Běžecká "abeceda"
Miki 93 19.05.2009 18:50:37
Zdravím,
několikrát jsem tu na fóru zahlédl výraz „běžecká abeceda“, mohl by mi někdo vysvětlit o co jde a kdy ji dělat?
Děkuji.
Brno
rk 19.05.2009 19:40:00
Dooma má pěkný popis i s video ukázkami: http://www.atletika-behy.cz/…_abeceda.php
České Budějovice, Bratříkov
fuji 19.05.2009 20:05:22
rk hodil dobry odkaz. Osobne ji provadim pred rovinkami…
Choceň/Chomutov
obrik 19.05.2009 20:46:05
[quote=fuji]rk hodil dobry odkaz. Osobne ji provadim pred rovinkami…[/quote] Co je abeceda vím, já zas nevím (a pořád to kolem sebe slýchám), co jsou to rovinky. Čemu se říká rovinky? Kdy a jak se běhaj?
Díky, Petr
Dooma 19.05.2009 21:40:13
[quote=obrik]Co je abeceda vím, já zas nevím (a pořád to kolem sebe slýchám), co jsou to rovinky. Čemu se říká rovinky? Kdy a jak se běhaj?[/quote] Rovinky jsou krátké úseky (cca 50 – 100 m) běhané lehčím úsilím pro rozcvičení před hlavní částí tréninku, případně pro uvolnění po hlavní části tréninku. Běhat by se měly s tím, že si běžec myslí na správnou techniku, uvolněně, ale přitom to nemusí být plazení se. Rovinky se tomu říká nejspíš proto, že se to u atletů běhá většinou na dráze po rovině (zatáčka případně může být meziklus / mezichůze). Já mám ve zvyku chodit 3 – 5 rovinek v rámci rozcvičení po abecedě, případně 3 pomalejší před abecedou a 3 rychlejší po abecedě. Mám v oblibě i vylaďovací trénink – opakované rovinky s meziklusem třeba ve dvou až třech sériích po pěti až deseti. Zkrátka rovinky se v tréninku běžce mohou objevit téměř kdekoli:-).
Snad jsem trochu pomohl.
České Budějovice, Bratříkov
fuji 20.05.2009 07:47:32
Také dávám 3–5 rovinek. Běhají se volně, přes přední část chodidla s důrazem na techniku. Velmi se mi osvědčilo kontrolovat svůj styl pomocí stínu. Snaž se držet vzpříma, běžeckou práci paží, delší krok.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.