Základní rady do začátku
Vendelín 20.07.2009 20:42:03
Jsem 26 letý kluk, 175cm/75kg, bez nějakých výrazných zdravotních problémů. Pokouším se začít běhat, mým cílem je prozatím zlepšení celkové fyzické kondice. Příští rok bych se rád možná pokusil o nějaký hobby závod (10 km, půlmaraton). Do teď jsem jezdil hodně často na horském kole, většinou 2+h vyjíždky (cca 50–70 km).
Rád bych na čas kolo vyměnil za běh (hlavně z časových důvodů, a v novém bydlišti nejsou taky moc vhodné trasy). Jak žačít, čeho se vyvarovat?
Začal jsem běhat ve stařsích sálovkách Asisc Gel Beyond BN802. Zatím mi vyhjovují. Běhám jen po zpevněných površích a časem je plánuji vyměnit za vhodnou běžeckou obuv.
Běhám cca druhý týden, začínám kratším strečinkem, pak pomalým rozběhnutím. Oproti kolu nevydržím běžet v tempu nijak moc dlouho. Snažím se vždy běžet cca 5 minut, pak zvolním do chodu, po vydýchání opět cca 5 minutový běh. Střídám asi 4×. Pak pomalý výklus domů, cca 3–4 minuty. Čistá doba běhu okolo 20–25 minut Oproti kolu mám tepovku výrazně vysokou 160–180, a to i při pomalejším delším klusu. Snažím se běhat cca 3–4× týdně.
Mám základní znalost fyziologických procesů při běhu a jejich spojitosti s tepovou frekvencí, rád bych se zeptal zkušenejších, jak pokračovat. Čeho se vyvarovat, kde případně hledat literuturu a informace do začátku.
Díky
Brno
Petr Kaňovský 20.07.2009 20:55:48
Na serveru behej.com i v tomto fóru je k tématu spousta materiálů. Strategii 4×5 minut běhu + 5 minut chůze považuji za správnou a možnou, postupně pak můžeš přidávat poměr běhu oproti chůzi (třeba 6 minut běhu a 4 minuty chůze atd.), až se pak dostaneš k čistému běhu. Také neběhej příliš rychle, zejména v prvních týdnech. Přeji hodně zábavy a vytrvalé zlepšování.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.