Úseky
Choceň/Chomutov
obrik 06.04.2009 17:42:56
Zdravím, potřeboval bych poradit s úsekama. Běhám 400m nebo 800m úseky, obvykle 6× až 8×, vždy s 400m MK. Při poslední čtyřstovce jdu s TF cca na 85 až 90% TFmax, při poslední osmistovce cca na 80 až 85% TFmax. Přičemž cítím, že bych mohl malinko přidat, stížit trénink. Kde mám přidat? Mám ty úseky běhat rychleji, nebo jich mám běhat víc?
Druhou otázku mám ohledně stravy a jejího vlivu na výkon. V RUNu v rozhovoru se Zuzanou Hejnovou jsem se dočetl, že prý cukr má nagativní vliv na výkon v souvislosti s laktátem, že podporuje jeho vyplavování do svalů. Máte s tím někdo zkušenost?
V souvislosti s výše uvedeným jsem se v jiném článku téhož RUNu dočetl, že vitamín E působí nejen jako antioxidant, ale také snižuje hladinu laktátu v krvi a funguje jako „spořič kyslíku“, když oddaluje nástup anaerobního prahu. Opět, máte se suplementací vitamínu E nějakou zkušenost?
Díky za všechny rady, Petr
Choceň/Chomutov
obrik 08.04.2009 20:38:23
To je fakt tak blbej dotaz, že mi nikdo neporadí? :(
ironman 08.04.2009 21:02:02
urcite chod vice useku, 400m 10–15×, 800m 6–10×.
Choceň/Chomutov
obrik 09.04.2009 10:11:21
Díky, můžu se ještě zeptat, 400m úseky běhám za 1:30 (tempo 3:45/km), za kolik bych měl potom běhat 800m? Doteď jsem je běhal za 3:20 (temp 4:10/km). Při čtyřstovkách končívám někde na 170 tepech, při osmistovkách na 160 tepech. Je to tak dobře, nebo mám ty osmistovky zrychlit? Díky moc.
Brno
rk 09.04.2009 11:14:41
http://www.mcmillanrunning.com/…lculator.htm
Podle této kalkulačky to jde snadno odvodit. Zadá se trať a cílový čas, vysypou se srovnávací údaje pro jiné vzdálenosti, tempové běhy, úseky, trénink rychlosti atd. Podle maratonského času a osobáku na pětku běháš ty čtyřstovky moc rychle, s dlouhou pauzou a malým počtem opakování, na intervaly, ale možná je to záměr, zrychlit se na kratších tratích. Když je 400m za 1:30, 800m to píše za 3:04, to bude o dost náročnější.
Tady je ještě něco podobného česky: http://www.maraton.cz/trenink/
Choceň/Chomutov
obrik 09.04.2009 12:00:49
Ahoj Radku, díky za ten odkaz, našel jsem ho od Tebe už někde tady na fóru v jiném vláknu a díval se na něj – no právě, tam mě to říká, že bych měl ty osmistovky běhat téměř tím samým tempem, jako čtyřstovky, to tak má být? Přijde mi přidání pouhých 4 sekund hrozně málo…
Podle toho druhého odkazu, který také znám, podle toho právě běhám, tam mi to radí ten rozdíl tempa pro 400m a 800m daleko větší. Jen jsem tam zadával čas ne maratonu, ale desítky…
Jinak cílem je obecně zrychlení na tratích od 3 do 15 km.
Brno
rk 09.04.2009 12:39:05
Laicky to chápu tak, že tempový běh i intervaly rozvíjí ANP, potom se tempo moc neliší s délkou úseků, pauzy jsou krátké, 30"až 2´, celková délka 8–10km. Při tréninku rychlosti se dělají pauzy třeba 6 minut, běží se nad prahy v režimu VO2max, ale zase se moc neliší 400 a 800m, celková délka třeba 4km. Zkušenější nechť mě opraví.
Také nevidím důvod, proč by v závěru 800m měl být nižší tep než v závěru 400m, 90% a 85%, navíc u kratší vzdálenosti se více projeví zpoždění aktuální TF za okamžitou rychlostí a vynaloženému úsilí.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.