Co říkáte na soutěž idnesu o maraton v Chicagu?
Brno
Petr Kaňovský 22.10.2009 22:49:03
Rozhovor s Monikou je na: http://zdravi.idnes.cz/…odpovedi.asp?…
Když ale čtu tento rozhovor i dojmy jiných lidí po maratonu, tak si říkám, jestli běhám vůbec správně, když třeba při maratonu v Ostravě mě nic nebolelo, necítil jsem větší krizi, po závodě jsem mohl normálně chodit a to i po schodech, a jen několik dní poté zaběhl několik osobáků. Asi to znamená, že ty maratony neběhám na hranici svých fyzických možností, že? Nicméně mám strach, že i když se mi zatím vyhnula všechna zranění (běhám dva a půl roku, uběhl jsem 6 maratonů a hodně závodů kolem 5–12 km), tak vidím, že toto štěstí většina lidí nemá, takže i u mne podobné problémy asi nevyhnutelně přijdou, i když se jim snažím bránit.
Postrizin
SlavoK 23.10.2009 08:00:08
to kanovsky: no ale v Ostrave to nebyl tvuj prvni maraton, predtim si si urcite krizi a bolesti uzil dost, ne? Jinak obdivuji tvou bilanci 2.5let behani bez zraneni. Ja beham stejnou dobu, mam jenom 2 maratony a asi o dost min kratsich zavodu, nez ty a bilance je asi 3 zraneni ktere zpusobili na nekolik tydnu omezeni treningu jenom na kratke vyklusy a jedno vazne zraneni kuli, kteremu jsem 3 mesice nemohl behat vubec a dusledky se bezne ozvou jeste i ted – rok po. Na druhou stranu, od te doby si davam vic bacha, a „uz“ rok jsem OK.
Brno
Petr Kaňovský 23.10.2009 08:21:39
Bolest jsem ze šesti maratonů cítil jen při jednom a to jen asi 2–3 km (Visegrad při prudkém seběhu s kopce) a po doběhu jsem vždy mohl fungovat zcela normálně a to jak v den závodu, tak dny poté.
První maraton (Stromovka) jsem dokonce prakticky celý uběhl, bez bolesti, větší krize a s normálním fungováním po závodě (dokonce jsem v Praze měl ještě ten večer obchodní schůzku) : http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Druhý maraton (Bratislava) jsem musel přejít do chůze, ale bolest jsem neměl. Krize se projevovala jen únavou, navíc jsem tam i přesto překonal osobák o 42 minut: http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Třetí maraton (Podolínec) jsem měl asi 2–3 km problémy s pícháním do lýtka při seběhu z Vabce. Pak už žádná bolest nebyla a měl jsem nakonec i sílu k závěrečnému zrychlení: http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Čtvrtý maraton (Tišnov) byl ultra v náročném terénu. Závod byl zcela pohodový a dva dny po něm jsem s Bohunkou uběhl dalších 19,5 km: http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Pátý maraton (Brno) jsem běžel v osobáku na pulmaraton. To vedlo ke zpomalení ve druhé půlce. Přesto jsem doběhl (ke konci částečně došel) zcela bez bolesti a v osobním rekordu i na maraton: http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Poslední maraton (Ostrava) se mi podařil prakticky rovnoměrným tempem, bez bolesti, bez přechodů do chůze, v pohodě a v čase pod 4 hodiny: http://www.kanovsky.cz/komentare.php?…
Mimo maraton mám už 33 jiných kratších závodů, plus nemalé množství tréninků, které jsem běžel závodním tempem, mnohé s osobními rekordy.
Jedinou možnost, kterou si toto vysvětluji, je „psychické“ naladění organismu, které mi brání běžet blízko sta procent svých fyzických možností, avšak které mi zároveň pomáhá běhat bez zranění a v celkové pohodě.
kámen úrazu 23.10.2009 09:08:45
[quote=kanovsky]… Jedinou možnost, kterou si toto vysvětluji, je „psychické“ naladění organismu, které mi brání běžet blízko sta procent svých fyzických možností, avšak které mi zároveň pomáhá běhat bez zranění a v celkové pohodě…[/quote] Jestli běháš s tepákem s přenosem dat do počítače, máš stanovený prahy, záznam Ti řekne víc. Podle mě jseš na maratony připravenej a volíš správný tempo, proto nemáš problémy. Bolest by byla známkou buď nějakého zranění z předchozích dnů, týdnů…, ale spíše nepřipravenosti nebo přepálenýho tempa. Těžko bys s bolestí zaběhl stejný nebo lepší čas. A určitě i pro další maratony je lepší zvolit přiměřený tempo, věřím tomu, že to posune víc, že tělo se z takovýho běhu víc naučí, než když se „bojuje o přežití“. Dopsáno: přiměřeným tempem nemyslím flákání, ale běh naplno se správným odhadem svých možností, správně zvolenou rychlostí.
(Sleduju, že opět začínám mít chutě přispívat skoro k všemu, ač nejsem běžec. Tak mě kdyžtak típněte včas. .
České Budějovice, Bratříkov
fuji 11.04.2010 07:04:26
Cca před půl rokem uspořádala iDNES „soutěž“ o zájezd a účast na maraton v Chicagu. Asi všichni víme, jak to bylo… Zajímalo mě, jak se vede Monice, která tam běžela. Tehdy po závodě říkala něco o tom, že si odpočine a pak bude zase běhat, ale už jen tak pro sebe. A dle mého – bez toho hloupého a přehnaného tréninkového plánu. A říkala také, že poběží 1/2 maraton na PIMu. Jsem rád, že se vrátila, možná se i během bavila, a běžela si svým tempem. http://www.tds-live.com/ns/index.jsp?… Tady vůbec není důležitý výkon, ale to že ji iDNESová soutěž neodradila od běhání. Takže skvělý počin.;-)
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 06:48:06
Nechcui zakládat nové téma, nicméně na IDNES vznikla podobná soutěž jako dříve, tentokrát o maraton v Berlíně: http://ona.idnes.cz/…8-/dieta.asp?… a http://ona.idnes.cz/…m-/dieta.asp?… Tréninkové plány opět směřují v první fázi k tréninku kvality při nízké kilometráži (20–30 km týdně v první týdnu), zatím při absenci tréninku OV, což se mi po zkušenostech s Monikou zdá poněkud divné, ale snad to i tak přinese úspěch.
kámen úrazu 15.06.2010 10:03:58
>> kanovsky, 15. 06. 2010 06:48:06
Neumím posoudit, jestli to je zrovna tenhle případ, ale z některých mediálně prezentovaných příprav na ten či onen závod mám pocit, že příprava směřuje čistě jen ke konkrétnímu závodu. Snaha o co nejvyšší zvýšení výkonnosti v co nejkratší době, ovšem bez ohledu na dlouhodobý rozvoj, občas dokonce ani na pozávodní zdravotní stav. Takové patrenérské: „Teď jim ukážu, že s tréninkem ode mě dokážete nevídané.“
Když uvedu příklad (vymyšlený, běžecký maraton jsem neochutnala), většina z nás má za cíl především dlouhodobý rozvoj. Třeba zkusit se dostat z času maratonu za 4:00 během pěti let na 3:00. I za cenu toho, že na podzim 2010 poběžím maraton za 3:55. Zatímco z některých těhle příprav na mě dýchá „podzim za 3:40“ a po mě potopa. A co na tom, že následující zima bude z důvodu půlročního přepětí prostonaná, či že za pět let bude čas na maratonu horší, než kdyby se začalo s přípravou jinak, systematičtěji z dlouhodobého hlediska.
Možná to jsou fakt jen pocity, kdy např. „podzimní maraton“ je jen vrchol krátkodobé přípravy, která ale s dlouhodobým rozvojem v rámci let počítá. No, a pokud ne, tak se nám ty dotyčné tréninky opravdu mohou zdát divné.
martin76 15.06.2010 10:33:49
vezměme to prisne logicky: noviny vychazeji proto, aby si je lidi kupovali pri urcite toleranci reklamy. chteji vydelat penize. temito clanky oslovi urcitou cast ctenaru, ktera si denik koupi i kvuli temto akcim. soucasne to musi byt trochu atraktivni a zavanet senzaci – pripravit nekoho na maraton za tolik a tolik, jeste mezi sebou bezci soutezi atd. uznejme, ze dlouhodoby rozvoj v horizontu 5 let nezni tak zajimave:). nechci to nejak zhazovat, naopak si myslim, ze pokud ma nekdo slusny zaklad, prihlasi se a dostane se mu kvalitniho vedeni, tak muze udelat dobry vysledek, aniz by ho to poznamenalo do budoucna. vzdyt je to problem vetsiny z nas: dostaneme se vlastnimi silami na nejakou uroven, ale to co by nas posunulo dal uz nejsme schopni zvladnout vlastnimi silami ani vyctenymi moudry z internetu.
xPablos 15.06.2010 10:50:52
>> martin76, 15. 06. 2010 10:33:49
S tim slusnym zakladem prave tezko rict. Prave me tam v podminkach prekvapilo, ze ucastnici souteze se nesmeli nikdy ucastnit zadneho maratonu (to bych jeste pochopil), ale ani pulmaratonu.
Takze to muzou byt lidi co davali nekde kolem 10 km, nebo v lepsim pripade si behali pro radost vetsi distance, ale jenom se jim nechtelo na zavody.
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 11:12:49
Nejrychlejší je Vítek, nejpomalejší Jana:
Vítek Uběhl 10 km za 47:04 (4:43/km) Týdně by měl naběhat asi 30 km.
Týdenní tréninkový plán
- 4 km v tempu 4:45 min/km;
- 6 km v tempu 5:15 min/km;
- 5 km v tempu 5:00 min/km;
- 7 km v tempu 5:45 min/km;
- 5 km v tempu 4:45 min/km;
- 6 km v tempu 5:15 min/km;
- 7 km v tempu 5:45 min/km;
Jana – Uběhla 6 km za 41:05 (6:51 min/km) Týdně by měla naběhat asi 20 km. Týdenní tréninkový plán
- 2 km v tempu 6:50 min/km;
- 4 km v tempu 7:20 min/km;
- 3 km v tempu 7:05 min/km;
- 4 km v tempu 7:50 min/km;
- 2 km v tempu 6:50 min/km;
- 3 km v tempu 7:20 min/km;
- 4 km v tempu 7:50 min/km.
Oba tedy mají běhat denně, poměrně málo kilometrů a relativné rychle, v tempu velmi vzdáleném od aktuální obecné vytrvalosti. Podle literatury by OV měla být běhána v maratonském tempu plus 75 sekund a oni jim dají desítkové tempo plus 60 sekund, navíc všechny běhy jsou dost krátké na to, že trénují na maraton. Možná ale jen dobře nevidím směr, kudy dále chce trenér jít – určitě by pomohlo, kdybychom znali plán na více týdnů dopředu, ale pak by se ztratil ten mediální efekt.
V každém případě všem fandím a přeji hodně úspěchů.
martin76 15.06.2010 12:26:19
>> xPablos, 15. 06. 2010 10:50:52
a jo takhle.. tak pak to bude zajimavy pokus. treba to pujde i bez dlouhych treninkovych behu, o to vic jsem zvedavy:).
xPablos 15.06.2010 12:55:32
>> martin76, 15. 06. 2010 12:26:19
To ja taky. Vykonostne jsem na tom zhruba jako Jana. Predstava, ze bych se mel v cili pulmaratonu otocit a dat si to jeste zpatky na start me v soucasne dobe jeste desi
Na druhou stranu behy 2 km v tempu 6:50/min mi prijdou jako kombinace, pri ktere se sotva stacim zahrat. Na OV mi to prijde kratke, na interval pomale.
Obzvlast me zajima, jak se vyporadaji s rostouci zatezi. Co ma nastudovano tak by nemela tydne rust o vic nez 10%.
Ale snad treneri vedi co delaji…
martin76 15.06.2010 13:57:07
>> xPablos, 15. 06. 2010 12:55:32
ja se teprve po cca 2 km zacinam potit, tak to snad ani neni trenink, ale rozbehani na zahrati:).
Praha
mapo 15.06.2010 14:20:52
Svého času se připravovala na svůj 1. maraton (Kladno 2007) s cílem pod 4 H (a lépe) Katka Klouparová pod vedením Iva Domanského. Co si tak vzpomínám, bylo to taky bez dlouhých běhů a spíš intenzita. Nějak to ale na behy/behej nedokážu vyhledat
Postrizin
SlavoK 15.06.2010 15:15:28
Taky jsem běžel docela slušně maraton z 50km týdně a jenom 2× běh nad 30km tři týdny před závodem, jinak jsem 20km atakoval jenom zřídka na závodech. Je v tom ale spousta jinech faktorů. Nejdůležitější bude dobrá spolupráce s trenérem a realistické cíle v tréninku i na závodě.
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 15:28:53
>> mapo, 15. 06. 2010 14:20:52
Našel jsem ji na http://www.behy.cz/…vodnici/2056 (zajímavé je, že zůstala u jediného maratonu, který zaběhla za 3:53 na Kladně), články jsou např. na http://www.behej.com/…il-pod-.html nebo http://www.behy.cz/…-kladne.html
Je pravdou, že v roce 2007 píše, že většinu běhů běhá v délce 60–90 minut v tempu 5:00/km, ale i když neznám okolnosti, tak vidím, že pak nejlepší desítku zaběhla v Pečkách za 49:29 a nejlepší pulmaraton v Pardubicích za 1:52:59. Otázkou tedy je, jestli takto založený trénink pro ni byl nebo nebyl nejlepší. Já sám bych samozřejmě byl raději, kdyby strategie běhat intenzivněji kratší délky dlouhodobě fungovala, ale třeba Rudo mi trpělivě vysvětluje, že takto to nefunguje a že pokud se běhání nepostaví na pevných základech (běhy v OV), tak to člověk nemůže dlouhodobě zvládnout … Je to ale samozřejmě věc názoru a osobní zkušenosti, kterou má každý jinou.
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 17:48:06
Ještě odkaz na trenéra: http://www.bootcamps.cz/users/?… Pozoruhodný a mediálně proslulý trenér, ale maraton asi nikdy neběžel (nenašel jsem ho v žádných tabulkách).
Praha
mapo 15.06.2010 18:11:06
>> kanovsky, 15. 06. 2010 15:28:53 Ona ještě běžela v srpnu 2007 10 km Oldskautský běh Nučice-Březná-Nučice (není v tabulkách na behy/behej) a myslím, že za líp…byla to kontrolka před maratonem na Kladně. Dost jsem jí obdivovala, že si troufne na maraton bez alespoň jednoho dlouhého běhu předem. Asi k tomu za jak rychle zvládnout maraton vede více cest a asi záleží i na tom jedinci, na jeho předpokladech, mládí, stáří atd. na více faktorech, jak píše SlavoK.
Brno
milan 15.06.2010 18:24:45
Katka ten Kladenský maraton zvládla profesorsky. Co jsem si všiml, když jsme se několikrát míjeli, s úsměvem, lehce a s rovnoměrným tempem bez krizí.
>> mapo, 15. 06. 2010 18:11:06
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 18:58:29
>> mapo, 15. 06. 2010 18:11:06
V tom případě je to obdivuhodné. Netvrdím, že to nejde, ale je otázkou, jestli je to pro tělo prospěšné a dlouhodobě udržitelné a jestli by Katka při jiném typu tréninku zaběhla lépe nebo hůře a proč se vlastně rozhodla maraton znovu neběžet a resp. proč se u pulmaratonu už dále nezlepšovala. Já to nevím, nemám s tím zkušenost a čerpám jen z informací, které mi sdělili jiní (vlastní zkušenost mám zatím jen z běhů do 10 km, kde ke zlepšení dochází právě tehdy, kdy zařazuji i kompenzační pomalé běhy; u maratonu jsem ještě neměl možnost to pořádně vyzkoušet, nehledě na to, že běhy nad 15 km zatím v tréninku fakticky neběhám). Ještě jednou přeji všem hodně úspěchu nejen v Berlíně, ale i to, aby jim chuť do běhání vydržela co nejdéle.
Praha, Ďábličák
dvorka 15.06.2010 21:12:59
>> kanovsky, 15. 06. 2010 17:48:06 Pozoruhodný a mediálně proslulý trenér, ale maraton asi nikdy neběžel (nenašel jsem ho v žádných tabulkách).
Myslím, že publikující vysokoškolský pedagog, který připravoval naše olympioniky a mistryni ČR v maratonu (2:40) z roku 2007 je celkem kompetentní ;)
Brno
Petr Kaňovský 15.06.2010 22:17:44
>> dvorka, 15. 06. 2010 21:12:59
Ano, četl jsem (http://www.atletika.cz/default.aspx?…):
Kauza Brychcínová Specializací především hráčka lakrosu příjemně šokovala vloni, když sváděla vyrovnané bitvy s Petrou Kamínkovou a coby amatér (sportem si nevydělává) zaběhla při pražském Volkswagen maratonu čas 2:40:50, o necelých šest minut za limitem ČAS na mistrovství světa. Není divu, že i Veronika Brychcínová tedy podlehla lákadlu olympijského startu. Začala spolupracovat s trenérem Vladimírem Korbelem a na již zmiňovaném serveru behy.cz jí byl věnován seriál s příznačným názvem Olympijský sen, kde mapuje svoji cestu za jeho naplněním. A dá se říci, že je to cesta velmi krušná. Začalo to bolestí holenního svalu, která ji prvně přepadla v den, kdy povzbuzovala své známé v pražských ulicích při půlmaratonu. Vyklubal se z toho zánět v noze a luxace hlavičky lýtkové kosti, kvůli čemuž měsíc v podstatě netrénovala. Nyní již v zátěži je a ve svém webovém blogu rozvažuje, zda běžet či neběžet pražský maraton. Ačkoliv její vnitřní disputace k jasnému závěru nedospěla, poslední zprávy mluví o tom, že do závodu nakonec nenastoupí. „Nestihla se připravit. Odjedeme na tři týdny na Šumavu a pak patrně zkusíme zaběhnout limit 31.5. ve Stockholmu, kde by měla být rychlá trať a termín závodu nám vyhovuje ze všech variant asi nejvíce. Musí však být zdravá. Její tělo je z předchozího tréninku zatížené řadou disbalancí, které už patrně nelze odstranit a je tak trochu časovanou bombou, zda se někde neobjeví další problémy,“ říká k tomu Korbel.
Poznámka: ve Stockholmu zaběhla 2:50:17 a to byl zřejmě její poslední maratonský pokus (http://www.behy.cz/…avodnici/352). Aby nevznikl omyl, i tento čas považuji za fantastický, pouze je otázkou, nakolik je nebo není výsledkem (pozitivního?)působení trenéra Korbela.
Třeba se ale trenéři poučí a nebudou opakovat chyby, které dělali s Monikou. Těch 7 lidí má k olympionictví dost daleko, tak mám obavu, pokud je trénuje někdo, kdo sám maraton nikdy neběžel a nemusí rozumět pocitům začátečníků, ale snad má dost zkušeností na to, aby je uchránil zranění a dovedl k dlouhodobému růstu výkonnosti. Víc se nebudu vyjadřovat a rád se nechám překvapit úspěchem.
Vítek
Lichtenstein
30.08.2010 08:07:30
Ahoj, protoze jsem jednim z ucastniku, tak mne moc potesilo, ze serial sledujete :)
Postupne vzdalenost pri tren. narusta (viz. tabulka na webu). Dnes za tyden nabeham cca 110 km.
Jestli mate nejake doporuceni pro ubehnuti prvniho maratonu, dotazy/ pripominky k soutezi… tak piste, piste, piste :)
Urcite se uvidime nekde na zavodech :)
Praha
EvženGe 30.08.2010 10:28:58
Dost slušný objemy. Doufám, že Tě před maratonem nechaj aspoň trochu odpočinout. A hlavně se nenech vyhecovat na nějaký extra čas. Abys to od startu nehnal a po třicítce se neploužil s jedinou touhou odplazit se do cíle. Při současném tréninku a Tvém věku to vidím tak na 3:30–3:40.>> Vítek Lichtenstein, 30. 08. 2010 08:07:30
Brno
Petr Kaňovský 30.08.2010 10:38:33
>> EvženGe, 30. 08. 2010 10:28:58
Ve včerejším článku Vítek píše: „Mám hodně odvážný plán – uběhnout první maraton pod 3 hodiny, tak uvidíme…“
Praha
EvženGe 30.08.2010 10:49:30
Přesně na tuhle větu opatrně navazuji. Aby nevyrazil tempem 4:20 a pak neumřel.>> kanovsky, 30. 08. 2010 10:38:33
Vítek
Lichtenstein
30.08.2010 11:21:10
Diky za nazory – vcera jsem bezel 30 km. Prumerna rychlost 4:29 /km, prum. tep 160 – tzn. cas 2:14. Citil jsem se skvele…ale udajne krize prichazi kolem 35 km…
Kazdopadne citim vyraznou zmenu pri behani oproti stavu pred 2 mesici…To jsem behal 10 km a stacilo.
Jsme v kontaktu s par maratonci, kteri uz maji desitky maratonu odbehanych a ty mi taky rikaji, ze je to hodne ambiciozni plan…Proste budu poslouchat svoje telo a uvidime v den zavodu :)…ale prvni maraton pod 3 by byl super…
Btw. Kolik maratonu mate odbehanych? Kdy mate krizove km? Pouzivate nejake potravinove doplnky (gely) behem behu?
Postrizin
SlavoK 30.08.2010 11:31:56
Ja nevim proc je nas tolik mladych ambicioznich blaznu. Taky jsem chtel bezet prvni maraton pod 3h. :) … No co, clovek dostava od zivota mnohem tvrdsi rany za mladickou nerozvaznost, nez je tech par desitek minut bolesti a vycerpani. Tak vzhuru dotoho, podle mne lepsi vyzkouset a narazit nez nezkouset a pak litovat.
Vítek
Lichtenstein
30.08.2010 11:36:35
:)) OK
Btw. Zalozil jsem nove forum, ktere je spec. o maratonu v Berline a teto soutezi, tak pls pridavejte svoje koment. tam…
Diky
Ciao
Vítek
Lichtenstein
30.08.2010 11:37:34
…a za kolik jsi ho ubehl? >> SlavoK, 30. 08. 2010 11:31:56
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.