Trénink na 1/2 maraton
Joe_Pike 09.09.2008 18:40:08
Ahoj… Rád bych se na jaře zúčastnil nějakého 1/2 maratonu. Zajímalo by mě, jaké objemy musím naběhat abych pak při závodě netrápil… Zatím jsem běhal závody tak kolem 6km… Díky za info
bugik 09.09.2008 18:46:17
Tak to jsem zvedava – jsem na to v podstate stejne. Pristi brezen bych si rada zabehla pulamaraton, ale obavam se, ze to budou tak ty 3h, jestli to vubec dobehnu :/ tak nevim, jestli do toho mam jit. Ale nasla a trochu jsem si upravila (aby odpovidal trochu vice pravidlu 10%) tenhle plan http://racepayment.mirrorservers.co.uk/…ning_mg1.htm
rebecca 09.09.2008 20:18:45
Letos na jaře jsem v Praze běžela svůj první půlmaraton a bylo to bezva.Doporučuju všem, kdo ho ještě neběželi! Moc jsem si ho užila, i když jsem se trochu obávala, jestli ho celý zvládnu.Nakonec to byly 2 hoďky a hrozně dobrej pocit v cíli. Já jsem netrénovala podle nějakého spec.plánu, 3krát v týdnu jsem vyběhla na cyklostezku a běžela kolem 15km, někdy míň, někdy víc. Hlavně aby se mi do nohou dostala ta dálka a vytrvalost. V zimě jsem 2 měsíce chodila do fitka na běhátko, ale to není ono. Taky jen kvůli tomu, abych neztratila vytrvalost, když bylo venku ošklivo.Chce to kilometry přidávat postupně,každý týden trochu. Já teď v trénincích běhám okolo 22 km,což ještě vloni bylo pro mě něco absolutně neskutečného, a pomalu přihazuju kilometříky, abych se v květnu případně dokopala k maratonu. To je můj čistě amatérský postup, který se mi osvědčil. Určitě oba půlmaraton zkuste, je to zážitek, moc držím palce.
Pardubice
zdenda75 09.09.2008 20:20:52
Nějaké tréninkové plány na půlmaraton jsou na http://www.sportsite.cz/…nkove-plany/
bugik 09.09.2008 20:39:36
rebecca: tak to by me zabilo :) ja jsem rada, ze dam 8.. na 15 si jeste pockam. tak nejak doufam, ze do jara by se to mohlo zlepsit. zacala jsem behat v kvetnu, ale jde mi to zlepsovani zatracene pomalu…
filo01 10.09.2008 10:06:07
to bugik: Přidám postřeh totálního běžeckého amatéra. Chtěl bych nějak „přežít“ svůj první půlmaratón v Hrabové, který je za 14 dní. Od jara běhám cca 8–10km 2×/3× týdně (spíš 2×) a minulý týden jsem se hecnul a dal 23km za 2:21, což vychází nějakých 2:10 na půlmaratón. Nijak jsem to nehonil, běžel jsem to celé v tréninkovém tempu a nebýt problémů se zádama, šlo by i trochu zrychlit. Co se týče noh, večer jsem je trochu cítil, druhý den ráno už to bylo OK. Pokud dáváš pravidelně těch 8km a nejde ti o rekordy, tak hlavu vzhůru, ten půlmaratón určitě dáš.
Kopřivnice
Darebak 10.09.2008 10:29:34
Pokud mate zajem, zkuste mrknout treba na stranky Runner´s World, ktery nabizi utilitku Smart Coach: http://www.runnersworld.co.uk/…training.asp?… Doplnite tam nejaky vas vykon, na jakou trat chcete trenovat a jak tvrde nebo volne a sestavi vam to treninkovy plan na miru.
Jinak moc fandim skupince, ktera se na jare chysta na pulmaraton, mam stejny plan ;)
Předboj
MirO 10.09.2008 11:08:54
[quote=rebecca]Letos na jaře jsem v Praze běžela svůj první půlmaraton a bylo to bezva.Doporučuju všem, kdo ho ještě neběželi! Moc jsem si ho užila, i když jsem se trochu obávala, jestli ho celý zvládnu.Nakonec to byly 2 hoďky a hrozně dobrej pocit v cíli. Já jsem netrénovala podle nějakého spec.plánu, 3krát v týdnu jsem vyběhla na cyklostezku a běžela kolem 15km, někdy míň, někdy víc. Hlavně aby se mi do nohou dostala ta dálka a vytrvalost. V zimě jsem 2 měsíce chodila do fitka na běhátko, ale to není ono. Taky jen kvůli tomu, abych neztratila vytrvalost, když bylo venku ošklivo.Chce to kilometry přidávat postupně,každý týden trochu. Já teď v trénincích běhám okolo 22 km,což ještě vloni bylo pro mě něco absolutně neskutečného, a pomalu přihazuju kilometříky, abych se v květnu případně dokopala k maratonu. To je můj čistě amatérský postup, který se mi osvědčil. Určitě oba půlmaraton zkuste, je to zážitek, moc držím palce.[/quote] Jestli trénuješ na maraton, tak je zbytečné běhat 3× týdně 22 km. A přidávat na délce běhů už taky nemusíš. Je lepší běhat kratší behy 12–15 km několikrát v týdnu a jen jednou za týden ( sobota nebo neděle) jeden delší běh 20–25 km (naběháš stejné kilometry, ale pro tělo je to lepší, taky se dá lépe trénovat rychlost jedním rychlostním tréninkem) a pak až cca 4–6 týdnů před maratonem delší běhy prodlužovat na 30–35 km.To je ale popsáno v každém tréninkovém plánu na Maraton :)
Lucinka 10.09.2008 11:20:04
Taky se chystám běžet půlmaraton v březnu;) už se moc těšim. Mám už za sebou závody na 8 a 10 km. Trénuju hlavně podle tepovky a spíš si hlídám čas zatížení a né kilometry. Zatim jsem podle chodeckého testu spíš „jogger“, ale to nevadí. I tak je pro mě půlmaraton velkou výzvou a jsem zvědavá, jak ho na jaře zvládnu. Trénujete taky podle tepovky???
Joe_Pike 10.09.2008 12:13:44
Díky za postřehy… Třeba se někde na závodech potkáme…
Lucinka 10.09.2008 17:07:26
[quote=Leszczynski]Trenuju podle tepovky, odbehaneho casu a podle pocitu a signalu tela. Kilometry si stejne „nikdy“ presne nezmerim (orientuju se podle pribliznych casu na Km).[/quote] Já si to jenom vychvaluju, už se mi nestává, že bych to přepálila a pak nemohla anebo měla z tréninku špatný pocit. Jedu podle knížky Miloše Škorpila, má moji plnou důvěru :)
Nymburk
dan67 11.09.2008 13:33:21
[quote=MirO][quote=rebecca]Letos na jaře jsem v Praze běžela svůj první půlmaraton a bylo to bezva.Doporučuju všem, kdo ho ještě neběželi! Moc jsem si ho užila, i když jsem se trochu obávala, jestli ho celý zvládnu.Nakonec to byly 2 hoďky a hrozně dobrej pocit v cíli. Já jsem netrénovala podle nějakého spec.plánu, 3krát v týdnu jsem vyběhla na cyklostezku a běžela kolem 15km, někdy míň, někdy víc. Hlavně aby se mi do nohou dostala ta dálka a vytrvalost. V zimě jsem 2 měsíce chodila do fitka na běhátko, ale to není ono. Taky jen kvůli tomu, abych neztratila vytrvalost, když bylo venku ošklivo.Chce to kilometry přidávat postupně,každý týden trochu. Já teď v trénincích běhám okolo 22 km,což ještě vloni bylo pro mě něco absolutně neskutečného, a pomalu přihazuju kilometříky, abych se v květnu případně dokopala k maratonu. To je můj čistě amatérský postup, který se mi osvědčil. Určitě oba půlmaraton zkuste, je to zážitek, moc držím palce.[/quote] Jestli trénuješ na maraton, tak je zbytečné běhat 3× týdně 22 km. A přidávat na délce běhů už taky nemusíš. Je lepší běhat kratší behy 12–15 km několikrát v týdnu a jen jednou za týden ( sobota nebo neděle) jeden delší běh 20–25 km (naběháš stejné kilometry, ale pro tělo je to lepší, taky se dá lépe trénovat rychlost jedním rychlostním tréninkem) a pak až cca 4–6 týdnů před maratonem delší běhy prodlužovat na 30–35 km.To je ale popsáno v každém tréninkovém plánu na Maraton :)[/quote] Já jsem si dal „maraton za rok“, ale pořádně jsem začal až po Noční GP, pak přes 1/2PIM a v květnu letos PIM, první maraton. Přípravu jsem měl jak píše rebecca a mirO, podle chuti jsem běhal 11 km trasu tři až čtyřikrát týdně, jednou týdně delší – 18 km a pak dva dlouhé běhy 27 a 30 km. Výsledkem byl maraton za 4 hodiny, v pododě zvlánutý. Intervalový trenink jsem zařadil jen „jako“ asi dvakrát.
Takže, pokud chcete jít PIM2009, tak to máte akorát.
Liberec
megatraged 16.09.2008 11:31:11
Též bych chtěla na jaře na 1/2maraton .Teď jsem běžela pětku ve večerní Praze/kvůli atmnosféře a zkušenostem/,jinak desítku už zvládnu za hoďku a patnádtku jsem už zkusila taky/ale ta ještě bolela/.Chci přes zimu běhat 3× týdně 10km a občas podle pocitu prodloužit a po Jizerský25/na běžkách/ najedu na trénink podle M.Škorpila.Tak jsem zvědavá jestli to zvládnu a nebo mám jen „velký voči“ :D
Lucinka 16.09.2008 11:44:50
[quote=megatraged]Též bych chtěla na jaře na 1/2maraton .Teď jsem běžela pětku ve večerní Praze/kvůli atmnosféře a zkušenostem/,jinak desítku už zvládnu za hoďku a patnádtku jsem už zkusila taky/ale ta ještě bolela/.Chci přes zimu běhat 3× týdně 10km a občas podle pocitu prodloužit a po Jizerský25/na běžkách/ najedu na trénink podle M.Škorpila.Tak jsem zvědavá jestli to zvládnu a nebo mám jen „velký voči“ :D[/quote] Tak to držim palce, ať ti ten 1/2maraton vyjde. Taky trénuju podle M. Škorpila a vychvaluju si to. Jen se bojim zimy, to se mi určitě nebude chtít tolik běhat:) No uvidíme…
Liberec
megatraged 16.09.2008 12:27:04
to Lucinka: Začínala jsem běhat v zimě a šlo to,málokdy bylo počasí tak špatný, že jsem musela zůstat doma.Jen se holt nedostu do lesa.Zase nejni takový teplo.Tak uvidíme,už jsem si připravila i čelovku,ať je ňáká sranda,pro sousedy jsem trochu marťan…ale běhání je báječný antidepresívum
Nymburk
dan67 16.09.2008 13:11:28
[quote=megatraged]Též bych chtěla na jaře na 1/2maraton .Teď jsem běžela pětku ve večerní Praze/kvůli atmnosféře a zkušenostem/,jinak desítku už zvládnu za hoďku a patnádtku jsem už zkusila taky/ale ta ještě bolela/.Chci přes zimu běhat 3× týdně 10km a občas podle pocitu prodloužit a po Jizerský25/na běžkách/ najedu na trénink podle M.Škorpila.Tak jsem zvědavá jestli to zvládnu a nebo mám jen „velký voči“ :D[/quote] držím palce a těším se na „průběžné“ zprávy. jinak, můj poznatek, dlouhé běhy jsou důležité, nezanedbat. Já jsem jim zase až tak moc nedal. ale běhal jsem podle sebe, ne podle miloše. a samozřejmě pro první maraton i 1/2M je důležitá atmosfera a ta na PIM akcích bývá.
lucky luke 17.09.2008 11:31:12
Ahoj, tak pro mě je půlmaraton nejoblíbenější tratí, i když na něj nijak speciálně netrénuju. Mám zkušenosti, že se mě třeba nedaří na kratších závodech, tak když pak nastoupím na půlmaraton vím, že mě to půjde a pak třeba svoji nejrychlejší desítku v roce mám právě na mezičase při dvacítce, netušim čím to je asi to bude tím, že se mě ty „dvacítky“ nejvíc líbí . Myslím si, že když začnete pravidelně běhat takže se postupně propracujete k tomu, že ho bez problému uběhnete, je pravda že na půlmaraton se dá natrénovat podstatně rychleji než na maraton, ale můj názor je, že to chce přeci jenom víc než 100 dnů (a to už vůbec nehovořím o maratonu), pokud před tím teda neděláte závodně např. cyklistiku a nechcete aby vás pak až poběžíte závod omastila nějaká babka ze čtyřma taškama, která pospíchá vařit oběd. Přeju vám všem co se chystáte na tuhle trať ať se trénink daří, a budu se těšit až se někde potkáme na startu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.