Trening pre futbalistu na rychlostnu vydrz
murgy
24.02.2008 19:09:33
Zdravim ludia… mam takyto problem. resp. tri.
- : som aktivny futbalista. trenujeme 6× do tyzdna, resp. 5× trening a 1× zapas. takze pohybu mam az az. robim to uz cca 15 rokov. lenze stale nemam rychlostnu vytrvalost… nabehane mam vela. niekedy aj po treningu idem sam este odbehnut nejaky ten kilometer a v pohode vladzem aj rychlejsim tempom. problem nastava vtedy ked mam robit viac kratkych sprintov za sebou. vtedy sa strasne zadycham a niekedy mi je az na odpadnutie. je na to nejaky specialny trening ktorym by som zlepsil tento druh vytrvalosti?
- : druhy problem asi suvisi s predoslim. robia nam kazdy rok testy a z hrozou som zistil ze mam najmensi objem pluc z nasho druzstva. aj sa to hanbim povedat ale z minulorocnych 76% som klesol na 74% a vobec neviem preco.
- : dalsi problem je s mojimi svalmi. vobec nechapem preco ale cim dalej tym som skratenejsi. robim strecing na kazdom treningu… aj ked nie uplne dosledne… ale stale dociahnem spickami prstov menej a menej… uz sa nedotknem ani clenkov. preco to je? co s tym???? ani moj trener to nechape lebo som celkom rychly na to ako som skateny.
pomozte mi prosim…
Mato
25.02.2008 08:47:37
Rychlost a skratene svaly nemaju vela do cinenia. Je samozrejme lepsie byt rychly a ohybny, ale pokial Ti Tvoja relativna neohybnost neprekaza pri hre, tak by som sa s tym nestresoval Skus zapojit po zahriati aj dynamicky strecing a najma dbaj na jeho dobre prevedenie. Tvoj problem udychat viacero kratkych sprintov po sebe suvisi s neschopnostou spracovat hromadiaci laktat vo svaloch sposobeny nezvykom tela pracovat pri vysokej zatazi. To, ze dokazes odbehnut x kilometrov v rovnomernom tempe (aj ked sviznejsom) este neznamena, ze zvladnes x opakovanych sprintov s kratkou pauzou. Musis aj toto na treningu pilovat, potom sa v tom zlepsis. Hodnota objemu pluc o nicom nevypoveda. Je priamo zavisla na velkosti cloveka a na genetickych danostiach. Mensi clovek ma spravidla mensi objem pluc nez 2 metrovy chlap. Neznamena to vsak, ze tento mensi clovek nemoze byt lepsi bezec/futbalista, ako niekto vacsi. Spravidla prave ti mensi su lepsi (su obratnejsi, rychlejsi a lahsi). Vypovedaciu hodnotu ma vsak hodnota VO2 max a laktatova krivka (u futbalistu to druhe menej). Tebou uvadzane hodnoty v % su matuce- co to je za jednotku? % z coho? Objem sa udava v litroch alebo ml, nie? hovoris ze Ti hodnoty klesli o 2%- ale oproti comu?
murgy
25.02.2008 09:41:56
no dr. povedal ze podla tabulkovych hodnot ktore su udane na moju vysku by som mal mat urcity objem pluc a z nich mam len 74%. pokles o 2% bol oproti minulemu roku kedy sme tiez absolvovali testy.
kde by som nasiel nejaky trening aby som lepsie zvladal tie sprinty?
Mato
25.02.2008 10:47:24
S extra treningom by si sa mal poradit so svojim trenerom. Neviem ci je dobre, aby si si pridaval nieco navrch bez konzultacie s nim. Pod ohode by Ti mohol pripravit individualny program, ktory by si absolvoval v priebehu tyzdna. On by mal najlepsie vediet, kolko Ti moze nalozit bez toho aby sa to negativne podpisalo na Tvojej vykonnosti v zapasoch. Nie vzdy viac je aj lepsie. Mimochodom, tabulkove hodnoty su len tym, ako sa volaju- tabulkovymi. Realna vykonnost na ihrisku je to, co sa pocita.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.