Split při maratonu
rudo 25.10.2010 22:34:40
split pri maratonu ? to by snad nerobila ani ruska primabalerina alebo gymnastka, bezim a hotovo, na split je cas v treningu.
myslim ze tych zopar maratoncov, co maju naozaj na maraton natrenovane jednoducho bezi so snahou o osobak, ved naco inak by tam vlastne isli ? A tak sa bezi prva polovica s nadejou o trochu rychlejsie.
Pre vacsinu bezcov plati ze na maraton nie su pripraveni a ze metodika trenigu je nespravna. V trenigu sa beha alebo prilis pomaly a tiez prilis rychlo.
velmi malo km ak vobec nejake su behane v tempe maratonu. V zavode potom bezi bezec v pohode tempom rychlejsim kedze v prvej polovici sa mu zda ze tempo v pohode je tempo polmaratonu, ktorym casto trenuje a tak je nanho zvyknuty. Ked sa pytam kto beha v trenigu kazdy tyzden 50km vtempe maratonu – myslim poskladanych 50km ako sucet roznych kratkych treningov pocas tyzdna, tak odpoved je ze nikto a castokrat nemaju v tempe zabehnute vobec nic alebo len jeden beh v dlzke asi 20km. A tak potom aj v zavode bezia tym tempom len tych zhruba 20km
Čelákovice
Láďa S. 25.10.2010 22:50:38
>> Mirek Kostlivý, 25. 10. 2010 21:29:26
no jasně, vždyť já v září neběhal téměř vůbec a má maratonská příprava se smrskla na tři týdny s jediným během 30km a to týden před závodem (včetně rekordního týdenního objemu 91 km) – opravdu opak ideálu, ale plán pro závod jsem splnil
můj problém v naběhání objemů není v tom, že bych nechtěl, ale jsem rád, že si od rodiny vymůžu alespoň těch svých zrhuba 70 km týdně
Čelákovice
Brno
Petr Kaňovský 25.10.2010 22:59:28
>> rudo, 25. 10. 2010 22:34:40
Ano, téměř žádný účastník maratonu není dobře připraven. Zkusme tedy z toho vyjít a hledat právě pro takového nepřipraveného účastníka vhodnou strategii, když už se i přes dostatečnou nepřipravenost rozhodne maraton běžet. Nemám samozřejmě na mysli extrém typu J.T., ale „normální“ běžce, kteří se závodů účastní a to ve všech výkonnostních kategoriích. Nezapomeň přitom, že pro nás „hobíky“ jsou i samotné závody neocenitelnou formou tréninku, a proto si můžeme dovolit i různé experimentování, které podle některých do závodů nepatří. Nepiš, prosím, že pokud nedodržujeme přesně tréninkové zásady, tak bychom vůbec neměli maraton běhat, protože o to tu myslím tak docela nejde. Já osobně neznám kvalitnější trénink na delší vzdálenosti, než je závod, ať už v rámci něj testuji cokoliv (já konkrétně například při závodech opakovaně testoval, kolik km jsem schopen uběhnout loni při tempu pod 5:41/km a letos pŕi tempu pod 5:00/km).
Brno/Havířov
forest 25.10.2010 23:22:57
Petře, když už tolik experimentuješ (a občas svou sebeprezentací působíš tak, že nic jiného ani při tréninku neděláš) – proč pro jednou nezaexperimentovat z druhé strany fronty a běžet na rovném maratonu vyrovnané půlky.
rudo 25.10.2010 23:27:34
>> kanovsky, 25. 10. 2010 22:59:28
myslim ze je to velmi jednoduche, pokial je bezec dievca pre vsetko a ma radost z behania kratkych krosov a kratkych cestnych behov a koli tomu trenuje znacnu cast objemu v rychlych tempach (znacne rychlejsich ako tempo maratonu)… je to proste bezec ktory sa snazi robit vsetko a maraton ide len tak ako kompletizacia pestrosti…
no tak jednoducho bezi prvu polovicu podla pocitov a druhu polovicu nutne spomali, jo to normalny jav, nohy sa musia unavit pocas 2H poskakovania po ceste bez ohladu na to ako vela kysliku sa spotrebuje a ako rychlo bucha srdce, takze druha polka bude pomalsia.
Nevidim presne ze co je cielom diskusie v tomto pripade.
Povodny clanok podla mna len poukazal ze vacsina ucastnikov maratonov nie su maratonci a ze ti najlepsi bezci su pretekovo ambiciozni
Brno
Petr Kaňovský 25.10.2010 23:36:31
>> forest, 25. 10. 2010 23:22:57
To už jsem udělal například loni v Ostravě a bylo to úspěšné (zlepšení osobáku o 24 minut z 4:20 na 3:56) a letos zkoušel na PIM (zde jsem ale tempo neudržel) i v Podolínci (zde by reálný split byl o něco vyšší díky profilu, ale více méně jsem běžel na mírně zrychlené tempo a to, že se to nepodařilo, byla jiná věc). Před Ostravou mi zastánci rovnoměrného tempa radili běžet na 3:40–3:45, ale to jsem považoval za zbytečné, protože jsem věřil, že strategie rovnoměrné TF může přinést větší zlepšení, a to se skutečně stalo (3:35). Samozřejmě, že příští rok zkusím i rovnoměrné tempo, pokud to budu považovat za výhodné a hlavně pokud budu mít dostatečně otestováno, jaké tempo je aktuálně pro mě vhodné, abych nepřepálil, ale také neběžel pod své možnosti. Pokud informace mít nebudu, tak je pro mě jednodušší běžet podle TF, i když ta nutně nemusí být konstatní, ale může být mírně rostoucí, ostatně jak bylo původně zamýšleno.
Jinak ovšem souhlasím, zatím o svých možnostech vím málo a mé výkony jsou ještě slabé, že vlastně při každém závodu něco testuji. Vím tak například, že jediná trať standartní délky, kde mám osobák s negativním splitem, je nyní 5 km, ale to se může s dalším testováním změnit. Uvidíme, jestli se někdy dostanu do situace, kdy už mé běhání bude stát za to, abych na určitý závod ladil formu a běžel pak hlavně kvůli výkonu/umístění. Jinak, přiznám se, že to testování má velkou výhodou, kterou je absence vyloženě negativních pocitů, když se závod nepovede (a kolik takových mám, že?). Trochu tak utíkám před neúspěchem, ale čistě k závodní mentalitě, kdy v závodu dám více než v tréninku, jsem ještě nedozrál.
Brno
Petr Kaňovský 25.10.2010 23:40:31
>> rudo, 25. 10. 2010 23:27:34
Děkuji, v tom případě je to zcela jasné.
Slaný
EdCable 26.10.2010 10:04:20
>> kanovsky, 25. 10. 2010 23:36:31
Ahoj,
a nehrozi ti pri tom testovani vytvareni mylnych dojmu? Treba si myslim, ze zlepsovani na maratonu je dano treninkem daleko vice nez tim, jestli bezsi na tepovku nebo tempo.. Ostatne to sam popisujes v prvnim odstavci, ze se zlepsujes jak s prvni tak s druhou strategii.
Napriklad se zaverem ohledne posledniho maratonu („Před Ostravou mi zastánci rovnoměrného tempa radili běžet na 3:40–3:45, ale to jsem považoval za zbytečné, protože jsem věřil, že strategie rovnoměrné TF může přinést větší zlepšení, a to se skutečně stalo (3:35)“) nemuzu souhlasit. Porovnavas, jak jsi se zlepsil oproti odhadum tvych kolegu a ne jak moc je tato strategie vyhodnejsi..
Brno
Petr Kaňovský 26.10.2010 10:20:52
>> EdCable, 26. 10. 2010 10:04:20
Ano, máš pravdu, objektivní testování ale v podstatě není možné, protože se mění vnější podmínky i má připravenost. Proto se snažím dívat na to, jak běhá větší skupina běžců a přemýšlím, proč běhají takto a ne třeba jinak.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.