Začít ve 30ti na kratších tratích?
Choceň/Chomutov
obrik 04.09.2009 12:41:14
Ahoj všichni, chtěl bych se zeptat. Ve velké většině, když se člověk podívá na atlety – běžce, tak skoro každý začínal na krátkých tratích, nebo dokonce sprntech a pokud u běhání vydržel, dostal se postupně od řekněme čtvrtky, přes 3km, 10km až třeba k maratonu. Ale vždy ta cesta probíhá tak, že nejdřív se vybuduje rychlost a pak se přidává vytrvalost. Jak by to ale mělo být, když člověk začne běhat ve 30ti letech? Měl by se také v prvních letech (pokud to s během myslí poměrně vážně a není to jen 2× týdně volný klus) věnovat kratším tratím? Měl by se člověk i ve 30ti letech pokoušet trochu rozvinout rychlost a až později přecházet na delší tratě? Já když jsem před cca 2 lety začínal běhat, zaběhl jsem např. 400m téměř bez přípravy za 67 sec. Rychlost jsem ty 2 roky trénoval minimálně, skoro vůbec. Dnes 400m zaběhnu za 63 sec. Měl bych se i v těchto letech pokoušet dostat na čtyřstovce třeba někam na 58 sec? 55 sec? Pak zkusit zrychlit půlku, pak 1,5 km atd atd? Asi se zeptáte co je cílem. Dlouhodobým cílem je běh někde od 5km do půlmaratonu, výhledově maraton. Jaký je správný postup? Petr
Bran 04.09.2009 18:10:36
Já začal ve 32 a po necelém roce takového běhání-neběhání jsem si hned dal Běchovice – jako první závod v životě; čas dopadl dle očekávání a od té doby pravidelně běhám a zatím se stále zlepšuji, po roce od Běchovic se za několik týdnů chystám si je opět zopakovat. Předpokládám, že čas bude o 6–7 minut lepší než vloni… prostě to neřeš a zaběhni si závod na 3 km, 5 km a na 10 km a podle času a především pocitu z běhu uvidíš, jak na tom jsi a jde je třeba zapracovat nejvíce… podle mého, na nějaké špičkové časy ve sprintu raději v tomhle věku již zapomeň a zaměř se na tratě minimálně 3 km a více…
Choceň/Chomutov
obrik 04.09.2009 21:25:37
[quote=Bran]Já začal ve 32 a po necelém roce takového běhání-neběhání jsem si hned dal Běchovice – jako první závod v životě; čas dopadl dle očekávání a od té doby pravidelně běhám a zatím se stále zlepšuji, po roce od Běchovic se za několik týdnů chystám si je opět zopakovat. Předpokládám, že čas bude o 6–7 minut lepší než vloni… prostě to neřeš a zaběhni si závod na 3 km, 5 km a na 10 km a podle času a především pocitu z běhu uvidíš, jak na tom jsi a jde je třeba zapracovat nejvíce… podle mého, na nějaké špičkové časy ve sprintu raději v tomhle věku již zapomeň a zaměř se na tratě minimálně 3 km a více…[/quote] Tady došlo k nepochopení, zaprvé rozhodně nepočítám se špičkovými časy, to ani náhodou a ani jsem nepsal o tom, že bych se chtěl nějak cíleně zlepšovat ve sprintech, že by to byl můj cíl. Já se ptám, jestli i v tomto věku začínat o sprintů, resp. kratších rychlých běhů a na té rychlosti potom dále stavět, abych řekněme za 3–5 let co nejlépe běhal tratě od 5 km po maraton.
Olomouc
tomaz 04.09.2009 22:27:38
jsem začátečník podobného věku a osobně primárně běhám objemovou vytrvalost – abych ty dlouhé tratě vůbec zvládl a do toho postupně přidávám úseky kvůli rychlosti (snad časem nějaká příjde Faktem ale je, že mě zajímají hlavně trati tak od půlmaratonu výš. Jednoduše řečeno, myslím si, že jakmile je někdo víceméně schopen uběhnout tratě které ho zajímají (což u těch krátkých je záhy), tak je dobré zařadit do tréninku kvalitu. Taky mi připadá, že je to tak zábavnější. Jednou běžím délku, jindy rychlost, mezitím nějaký výklus. Není to tak stereotypní.
zmatloj 04.09.2009 23:34:34
Jsem na stejné věkové úrovni jako ty (je mi 29) a zvolil jsem si podobnou cestu – začít u krátkých tratí a postupně se dopracovat až k tomu maratonu. Takže můj názor je takový, že určitě není ve třiceti pozdě na to zrychlit a udělat si osobáky na 400 nebo 800 m. Myslím si, že důležité je, aby tě trénink na kratší distance bavil, dovolovalo ti to zdraví a nevadilo by ti, že si pořádný maraton zaběhneš až za několik let. Mě se právě tahle dlouhodobá cesta od rychlosti k vytrvalosti líbí a baví mě.
Ps: zajímavé zamyšlení o tom, jak je rychlost důležetá pro vytrvalce: http://www.atletika-behy.cz/…ytrvalcu.php
Bran 07.09.2009 10:07:11
Ne, chtěl jsem jen říct, že pokud ti nejde o super časy na krátké trati (100–800 m), tak běhej i dlouhé a to hned od začátku. Buduj si obecnou vytrvalost… Klidně si každý týden dej 1–2× běh nějakých 7–12 km v klidném tempu (5–6 min/km) nic tím nepokazíš a alespoň budeš mít čas si užívat běhání… krátké úseky běhej jako rovinky a intervalově, tím se zrychlíš, ale nezaměřuj se jen jedním směrem… to je celé… pochopitelně pokud zatím neběháš více než 3 km, tak začni postupně 4, 6, 8 km s odstupem asi 14 dní…
… a hlavně, po čase si dej nějaký závod – tím zjistíš nejlépe jak na tom jsi v porovnání s ostatními… závod je nejlepší trénink!
Jecminek.Maselnik 07.09.2009 10:11:19
když se Brane podíváš obříkovi do běžeckého profilu, zjistíš, že není žádné běžecké embryo, ale má pravděpodobně odběháno více než Ty. Čili objem tam je, ale ptá se rychlost. Můj názor je, že ve třiceti není pozdě, ostatně nikdy není pozdě:-). Klidně bych jednu sezónu dal s nejdelším závodem třeba na 10km a bušil do rychlosti. Ona rychlost se bez objemu také úplně dělat nedá.
Dooma 07.09.2009 13:11:00
Zdravím Obříka. Za prvé bych chtěl upřesnit, že ne vždy je vývoj světově významného běžce od kratších k delším – třeba André Bucher začínal jako velmi slušný stýplař a desítkař a poté přešel na půlku, podobně i jiní běžci. Tito běžci však mají jedno společné, byli přirozeně velmi rychlí a silní, proto se jim povedl přechod na kratší. Všimněte si třeba Jakuba Holuši, který začínal jako stýplař (juniorský mistr Evropy a běhal skvěle i krosy), poté během sezóny přechod na 800m a OR 1:46.15. Přechod na kratší tratě se Jakubovi skvěle podařil a důvodem bude mimo jiné i to, že je mimořádně silný a dosti rychlý – však bronzová medaile na M-ČR do 22 let na 400 metrů je toho důkazem (výkon 48.19). Je tedy jasné, že stýplařovi, který není tak přirozeně rychlý a silný se přechod na kratší tratě nemusí podařit. Proto vývoj velké části běžců probíhá od kratších k delším tratím.
Teď k tobě. Chceš-li běhat slušně tratě od pětky po maraton, tak bych v Tvém případě nedělal nějaké razantní změny stylu, že bys trénoval pořád rychlost a závodil na 800 a 400 metrů, protože by ses možná více trápil než užíval, což by jistě nebylo přínosem. Nevím samozřejmě jak trénuješ, ale myslím si, že zrychlení bys mohl dosáhnout ještě zkvalitněním silové přípravy. Ve třiceti letech se jen ztěžka budeš zrychlovat pouhých běháním rychlých úseků – cesta ke zrychlení vede již pouze přes silovou a skokanskou přípravu (a samozřejmě technickou). Proto si myslím, že by stačilo pouze jednou týdně zařazovat trénink rychlosti a síly – hlavně té odrazové a speciální – nemyslím tím tedy chození do posilovny na stroje! Nevím jak trénuješ nyní, ale věřím, že to není pouze jedno OV za druhým. Pokud chceš dosáhnout kvalitnějších časů na tratích 1500 – 10000m musíš také kvalitněji trénovat a to jak sílu, tak rychlost, tak speciální tempo či kritickou rychlost.
Bran 07.09.2009 18:16:06
Jecminek.Maselnik: Jasně, psal jsem hodně obecně … ale naběháno můžeš mít různě. Já třeba zatím nikdy (čistě z časových důvodů) nezaběhnul za měsíc více než nějakých 180 km a celkem mám zatím naběháno stěží 2 K km, ale i tak dám 10 K závod i s rezervou pod 45 minut (poslední čas je pod 43 minut a nebylo to nadoraz…). Jak říkám, je dobré si do tréninku zařadit jednou za měsíc/dva závod a pak víš jestli stagnuješ, zlepšuješ nebo se dokonce zhoršuješ a na základě toho upravíš systém běhání… nevím kdy budu donucen začít řídit se nějakým přesným plánem, ale zatím běhám „od oka“ a stále je to lepší a lepší, ale uznávám, není to nijak skokový a je tam pořád ohromná rezerva… běhání mám jen jako koníček, takže to neřeším… pokud má někdo naběháno 5000 km a neví jak dál, tak tady pomůže asi jedině profesionální trenér s nějakým tím plánem… já bych při takovém objemu očekával časy při desítce viditelně pod 40 minut… ale tady ani nepadlo, co je pro Obříka tím „lepším časem“ jestli se spokojí s 5 K pod 20 nebo chce 5 K pod 15 apod. takže to tady asi nevyřešíme a bavíme se jen obecně, když někdo chce začít běhat „průměrné“ časy…
Bran 07.09.2009 18:26:06
Dooma: Koukal jsem na tvůj web a článek „Neklusejte, trénujte!“. Pravda, ale škoda, že tam není uveden jako příklad (protiklad uvedenému) nějaký „pořádný“ plán na „lepší časy“ v případě 5 K a 10 K. Tedy nějak srozumitelně, protože v těch „klasických zkratkovitých“ plánech aby se čert vyznal…
Dooma 07.09.2009 19:45:50
[quote=Bran]Dooma: Koukal jsem na tvůj web a článek „Neklusejte, trénujte!“. Pravda, ale škoda, že tam není uveden jako příklad (protiklad uvedenému) nějaký „pořádný“ plán na „lepší časy“ v případě 5 K a 10 K. Tedy nějak srozumitelně, protože v těch „klasických zkratkovitých“ plánech aby se čert vyznal… [/quote] Možná škoda, možná lépe. Uvedený plán by byl stejně na nic. Plány by se totiž měli stavět čistě individuálně, proto by bylo nesmyslné vymýšlet nesmyslný plán pro neexistujícího běžce, kterého neznám:-D. Nevím o kterých „klasických zkratkovitých“ plánech mluvíš…!? Jinak plán nemá smysl psát také proto, že by podle něj mohl začít někdo trénovat, což by byla chyba. Nejde o to kopírovat nějaký plán, ale spíše uvědomit si, co bych mohl do tréninku zařadit a v jakém množství, uvědomit si, kde mám slabiny a jak je odstranit nebo minimalizovat a tak dále. Sám studuji různé tréninkové deníky bývalých velmi kvalitních běžců a zdaleka podle nich netrénuji, protože šlo o úplně jiné typy, pouze zkouším najít nějakou inspiraci, nový nápad, který by mohl zapadnout do tréninku pro mě. Pokud si tedy chceš prohlédnout také nějaký tréninkový deník a hledat inspiraci, můžeš se podívat na mojich stránkách www.atletika-behy.cz/dooma kde mám tréninkové záznamy asi 6-ti let.
Postrizin
SlavoK 08.09.2009 08:38:47
to Dooma: ja bych ale přeci jenom poprosil plán. ;) Jde mi o konkrétnější popis tréningu rychlosti a síly jak píšes výše. Jak by takový tréning mohl vypadat, a proč ne posilovna? Já si totiž na listopad a prosinec naplánoval mírnější běhání – jenom OV, žádné tempo a intervaly. A k tomu posilovnu, abych nabral sílu. S tím, že tento základ mi pomůže pak od ledna právě ke kvalitnejším intervalům a tempám. Myslíš, že je to chybný postup?
Dooma 08.09.2009 11:09:50
[quote=SlavoK]to Dooma: ja bych ale přeci jenom poprosil plán. ;) Jde mi o konkrétnější popis tréningu rychlosti a síly jak píšes výše. Jak by takový tréning mohl vypadat, a proč ne posilovna? Já si totiž na listopad a prosinec naplánoval mírnější běhání – jenom OV, žádné tempo a intervaly. A k tomu posilovnu, abych nabral sílu. S tím, že tento základ mi pomůže pak od ledna právě ke kvalitnejším intervalům a tempám. Myslíš, že je to chybný postup?[/quote] Napíšu Ti na mail a můžem si prohodit pár mailů. Posilovna sama o sobě není špatná, ale silová příprava běžce se na ní nedá postavit. Posilovna by měla figurovat dle mého názoru v pozici doplňku – tím myslím cvičení na strojích typu – předkopávání, zakopávání, bench atd.
Praha
milans 08.09.2009 11:24:49
to Obrik: Pokud tomu rozumim správně, tak s dlouhodobou vizi dlouhých tratí >5km bys chtěl třeba jednu, dvě sezóny trénovat na 400–800m. Domnívám se, že nabytá rychlostní a silová vytrvalost ti k dlouhodobému, podstatnému zlepšení na dlouhých tratích jen pomůže. A závodit v českých podmínkách na těchto tratích je opravdu kde (měl bys ale být registrovaný v nějakém atl. oddíle, ale to není vůbec žádný problém). Co se týče věku, tak jak už to zmínil Jecminek.Maselnik, věk není rozhodující pokud máš do toho chuť. Osobně ve svém věku jsem si letos také zaběhl pár mílařských závodů a např. s půlkou za 2:06, čí 1km za 2:45 jsem si docela dobře zazávodil. Samozřejmě člověk musí mít přiměřené ambice . Sice ještě zdaleka nedosahuješ veteránského věku, ale např. na poslením vetránské MS v Lahti se také v tobě blízké kategorii M35 neběhala půlka pod 1:50 http://live.time4results.com/…/71-1-r.html. Čimž chci jen říct, že nemusíš mít z těchto tratí přílišný respekt ani při svém „výsokém“ věku.
Choceň/Chomutov
obrik 09.09.2009 23:58:03
Zdravím pánové, pár dní jsem nebyl na netu a diskuze se tu trošku rozjela. To jsem moc rád.
To Bran: jak poznamenal Ječmínek.Máselník, nějakej čas už běhám a tratě téměř libovolné délky v „mém tempu“ mi nedělají problémy. Jen jsem začal trochu řešit, jak je zaběhnout rychleji. :) Co je pro Obříka lepším časem? Lepším časem je pro mě např. 5km za 18 minut, resp. půlmaraton za 1:25. Je mi jasné, že nikdy 5km za 15 minut nebo maraton za 2:40 běhat nebudu, protože k tomu naprosto nemám fyzické předpoklady, začínám běhat ve 30ti letech a běh je pro mě především zábava a radost. Proto i výše uvedené časy jsou pro mě „lepší časy“ a já se jen nyní zkouším zamyslet, jak se k nim ze startovní čáry, na které stojím (nebo jsem již kousek za ní), co nejlépe dostat.
To J.M.: jasně, já rozhodně na OV, na které byl můj dosavadní trénink zcela založen, rozhodně zanevřít nehodlám. Jen přemýšlím, jestli z 250 km měsíčně neudělat na čas třeba jen 150 km a víc bušit do té rychlosti, jak sám píšeš. To vůbec neznamená, že bych v té sezóně, v tom roce, přestal běhat závody v našem regionu, které jsou převážně v rozmezí 5 – 15 km. Cíl je stále stejný, jen hledám jinou cestu.
To Dooma: co se týče té silové přípravy, to by mě docela zajímalo. Posilování, ať už v posilovně či se svým vlastním tělem mi není vůbec cizí. S posilovnou se v určitých etapách mého života kamarádím prakticky od 15ti let, navíc jsem nějakých 12 let dělal sportovní karate, takže silová příprava, explozivní síla mi trošku něco říká. Ptám se jen, jsem vysloveně silový typ, co se týče běhu, mám daleko lepší předpoklady pro sprint, než pro vytrvalost, mám 84 kilo na 187 cm výšky, silná svalnatá stehna… Potřebuje i takovýto člověk silovou přípravu pro to, aby zrychlil na středních tratích? Je mi jasné, že potřebuju zlepšit techniku běhu, to je bez diskuze. Je mi jasné, že potřebuju zlepšit rychlost, ale mám v mém případě nějak pracovat i na té síle? Pokud ano, jak?
To milans: upřímně o tom, že bych závodil na míli či půlce jsem nikdy neuvažoval, bral jsem trénink těchto tratí opravdu jen jako odrazový můstek pro zlepšení se na tratích delších. Uvidíme…:)
chico 10.09.2009 09:30:39
Podle mě by jsi ani nemusel nějak výrazně měnit styl tréningu. Stačí jednou, dvakrát týdně zkrátit výběh a ušetřený čas věnovat pár úsekům / na čtvrtku to je jak jsi sám psal, nejčastěji – 150m-300m a 500m úseky/. Abecedu, nějakou techniku s rúzným přechodem překážek a kopce asi děláš průběžně, tak můžeš zkusit pár 150. metrových úseků. A tím máš v základě čtvrtkařskej tréning. A pokud máš k dispozici v posilovně velkou osu tak výpady a kotníkové odrazy se zátěží.
Nevím jestli se to projeví v maratonu ale na 5 nebo 10 by to vliv mohlo mít. Uvidíš sám jestli tě to bude bavit
Praha
milans 10.09.2009 16:29:36
[quote=obrik]… To milans: upřímně o tom, že bych závodil na míli či půlce jsem nikdy neuvažoval, bral jsem trénink těchto tratí opravdu jen jako odrazový můstek pro zlepšení se na tratích delších. Uvidíme…:)[/quote] Ja jen že pokud budeš delší dobu trénovat na mílařské tratě, pak nejlepším ověřením výsledků jsou závody na těchto tratích. Očekávané zlepšování výsledků na „Tvých“ tratích může být v daném období ovlivněné i jinými fakory než např. zlepšením rychlostní vytrvalosti
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.