Moje zkušenost z tréninku na marathon podle Petera Creifa
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 10.10.2006 18:42:50
[quote=Pavel]Pro motivaci :) : Ed Whitlock začal běhat, když mu bylo 40 něco let. Jeho věk a maratonské časy: 69 – 2:52, 70 – 3:00, 72 – 2:59, 73 – 2:54, 74 – 2:58, 75 – 3:08… Teda je to ale světový rekordman a ve 48 letech měl maraton za 2:31 a 1500 za 4:09, takže asi nebude moc tragéd :D[/quote] Mně by stačil aspoň ten jeho čas, který zaběhnul v 75 letech :). Jinak bych chtěl vidět ten jeho tréninkový deník, jak vlastně hodně běhá …
Brno
running-observer 10.10.2006 23:03:40
[quote=Mirek Kostlivý][quote=Pavel]Pro motivaci :) : Ed Whitlock začal běhat, když mu bylo 40 něco let. Jeho věk a maratonské časy: 69 – 2:52, 70 – 3:00, 72 – 2:59, 73 – 2:54, 74 – 2:58, 75 – 3:08… Teda je to ale světový rekordman a ve 48 letech měl maraton za 2:31 a 1500 za 4:09, takže asi nebude moc tragéd :D[/quote] Mně by stačil aspoň ten jeho čas, který zaběhnul v 75 letech :). Jinak bych chtěl vidět ten jeho tréninkový deník, jak vlastně hodně běhá …[/quote] Skoro by mě neudivilo, kdyby v tomto věku běhal už jen 3× týdně…
Mato 11.10.2006 09:40:58
[quote=running-observer][quote=Mirek Kostlivý][quote=Pavel]Pro motivaci :) : Ed Whitlock začal běhat, když mu bylo 40 něco let. Jeho věk a maratonské časy: 69 – 2:52, 70 – 3:00, 72 – 2:59, 73 – 2:54, 74 – 2:58, 75 – 3:08… Teda je to ale světový rekordman a ve 48 letech měl maraton za 2:31 a 1500 za 4:09, takže asi nebude moc tragéd :D[/quote] Mně by stačil aspoň ten jeho čas, který zaběhnul v 75 letech :). Jinak bych chtěl vidět ten jeho tréninkový deník, jak vlastně hodně běhá …[/quote] Skoro by mě neudivilo, kdyby v tomto věku běhal už jen 3× týdně…[/quote] Teda, nie ze by to bolo uplne k teme (admin mi prepaci toto OT, ale sam zakladatel tohto threadu si odskocil :) ), ale mal som tu cest si pomocou ineho fora s Edom Whitlockom prehovorit (pisomne). Popisal svoj trening dost podrobne a budete sa divit- je strasne jednoduchy, aj ked namahavy. Svoje behanie a motivaciu popisal ako ciste vykonnostnu a nebeha pre zdravie. Povedal, ze kebyze mu nezalezi na vykone, alebo by uz nic mimoriadne nemohol dosiahnut, tak by nebehal radsej vobec… (?!) V mladosti byval bezcom, celkom slusnej urovne a mal peknu rychlost- nie 1500ku za 4:09, ale milu!!! To uz je poriadny rychlik, naviac, ked si uvedomime, ze to bolo v 50. rokoch 20. storocia. Potom na viac ako 25 rokov prestal behat- koli kariere. Po cely ten cas mu zostala rovnaka hmotnost (nieco malo cez 50kg) a stale ma v 70+rokoch iba 5–7% tuku. Pri testovani mu zistili neuveritelnu ekonomicnost behu, a VO2 max testy mal na urovni 40 rocneho sportovca, co je absolutna anomalia. Ed Whitlock je jeden z miliona a preto je taky uzasny. Jeho trening: 2–3 hodiny denne suvisleho „pomaleho“ behu (5:30–6min/km), s cielom nabehat aspon 15–20 hodin tyzdenne. Tento rok musel trenovat trosku menej, lebo mal drobne zranenia. Beha stale na tom istom okruhu okolo cintorina, kt. ma dlzku nieco cez 500m (!!!) a je vzdialeny iba niekolko blokov od jeho domu, na vzdialenost sa nepozera, iba na cas. Povedal, ze to nerobi pre zabavu, ale pre trening. Useky nebeha vobec, ale velmi casto preteka (skoro kazdy tyzden, v sezone aj viac razy do tyzdna) na vsetkych tratiach, vratane 1 mile. Preteky mu sluzia ako rychlostny a kvalitny trening. Vzhladom na to, ze bol v mladosti velmi rychly, tak ma „z coho rychlost stracat“, t.j. ze je stale rychlejsi ako jeho rovestnici.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 11.10.2006 12:17:12
[quote=Mato]Jeho trening: 2–3 hodiny denne suvisleho „pomaleho“ behu (5:30–6min/km), s cielom nabehat aspon 15–20 hodin tyzdenne. Tento rok musel trenovat trosku menej, lebo mal drobne zranenia. Beha stale na tom istom okruhu okolo cintorina, kt. ma dlzku nieco cez 500m (!!!) a je vzdialeny iba niekolko blokov od jeho domu, na vzdialenost sa nepozera, iba na cas. Povedal, ze to nerobi pre zabavu, ale pre trening. Useky nebeha vobec, ale velmi casto preteka (skoro kazdy tyzden, v sezone aj viac razy do tyzdna) na vsetkych tratiach, vratane 1 mile. Preteky mu sluzia ako rychlostny a kvalitny trening. Vzhladom na to, ze bol v mladosti velmi rychly, tak ma „z coho rychlost stracat“, t.j. ze je stale rychlejsi ako jeho rovestnici.[/quote] To znamená, že týdně naběhá minimálně 150 až 200km! Budu muset přehodnotit svůj vztah ke krátkým závodům. Nejkratší závod, co jsem kdy běžel, byl běh na 5km. Určitě je takový i krátký závod velmi kvalitní rychlostní trénink, kdy se člověk vybudí ještě k vyššímu výkonu než v běžném tréninku.
NNN 11.10.2006 12:57:56
To Mato : Velmi decentní připomenutí ( Whitlock ) , že každý máme naděleno matkou přírodou něco jiného. Jde jen o to to pokorně vstřebat a „spokojit se“ s vlastním zlepšením dejme tomu kolem 30%. PS : a snad i proto vzniklo a funguje tragedí fórum co by poskytovatel solidarity a útěchy mezi „ne ideálně obdařenými“
Mato 11.10.2006 13:46:05
Scasti suhlasim s NNN, je potrebne si uvedomit behom 1–2 rokov, ked sportovec zacina a prekona prvotnu euforiu z nahleho zlepsenia (kt. je prirodzene pre kazdeho zaciatocnika), ci ma predpoklady na spickove vykony- vrcholovy sport, alebo to bude robit, aby prekonaval sam seba a vlastne ciele. Triezve uvazovanie trenerov mladeze by tiez nebolo na skodu a zachranilo by mnoho sportovych nadsencov pre sport aj v neskorsom veku. Nechcem tym povedat, ze ked nevidime hned na prvy pohlad uzasny talent, tak mame nad nim zlomit palicu, ale aj prehnany entuziazmus moze poskodit sportovca. Ak bude od pociatku prekonavat sam seba, tak ktovie, mozno to nakoniec dotiahne daleko, to vsak musi pri sporte vydrzat, nie si ho nechat znechutit. V prvom rade je radost z toho, co robim, az potom ambicie (tie vsak musia byt triezve).
To Mirek: rozhodne odporucam zucastnovat sa sem tam aj na uplnych uletoch typu 400m-1500m, ci nejaka ta halova 3ka, alebo jesenna 12-minutovka. Je to uzasne spestrenie, ktore zaroven pomoze v treningu. Ktovie, mozno tam si prave spravis najkvalitnejsie osobaky. ‚Kto nehra, nevyhra‘, ako sa hovori
ironman 11.10.2006 13:50:05
to mato: souhlas, jako IM si rád odskočím na dráhu na 3 či 5ku. Je to super na rozbití stereotypu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.