Jak správně běžet 10k na dráze?
Praha 9
Lubos M 24.08.2006 16:24:59
Příští neděli běžím 10k na dráze a chci atakovat svůj osobák. Mám ale vždy velký problém, jak správně odhadnout tempo, když nemám značený jednotl. km. Kolečka počítat nezvládám. Je tu někdo se zkušenostmi z dráhy, kdo by poradil nějakou pomůcku, jak se nejlépe orientovat? Jsou na dráze třeba nějaký značky apod.? Díky
vlado 24.08.2006 16:47:12
Myslim ze mas viac skusenosti ako ja, ale aj tak skusim. Ja si na drahe vzdy sledujem cas na 400m, takze tempo sa da zvladnut. A co sa tyka ubehnutej vzdialenosti, to sa snazim obcas celkovy cas vydelit casom na jedno kolo a musim povedat ze to da celkom zabrat ;), ale aspon to rychlejsie ubieha a clovek sa nesustredi len na to ako mu je strasne zle :) Len sa nesmies zamysliet moc, lebo spomalis.
České Budějovice
Muscul 24.08.2006 16:52:06
Na každé správné dráze (400m) jsou označené stovky tzn.100m, 200m, 300m a cíl. Dobré je předem propočítat tempo podle předpokládaného času a výkonnosti z tréninku, spočítat si pár mezičasů (např. pokud chci běžet 10 km za 40 minut, musím běžet 1 km za 4 minuty, 500m za 2 minuty a 100 metrů za 24 vteřin). Pak si po startu zkontrolovat prvních 100 a 200 m abys to nepřepálil, chytit rytmus a kontrolovat jednotlivé kilometry, které jsou po 2,5 kolech. Pak na pětce (12,5 kola) uvidíš jak jsi na tom a snažíš se to udržet, případně ke konci zafinišovat. Dle mé zkušenosti je dobré držet svoje pravidelné tempo i když běžím sám, časté změny tempa a pokus se někoho za každou cenu udržet vedou někdy k zakyselení, ze kterého se již nemusíš vzpamatovat, ale to je individuální.
Praha - Klánovice
Ondra1 24.08.2006 17:31:40
Podle mě je nejlepší, hlídat si mezičasy na každym kole, rozpočítat si čas na 10 km na čtvrtky a z toho vycházet… Přičemž první dvě kola bych šel pomaleji, pak se držel striktně mezičasů, no a pak, podle sil případně poslední kilák, dva můžeš zrychlit – rozhodně ne dřív. Držim palce, Luboši! Ondra
Praha
Radek Narovec 24.08.2006 18:51:34
koupit si gps nebo sonicinstruments :) mně osobně to při běhu nemyslí ani trochu, abych se spolehl na matematiku :) no anebo se vyprdnout na tempo a myslet na to, co budeš dělat, až to uběhneš :D
VlastaK 24.08.2006 20:44:08
Já, když jsem chtěl loni na podzim na dráze zaběhnout 10 km pod 35 min., tak jsem si rozpočítal časy na jednotlivá kola. Bylo to nějakých 1:22 min. na 400 m. No, a potom, když jsem běžel, tak jsem si v duchu počítal, jaký čas musím mít v dalším kole, abych udržel stanovené tempo. Nejtěžší je vždycky trefit čas prvního kola. To se mi povedlo na vteřinu přesně, takže pak šlo už jen o to, vydržet to až do cíle. Mě se to loni s touto taktikou povedlo a držím ti palce, Luboši, aby se to povedlo i tobě.
ironman 24.08.2006 20:51:28
je to individuální, já mám docela problém na dráhové desítce udžet stanovené tempo a tak spíš hlídám pozici ve skupině a taky v první půlce občas mírně zvolním v zatáčce, abych odpočinul, ale to může být individuální, protože mi vyhovuje běhat farlekově.držím palce
Praha 9
Lubos M 24.08.2006 23:49:01
díky za názory, asi si zkusím hlídat každý kolo jak píše VlastaK. ale bude to těžký, v tý druhý lize všichni běhaj jinak než my, vždycky to od začátku napálej a doufaj že to vydržej a pak zpomalujou až do cíle. jestli se nechám na začátku strhnout tak to bude v p…
Brno
tuta 25.08.2006 08:38:32
Desitku na draze ti nezavidim, mne to taky bohuzel ceka, ale az v pulce zari, vubec netusim, jak to zvladnu, sel jsem to jednou a bylo to strasny – jenze moje taktika bude jit s leaderama a doufat, ze to nejak udrzim, takze mezicasy nejak resit nebudu, protoze pokud pobezim sam, tak to pak uz bude stejne jedno. Jinak v nasi skupine se beha trojka stupnovane, to je super; petka vicemene rovnomerne, tak doufam, ze ta desitka nebude nejakych 3:10 prvni kilak, to by byl muj konec.
Liberec
Xixao 25.08.2006 11:54:52
Napocitej si chteny cas na 1 kolo a dej si ho do timeru na hodinkach. To je jistota, ktera nezklame
Praha 9
Lubos M 25.08.2006 12:39:09
[quote=Xixao]Napocitej si chteny cas na 1 kolo a dej si ho do timeru na hodinkach. To je jistota, ktera nezklame[/quote] super nápad, díky!!!!
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 25.08.2006 13:32:44
Luboši, držím palce, hlavně ať to ze začátku nepřepálíš. Vím, že se to snadno řekne než udělá, ale když si vzpomenu na nedávný můj 5km běh na dráze, tak vím, jak jsem měl 1.km za 3:40, potom se trápil a nakonec to o 8s pod 20minut nedostal. Ale ty si klidně 1.km za 3:40 dej na „rozklusání“, však to při dalším průměrném tempu za 3:28 doženeš a pod 35minut v pohodě dostaneš.
Brno
tuta 25.08.2006 14:00:09
[quote=Xixao]Napocitej si chteny cas na 1 kolo a dej si ho do timeru na hodinkach. To je jistota, ktera nezklame[/quote] To je jedina vec na Polarech, ktera me stve, ze se tam neda dat tady to pipani po usecich, to by byla krasa nemuset pri treninku porad cumet na hodinky.
Praha 9
Lubos M 25.08.2006 18:57:35
TUTA: mam polar RS100 a tam to zadat lze
Brno
tuta 25.08.2006 19:34:26
Ze by to prece jen slo, ja mam asi 610i, ale manual jsem samozrejme necetl, to je vzdycky az ten posledni krok.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 25.08.2006 21:06:41
[quote=tuta]Ze by to prece jen slo, ja mam asi 610i, ale manual jsem samozrejme necetl, to je vzdycky az ten posledni krok. [/quote] Tak jseš na tom jako já, taky čtu návody, až když nic nefunguje. A taky mně ten Polar tak slabě pípá (na rozdíl od Timer GPSky), že ho při běhu skoro neslyším. Tak nevím, zda je to tím, že jsem na vojně sloužil na střelnici u tankistů, kde jsem z toho hluku ohluchl, nebo to výrobce nastavil pro běžce se sluchem netopýrů :).
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.