Ze zabavy na trenovani
Kwido 07.05.2009 14:01:35
Neco ke me : 183cm , váha 94kg , 18let.. Co se tyce sportu tak cca od 10let hraju zavodne florbal.. Fotbal s kamarady a tu vahu dela asi take to, ze jsem hodne cvicil a cvicim v posilovne.. Ale samozrejmne bych potreboval tak 10kg shodit do uz hodne dobre postavy.. Pred silvestrem jsem se rozhodl, ze se pustim do behani.. Vzdy kdyz jsem predtim sel si obcas zabehat(cca 3krat do mesice:D ), tak me to neuveritelne bavilo.. Pred silvestrem sem vazil 100kg to uz sem byl hodne tlusty.. Zlepsil sem stravu a behani tomu take pomohlo celkem hodne takze ted vazim o nake to kilo min.. Tak sem tedy zacal.. Bylo to myslim na 1km.. Chodil jsem na tartan kvuli kloubum apod. .. A kazdy trenink jsem si pridaval 100m az do nakych 3km.. Ted chodim behat do lesa.. Ubehnu uz pres 7km v pohode.. Za celou dobu me nic nebolelo atd. ..
Jenze ted prijde to o co mi tu jde.. Bavi me to opravdu moc.. A chtel bych se zlepsovat a pozdeji chodit i na zavody a tak.. Ano s mima telesnyma proporcema to asi moc dobre nepujde, ale zucastnit se snad budu moct:) Byl bych tedy rad, kdyby jste mi poradili, jak se co nejlepe vymakat na dobrou kondicku, silu i vahu.. Napr. cetl jsem ze jsou vodici na pul maraton kteri bezi rychlosti 7min/km myslim si, ze s tim jak beham ted bych to tak do 3 mesicu zvladl.. Ted uz se po nakych 7km rychlosti 6min/km ani nezadycham.. Takze prosim o rady, jak ted navazat.. Jak trenovat a co zlepsit.. Predem moc dekuju za vsechny rady.. P.S. : chtel bych neco jako plan jakej den behat kolik km,jakou rychlosti apod. casu mam na behani dostatek a az na obcasnou bolest na holenich jsem natom fyzicky dobre(ty holene se uz hodne zlepsily)
Praha-Bohnice
BuckTheBug 07.05.2009 15:57:22
Ahoj, nějaké všeobecné treninkové plány určitě najdeš na internetu (a i třeba tady na serveru: http://behy.cz/…trenink.html – začni hledat od nejstarších) nebo třeba v knížce Běhání od Miloše Škorpila. Nejsem ani trenér ani žádný extra běžec, ale podle mého skromného názoru máš možná ještě čas na nějaký tvrdý systematický trénink. Pokud jsou naběhané kilometry v tvém profilu úplné, jsi ještě na začátku adaptace na novou zátěž (s tím mohou souviset bolesti holení). Myslím, že by nyní stačilo opatrně zvyšovat naběhaný objem. Pro začátek by mohlo stačit 3× týdně běhat v tobě příjemném tempu těch 5–7km a postupně si po troškách přidávat. Nezapomínej na rozcvičení, ale to jako sportovec máš asi zažité. A při tvé váze určitě boty s kvalitním tlumením. Hlavně to nepřeháněj a nesnaž se to nějak uspěchat. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to cesta do pekel, resp. ke zraněním nebo minimálně k chronickým bolístkám. Myslím, že pro člověka se sportovní minulostí je velmi reálné se propracovat za 3 měsíce k půlmaratonu. Teoreticky i k maratonu, ale to je už trochu extrém. Určitě se ti ozve ještě někdo erudovanější… :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.