Polar RS800cx - S3 kalibrace
Volovec 13.04.2010 09:34:02
Ahoj, chci se zeptat jake mate zkusenosti s kalibraci S3 senzoru. Ja si po zakoupeni nastavil kalibracni faktor na dvoje boty (trail, silnice), ale ted po poslednim zavode jsme zjistil ze u silnicnich bot mi zmerena vzdalenost (a tim padem i aktualni rychlost) silne kolisa vzhledem k tempu behu. Ted mam nastaveny CF na 0,98 a pri pomalem tempu mi na useku delky 2.200 m (zmereno v GISu na podkladu ortofotomapy) meri 2.050 m, kdyz bezim v tempu tak zase 2.229. Mate podobne zkusenosti a pripadne jak je resite (ruzne kalibracni faktory pro ruzna tempa???) nebo mam snad nedejboze problem se senzorem? Kalibrujete na ovalu nebo na tratich kde nejcasteji trenujete (ja mam trasy relativne kopcovite). Diky
HoHo 13.04.2010 13:43:55
Ahoj, já to nekalibruji vůbec… terén značně kopcovitý, navíc běhám pokaždé jinudy… a občas zase rovinky v pražské Stromovce či na Letné. Vím, že to asi chceš přesně, ale já se liším na 5km o cca 50m a to mi stačí.
Český Brod
mirek33 26.04.2010 09:27:21
Mám taky tu zkušenost. Připadá mi, že už z fyzikálních důvodů je přesnost S3 senzoru limitovaná. Hodnoty +/-5% mi přijdou docela dobré. Senzor zřejmě obsahuje dva akcelrační snímače – jeden měří zrychlení v předozadním směru, druhý ve svislém směru, a z jejich hodnot se vyhodnocuje pohyb chodidla a z toho rychlost. Akcelračním snímačem může být v principu trubička která má uvnitř kuličku která tam lítá podle zrychlení, naráží na konce kde je snímač doteku/nárazu kuličky a z toho by bylo možné odvodit zrychlení. Když si uvědomíme, jak malé musí být tyto snímače, pak přesnost v intervalu 10% musíme považovat za fantastickou. A taky to vysvětluje kolísání přesnosti pro různé a)rychlosti (kolísání délky kroku v závislosti na rychlosti), b)terény (kolísání délky kroku podle stoupání a klesání), c)boty (tlumení má vliv na snímání akcelrace). Pokud jde o přesnost určení vzdálenosti je zřejmě přesnější GPS senzor. Ale je nespolehlivý v signálovem stínu (les). S3 senzor je spolehlivější, funguje sice méně přesně ale stále. S ohledem na jeho fyzikální vlastnosti je však nutné ho „kalibrovat“ pro různé vlastnosti „realizace běžeckého výkonu“. Poskytuje navíc proti GPS senzoru odvozenou informaci o délce kroku a frekvenci kroku. To GPS senzor z principu nemůže poskytnout. Oba senzory jsou obrovským přínosem pro získávání informací během sportovního výkonu. Oba mají své omezení. Ale jsou přínosem. Lepší přesnost, dosahující hranice jednoho procenta, lze docílit snad pouze u cyklistického snímače, kde je snímanou hodnotou otáčka a přesnost kolíše snad pouze jenom na základě nahuštění pneumatiky (mění se odvalovací průměr). Myslí že této pesnosti a spolehlivosti nelze u běhu dosáhnout.
Liberec
Martin-LBC 12.05.2010 12:42:32
Ahoj. Já mám POLAR RS 300 s footpodem asi rok a spoléhal jsem na to, že měří přesně. Na páse mi to na 10km ukazovalo 9,62 tak jsem si říkal – je to dobrý, raději ať to ukazuje trochu míň, ať mám rezervu. V neděli jsem si to zkusil porovnat na PIMu a ejhle – na 20Km mi to ukazovalo 22!! – což mě docela šokovalo. Takže všechny své časy a vzdálenosti, které jsem si před maratonem zapisoval byly špatně – koneckonců podle toho jsem taky dopadl. Na naměřenou vzdálenost pomocí testeru už teď v žádném případě nespoléhám.
Volovec 12.05.2010 13:21:23
No, ja jsem si prave po zavodu kdy jsem prave zjistil nepresnou kalibarci nakalibroval znova na mou zavodni rychlost. A ted v sobotu pri zavode na 14,6 km mi nameril 14,8 km, coz uz mi prijde rozumne. Navic na trati bylo prevyseni nahoru i dolu 200 m. takze jsem se zase uklidnil. A na stadionu mi to ted taky docela sedelo. Na druhou stranu mi to ted zase pri pomalych bezich ukazuje min nez jsem nabehal doopravdy, coz mi ale vadi min. Zvlastni ale je ze mam pocit ze u mych silnicnich bot to lita vic nez u krosovek.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.