez ambicí na 2:30 asi moc. Sprinty před maratonem mě přijdou také jako plýtvání silami. Pít hodně, ale do asi 2 hodin před, stejně jako něco malého na zub, např. banán a jonťák. Pití krátce před během mně spolu s nervozitou a chladem způsobí právě to 3× na WC. Raději se napiju od první občerstvovačky na 5 km. Něco inspirace od cyklistůje na http://www.cyklotrenink.cz/index.php?…
sam 13.10.2006 12:27:04
To je asi hodně individuální a budeš si to muset časem vychytat sám. Já před maratonem klušu (opravdu jen klušu) maximálně 2km a pokud prší, tak se třeba jen protáhnu a rozbíhat se do deště nejdu a doklušu jen na start. Rozklusat se chodím tak 45–60 minut před startem, pak se udržuji jen občasným strečinkem. Protože se dost potím, nedělá mi problém pít i 15–30 minut před startem (již jen málo, abych neměl po startu sucho v krku).
VlastaK 13.10.2006 15:42:29
Když jsem se letos 14. května v Praze chystal na start svého prvního maratonu v životě, měl jsem z této vzdálenosti takový respekt, že jsem se bál jakkoli plýtvat silami. Proto jsem se jen převlíkl v šatně do běžeckého, půl hodiny před startem došel na Staroměstské náměstí a tam jsem si sedl na betonový kvádr, který držel ploty koridorů, a seděl jsem na místě. Nějaké rozcvičování mi bylo ukradené. Říkal jsem si, že maratonská trať je dost dlouhá na to, abych to stihl cestou :o) Jediné, co jsem udělal, abych to nepřepálil bylo to, že jsem první kilometr běžel pomaleji, cca 4:24 min. V dalších kilometrech už jsem postupně zrychloval až na určené tempo a do cíle doběhl v čase 2:55 hod. 9. září 2006 v Kladně jsem zvolil obdobný způsob „rozcvičení“ pouze s tím rozdílem, že už jsem neseděl, ale stál :o) A taky jsem od šaten doklusal na WC a zpět. První kilometr jsem si opět hlídal tempo (3:58 min.), abych to nepřepálil a do cíle doběhl za 2:50 hod. Myslím si, že ani tady absence rozcvičení vůbec nevadila. Pokud jde o pití, jsem zvyklý průběžně pít zhruba do jedné hodiny před startem. Poté už si dám jen lok či dva, podle toho, zda mám sucho v ústech. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych si během závodu musel odskočit.
Mato 16.10.2006 12:37:52
Moje rozcvicenie spociva v miernom rozkluse cca 7–8min, ktory prejde v posl. 2 minutach az do tempa maratonu (3:35–39/km). Potom sa zlahka pretiahnem (2–5min) a chodim pravidelne na zachod (extra dobre vzdy zavodnim a prestavam pit 100–120min pred startom). Tato rozcvicka prebieha 35–40min pred startom. 15min pred startom si dam jeden energy gel (doplnim, to co som stratil rozcvickou, rozklusom a chodzou na start) a zapijem ho 1,5 dcl. vody. Najblizsie pijem az na 5.km, pripadne az na 10.km (ak je chladno). 5 min pred startom si dam 3 rovinky 80–100m dlhe v tempe maratonu a 1 kusok rychlejsiu ( v tempe 10km preteku, ziaden sprint). Na ciare obcas pohopsnem na mieste, aby mi nebola zima a aby som nestvrdol. Osobne pijem kavu 1:40–2hod. pred startom, ale pocas zavodu som nikdy nemusel ist na WC. Pre istotu si dam 2,5hod. pred startom 2 tablety zivocisneho uhlia, po dobehnuti tiez (mavam zaludocnu nevolnost z vycerpania). Inak rozcvicka ma byt mierna pred maratonom, ziadne svihanie nohami, atd.- len si byt isty, ze svalstvo je dobre tonizovane a uvolnene a ze nic netaha. Cim je tempo preteku rychlejsie (teda rychlejsi maratonci), tym musi byt rozcvicka intenzivnejsia. Ani pre africanov nie je tempo 3min/km iba poklus a vsetkych som videl poctivo pred startom rovinkovat.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.