Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Základní rady do začátku

Základní rady do začátku

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Vendelín muž 20.07.2009 20:42:03

Jsem 26 letý kluk, 175cm/75kg, bez nějakých výrazných zdravotních problémů. Pokouším se začít běhat, mým cílem je prozatím zlepšení celkové fyzické kondice. Příští rok bych se rád možná pokusil o nějaký hobby závod (10 km, půlmaraton). Do teď jsem jezdil hodně často na horském kole, většinou 2+h vyjíždky (cca 50–70 km).

Rád bych na čas kolo vyměnil za běh (hlavně z časových důvodů, a v novém bydlišti nejsou taky moc vhodné trasy). Jak žačít, čeho se vyvarovat?

Začal jsem běhat ve stařsích sálovkách Asisc Gel Beyond BN802. Zatím mi vyhjovují. Běhám jen po zpevněných površích a časem je plánuji vyměnit za vhodnou běžeckou obuv.

Běhám cca druhý týden, začínám kratším strečinkem, pak pomalým rozběhnutím. Oproti kolu nevydržím běžet v tempu nijak moc dlouho. Snažím se vždy běžet cca 5 minut, pak zvolním do chodu, po vydýchání opět cca 5 minutový běh. Střídám asi 4×. Pak pomalý výklus domů, cca 3–4 minuty. Čistá doba běhu okolo 20–25 minut Oproti kolu mám tepovku výrazně vysokou 160–180, a to i při pomalejším delším klusu. Snažím se běhat cca 3–4× týdně.

Mám základní znalost fyziologických procesů při běhu a jejich spojitosti s tepovou frekvencí, rád bych se zeptal zkušenejších, jak pokračovat. Čeho se vyvarovat, kde případně hledat literuturu a informace do začátku.

Díky

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 20.07.2009 20:55:48

Na serveru behej.com i v tomto fóru je k tématu spousta materiálů. Strategii 4×5 minut běhu + 5 minut chůze považuji za správnou a možnou, postupně pak můžeš přidávat poměr běhu oproti chůzi (třeba 6 minut běhu a 4 minuty chůze atd.), až se pak dostaneš k čistému běhu. Také neběhej příliš rychle, zejména v prvních týdnech. Přeji hodně zábavy a vytrvalé zlepšování.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.