Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Posilování pro zlepšení vytrvalosti

Posilování pro zlepšení vytrvalosti

Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Šobík muž 15.06.2015 20:18:55

Ahoj, pročetl jsem existující témata a nenašel odpověď na moji otázku. Většinou se řeší, jak běháním a posilováním zhubnout atd. Mě by zajímalo, jestli má posilování smysl pro zlepšení vytrvalosti. Teď cvičím s kettlebellem 3× týdně 5×10 swingů + 5 TGU na každou stranu a můj dlouhý víkendový běh se zkrátil z 20km na 7km. Je mi jasné, že tělo si musí na větší zátěž nejdříve zvyknout a za 1–2 měsíce se vrátím ke své původní výkonnosti. Ale co dál? Bude následovat nějaké zlepšení? Nemám se na to radši vykašlat a prostě víc běhat?

Sloviensko

rudo muž 15.06.2015 21:31:52

>> Šobík, 15. 06. 2015 20:18:55

posilovanie je nutne ku zlepseniu behu

ale otazka je dost nejasna:

vytrvlost je prislis neurcity pojem a tak nie je jasne co vlastne chces zlepsit

posilovanie je toez velmi neurcity pojem, pretize sa da posiolavat tak ze si specificku behu zlepsisi ale aj tak ze pohorsis

snad najporv povedz co chces zlepsit v behu ked pises ze zlepsit „vytrvalost“

Motto: you can't stop, what is coming !

Šobík muž 15.06.2015 22:52:38

>> rudo, 15. 06. 2015 21:31:52

• vytrvalost: zvládnout delší souvislý běh a nezničit se při tom
  • posilování: to je otázka, co zařadit, zvedání těžkého železa, TRX, vlastní váhu, balancování na bosu? Jak jsem psal, zkouším se naučit s kettlebellem. V časopisu Běhej byl článek, že swingy běhu prospívají.

Jakožto kancelářská krysa potřebuju tělo zesílit a protáhnout, tak bych to rád nějak spojil dohromady, aby to bylo prospěšné i běhání. Zajímala by mě nějaká osobní zkušenost, např. po 2 měsících zvedání jsem dohonil svoji výkonnost a za další 2 měsíce jsem se zlepšil na 10km, ale svůj nejdelší běh jsem nepřekonal – to tipuju, že by to mohlo takhle dopadnout.

Sloviensko

rudo muž 15.06.2015 23:20:33

>> Šobík, 15. 06. 2015 22:52:38

ubehnut v kuse dlhsiu vzdialenost:

tu ide o 2 rozdielne veci:

A – kolko vydrzia nohy, kosticky slachy svaly, ide o opakovane narazy pri dopadene

tu je rozhoducjuce tecghnika behu a dalej boty * a hrube perijuce boty nemusia byt vesta spravnym smerom sklor naopak)

tu posilovanie pomaha jednozacne

jedank ide o posilovanie zakldnych bezeckcyh svalov : zadok a zadne stehno a vedlajich bezeckych scalov : lytko a predne stehno

a pomocncyh svalov { cely chrbat najme spodok chrbta m brucho a svaly klenby nohy, holen

a dalej stavilizacne svaly – CORE vsetko co stabilizuje chrbticu hore aj dolu stabilta panve stabilita bedroveho klbu, kolena a clenku

pri posilovani vsetkeho mame 2 aspekty – urobit kazdy sval silnejsi na jednorazovy vykon

teda na max zataz

a dalej rozvinut vytrvalostr svalu aby dokazal pri nizkej zatazi opakovat bezecky krok niekokotisic krat teda pocas 2–3 hodin a stale zostaval funkcny a nesposbil unavou ztuhnutim a krcom zmenu techniky a zranenie niekde inde v tele

ked zoberem nejaku ukazku na ilustraciu:

s akou vahou dokazes 1 derp a kolko drepov dokazas naorazdno bez zavazia pocas 1 hodiny (aj s prestavkami)

alebo bench press – aku max vahu das 1× a kolko krat dojazes s minimalnou vahou? naprikald len s parzdou stanglou vaziacou 5kg alerbo s 1–3 kg jednoruckami

a podobne sa jedna o 2 aspekty kazdeho jedneho svalu v telu

B – metanolicky – dokzaes odburavat laktat a prijimat dost kyslika donekonecna = v podstate ako pomaly bezis, cim rychlejsie tym je to tazsie

a dokazes mat stale dost energie = bezis coste na tuk alebo ak pouzivas aj glykogen dokazes bezat tak pomaly aby si ho dokazal za behu doplnovat

B = je v podstate o tom bezat dostatocne pomaly

ak A vydrzi tak pri pomalom behu mozes bezat donekonecna

cize otazka je ci skutocne ti ide naozaj „LEN“ o max odbehnutu vzdialenost

alebo ci pozadujes aj urcitu rychlost tempo bnehu behu

ci by naprikald to predlzenie z 20 na 30km

bolo uspokojive ak by si bezal tych 30km napriklad 4 az 6 hodiun

alebo ci vyzadujes urcity casovy limit : 3H alebo rychlejsie ?

ale ak ide aj o rychlostr tam zase spravne posilovane spravne bezecke svaly prispeju k schopnosti bezat ovela rychlejsie

v podstate tvoja otazka je princip celeho treberstava

na to su knihy kurzy a cela telovuchovna univerzaita a aj tak to studentiu ani profesori nepochopia cele spravne

ved ak by pochopli boli by nasi vytrvalci ti najlepsi na svete a zatioal idu dolu vodou' tazke tuto otzaku to nevyroesime debatou na fore

ale mozme ti dat iba zakladne smerovky ze na co myslet a kade sa pobrat

okrem toho by bolo trbea viodiet a testovat aby clovek vedel ktore svaly mas najslabsie a teda ktore treba posilovat najprv

poznas to pravdive heslo:

kazdemu podla zasluh, kazdemu podla potreby

tjsd muž 16.06.2015 12:50:23

>> Šobík, 15. 06. 2015 20:18:55

Já začal asi před půl rokem kombinovat běh se sportovním lezením. Nevím, jestli se sportovní lezení dá srovnávat s „klasickým“ posilováním nicméně od té doby mi vytrvalost neustále roste. Hlavním důvodem ale bude spíš to, že bolest nebo únava kterou zažiju při běhu se nedá s tou ze stěny vůbec srovnávat. Když si při běhu vzpomenu, jak mě den před tím bolely ruce a prsty, tak mi dojde jaké mám ještě rezervy.

Bratislava

Brutto muž 16.06.2015 13:11:36

Ja som zacal posilnovat s vlastnou vahou najma kvoli tomu, aby som odstranil neduhy typu – pichanie v boku, zly krok a podobne. Jasne, nie je to powerlifting, ale urcite viem, ze k nijakemu ani len kratkodobemu poklesu vykonnosti z toho dosledku nedoslo. Pre telo je posilnovanie uplne iny pohyb, iny rezim, myslim, ze to na samotnu vykonnost pri dlhych behoch ma iba pozitivne ucinky.

svbezec muž 16.06.2015 14:29:12

Celkom nerozumiem preco si musel skratit beh z 20 na 7 km koli troche posilovania. Celkova unava, alebo…? Inak ked chces zmysluplne posilovat najskor treba uvolnit a dat do rovnovahy. Najlepsie je posilovat stylom ako v bojovych umeniach alebo joge. To vedie aj k rovnovaznejsiemu stavu v drzani tela a tym zlepseniu vytrvalosti (v zmysle ze mozes bezat viac s mensou namahou a nemas stuhnute svaly ktore bojuju jeden s druhym namiesto spoluprace) Viac na povrchu v pochopeni a ucinku su tie modernejsie balancne metody,core, planky ap. ale uz je to obrovsky krok dopredu oproti izolovanemu dvihaniu zeliez – tomu je najlepsie sa uplne vyhnut.

Sloviensko

rudo muž 16.06.2015 21:33:38

cviky s KB su ale balancne a spajajuce svaly do akcnych retazcov, praveze to nie je cvicebnie na izolacnych pristrojich jak v posilkach

podla mna ide o vyber vahy a tym pocet opakovani

takze jedna seria trva okolo 1 minuty az 2 inuty

a posilovanie je potom rtazka anaervba zataz

ako keby sa davali opakovane 400m na plne gule

a slabe netrenovane telo po anaerobnych sokoch rychlo strati tu malu aerobnu vytrvalost co malo po rokoch nicnerobenia

Šobík muž 16.06.2015 23:55:49

>> svbezec, 16. 06. 2015 14:29:12

Měl jsem období, kdy jsem víc cvičil s kettlebellem než běhal a teď se to snažím spojit. K běhání přidávám kettlebell, ale asi došlo k nějakému nahromadění únavy, protože ikdyž jsem na kettlebellu ubíral počet sérií, tak můj nejdelší týdenní běh se zkracoval, až to skončilo tak, že jsem se cítil po 7km jak kdybych uběhl půlmaraton. Prostě už to dál nešlo, nohy bolely, trošku nevolnost od žaludku, trošku se mi motala hlava … prostě jsem poslechl své tělo a radši jsem to zabalil.

Teď jsem si uvědomil, že co cca 2 měsíce intenzivněji posiluju, tak jsem od té doby nepocítil píchání v boku. A to když jsem před 3 lety začínal běhat, tak jsem se nemohl 2h před během moc napít natož něco málo sníst. S postupem času mě píchalo v boku jen při rychlém běhu, např. při intervalovém tréninku během 1–2 200m ikdyž jsem se 20min rozběhal. Asi to má nasvědomí spíš slabé jádro. Teď si kolikrát volně zaběhám volným tempem klidně hned po lehké večeři.

Díky za odpovědi. Tak já tomu dám čas a budu se tešit na zlepšení :)

Sloviensko

rudo muž 17.06.2015 00:06:39

>> Šobík, 16. 06. 2015 23:55:49

skus pouzit KB aerobne

teda tak lahulinku vahu ze dokazes v pohode seriu s ovela voac ako 100 opakovaniami

a miesto ratania opakovani proste ides jeden cvik v kuse 10 a neskor voac minut

ciel by mal byt dokazat cvik v kuse 1H

to budes trenovat vsetky svaly na aerobnu silovu vytrvalost

a beh budes schopny predlzovat

ovsem prve pokusy ta maozu na par dni odrovnat, to zistis sam takze nerob to den pred dlhym behom

ale kludne mozes po nom

ak das v nedelu rano 20km

v nedelu vecer mozes v kuse 1H KB s lahulinkymi vahami

Šobík muž 24.06.2015 00:49:31

>> rudo, 17. 06. 2015 00:06:39

a miesto ratania opakovani proste ides jeden cvik v kuse 10 a neskor voac minut

ciel by mal byt dokazat cvik v kuse 1H

To myslis vazne? To co popisujes, to je trenink vytrvalosti, to delam pri behani. Cilem siloveho treninku je trenovat silu a to je preci neco hodne jineho. To co popisujes je v rozporu se vsim, co jsem si nacetl o silovem treninku. V clancich venujicich se silovemu treninku pro bezce pred necim podobnym varuji, protoze spousta bezcu dela stejnou chybu, ze vleze do posilky a pak delaji hodne opakovani s malou vahou. Silovy trenink je malo opakovani (max 5) s velkou vahou.

Sloviensko

rudo muž 24.06.2015 02:29:26

>> Šobík, 24. 06. 2015 00:49:31

tak skusaj svoju cestu, uvidis kam ta privede

clanky sa pisu vselijake a vacsinou sa vzajomne opisuju alebo len prekladaju aj bez pochopenia

bezci zvycajne nemaju dost lahku vahu takze idu na laktat

ekvivalent ked bezis dlhsi trenink ale nejdes dost pomaly a nerozvijas tuk

tak ako behanie je monze robit v sedej zone, je mozne aj posilovat v sedej zone

Žilina u Kladna

Celkem 9586,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2015)
půlmaraton: 2:06:38 (2015)
maraton: 5:22:48 (2012)

Pohoda žena 01.09.2015 14:32:37

docela dobré posilování při kterém se spaluje, ale je to sakra fuška, samozřejmě, že to nedám, ale zkouším :-)) https://www.youtube.com/watch?…

Motto: Jak pokračujeme v životě,poznáváme meze svých schopností. S.Freud

Nelahozeves

Celkem 19576,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:05 (2016)
půlmaraton: 1:28:31 (2016)
maraton: 3:43:10 (2013)

filipoinzagi muž 01.09.2015 15:13:01

>> Pohoda, 01. 09. 2015 14:32:37

pěkně se na to dívá, co že dělala za cviky ? :-) Já večer v parku cvičím podle Hanibala:

https://www.youtube.com/watch?…

Motto: Když něco děláš, tak to dělej pořádně a dej do toho všechno.

Sloviensko

rudo muž 01.09.2015 23:43:03

>> Pohoda, 01. 09. 2015 14:32:37

este ze je rano, by som pri nej nezaspal

nevyzerala ze by zvladla 5 cisel mala dost po prvom

vyskusam ju, dik za inspiraciu

Nalezené položky: 15 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.