Jak regenerovat?
Kwido 13.05.2009 17:18:10
Sem zacatecnik.. Nabehano asi 80km.. A zacal sem behat delsi trasy (10km) driv mi stacilo regenerovat 1 den a pak sem mohl behat dal.. Ted nevim jestli to neni moc velka naloz.. Citim se dobre ale bojim se, ze to pretahnu.. Poprve 10km sem bezel v pondeli.. Dnes uz bych chtel jit zase neni to brzo ? Cas v pondeli 59,57..
charibda 14.05.2009 13:33:38
Ahoj Kwido, regenerace je dobrá a jasná odpověď tu moc není. Jenom taková obecná, pokud nechceš být profesionálním sportovcem, tak si klidně dej dva dny odpočinku týdně. Je dobré chodit na nějaké cvičení, vřele doporučuji pilates nebo power yogu, protože se vyhneš tomu, že ti budou vzkvétat jenom určitě svaly a ty další si budou v klidu chřadnout. Navíc ti protáhnou svaly, tj. prodlouží krok, zlepší držení těla, tj. lepší dýchání atd. Co bys ale měl určitě udělat je zamyslet se nad jídelníčkem. Pokud budeš běhat 4–5× týdně, tak se při nesprávné skladbě dožiješ toho, že se vyčerpáš z vlastních rezerv a budeš stále unavený (moje osobní zkušenost). Nemyslím tím, že bys měl hned zapomenout na pivo a vepřoknedlozelo, ale tu skladbu to chce trochu upravit. S tím jídelníčkem Ti bohužel neporadím, sama jsem názorný příklad toho, tudy cesta nevede…:-(
Kwido 15.05.2009 15:19:57
Tak jsem tomu nechal radsi 2 dny.. Kdyz sem vybehnul ve ctvrtek, tak asi do 5 km pohodicka.. Ztracel jsem asi 30sec.. Bohuzel sem 6 a 7km prepalil.. Nebo jsem jeste nedobral sily nevim.. na 7km a par metru jsem se najednou zaseknul.. Ubehl sem 7,5km (44:03 takze prumerne o 2 min rychlejsi) a musel sem prestat.. Dneska mam trenink v hanspaulce, takze doufam, ze si neco neudelam.. Citim se ale skvele.. Naopak bych hned nejradeji bezel zase.. Po prvni desitce sem se dalsi den citil trochu unaveny.. Asi se se svym telem a vykony budu muset seznamovat dyl:)
Praha 10 - Petrovice
smartus 15.05.2009 17:34:00
Mám naběháno jen o málo víc, asi před měsícem jsem byl v podobné situaci. Teď běhám 30 km týdně, někdy vynechám, někdy naopak jdu dva dny po sobě. Ale teď už mne pěkně berou lýtka. Takže bych taky potřeboval poradit jak regenerovat :) možná jen málo protahuju…
Kwido 15.05.2009 17:57:17
No hele zase to s tim protahovanim tak neprehanej.. Z osobni zkusenosti, kdyz sem to protahoval jakoze hodne, tak sem citil vetsi bolest, nez kdyz sem to protahnul ne tak dukladne..
Papy 16.05.2009 10:57:51
Když to tak pročítám tak jen málokdo dokáže ze začátků běhat tak jak by se mělo. Po 80 km začít desítkama je dost krutý. Ale já před rokem taky tak začínal. Ovlivněný z toho, že jsem před 10 lety delal nekolik let atletiku jsem si nasadil puvodni tempo a jal se bezet hned 5km – po kilometru jsem v predklonu plival na zem vse co jsem do te doby v plicich nashromazdil. Tak jsem to udelal jeste dalsi den (ten den jsem jeste nic v nohach necitil) a pak jsem si 14 dni nezabehal. Bolelo leve koleno, pak prave, pak rozbolel levy kotnik, pak pravy. Pak slachy leveho kolene zespod, pak praveho. Rikal jsem si to se protahne, to pujde. A slo… Ale asi to neni to pravy orechovy… Zacinat by se melo s takovymi davkami, aby telo po behu skoro nebolelo – ale to by pak clovek nemel pamatku na to, ze vlastne bezel, ze? Nez clovek protahne vsechny ty organy co k behu potrebuje tak to trva. Za to, ze se ve mne nic neutrhlo za tu dobu muzu byt vdecny memu jeste mlademu telicku. Kdyz clovek je tak nadseny zprvu a nejradeji by behal kazdy den a nejlip rano a vecer… Sestru jsem nakazil behem. Ona po necelych dvou mesicich klusani ubehne pul hodiny v kuse. Koupil jsem ji sporttester a prve, na navsteve u ni, s ni vybehl. Musela zpomalit – videla ty tepy- a beh si jeste vic uziva. Ted si podle dostupnych informaci sama vytvorila plan a za nejakych 7 tydnu chce ubehnout v pohode celou hodinu. 3× tydne behu – vzdy o 15 minut vic za cely tyden (po 5 minutách na kazdy beh v tydnu) – a zbytek regenerace. Nic ji zatim nebolelo a ma z toho jen cim dal vetsi radost. A protahovat – ale jeste driv nez zacne neco bolet. Doporucuju ze zacatku hodne ubrat. To nebehani bude vlastne ta regenerace. Nebo prochazky a lehke protahovani po prah bolesti.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.