píchání v boku
Praha
Radek Narovec 08.02.2006 13:34:32
simka: máš asi moc mělký dech, zkus začínat trénink velmi volným během a soustřeď se na dýchání (časem to zvládneš automaticky). Nedýchej ani tak hrudí, spíše břichem (bránicí). Natrénuj to v leže, dej si ruku na břicho a sleduj jak jede nahoru a dolu. Tím lépe využiješ kapacitu plic, což se při rychlejším běhu projeví na snadnějším udejchání tempa. Své samozřejmě může sehrát i pohyb krátce po jídle, nech si aspoň hodinu pauzu od většího jídla, lépe dvě hoďky.
simka 08.02.2006 14:17:08
jsem úplný začátečník a často mě píchá v boku… když se přemůžu, bolest je ještě větší. co mám proti tomu dělat?
atlet brčko 08.02.2006 15:18:03
[quote=simka]jsem úplný začátečník a často mě píchá v boku… když se přemůžu, bolest je ještě větší. co mám proti tomu dělat?[/quote] Mas dostatecne velkou pauzu po jidle? Mne na pichani pomahaly v mych zacatcich dve veci. Prvni- zkusit dat par metru svizneji treba trikrat za sebou, nebo vydechovat delsi dobu a pomaleji (napr. pri nadechu napocitej do dvou a pri vydechu do tri).
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 08.02.2006 15:26:04
To nepřemáhej, je to zbytečný, bolest by se jen stupňovala. Prostě zařaď 2–3 minutky rychlé chůze, dokud to nepřestane a pak to zase opatrně rozběhni. U mě bývalo píchání v boku vyvoláno rychlým delším během na hranici mých možností. Pomůže ze začátku běhat hlavně pomalé delší běhy. Jak se trochu vytrénuješ, píchání zmizí a objeví se jen někdy – třeba když to přepálíš na závodech :) Dodatečně teď ještě vidím, že jsem na to šel přesně opačně, než atlet brčko. No každej jsme jinačí (já teda samorost – samouk). Zrychlit mě nikdy nenapadlo, ale zabírat to může taky … Co zabere na tebe si musíš vyzkoušet sám :)
Melounek 08.02.2006 18:09:40
Souhlasim se vsim, co tu bylo receno, jen bych jeste doplnila, ze me zasadne pomohlo dychani nosem (tve trapeni moc dobre znam, sama jsem pri svych zacatcich asi pred 3 lety neudychala snad ani 10min bez pichani v boku). Je to efektivnejsi nez dychani pusou, okyslicuji se pritom vic i spodni laloky plic, nadech i vydech je pozvolnejsi atd. V podstate plati to, co napsal Radek, ale pripada mi, ze pri dychani nosem se to clovek nauci nejak snaz..
simka 08.02.2006 18:19:32
[quote=Melounek]Souhlasim se vsim, co tu bylo receno, jen bych jeste doplnila, ze me zasadne pomohlo dychani nosem (tve trapeni moc dobre znam, sama jsem pri svych zacatcich asi pred 3 lety neudychala snad ani 10min bez pichani v boku). Je to efektivnejsi nez dychani pusou, okyslicuji se pritom vic i spodni laloky plic, nadech i vydech je pozvolnejsi atd. V podstate plati to, co napsal Radek, ale pripada mi, ze pri dychani nosem se to clovek nauci nejak snaz..[/quote] tak to bych se asi udusil…
Košice
deep 09.02.2006 10:22:39
Ja som metódou pokus-omyl zistil že pichanie v boku je spôsobené zlým dýchaním. Keď som onehdy nevládal behať, stávalo sa mi to. Zistil som že to prejde keď nasilu vydychujem úplne všetok vzduch. Nadychuje to samo. Z toho potom vyvstala moja teória že keď nevládzem, telo sa snaží stále viac nadychovať a dostať do pľúc viac vzduchu ale zabúda vydychovať. Takže keď to na teba najbližšie príde, skús párkrát vydýchnuť úplne všetok vzduch. Mne to pomáha.
Praha|Dresden
dees 09.02.2006 10:24:35
Mne rovnez pomahalo zpomalit a zhluboka dychat (a nejist nic moc tucneho tak 2 hodky pred behem). Ale od te doby, co jsem misto kratsich trhaku (kdy jsem rozhodne prepalovala) zacala behat pomalu a dele, uz me to netrapi.
Praha
PetrS 09.02.2006 14:58:30
[quote=Radek].. Své samozřejmě může sehrát i pohyb krátce po jídle, nech si aspoň hodinu pauzu od většího jídla, lépe dvě hoďky.[/quote] Mě 2 hodiny po jídle nestačí, nejedná-li se o jablko, či půlku chleba s marmeládou. Já potřebuji 4,5 hodiny po jídle, jinak jsem měl popisované problémy.
PeterPan 09.02.2006 15:15:44
[quote=PetrS][quote=Radek].. Své samozřejmě může sehrát i pohyb krátce po jídle, nech si aspoň hodinu pauzu od většího jídla, lépe dvě hoďky.[/quote] Mě 2 hodiny po jídle nestačí, nejedná-li se o jablko, či půlku chleba s marmeládou. Já potřebuji 4,5 hodiny po jídle, jinak jsem měl popisované problémy.[/quote] 4,5 hodiny, to už je člověk zase hladovej ne? Já musím jít „tak akorát“, kdybych pociťoval hlad, tak bych se cítil slabě.
Mimochodem, neříká se: „s plným žaludkem se běží špatně, s prázdným to nejde vůbec?“ :)
P.
Praha
Radek Narovec 09.02.2006 15:32:48
samozřejmě, na dýchání nosem jsem zapomněl, zprvu to opravdu bude o udušení, navíc se přitom nedá kecat s kamarády, pak ale zjistíš velký rozdíl proti klasickému funění pusou.
to o nedostatečném výdechu je pravda, blíže literatura o józe, která vysvětluje význam dýchání nosem tam i ven
doba od jídla do běhu je individuální (každý trávíme jinak rychle) a taky záleží na roční době (v zimě trávíme jinak rychle než v létě)
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 09.02.2006 17:10:20
[quote=PeterPan]Mimochodem, neříká se: „s plným žaludkem se běží špatně, s prázdným to nejde vůbec?“ :) P.[/quote] Tak nevím, kdo to říká, možná ten, kdo toho moc nenaběhá, ale pro mě to absolutně neplatí. Běhám zásadně nalačno, 12 hodin po posledním jídle (včetně marathonu, pouze doplňuji sacharidy v tekutém stavu). Jinak mám to výše uvedené píchání v boku.
Praha
PetrS 09.02.2006 18:13:29
Ja myslim, že je doba po jidle zavisla na mnoha faktorech. Proto nekomu staci 2 h, a Mirkovi nestaci 4 h. Musis si to proste vyzkouset sam, kdy to bude vyhovovat Tobe.
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 09.02.2006 19:27:33
Ještě existuje jeden preventivní způsob, jak předcházet píchání v boku: posilování břišních svalů, sedy – lehy.
Praha
Radek Narovec 09.02.2006 20:44:13
Rosťo, to je zajímavé, jak to funguje? Nenapadá mne logika, ale z tebe určitě mluví empirie, tak proč ne?
simka 09.02.2006 21:19:41
[quote=Rosťa]Ještě existuje jeden preventivní způsob, jak předcházet píchání v boku: posilování břišních svalů, sedy – lehy.[/quote] taky bych chtěl nějaké odůvodnění… co jsem slyšel, tak píchání boku probíhá v bránici kvůli nedostatku kyslíku. takže teoreticky by se tomu mělo předcházet cvičením bránice a neznám jiné než smích
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 09.02.2006 21:24:19
Jak bych to měl odůvodnit? Kromě toho, že to říkal někdy před dvěma roky Miloš, jiné nemám. Matně si pamatuji něco o bránici a pobřišnici, že se na sebe díky špatnému okysličení lepí, pevnější břicho tomu předchází, ale teorii po mě nikdo nechtějte. [color=#FF0000] OPRAVA: neříkal to Miloš, to já jsem si zapamatoval něco, co neříkal. No, lepší už to se mnou asi nebude. [/color]
petrp 10.02.2006 08:56:52
Já bych řekl, že píchání v boku je jedna z nepříjemností, která k běžeckým začátkům patří a postupem času samo zmizí. Myslím, že jsme tím všichni prošli, ale už si skoro nikdo z nás nepamatuje, jaké to bylo. Moje rada je zvolnit, a pokud to nepomůže, tak na čas přejít do chůze. A nedělat si z toho hlavu, s vyšší trénovaností tyhle potíže zmizí.
Praha
Radek Narovec 10.02.2006 10:09:56
Já byl včera běhat mimořádně o polední pauze, čili rovnou z pracovního procesu. A píchání, byť slabé jsem cítil. Dávám to do souvislosti se špatným dýcháním kvůli pracovnímu zatížení, chcete-li stresu. Rychle se to spravilo intenzívním hlubokým dýcháním.
simka 10.02.2006 20:05:55
dneska jsem si zase vyběhnul a po chvíli to zase začalo. tak jsem začal dýchat hodně zhluboka a nosem. bolest hned přestala, ale málem jsem se udusil, jak jsem předpovídal… díky moc za rady
hyneek 13.02.2006 17:25:33
Mě taky píchávalo v boku, někdy jsem míval taková období, nevím, čím je to způsobené, ale pomáhalo běhat přiměřenou dobu po jídle. Když jsem se najedl a běhal, tak mě to bolelo, to je na hovno, mosíš si odpočinůt, tak dvě hoďky po jídle je ideál. Ale někdy to jídlo nedělalo nic. LOL dal jsem si šest knedlíků a běžel jsem do hodonína a ono nic. ale běhá se vždycky lépe s prázdným žaludkem
Ruffy 14.02.2006 20:10:45
No tak dneska sem přišla na to, jak si přivodit to správný píchání v boku :) Krásně sem se nadlábla a deset minut nato, sem se jako správněj tragéd rozhodla, že to musim jít vyběhat… No po deseti minutách ve mě žbluňkalo, čvachtalo, bolelo a bůhví co ještě, úplně všechno a jídlo se snažilo opustit moje tělo všemy možnými způsoby… To se naštěstí nestalo a věrna svému heslu „raději umřít, než nedoběhnout svojí trasu“, jsem dosupěla do cíle :) Radši před běhánim nepapat a už bude jenom líp :)
Jinak zezačátku mě taky píchávalo v boku, ale pomůže asi jenom krátkej oddych, popř. již zmíněné hluboké dýchání… Ale hlavní recept asi bude: běhat, běhat, běhat :)
hyneek 14.02.2006 23:06:53
[quote=Ruffy]No tak dneska sem přišla na to, jak si přivodit to správný píchání v boku :) Krásně sem se nadlábla a deset minut nato, sem se jako správněj tragéd rozhodla, že to musim jít vyběhat… No po deseti minutách ve mě žbluňkalo, čvachtalo, bolelo a bůhví co ještě, úplně všechno a jídlo se snažilo opustit moje tělo všemy možnými způsoby… To se naštěstí nestalo a věrna svému heslu „raději umřít, než nedoběhnout svojí trasu“, jsem dosupěla do cíle :) Radši před běhánim nepapat a už bude jenom líp :)
Jinak zezačátku mě taky píchávalo v boku, ale pomůže asi jenom krátkej oddych, popř. již zmíněné hluboké dýchání… Ale hlavní recept asi bude: běhat, běhat, běhat :)[/quote] Vzpomínám si na kamoša, co se před běháním najedl, dal si kuřátko a celou dobu besedoval nad tím, že to v něm šplouchá:-D Potom už jsme to rači odkládali na dobu pár hodin po jídle
NNN 15.02.2006 07:13:42
[quote=simka]dneska jsem si zase vyběhnul a po chvíli to zase začalo. tak jsem začal dýchat hodně zhluboka a nosem. bolest hned přestala, ale málem jsem se udusil, jak jsem předpovídal… díky moc za rady[/quote] Můj trik. Přiložit obě ruce na břicho (lokty), zpevnit a v mírném předklonu chvíli pokračovat v mírnějším tempu. PS: nevím jak dnes, ale tohle mi pomáhalo když mi bylo o 30 míň
Zotz 30.09.2006 15:06:23
Taky jsem ze začátku míval tenhle problém, ale s postupem času ( a kilometrů ) to už je v pohodě. Pro mě je ideální pauza bez jídla i pití ( pije se hodně celej den ) na 2,5 hodiny a jde to samo. Jinak vždycky mi při běhu stačilo chvíli tisknout ruku na bolavé místo a za chvíli to bylo pryč.
larry 07.10.2006 14:12:03
Pisou o tom na etriatlon.cz v odbornych clancich. Udajne v netrenovanych brisnich svalech vznikaji slabe krece.
Brno
running-observer 07.10.2006 23:32:02
V knize „Běhání“ (Tvrzník, Soumar) se uvádí: „Odborníci nejsou zcela jednotní v otázce fyziologickcýh příčin bolestí“ a dále uvádí některé možnosti: překrvení jater, ale také časový odstup od jídla (tam by mohla být souvislst spíše se slinivkou – vlevo), napínání svalů pobřišnice při otřesech způsobených běháním (to asi koresponduje trochu s myšlenkou netrénovaných břišních svalů).
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy 08.10.2006 22:14:40
Dle mé vlastní zkušenosti pomáhá prodloužit krok a snížit frekvenci. Rychlost se zachová a píchání přestane…
Barcelona 08.10.2006 22:50:50
Píchání v boku podle mě může souviset jen se dvěma možnostmi –
bud běžíš moc rychle
- nebo je to kvůli nestrávenému jídlu
Záleží ale i na kondici já když začínal běhat tak mě v boku též píchalo ale ted už mám jakoustakous kondici tak i když to trochu (nemyslím že když si navalím plný bachor) přeženu s jídlem tak mě v boku už nepíchá, až nabereš kondici tak s tím potíže nebudou…hlavně 3 hodky před během nejez – max. muslityčinku nebo tak, ta neva ani hodku před během.....
Barcelona 08.10.2006 22:52:10
Nooo, je možný že to souvisí i se slabými břišáky já posiloval i běhal takže nevím co přesně tomu zabránilo ale spíš asi to posílení břicha to je nejdůležitější mít silný břicho
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.