Zmena TF
Liberec
Xixao 14.08.2009 23:13:05
Cau mam dotaz pro odborniky, takovej kviz. 5 let jsem defakto nebehal a resim ted takovej problem. Jak se zmenila za tu dobu moje max TF ? Mohl bych si ji zmerit, ale vim ze nebudu fyzicky schopen dosahnout maxima.
Prosim nepiste mi sem ty poucty jako 220 – vek, to je blabol :). Ma nekdo nejake overene zkusenosti?
Brno
running-observer 15.08.2009 08:07:47
Vím, že literaturu kolem běhání máš nastudovanou tam i pozpátku, takže fakt nemá smysl psát teoretické vzorce, jakkoli jich je povícero. Ani tvrzení, že TF Max nemůže růst, ale jedině s věkem klesat, zcela nevěřím. Ale lituji, nemohu posloužit žádnými fakty založenými na vlastním pozorování a měření. Snad by se pro nastartování a plánování tréninku mohla použít posledně zjištěná TF Max. Stejně po 5 letech neběhání nemůžeš do tréninku vlítnout na plný pecky, tedy aspoň v tom prvém roku… Pokud jsi provozoval jiný sport, možná máš oběhový systém dobře adaptovaný, ale jak je to s pohybovým aparátem?
Brno/Havířov
forest 15.08.2009 13:08:09
Hoj, docela zajímavý dotaz. Pokud si dobře pamatuji, tak jsem žádnou konkrétní predikci neviděl. Obecně by měl platit pokles TFmax věkem, u sportující populace méně progresivní proti nesportující. Ale individuálně to bude jedna velká neznámá. Rozhodně bych nečekal vyšší TFmax, pokud bys ho naměřil, tak bych hledal spíše chybu v měření nebo v tom, že před 5 lety jsi test do maxima nešel odpočatý a řádně ses „nekousl“.
Osobně si ale myslím, že TFmax je jedna z posledních fyziologických hodnot, která by se měla sledovat. Především kvůli tomu, že test do maxima je velice náchylný na vlivy (místo a způsob provedení, fyzický a psychický odpočinek). Jediné, co mi u téhle hodnoty přijde relevantní je poměr mezi TF při ANP a TFmax = jak moc velká je rezerva, která jde posunutím ANP směrem výše (posunutí ANP je v podstatě „jednoduchá“ věc, kdežto hodnota TFmax je výrazně geneticky determinována) využít z výhodnosti aerobního metabolismu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.