proč proč proč
mamut 13.02.2010 11:17:29
Dobrý den přeje všem začátečník v běhu. PO 3leté pauze způspbené pracovním nasazením a novou láskou a tak bych se rád vrátil mezi sportovce a vybral jsem si právě běh. nIkdy jsem nebyl lemra, 10let v házenkářské bráně a za 10 let na kole horském i trekovém 100 000km. Moje váha při výšce 188cm narostla z vysportovaných, dle přítelkyně vychrtlých 80kg na prasečích, dle přítelkyně chlapských 102 kilo. Rád bych začal častěji běhat a není to tak těžké jak jsem si myslel a nedělá mi problém uběhnout bez zastávky 11km za hodinu, a i pocity jsou velice dobré. Chtěl jsem běháním i hubnout ale nevím. Jak z rychlé chůze přejdu do poklusu tep je na 160 a níž nejde a to asi pro efektivní hubnutí není, i když se také asi hubne. mtb marathony sem jezdil podle tepovky takže se v tomto oboru považuji za pokročilého. KLidová tepovka 50 a maximálky mi vyběhla při rychlém běhu na 190, věk 40. Dále proč se použává tempo což je čas na 1km a ne rychlost což je km za 1hod?? Nejsem na běhání moc těžkej??? Myslím že mám neutrální nohu na mojí váhu může někdo doporučit nějakou dobrou ale levnou krosovou botku?? Proč běh a né kolo?? Nezavrhnul jsem kolo, zrovna před týdnem jsem si od nás vyrazil na Ještěd, asi celkem 70 km, ale je tu už strach což je u mě věc nevídaná a prostě se ve sjezdech v terénu bojím. moc děkuji za odpověd a přeji hezký den a vítr v zádech
Štěpánovice
VanaXXL 13.02.2010 14:39:43
Čau, bývalej golman zdraví bývalýho golmana. Z vlastní zkušenosti vím, že se zhruba stovkou se běhat dá. Ale alespoň pro začátek se vykašli na krosovky a pořiď si silničky. Mají lepší tlumení a pokud si nekoupíš něco jako třeba kajána s patou vysoko, tak s nima bez problémů zvládneš i terén. Záleží, co od běhání očekáváš. Pokud se chceš jen znovu začít hýbat a užívat si to, tak se na tepovku naprosto vykašli a běhej, jak to zrovna cítíš. Hubnutí příjde spolu s objemem a ± rozumnou stravou. Spíš si dávej pořádnej pozor na různý „mechanický“ problémy. Zatím seš těžkej + tělo si musí zvyknout na běh. Nepodceňuj rege.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 13.02.2010 15:18:32
[quote=mamut]Dále proč se použává tempo což je čas na 1km a ne rychlost což je km za 1hod??[/quote] Čas na km se počítá např. při marathonu proto, abychom věděli, zda při něm splním plánovaný cíl. Např. chci ho běžet pod 3:30, tak musím průměrně běžet km aspoň za 4:59. A protože je např. v Praze značení po kilometru, není problém si to hlídat. Stejně je to při jiných vzdálenostech. Např. 10km chci běžet pod 40min., takže pokud mi jeden kilometr „ujede“ za 4:05, tak to jinde musím „dohnat“ za 3:55, ap.
mamut 13.02.2010 15:31:55
[quote=Mirek Kostlivý][quote=mamut]Dále proč se použává tempo což je čas na 1km a ne rychlost což je km za 1hod??[/quote] Čas na km se počítá např. při marathonu proto, abychom věděli, zda při něm splním plánovaný cíl. Např. chci ho běžet pod 3:30, tak musím průměrně běžet km aspoň za 4:59. A protože je např. v Praze značení po kilometru, není problém si to hlídat. Stejně je to při jiných vzdálenostech. Např. 10km chci běžet pod 40min., takže pokud mi jeden kilometr „ujede“ za 4:05, tak to jinde musím „dohnat“ za 3:55, ap.[/quote] Mirku díky, už jsem si o tomto přečetl celkem vševysvětlující článek na zdejším servru. Nebo jinde?? už nevím Každopádně šlo jen o zvědavost, asi s tím nebudu nikdy pracovat a na hodinkách mám nastavenou rychlost. Mimochodem Garmin forerunner 310 je neuvěřitelně motivující krabička a co teprv hraní si v softu sporttrack.
Petarko 06.03.2010 09:10:01
Dobrý den, chystám se na půlmaraton do Prahy, běžně běhám tak max. 10 Km , teď jsem začal každý druhý den cca 18 km. Koupil jsem si drahé boty na tvrdý povrch, ale stejně mne šíleně po patnáctce pálí podešvy. Asi se kloužou v tenisce či co. Poraďte, jaké ponožky a kde koupit. Prý existují takové ve dvou vrstvách, které tomu tření v botě zabraňují. Díky za radu, nejlépe na stolicny@gmail.com. Petr (65 let)
Kladno
Lucínek 07.03.2010 07:10:54
Já běhám už asi druhý rok ve „zdejších“ ponožkách „behej.com“ a nemohu si je vynachválit – sice nejsou dvouvrstvé, ale krásně sedí, v botě mi noha nejezdí a i při 100km dogtreku, ze kterého jsem běžel 90km v totálně mokrých botech, jsem neměl zrasovaná chodidla. A cena je rovněž celkem příznivá …
Praha
EvženGe 07.03.2010 09:14:33
[quote=Lucínek]Já běhám už asi druhý rok ve „zdejších“ ponožkách „behej.com“ a nemohu si je vynachválit – sice nejsou dvouvrstvé, ale krásně sedí, v botě mi noha nejezdí a i při 100km dogtreku, ze kterého jsem běžel 90km v totálně mokrých botech, jsem neměl zrasovaná chodidla. A cena je rovněž celkem příznivá …[/quote] Tyhle ponožky taky doporučuji. Pouze jsem si „stěžoval“ u majitele firmy, že nic nevydrží . Jen pár tréninků a dva závody (ovšem ty tréninky byly všechny vysoko přes dvacet a závody první horský maraton v dešti a blátě a druhý závod bylo 150 km). Ale chodidla byla vždy v pohodě.
pk 07.03.2010 11:20:24
Já používám dvouvrstvé ponožky a jsem s nimi naprosto spokojený. Mám jich několik a používám je i na jiné sporty než zrovna na běhání.
martin76 07.03.2010 11:33:03
pouzivam dvouvrstve ponozky od vavryse, vydrzi extremne dlouho. delaji nizke i vyssi, ktere pouzivam v zime.
slunitko 08.03.2010 09:28:52
Ja použivam taky ty dvouvrstve od Vavryse, jsou sice dražší, ale mám je už dlouho a hlavně jsou prevencí puchýřů. Taky jsem hodně spokojená s ponožkama Pointed, kupuju je u Hudyho, ale mají dva typy, jedny slabší, druhé pevnější. Ty slabší jsem hned prodrala na patě, ty silnější jsou fakt super.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.