Bude mi ten kopec k něčemu?
keane1980 28.05.2009 09:22:11
Rozhodl jsem se oživit své běhání tréninkem běhu do kopce. Mám jeden velmi pěkný kousek od bytu, tak jsem dnes vyrazil. Nevím ale, co přesně očekávat. Po prvním tréninku jsem se cítil dost v pohodě, kopec jsem vyběhl vícekrát, než jsem měl původně v plánu. Takže mi teď vrtá v hlavě, jestli je mi to vůbec k něčemu. Kopeček je krátký (cca. 150 m), ale hodně prudký (převýšení 25 m). Vyplatí se trénovat na něčem takovém? Díky za názory.
editkam1 28.05.2009 09:39:05
Doufám, že si správně myslím, že běh do kopce je daleko větší zátěž na nohy, hodně při něm zabírají stehna…určitě je dobrý běhat kopečky, zlepšuje se fyzička…
Dooma 28.05.2009 09:59:25
Kopce by měly sloužit k zesílení svalových skupin dolních končetin. Běh do kopce je samozřejmě náročnější než po rovině. Důraz by měl být kladen na dobrou techniku (běh přes špičky, dotažený odraz atd.). 150 metrový kopec je výborný na svižnější vybíhání s meziklusem zpátky. Moje zkušenost s běháním kopců je velice kladná a rozhodně bych se bez nich v přípravě neobešel.
Praha 4
cosanostra 28.05.2009 10:45:45
U mě je paradox, že běh do kopce je pro mě stejně náročný jako po rovince, ne-li i snazší a taky zábavnější. To platí i u cyklistiky. Dřív sem dost posiloval a asi je to těma těžkejma dřepama. Neumím si to jinak vysvětlit. Nemám ale rád prudší seběhy.
Praha 10 - Petrovice
smartus 28.05.2009 11:11:21
[quote=cosanostra]U mě je paradox, že běh do kopce je pro mě stejně náročný jako po rovince, ne-li i snazší a taky zábavnější. To platí i u cyklistiky. Dřív sem dost posiloval a asi je to těma těžkejma dřepama. Neumím si to jinak vysvětlit. Nemám ale rád prudší seběhy.[/quote] Tak to ti uprimne zavidim. Kdyz vybehnu libovolny kopec, tak nejen, ze me to vzdycky zpomali, navic mne to unavi tak, ze ani rovinku nebo mirny sebeh nejsem schopny bezet naplno. Potreboval bych s tim neco udelat… Predpokladam, ze asi behat vice kopcu :)
keane1980 28.05.2009 11:24:18
Tak ještě jedno upřesnění…že posílím svaly je mi celkem jasný, spíš by mě zajímal váš názor, jestli mi tenhle konkrétní kopec (krátký, prudký) dá něco podstatného pro běh. Není třeba lepší něco mírnějšího, ale delšího? Já jinak nejsem žadný profi-běžec. Normálně běhám kilometru kolem 5:15 – 5:50.
Jecminek.Maselnik 28.05.2009 12:03:30
kopec Ti dá jenom to, co do něj vložíš. Když ho budeš vybíhat dynamicky, zvýšíš sílu, posílíš kotník, zlepšíš odraz, což se všechno odrazí i na běhu. Pokud se do něj budeš ploužit, nedá Ti nic. Delší mírný kopec může být dobrý na trénink kolem ANP. Jinak si myslím, že každá změna stereotypu je fajn.
chico 28.05.2009 12:52:29
Nerad bych aby to vyznělo jako dogma, ale osobně bych vybíhaní prudkých kopců nedoporučoval. Ideální je když při běhu do kopce nemusíš měnit styl běhu, např zkracovat krok, běhat s nepřirozenou pozicí trupu nebo měnit nášlap. Technika se právě nejlépe učí na cca. 150 metrovejch úsecích do mírnějšího kopce. Na posílení nohou a zlepšení odrazu je asi lepší vybíhat schody.
Vyškov
Moulin1 28.05.2009 18:23:20
Podle mě je ten kopec moc krátký a prudký, ale to se dá překonat větším počtem opakování a přizpůsobením rychlosti, kterou běžíš. Když jsem trénoval na závody na 800 m, tak jsem běhal kopce dlouhé 200 m. Třeba 2×5×200 m (5 kopců s meziklusem zpět a před další serií třeba 4 minuty přestávka). Teď závodím na delších tratích a běhám kopce 200 – 400 m. Kopce si vybírám spíše mírnější kvůli technice běhu a nejlépe když končí ještě rovinkou, abych kousek vyběhl po rovině.
Manětín
Kydy 28.05.2009 22:05:09
Asi nejpřesněji to napsal Ječmínek… tedy podle mých pocitových zkušeností, taky jsem jenom super hobík.
Jináč mě se dnes stala velmi zajímavá věc. Protože jsem po zápalu plic, tak jsme si řek, že na delší trasu než 10 km půjdu, až zaběhnu svou základní 10 km trasu několikrát po sobě v pohodovém stavu. Ta je celkem po rovině. Tak jsem dnes opět vyběhl. Po cca 700 metrech(!) tělo řeklo NE! Prostě normální zeď. Což mě trochu vytočilo. Tak jsem svému tělu řekl… dámy odpustí… „nasrat!“. Vyvedl jsem se na největší kopec ze vsi a světe div se… krásně jsem ho velice svižně vyběhl a bez zastávky jsem pak pokračoval do lesů… Ale už jsem si toho všimnul dřív: kopce běh zpestřují.
Takže já doporučuji: kopce ANO
shaby 28.05.2009 22:14:55
Taky bych řek, že takovýhle kopce jsou určitě užitečný. Akorát bych to neběhal teď (v sezóně), ale zařadil bych to do zimní přípravy. V zimě jsem právě zvyklý běhat tyhle kratší kopce, ale dost svižně a po sériích. Nejdřív x-krát 5 kopců a až tak do pěti sériií navyšovat a pak po deseti 3×. Ale jestli se i po těch třiceti kopcích budeš cítit v pohodě, tak to pro tebe asi fakt moc smysl nemá:)
katkatajovska 28.05.2009 23:12:27
Tak vzhledem k tomu, že bydlím na sever od Brna, tak kam všude vyběhnu, nějaký ten kopec mně čeká :). Ze začátku to bylo dost tristní, ale s postupem času už z nich pár dokonce i vyběhnu (resp. vyklušu), dřív jsem tak polovinu až dvě třetiny musela hezky vyšlapat, takže účinky tréninku na sobě celkem pozoruji, hlavně se myslím zlepšila ta anaerobní výdrž. Mám asi štěstí, že si můžu vybrat mezi několika délkami a stoupáním, tudíž přizpůsobit dle momentálního stavu. Ale stejně mám ještě hodně velké rezervy, jinak ale kopce na trénink vřele doporučuji. Četla jsem na toto téma pár tréninkových tipů na jiných stránkách a dost mi pomohly.
Brno
running-observer 29.05.2009 07:33:15
Já jsem si již kopce oblíbil. Nějraději mám kopce mírné a poněkud delší, u kterých je dost možností, jak je vlastně běhat. Nejčastěji je běhám „na pohodu“, tedy tak, aby to bylo ve zcela aerobním režimu, popřípadě okolo aerobně/anaerobního prahu. Toto je vlastně především „psychologický“ trénink, protože nás odnaučuje se kopců bát. A přesto je neoddiskutovatelný fakt, že tím sílí pohybový aparát. Čas od času si tentýž kopec dám výrazně nad aerobně/anaerobní práh, tedy i blízko ANP.
Souhlasím, že kopec je zpestření tréninku. Také je dobré mít v záloze různě šikmé kopce. Pochopitelně kopce hodně šikmé vlastně vůbec neumožňují běh ve zcela aerobním režimu (ani v chůzi).
Zaběhnout si maraton v rámci MUM – to je ideální způsob, jak si vyzkoušet různé varianty kopců (různé délky od 150 m do 4 km) a různé strmosti i terény a následné zotavení organizmu po zakyselení při běhu po rovině nebo z kopce.
Praha 10 - Petrovice
smartus 29.05.2009 07:49:40
Jak vás tak čtu, tak si asi taky dám nějaké kopečky ;) Už jsem si našel na mapě dva: 266m/17m a 424m/29m.
[quote=Dooma]Kopce by měly sloužit k zesílení svalových skupin dolních končetin. Běh do kopce je samozřejmě náročnější než po rovině. Důraz by měl být kladen na dobrou techniku (běh přes špičky, dotažený odraz atd.). 150 metrový kopec je výborný na svižnější vybíhání s meziklusem zpátky. Moje zkušenost s běháním kopců je velice kladná a rozhodně bych se bez nich v přípravě neobešel.[/quote] Přes špičky jen do kopce? Tj. je potřeba do kopce změnit styl?
Dooma 29.05.2009 11:39:26
[quote=smartus]Přes špičky jen do kopce? Tj. je potřeba do kopce změnit styl?[/quote] Nejde odpovědět, zda je potřeba měnit styl. Záleží jakým stylem člověk běhá normálně. Kdo běhá dobře technicky i po rovině, bude běhat dobře technicky i do kopce. Kdo nezvládne techniku po rovině, nezvládne ji nejspíš ani do kopce. Kopec je však dobrý prostředek na to, aby se běžec naučil při běhu pracovat kotníkem – to proto, že se kopec velmi těžko vybíhá po patách (zvláště ty prudší). Tím, co jsem napsal, sem chtěl jen zdůraznit, že u krátkých kopců nejde ani tolik o to, kolik se toho naběhá (nikdy v životě sem nevyběhl žádný kopec 30× jak se píše výše), ale spíše jakou technikou a jakou kvalitou. Čili moje odpověď na ty dvě otázky je: běh po špičkách nejen do kopce. Není třeba měnit styl, pokud je i jinak dobrý, spíše na techniku více myslet.
Praha 10 - Petrovice
smartus 29.05.2009 12:55:40
[quote=Dooma][quote=smartus]Přes špičky jen do kopce? Tj. je potřeba do kopce změnit styl?[/quote] Nejde odpovědět, zda je potřeba měnit styl. Záleží jakým stylem člověk běhá normálně. Kdo běhá dobře technicky i po rovině, bude běhat dobře technicky i do kopce. Kdo nezvládne techniku po rovině, nezvládne ji nejspíš ani do kopce. Kopec je však dobrý prostředek na to, aby se běžec naučil při běhu pracovat kotníkem – to proto, že se kopec velmi těžko vybíhá po patách (zvláště ty prudší). Tím, co jsem napsal, sem chtěl jen zdůraznit, že u krátkých kopců nejde ani tolik o to, kolik se toho naběhá (nikdy v životě sem nevyběhl žádný kopec 30× jak se píše výše), ale spíše jakou technikou a jakou kvalitou. Čili moje odpověď na ty dvě otázky je: běh po špičkách nejen do kopce. Není třeba měnit styl, pokud je i jinak dobrý, spíše na techniku více myslet.[/quote] Aha, diky. Nevim, jaky mam styl behu. Myslim, ze moc nedupu na paty a spis dopadam na celou nohu. Asi si budu muset vzit kameru do posilky :) Jo a na Maratonskem expu jsem bezel v Mizuno stanku na behatku. Rekli mi, ze mam lehkou pronaci. Z adidas stanku mam vlastne jeste obrazek, kde mam nakresleno, kam jsem dal nejvetsi duraz. Tot vse k tomu, co vim :)
Praha
Křov 29.05.2009 15:42:48
[quote=keane1980]Tak ještě jedno upřesnění…že posílím svaly je mi celkem jasný, spíš by mě zajímal váš názor, jestli mi tenhle konkrétní kopec (krátký, prudký) dá něco podstatného pro běh. Není třeba lepší něco mírnějšího, ale delšího?[/quote] Pokud ti jde o zlepšení na tratích s běhavým profilem a nejde ti vyloženě o běhy do vrchu, tak 25m převýšení na 150m délky je moc prudký. Zapojují se už jiné svaly, technika je jiná, to bys měl cítit sám. Zkus si najít něco mírnějšího, přibližně tak 5–7% se slušným povrchem. Délka může být různá, musíš ji pak ale zohlednit v tempu. Zpravidla se v přípravném období běhají kopce delší (třeba 1km), pak se zkracují a zrychlují.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.