Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Zmena TF

Zmena TF

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Liberec

Celkem 150 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:13 (2004)
půlmaraton: 1:11:31 (2004)

Xixao muž 14.08.2009 23:13:05

Cau mam dotaz pro odborniky, takovej kviz. 5 let jsem defakto nebehal a resim ted takovej problem. Jak se zmenila za tu dobu moje max TF ? Mohl bych si ji zmerit, ale vim ze nebudu fyzicky schopen dosahnout maxima.

Prosim nepiste mi sem ty poucty jako 220 – vek, to je blabol :). Ma nekdo nejake overene zkusenosti?

Motto: "Why should I practice running slow? I already know how to run slow. I want to learn to run fast. Everyone said, 'Emil, you are a fool!' But when I first won the European Championship, they said: 'Emil, you are a genius!'"

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 15.08.2009 08:07:47

Vím, že literaturu kolem běhání máš nastudovanou tam i pozpátku, takže fakt nemá smysl psát teoretické vzorce, jakkoli jich je povícero. Ani tvrzení, že TF Max nemůže růst, ale jedině s věkem klesat, zcela nevěřím. Ale lituji, nemohu posloužit žádnými fakty založenými na vlastním pozorování a měření. Snad by se pro nastartování a plánování tréninku mohla použít posledně zjištěná TF Max. Stejně po 5 letech neběhání nemůžeš do tréninku vlítnout na plný pecky, tedy aspoň v tom prvém roku… Pokud jsi provozoval jiný sport, možná máš oběhový systém dobře adaptovaný, ale jak je to s pohybovým aparátem?

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 15.08.2009 13:08:09

Hoj, docela zajímavý dotaz. Pokud si dobře pamatuji, tak jsem žádnou konkrétní predikci neviděl. Obecně by měl platit pokles TFmax věkem, u sportující populace méně progresivní proti nesportující. Ale individuálně to bude jedna velká neznámá. Rozhodně bych nečekal vyšší TFmax, pokud bys ho naměřil, tak bych hledal spíše chybu v měření nebo v tom, že před 5 lety jsi test do maxima nešel odpočatý a řádně ses „nekousl“.

Osobně si ale myslím, že TFmax je jedna z posledních fyziologických hodnot, která by se měla sledovat. Především kvůli tomu, že test do maxima je velice náchylný na vlivy (místo a způsob provedení, fyzický a psychický odpočinek). Jediné, co mi u téhle hodnoty přijde relevantní je poměr mezi TF při ANP a TFmax = jak moc velká je rezerva, která jde posunutím ANP směrem výše (posunutí ANP je v podstatě „jednoduchá“ věc, kdežto hodnota TFmax je výrazně geneticky determinována) využít z výhodnosti aerobního metabolismu.

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.