Začátek
Dariel 09.11.2008 14:49:20
Chci začít běhat.Nejen kvůli radosti z pohybu, ale taky kvůli tělocviku, kde jsem na tom dost špatně.Nedávno jsem podruhé v životě uběhl kilometr v kuse.S časem 4:23.Dobrý čas je prý za cca 3:30.Chci začít běhat tak, aby pro mě běh nebyl překážkou, ale koníčkem.Pár otázek: 1:Když chci dobře běhat, zahrnout do cvičení ještě něco kromě běhání? 2:Je na škodu běhat v outdoorových botách?Pokud ano, stačí na běhání nějaké levnější boty za např 800,– ? 3:Je dobrý trénink ve stylu – každý den budu běhat až do úplné ztráty sil? Chci se sebou něco udělat a jsem ochoten do toho něco dát. Děkuji.
PS:Je mi 14.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 09.11.2008 17:44:05
Ahoj, začít běhat? správná volba. :) Ale k otázkám:
- zařadil bych i plavání, posilovnu, kolo, třeba i běžky…
- záleží na tom, co myslíš outdoorovými botami. Možná bych ale trochu zainvestoval, koupil nějaký základní model od adidasu nebo nike (cenově kolem 1000,–) a budeš v pohodě
- blbost, jestli to má být pro radost, tak bych běhal jen volně a jak se ti bude chtít – když budeš chtít, tak půl hodiny, když nebudeš chtít, tak třeba vůbec, ono běhat denně do úplný ztráty sil taky dost dobře nejde, ale to možná zjistíš časem sám :)
Dariel 09.11.2008 18:17:44
1:Ještě se věnuju parkouru, to je na posílení celého těla ( pro neznalé www.parkour.cz) 2:Mám nové Alpine Pro Vertigo na chození, na venkovní aktivity mám nějaké béčkové Merrelly (nebijte mě) 3:Takže si budu běhat jen tak pro radost :) Děkuju
Gino 11.11.2008 11:56:52
Darieli – cas pod 4:30? Tos mel AZ MOC velke tempo a kdybys bezel pomaleji (6:00) dobehl byl mnohem dal – zkus to a dej vedet. Zkus opravdu bezet jen o neco rychleji, nez je rychla chuze (cca tech 10km/h). Myslim, ze sam budes prekvapen. Behat tempem pod 4:30 je dle meho nazoru pro zacatecnika uplne zbytecne.
Komik1000 11.11.2008 22:07:01
jé – parkour , takhle jsme s klukama taky blbnuli (když nám bylo -náct). Hezky se na to vzpomíná… Ani mě nenapadlo, že by z toho mohl být sport.
Brno
knihomoll 12.11.2008 10:09:43
ahoj, souhlasím s kolegy, kteří ti odpověděli přede mnou – když přidáš ještě jinou aktivitu, nebude to na škodu, jenom to nepřežeň, aby tě únava neodradila. Totéž platí i k tempu – mělo by být takové, abys druhý den mohl klidně zase vyběhnout. Pokud můžu radit k botám – podívej se po značce New Balance, je stejně kvalitní jako Adidas nebo Nike a ušetříš asi třetinu ceny.
Drnava
Adrian 12.11.2008 20:47:32
Ja som síce vždy športoval, ale jediné čo som nikdy neznášal boli dlhé behy. A ako to dopadlo? 3 maratóny (oficiálne) a momentálne 400–500 km mesačne. Jediná a tá najdôležitejšia rada ako začat: nepreháňať to a len postupne zvyšovať zaťaženie lebo Ťa to skoro môže odradiť. Viac na mojej stránke www.adriansport.xixao.com
Brno
Petr Kaňovský 13.11.2008 09:16:37
Já jsem až do minulého roku nesportoval a teprve loni v květnu začal s během (předtím jsem už ale několik měsíců chodil na delší výlety a občas hrát fotbal). Vzdálenost 4,2 km jsem uběhl asi po 14 dnech a vzdálenost 11 km po dvou měsících (hned poté jsem byl na prvním závodu v Mariánském údolí na 11,3 km). Pak jsem běhal nepravidelně na vzdálenostech 5–12 km a v květnu tohoto roku zkusil v tréninku první půlmaraton. Poté jsem běhal opět na vzdálenostech kolem 10 km (a účastnil se skoro každý týden závodů LBP), v září uběhl v tréninku druhý půlmaraton a 18.10. ve Stromovce první maraton, i když za čas kolem 5 hodin. Kromě toho jsem si koupil minulý rok v září rotoped, na kterém občas také jezdím. I když si eviduji počty uběhnutých km i rychlosti, tak jsem se nikdy k běhu „nenutil“ a běhal podle momentální chuti a počasí. Pouze jsem si na základě doporučení sportovního doktora v červenci koupil nejjednodušší měřic tepové frekvence, kterým se často při běhání řídím (včetně závodů). Sice mě zřejmě občas brzdí, ale předcházím tím neuváženému tempu vedoucímu k nadměrnému vyčerpání.
Pokud tedy mohu vycházet ze svých zkušeností, přikláním se k názoru běhat častěji volněji, pro radost a uvolnění, v každém případě bez pocitu úplné ztráty sil. Sám bych nevěřil, že budu někdy schopen uběhnout celý maraton, navíc bez speciálního tréninku, s měsíční uběhnutou vzdáleností mezi 120 a 150 km.
Tomx 13.11.2008 19:00:25
120 –150km měsíčně neni tak málo. Myslím, že bys to na maratonu stáh na 4h, kdybys mezi volnej běh naplánoval nějaký tempo a rychlost (pokud je to ale tvůj cíl)
Brno
Petr Kaňovský 13.11.2008 19:46:29
Tomx: Tempo jsem měl skoro každý týden na závodech LBP (6,35 – 12,5 km s tempem 4:48–5:00/km), spíše by to chtělo zařadit ještě několik delších běhů (před maratonem jsem jen jednou běžel 25 km a kromě toho jen dvakrát nad 20 km), abych si zvykl na dlouhodobější zátěž a zejména abych se nebál běžet rychlejším tempem. Kromě toho by bylo dobré běžet na takovém závodu, kde nebudu běžet 35 km sám, protože ve Stromovce jsem byl ze všech běžců nejpomalejší, takže jsem tam neměl moc motivace ke zrychlování. Určitě je v mých silách dostat se někam kolem 4:45.
Tomx 13.11.2008 20:37:35
Počkej příští rok. Ono se to sčítá. Potom to chce nebejt ustrašenej (v dobrym slova smyslu) a zkusit ten maraton trochu rychlejc.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.