Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Příprava na PIM 2009

Příprava na PIM 2009

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kervitcer st. muž 23.12.2008 11:33:08

Reaguji jako autor článku na poslední příspěvek týkající se kilometráže při přípravě na maraton. Vycházím bohužel ze současné reality, která až na výjimky neumožňuje věnovat běhání tolik času, proto také máme kvalitních vytrvalců tak málo, nebo nemáme vlastně vůbec žádné. Příprava na maraton je hodně o vytrvalostních předpokladech, psychické odolnosti, zdraví a především o základní rychlosti. Velkým objemem se částečně dá nahradit nedostatek rychlosti, takže např čas 2:26 se dá zaběhnout i s objemem okolo 600 km za 4 týdny i při času 15:30 na 5 km(viz můj první svěřenec Jirka Suchý, který tento čas zaběhnul při svém prvním maratonu v Košicích v roce 1980 již v 21 letech), další zlepšování je ale potom možné jen při zvýšení rychlosti.
Samozřejmě úplně něco jiného je, když chcete běhat maraton pod 2:20. To chce již opravdu výjimečné předpoklady ve všech směrech (vytrvalost,rychlos­t,zdraví,psychi­ka) a dostatek času na trénink i regeneraci. Zde samozřejmě budou objemy již okolo 600 km za 4 týdny.
Mám ještě schované plány naší reprezentace v maratonu se začátku 80 let, kdy bylo předepsáno a také se trénovalo v průměru 800 km měsíčně, to ovšem bylo umožněno úplně jinými podmínkami, dostatkem času pro běhání a také velkým okruhem běžců, z nichž sice někteří odpadli, ale další to vydrželi. Stačí se podívat do dlouhodobých maratonských tabulek.

10 km: 0:32:31 (2009)
půlmaraton: 1:17:19 (2008)

Matěj muž 01.01.2009 16:50:31

Myslíte, že by bylo možné aspoň naznačit, jak vypadá trénink, při kterém se běhá 800km/měsíc (např. počet fází týdně a tak…)? Přijde mi to jako ohromná porce, tak myslím, že by bylo zajímavé a poučné vidět, jak to vypadalo na nejvyšší úrovni. Děkuji

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 01.01.2009 17:15:02

Sice otázka asi nebyla směřovaná na mě, ale něčím přispěji do mlýna.

Jen tak pro zajímavost, tady je trénink Jirky Sýkory (o jeho letitém rekordu se na serveru psal Ivo D. včera) z orienťáckého nikoli atletického pohledu (JS je původem o-běžec):

http://farm4.static.flickr.com/…a4f2f4_b.jpg http://farm4.static.flickr.com/…5f29d1_b.jpg http://farm4.static.flickr.com/…0ee3dd_b.jpg

Jinak Písařík (1988) (bacha z pohledu fyziologie dávno překokonané mýty; to jsem tam nedal do zipu) uvádí toto (9 mega, jen rámcově rozepsané tréninky v cyklech): http://uloz.to/…/pisarik.zip Kilometráž v RTC 9200 km snad neběhá v republice už nikdo (např. Dao má loni 8200).

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.

10 km: 0:32:31 (2009)
půlmaraton: 1:17:19 (2008)

Matěj muž 02.01.2009 00:53:04

Děkuji děkuji…nastuduji, naběhám a uvidíme :-)

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.01.2009 15:37:52

Mne nepripada 800km na mesiac, ako nepredstavitelna davka, aj ked uznavam, ze sam som to nebol schopny DLHODOBO vykonavat. V priprave som mal mesiace, ked som nabehal medzi 750 az 820km, aj ked som netrenoval na maraton, ale vysledkom bola prehnana unava a pokles vykonnosti. Okrem chybajuceho talentu som vsak musel pracovat, ci chodit do skoly, ako kazdy bezny smrtelnik, takze tuto kombinaciu moc neodporucam, az na vynimky.

Pre talentovanych borcov, ktory sa venuju behu prefesionalne to je vsak normalna treningova davka v pripravnom obdobi. 12–13 treningovych bezeckych jednotiek v tyzni a cca 27km v priemere za den, ci pri ich priemernom tempe behu cca 1 a 3/4 hodiny cisteho behania denne (nepocitajuc do toho intervaly, rozklusy, medziklusy…). Nic neobvykle a nezvladnutelne pre profikov. Ini ludia denne pracuju 8 a viac hodin, oni aj s regeneraciou par hodin denne, aj ked omnoho intenzivnejsie. Napr. Japonci – maratonci bezne behavaju 1000 az 1400km mesacne a to aj zeny. Oni prave kompenzuju nedostatok rychlosti vysokymi treningovymi davkami a z vysledkov je zrejme, ze velmi uspesne.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.