Píchání v boku při běhu
canon 02.02.2008 10:34:57
Co vyvolává píchání v boku při běhu, jak se tomu vyvarovat.Jak tomu předejít.Poraďte.
České Budějovice, Bratříkov
fuji 02.02.2008 11:11:46
Píchání v boku může mít řadu příčin a hodně často se vyskytuje u začátečníků.
- příliš se najíš krátce před tréninkem – nejíst minimálně 45 – 60 minut před tréninkem.
- rychlé tempo hned od začátku, kdy dýchací a oběhová soustava nestačí dostatečně reagovat na změny – pokud ano, zvolni. Často je to spojené s chycením „druhého dechu“ po přibližně 10 – 12 minutách běhu. Pokud zvolníš a prohloubíš dýchání do bránice, obtíže zpravidla ustávájí a můžeš se po chvíli vrátit na obvyklé tempo.
- a asi nejčastější příčina je špatné dýchání – je nutné dýchat nejen hrudním svalstvem, ale i svaly břicha a využít dostatečně bráničního dýchání. K tomu je nutné tyto svaly posilovat a protahovat. Běžci často zapomínají posilovat i protahovat svalstvo trupu.
Osobně jsem s tímhle velké problémy nemíval.
jazzmaker 02.02.2008 13:10:31
také jsem měl s pícháním v boku veliké potíže a napsal do poradny milošovi. u mě byl problém nejspíš s jídelm, protože od té doby si nechávám podle rady min. 2 hodiny po jídle a s pícháním v boku jsem se téměř už nesetkal. a pokud ano, tak v hodně malé míře. v mém případě se ještě projevuje pravidelnost dýchání. když nedodržuju pravidelný rytmus dýchání a náhle ho měním, tak občas píchne. ale už vím, že tohle nesmím dělat a vše je OK:o)
Trutnov/Praha
peca_p 02.02.2008 20:27:35
Mě často proti píchání v boku pomohá, když se snažim hodně vydechovat. Prostě vydechovat co nejvíc to jde. Někdy taky mi pomáhá přejet si břicho rukou. Ale někdy se při závodě stane, že i to nepomůže…:-(
Choceň/Chomutov
obrik 02.02.2008 22:41:53
Ačkoli bylo o tomto už hodně prodiskutováno, hodně jsem o tom přečetl, tak u mě to nějak neplatí. Chci říct, že mě stále píchá v boku a přitom jím třeba i několik hodin před během nebo jdu na lačno, svaly břicha posiluju i roztahuju, dýchám pravidelně a velmi myslím na vydechování – dýchám třeba rytmem 2/3 (2 kroky nádech a 3 kroky výdech) atd atd a prostě když valím rychlejc (na úrovni 85% TFmax), tak píchat začne. A to mám za posledních 8 měsíců v nohách přes 1000 km. Už se pomalu smiřuju s tím, že mě prostě píchání v boku bude provázet celý život… :(
Choceň/Chomutov
obrik 29.05.2008 07:56:25
Tak koukám, že už se tady dlouho neřešilo píchání v boku :), to vás nikoho netrápí? Já už jsem dnes (po cca ročním běhání) ve stavu, že když běžím volně (cca 65 – 80% TFmax) a pravidelně dýchám, tak nemám problém. Ale jakmile utíkám závod (kolem 85 – 90% TFmax), tak prakticky pokaždé končím s pícháním v boku :(, resp. mě začne píchat už v průběhu a musím zpomalit a složitě to rozdýchávat.
Zkoušel už jsem všechno možné, jíst max. 3 hodiny před během, nebo ráno před tím závodem nejíst vůbec, svaly trupu posiluju i roztahuju, pravidelně dýchám s důrazem na výdech atd atd, ale stejně vždy při závodě to píchání přijde a téměř vždy přichází při sebězích! Když je závod na rovině, tak je to daleko lepší, vyrazím přiměřeným tempem, který držím a dobrý. Ale jak je to v terénu, z kopce do kopce, tak vždy při seběhu začne píchat. Někde jsem četl, že to může být těmi otřesy, které při rychlém seběhu působí na bránici, ale prostě nevím co s tím.
Máte někdo podobnou zkušenost? Co s tím mám dělat? Mám prostě běhat pomaleji (i závody) a s tréninkem to přestane? Nebo je na to nějaký speciální cvičení? :/ Když o tom s někým promluvím, tak mi řekne, že ho píchlo jednou, dvakrát, když začínal běhat, ale jak teď běhá pravidelně (a to třeba i jen 2× týdně), tak neví, co píchání v boku je… Please, help! :o :mad: :rolleyes:
Brno
hugo 29.05.2008 08:52:27
Píchání mě občas trápí, ale snažím se to ignorovat, ono to časem vždycky přejde
Ostřetín
Lobino 29.05.2008 09:08:22
[quote=obrik]Ačkoli bylo o tomto už hodně prodiskutováno, hodně jsem o tom přečetl, tak u mě to nějak neplatí. Chci říct, že mě stále píchá v boku a přitom jím třeba i několik hodin před během nebo jdu na lačno, svaly břicha posiluju i roztahuju, dýchám pravidelně a velmi myslím na vydechování – dýchám třeba rytmem 2/3 (2 kroky nádech a 3 kroky výdech) atd atd a prostě když valím rychlejc (na úrovni 85% TFmax), tak píchat začne. A to mám za posledních 8 měsíců v nohách přes 1000 km. Už se pomalu smiřuju s tím, že mě prostě píchání v boku bude provázet celý život… :([/quote] Mejto zdraví Choceň Někde jsem slyšel nebo četl nebo co, že to může být způsobeno i otřesy při běhu. Jestli se Obriku jmenuješ Obrik podle výšky 220 cm, může tam být souvislost. Vyšší postavy občas mívají problém s technikou běhu (třeba fotbalista Jan Koller po hřišti běhá výrazně odlišně než všichni ostatní). Ale třeba je to všechno jinak. Nedomluvíme se někdy na nějaký společný výběh po Choceňských polesích?
Manětín
Kydy 29.05.2008 09:36:44
[quote=Bering]Nás ve škole učili, že se jedná o křeče mezižeberních svalů a bránice. Ale nezkoumal jsem, zda-li to je skutečně pravda.[/quote] Něco na tom určitě bude. Mě pomáhá protáhnout se proti. T.j. dát ruku za hlavu a vyklonit se na stranu. Při zpomalení se dá udělat i za běhu
Choceň/Chomutov
obrik 29.05.2008 15:51:44
[quote=Lobino][quote=obrik]Ačkoli bylo o tomto už hodně prodiskutováno, hodně jsem o tom přečetl, tak u mě to nějak neplatí. Chci říct, že mě stále píchá v boku a přitom jím třeba i několik hodin před během nebo jdu na lačno, svaly břicha posiluju i roztahuju, dýchám pravidelně a velmi myslím na vydechování – dýchám třeba rytmem 2/3 (2 kroky nádech a 3 kroky výdech) atd atd a prostě když valím rychlejc (na úrovni 85% TFmax), tak píchat začne. A to mám za posledních 8 měsíců v nohách přes 1000 km. Už se pomalu smiřuju s tím, že mě prostě píchání v boku bude provázet celý život… :([/quote] Mejto zdraví Choceň Někde jsem slyšel nebo četl nebo co, že to může být způsobeno i otřesy při běhu. Jestli se Obriku jmenuješ Obrik podle výšky 220 cm, může tam být souvislost. Vyšší postavy občas mívají problém s technikou běhu (třeba fotbalista Jan Koller po hřišti běhá výrazně odlišně než všichni ostatní). Ale třeba je to všechno jinak. Nedomluvíme se někdy na nějaký společný výběh po Choceňských polesích?[/quote] Ahoj Lobino, Choceň zdraví Mejto :)
obřík mi začali říkat děcka kdysi dávno na karate, kde jsem byl jeden z největších, ačkoli měřím jen 187 cm. Myslím, že případ Honzi Kollera nejsem :)
Na společný výběh se někdy domluvit určitě můžem, i když jak koukám na tvé časy, tak jsi tak 2 roky tréninku přede mnou :/ Ale na nějaký volnější (5:20/km) delší (10 – 30 km) výběh se můžem domluvit. Problém je jen ten, že já jsem zatím dost v Ostravě a do Chocně jezdím jen na víkendy a to ještě ne všechny. Neběháš závody Iscarex poháru?
Petr
Choceň/Chomutov
obrik 29.05.2008 15:53:57
[quote=Kydy][quote=Bering]Nás ve škole učili, že se jedná o křeče mezižeberních svalů a bránice. Ale nezkoumal jsem, zda-li to je skutečně pravda.[/quote] Něco na tom určitě bude. Mě pomáhá protáhnout se proti. T.j. dát ruku za hlavu a vyklonit se na stranu. Při zpomalení se dá udělat i za běhu[/quote] No to mi zrovna moc nepomáhá, ačkoli se kroutím různě, ale je taky fakt, že při tom závodě v té rychlosti mi moc kroutit se nejde a zastavovat se mi nechce. Mě by spíš zajímalo, co s tím dělat, aby to odešlo úplně, ale nevím jak na to :(
Praha
Justína 30.05.2008 08:12:07
Prečítaj si odôvodnenie, prečo bežcov pichá v boku od MUDr. Ondřeje Vojtechovskeho http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/160/65/
výňatok: „Teprve před nemnoha týdny jsem někde objevil lepší vysvětlení. Bolest je podle této teorie způsobena napínáním vazivových pruhů, kterými jsou játra a slezina přiroslé k bránici. Vazivové pruhy mají sice pomocnou závěsnou funkci, proti otřesům při běhu, zejména technicky nedobrém běhu, jsou ale bezmocné a tak protestují (játra i slezina jsou orgány hojně prokrvené a tedy patřičně těžké). A proč zkušeného běžce nepíchá? Gordický uzlík k rozetnutí je v práci břišních svalů, zejména těch hlubokých, t.j. příčného a hlubokého šikmého a jejich koordinaci s dýcháním a došlapy. Správně pracující břišní stěna dokáže za pomoci nitrobřišního tlaku orgány patřičně podepřít, při břichu povoleném, ale asi i křečovitě stuhlém, poletují játra a slezina břichem skoro jako nudle v bandasce. Pro tuto teorii svědčí mimo jiné i zkušenost z cyklistiky – na kole a silnici totiž ani nezkušeného a netrénovaného v boku nepíchá, protože otřesů není tolik a v šikmé poloze trupu se játra i slezina mohou částečně opřít o břišní stěnu.“
Takže posiluj priečne a hlboké šikmé brušné svaly, daj si pozor na koordináciu dýchania a došlapu.
Mňa rovnako pichá v boku a tiež hlavne pri závode, keď zbieham z kopca. Môj bežecký štýl je otrasný, brušné svaly neposilujem a koordinácia dýchania a došlapu je hrozna. Občas mi pomôže, keď si bolavé miesto podopriem rukou alebo naň jemne tlačím. Beží sa tak horšie, pomalšie ale aspoň pichanie po istej dobre ustúpi a ja môžem pokračovať v závode. Podopretím bolavého miesta rukou vlastne nahrádzam chýbajúcu oporu brušných svalov.
Eviku 30.05.2008 08:23:29
Aj ja som si to intuitívne vždy pri pichaní tlačila dnu a teraz to mám aj zdôvodnené.Preto chodím behať ráno,lebo v priebehu dnˇa,alebo ku večeru ma väčšinou pichalo.Hoci som dodržala veľký odstup po jedle.Chcela by som sa ale vrátiť k behaniu podvečer,lebo ráno som dosť vysilená a musím ísť do práce a tdˇ,ale bojím sa práve toho pichania!!!
Markus101 27.05.2011 20:15:03
Běhám pravidelně asi 1 rok,a poslední měsíc mně začlo píchat v obou bokách a jediné co mi pomohlo bylo,že jsém před během cca 50–120 min nejedl.Nedoporučuji pít energy drinky pak z toho bolí břicho kdo na to není zvykly. :)
Pavla M. 04.05.2014 08:12:21
Já běhám asi 6 měsíců, úplně na začátku mě píchalo v boku, pak ne a poslední dobou se to stává na závodech, nejvíce když běžím do kopce a pak je otočka a z kopce, to mě začne píchat v boku. Rychlé otočky mi celkově nedělají dobře. A když to začne, snažím se zpevnit a hlídat si hluboký výdech i nádech. A možná jsem začala dělat ještě jednu chybu, ač nejsem na sladké, před závodem piju sladký ionťák, sním půlku sladké energy tyčinky a pak se cítím přeslazená. S tím asi zkončím, protože sacharidy jinak doplňuji pravidelně – těstoviny, celozrné pečivo a tak.
rudo 04.05.2014 08:21:34
>> Pavla M., 04. 05. 2014 08:12:21
ta picha z dolu kopcom a nie z otocky
skus si precitat nizkosacharidove vlakno, je to mimo tejto temy ale ako si popisovala stravu, mi to nedalo
Reni 05.05.2014 09:11:06
Mám podobný problém a nevím co s tím. Jsem běžec začátečník, ale píchání v boku a pod žebry, na pravé straně, jsem se ještě nezbavila. Ať běžím jakkoliv. I při velmi pomalém tempu. Boty mám taky správné. Stává se mi to ať běžím na lačno nebo 2–3 hodiny po jídle. Dýchám do břicha, vyzkoušeno nadechování nosem i ústy, prostě se toho nemůžu zbavit. Jeden den se mi bolest objeví třeba až po 3 km a pak zbytek cesty domů rozdýchávám při velmi pomalém tempu, někdy mi bolest nastoupí už po 30 m pomalého běhu. Nejhorší je, že ta bolest úplně neustoupí ani po doběhnutí. Ten den mě to místo občas ještě pobolívá. Jak tak znám moji prakt. doktorku, tak to bude bagatelizovat a řekne mi ať neběhám, tak nevím co s tím. Co byste poradili?
milos75 05.05.2014 09:45:41
>> Reni, 05. 05. 2014 09:11:06
Asi uz toho ve vlaknu bylo dost receno. Pokud to picha jenom na prave strane a nepomuze zastaveni a vydychani, tak muze jit o nejaky problem jater, ktery se projevuje u zateze. U jine zateze nez behani se taky objevuje?
Mam zkusenosti s bolesti bricha/brisnich svalu pokud to den, dva prede trochu prepisknu v posilovne. A to nepomaha ani vydychani
PS: Na co jeste zakladat nove vlakno? To je jako obejit tri doktory a udelat si z doporuceni prumer
rudo 05.05.2014 09:46:00
>> Reni, 05. 05. 2014 09:11:06
boty mam spravne – co tym myslis, nejake hrube odperovane ?
pomaly beh – sam osobe to nic neznamena ludia su schiopny bezat pomaly a dupat pri tom patami do cesty
ide o tie narazy
skus bezat naboso na betone, sadni si k tomu akoby do podrepu a bez tak s pokrcenymi kolenami pomaly a doslapuj pod seba.
Reni 05.05.2014 15:29:20
>> milos75, 05. 05. 2014 09:45:41
jo, já vím, myslela jsem, že to tady zapadne. Jsem z toho zoufalá.
Bolest po přehnaném posilování znám, to není ono.
>> rudo, 05. 05. 2014 09:46:00
boty – běhám po silnici, tak mám standardní silniční běžecké boty, s neutrálním došlapem (změřeno). Přes paty neběhám, to vím, že si můžu otřesy škodit.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.