úseky
shon@ 27.01.2008 15:17:57
Ahoj,chtěl jsem se zeptat na význam úseků…Jaké jsou vlastně jejich výhody?Mě je 20,běhám cca pátým rokem asi 3–4× týdně zhruba 10–15km.Běhám to vždy kolem hodiny většinou na tartanovém atletickém oválu. Je to trošku stereotyp ale baví mě to.Mým hlavním cílem je vyrýsování postavy(nechci moc hubnout ani přibrat) k tomu cca 2× týdně zajdu do posilky kde ale vůbec necvičím cviky na nohy,jenom na horní polovinu těla. Co jsem tak pochopil,je pro to vyrýsování a mírnou ztrátu tukových zásob nejlepší právě ta hodinka mírnějším tempem…Tak by mě zajímalo co by mi mohli pozitivního přinést ty úseky??A jaké zhruba vzdálenosti úseků běháte vy??a kolikrát?? Díky moc za rady P.S.Nemám žádné závodní ambice ,běhám fakt jenom pro radost a dobrý pocit
Praha/Jičín
vkuzel 27.01.2008 16:08:23
Přidám jednu nefundovanou, ale rychlou odpověď: úseky jsou dobré pro zvýšení rychlosti, obvzláště ve finiši delšího závodu. Tzn. nedáš si úseky nebudeš třeba na konci desítky nebo půlmaratonu to pořádně zmáčknout.
Když se mrkneš na nějaké plány tady, anebo na plány například na maraton.cz uvidíš, že úseky jsou stylem 10× 400m v tempu 5km závodu, 8× 1km v tempu závodu na 10km a pod. Samozřejmě s tím, že úseky jsou zařazeny z asi 6-ti týdeních tréninků dvakrát nebo třikrát do týdne.
Někdo ale místo úseků například doporučuje dát si klasický delší volnější běh s tím, že když doběhneš k nějakému kopečku, tak zrychlíš (vyběhneš ho), pak to jdeš pomaleji, pak zase zrychlíš, prostě si s rychlostí jenom tak pohraješ.
Praha/Jičín
vkuzel 27.01.2008 16:16:22
A ještě jsem si vzpoměl na jednu věc. K tomu rýsování, sice se všude píše, jak člověk šíleně spaluje u aerobní minimálně hodinové aktivity, já mám ale spíš takový pocit, že při hodinovém běhu se člověk akorát natřásá a k nějakým zásadním hubnoucím výsledkům to nepovede. Alespoň u mně šla váha dolů (tuk), až při celkem zásadní úpravě jídelníčku a pitného režimu.
Jak tady někdo psal v jiném vlákně, žádné slazené minerálky, chlast, začít snídat, zrušit večeře, případně nahradit zeleninou a pod. Problém je, že s váhou šla dolů docela i síla.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 27.01.2008 18:46:04
pokud hubnes nebo behem rysujes jsou ti useky k nicemu. diky usekum muzes behat rychleji aniz bys mel stavy podobne smrti :). to ze za hodinu behu nic nezhubnes neni pravda. Pokud behas tydne nekde kolem 50km a jis porad stejne, musis hubnout (respektive ztracet tuk) pomerne viditelnym tempem. behej v tempu dejme tomu od 5 do 6 min/km a nic jineho neres. Useky ti muzou beh akorat zpestrit, kdyz rikas je pro tebe krouzeni na ovalu trochu stereotypni, ale pocitej s tim ze pokud budes behat rychleji casteji tak ti pribudou na nohach svaly.
Zkus zaradit bazen. Dobra kompenzace na posilovani svalu horni pulky tela. Ja jsem sveho casu na stredni skole chodil 2× tydne posilovna a 3× tydne bazen a problemy s tukem jsem nemel. Spis mi ty svaly rostly mozna az moc… :)
Mato 28.01.2008 08:41:54
Ked si precitas aj ine vlakna o usekoch, mozno ziskas lepsiu predstavu o tom na co su dobre. V prvom rade su dobre na to, aby si bol schopny behat rychlejsie- nielen vo finisi, ale pocas celej trate a na akukolvek vzdialenost. V druhom rade zapajaju uplne inak a ine svalove skupiny a teda su omnoho energeticky narocnejsie. Stare doporucenia o tom, ze pri pomalom behu spalujes najlepsie tuk nie su pravidve. Najviac energie- a teda aj tuku- spalis pri rychlom behu. Celkova energeticka narocnost rychleho behu je neporovnatelne vyssia a aj cely Tvoj metabolizmus bude pracovat na omnoho vyssie obratky este mnoho hodin po dokonceni treningu, narozdiel od pokojneho behu. Musis vsak vydrzat odbehat pomerne velke mnozstvo usekov (priblizne od 5 do 10km v sucte). Ani pri Tvojich ambiciach nie je na skodu porozmyslat nad zaradenim sviznejsich usekov raz, dvakrat do tyzdna. Tiez by nezaskodilo si obcas odbehnut z drahy a ist behat do lesa a do kopcov- tam len zbadas, co to skutocna aerobna zataz znamena. Nic co pripomina stereotyp nie je dobre pre motivaciu. Priklady usekov: 15× 200m s 200m medziklusom vo volnom tempe. Rychle useky bezis na 95–100% usilia, tak aby si zvladol vsetky v podobnom case. 12×400m s 200m mzkl. – podobne usilie, mozno o 2–3% nizsie. 8×1000m s 1:30min pauzou- chodza alebo pomaly medziklus. 4×1500m s 2min pauzou. 3×3km s 3min pauzou- usilim na 85% az 90%… a podobne. Predstavivosti sa medze nekladu. Obcas je dobre bezat len 1 usek- napr 6km rychlo- na 90% treningoveho maxima, alebo 10km test na treningu. Ber to len ako zjednoduseny navod a neboj sa experimentovat. Tieto treningy budu boliet a to je aj ich ucel- pripravit telo na inu zataz. Nezabudni sa pred takymito treningami 15min rozklusat a aspon 10min vyklusat.
shon@ 04.02.2008 12:56:41
[quote=vkuzel]A ještě jsem si vzpoměl na jednu věc. K tomu rýsování, sice se všude píše, jak člověk šíleně spaluje u aerobní minimálně hodinové aktivity, já mám ale spíš takový pocit, že při hodinovém běhu se člověk akorát natřásá a k nějakým zásadním hubnoucím výsledkům to nepovede. Alespoň u mně šla váha dolů (tuk), až při celkem zásadní úpravě jídelníčku a pitného režimu.
Jak tady někdo psal v jiném vlákně, žádné slazené minerálky, chlast, začít snídat, zrušit večeře, případně nahradit zeleninou a pod. Problém je, že s váhou šla dolů docela i síla..[/quote] No tak bez těch večeří bych se asi neobešel.:) Ale jinak se snažím jíst pravidelně a zdravě(drůbež,ryby,rýže,těstoviny,ovoce,zelenina,mléčné výrobky…) Teď běhávám cca 3–4× týdně těch 14–16 km+2× týdně posilka. Mám 190cm a 83 kg takže bych chtěl spíš jenom tak lehce rýsovat…žádné rapidní úbytky na váze. Běhám to asi za 1:05–1:15 v tempu 4.30 na kilák(někdy mírně rychlejší) Někde jsem četl že tělo si časem zvykne na zátěž a potom už vůbec neshazuje.Nevím jestli je to pravda… Co myslíte je možné při mé kilometráži nějaké to spalování podkožního tuku?? Díky za rady:-)
Vsetín
Plyšák 04.02.2008 14:21:42
Budeš asi svalnatý atletický typ a při tvé hmotnosti a výšce nemůžeš při této kilometráži s nějakým výrazným úbytkem tuku počítat. Už tak ho asi moc nemáš a tělo zvládá zátěž bez nutnosti spotřebovávat tukové rezervy. Pokud běháš pravidelně, tak se energie ukládá v dostatečné míře i ve svalech, játrech a odtud se taky bere. Já jsem taky při přípravě na maraton čekal, že půjdu s váhou dolů a ani při kilometráži 50–70km týdně se tak nestalo. Až když jsem začal běhat štreky přes dvě hodiny (25–35km), pak šla hmotnost dost dolů (180/76 a šel jsem na cca 72). ale po maratonu jsem s tím přestal a vrátil jsem se během pár dnů na svých obvyklých 76kg. Pravdou ale je (viz výše), že se sníží síla. Tak to zase tak neřeš. Máš dobrý poměr váha výška.
shon@ 04.02.2008 15:37:46
Tak pokud jde o sílu tak ta mě paradoxně stále roste:-) Běhám hlavně proto,že mě to baví a to vyrýsování je jenom takový bonus.Myslím,že je to určitě lepší než jenom čistě posilovat,to by pak hrozilo nabrání přebytečného tuku.Zkouším to zkombinovat(běh+posilovna)a myslím,že to jde celkem bez problémů.Nechtěl bych se kvůli vyrýsování trápit hlady to určitě ne.Možná zkusím jednou týdně zařadit nějaký ten delší výběh(2 hodiny).Uvidím jak to pujde. Mám doma i rotoped tak jezdím i na něm když je na běh špatné počasí,ale zdá se mě že ani na nejvyšší zátěž neklade moc velký odpor takže se nenadřu tak jak při běhu.Takže radši volím běh když je možnost.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.