Běh, od jogingu po maraton.
Praha - Klánovice
Ondra1 04.12.2005 18:47:25
Běhání Aleš Tvrzník, Libor Soumar. Grada 126 stran Cena 99,– Kč. http://www.grada.cz/…/behani_857/
Tahle malá a velmi oblíbená brožurka by asi neměla chybět v knihovničce žádného běžce. Zodpoví vám otázky na nejčastější a základní dotazy týkající se běhání. Kniha je psaná pro širokou veřejnost a myslím, že pro běžecké začátečníky by to měla být povinná četba, díky které se vyhnou nejčastějším omylům a chybám. Naleznete v ní základní všeobecné informace o tomto sportu, pojednává o běžecké obuvi, oblečení, principech zatěžování organizmu, energetickým pokrytím výkonu, odpadních látkách, dýchání, tepové frekvenci, typech tréninku, běžeckých technikách a stylech, postupném zvyšování výkonnosti, obsahuje ukázky různých běžeckých tréninků a mnoho jiného.
Z www.grada.cz Publikace soustřeďuje praktické zkušenosti i výsledky vědeckého výzkumu tak, aby po jejím přečtení zmizely pro tisíce kondičních běžců otázky související s výběrem trati, její délkou, dobou běhu, oblečením, rozcvičováním a samozřejmě i se správným způsobem a stylem běhu. V knize najdou důležité informace i pokročilí běžci s výkonnostními ambicemi. Autor nezapomíná ani na běhání dětí a sportovcům ve vyšším věku a navíc podává návrhy na kompenzační pohybové programy (strečink, posilování, apod.) a na vhodnou stravu a pitný režim.
Praha - Klánovice
Ondra1 04.12.2005 19:43:11
[quote=Lubosh]Ondro, dovolím si tě ještě doplnit, že stejný autorský tým později vydal pokračování a to ve dvou brožurách: „Jogging“ a „Běhání“. Ale nevím, mně to přišlo takové příliš akademické, jako by vytažené z trenérských skript FTVS. Příliš teorie a málo praktických rad pro běžce. A divné byly i tréninkové plány. Pokud se pamatuji, tak při maratonu týden před závodem doporučovali 35 km na 80%TF, což snad nedělají ani Keňani:-) Na druhé straně je fakt, že pokud se chceš dozvědět něco o běžeckém tréninku, aby to zároveň bylo napsané čtivou formou a bez zbytečných rozborů mitochondrií a ATP, v českém jazyce nic moc lepšího není… Ještě že existuje Amazon.com:-)[/quote] Ahoj, právě pro tu čtivost to sem uvádim. Ty knížky jsou jak říkáš dvě (jedna se jmenuje Běhání a druhá taky Běhání :) a pak ještě Grada vydala knihu Joging). To Běhání o kterém tu píšu je zelené, to druhé je modré (stojí 119,– Kč – takže o 20,– kaček lepší) a je to nové vydání toho prvního. Nemám ho, ale myslím, že to bude hodně podobné. Jnak ta druhá kniha, co jsem tady zmiňoval (Trénink pod kontrolou), ta je myslim vyčerpávající a taky čtivá :) doporučuju ! Ještě se dá koupit „Výkon a trénink ve sportu“, Dovalil a kolektiv, Olympia. To je ale všeobecné a podrobné pojetí problematiky sportovního tréninku, pro většinu smrtelníků dost těžko stravitelné, leč pro nás teoretiky nezbytné :) Ondra PS: nemáš typ na nějakou další běžeckou četbu, třeba i něco z historie? Nějaký „počteníčkío“, hezkej příběh… Překlad kultovní knyhy Jimiho Fixe u nás asi nevyšel, což?
Praha - Klánovice
Ondra1 04.12.2005 20:05:30
[quote=Lubosh][quote=Ondra]Nemáš typ na nějakou další běžeckou četbu, třeba i něco z historie? Nějaký „počteníčkío“, hezkej příběh… Překlad kultovní knyhy Jimiho Fixe u nás asi nevyšel, což?[/quote] Pokud se týče češtiny, tak toho moc nemám. Kromě zmíněných knížek už jen Emil Zátopek: Můj trening a závodění) A pak vlastně ještě „Hudák: Běžecká kuchařka“. Jinak čtu hlavně americké knížky, přijdou mi jako dost dobré. Čtivé, stravitelné i pro laiky, motivující.[/quote] Anglina je bohužel moje slabé místo, ale už uvažuju o tom, že jí budu muset zdokonalit na takovou úroveň, abych si mohl číst knihy v originále. Běžecké literatury v ní vychází opravdu hodně, hlavně v USA.
BTW, ten Zátopek asi vyšel před nmnoha lety co? Nenapsal bys mi alespoň nakladatelství, případně rok, zkusím to alespoň v knihovně, nebo budu mít třeba štěstí v nějakém antikvariátu, i když o tom pochybuju.
Praha - Klánovice
Ondra1 04.12.2005 20:34:19
[quote=Lubosh]Vyšlo to někdy v roce 1954–55, protože tam ještě není olympiáda v Melbourne 1956. Mám to taky z antikvariátu… Ale pošli mi do mailu svou poštovní adresu a já ti to pošlu, není to zase taková bichle.
Ale ta knížka je spíš pro zajímavost, pro náš trénink asi nepoužítelná. K tréninkové jednotce 20×200 m na rozklus, 60×400 m jako hlavní náplň a 20×200 m na výklus se zřejmě jen tak nedopracujeme:-) A to občas ten střed běhal 100×400 m, což je vlastně maraton v úsecích…[/quote] Tak tak, pro zajímavost to musí bejt počteníčko:-) A tady přidávám k dobru něco k jeho tréninkovým metodám…hi hi hi
V Melbourne 1956 se maratonem s olympijskými soutěžemi rozloučil šestým místem. „Tehdy jsem to s přípravou přehnal, zejména tréninky s Danou na zádech, mi dost ublížily – udělal jsem si kýlu a to se na mé výkonnosti projevilo. Později mu australští organizátoři poslali diplom – za šesté místo v chůzi na 50 kilometrů… Moc rychle jsem sice neběžel, ale že to považovali za chůzi mě mrzelo. Byl čas skončit.“
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 04.12.2005 21:24:50
Co jsem mluvil s Milošem Škorpilem, taky něco připravují. Hlavně prý má být u té knihy jako příloha i videokazeta, což ocení hlavně ten (patřím mezi ně), který cviky popsané v mnohých knihách buď nepochopí nebo cvičí úplně špatně. Má vyjít někdy na jaře.
Praha - Klánovice
Ondra1 05.12.2005 09:46:26
[quote=Mirek Kostlivý]Co jsem mluvil s Milošem Škorpilem, taky něco připravují. Hlavně prý má být u té knihy jako příloha i videokazeta, což ocení hlavně ten (patřím mezi ně), který cviky popsané v mnohých knihách buď nepochopí nebo cvičí úplně špatně. Má vyjít někdy na jaře.[/quote] Jo jo, bude to velká kniha o běhání a připravuje jí právě se zmíněnými autory (Tvrzník, Soumar). Jinak Miloš připravuje ještě jednu knihu, která by měla vyjít taky v brzské budoucnosti, takže se máme určitě na co těšit.
ironman 04.02.2006 17:03:59
Ondra psal:Jo jo, bude to velká kniha o běhání a připravuje jí právě se zmíněnými autory (Tvrzník, Soumar). Jinak Miloš připravuje ještě jednu knihu, která by měla vyjít taky v brzské budoucnosti, takže se máme určitě na co těšit.
pan doktor Soulek už bohužel nic dalšího nenapíše, protože před pár lety zemřel na zákeřnou nemoc.
Oskar 16.05.2006 16:28:02
Priatelia, ktori este nemate knihu Od joggingu po maraton od nemeckych autorov z vydavatelstva Ikar, je teraz k dostaniu s velkou zlavou /z 299 SK na 75 Sk/. Odporucam!
Praha - Klánovice
Ondra1 25.05.2006 14:00:36
[quote=ironman]Ondra psal:Jo jo, bude to velká kniha o běhání a připravuje jí právě se zmíněnými autory (Tvrzník, Soumar). Jinak Miloš připravuje ještě jednu knihu, která by měla vyjít taky v brzské budoucnosti, takže se máme určitě na co těšit.
pan doktor Soulek už bohužel nic dalšího nenapíše, protože před pár lety zemřel na zákeřnou nemoc.[/quote] ???? Mluvil jsem o Milošovi Škorpilovi, ten je živej až až
Liberec
Advid 08.06.2006 09:02:36
Už mi ta knížka přišla. Zatím jsem ji tak prolistoval a sem tam něco přečetl. Trochu mě zarazila propagace Polaru. Nejsem zastánce pulsmetrů z tržnice, mám Sigmu PC 15 za cca 1300 Kč (např tady: http://www.bagbike.cz/?… ). Když jsem si vybíral, co si koupím, tak mě docela zarazilo, že za stejné peníze bych od Polaru měl jen základní model a naopak model se stejnými funkcemi by byl minimálně dvakrát dražší. Takže když si tu knížku koupí začátečník, tak poběží pro Polar, protože autoři jsou kapacity ve svém oboru a tak budou mít jeho plnou důvěru. A přitom by za ušetřenou částku mohl mít nové boty. Argument, že má Polar poradenské centrum, podle mě nestojí za tolik peněz navíc.
Je to velice subjektivní. Třeba to, že jsou v knížce testovány hlavně boty Asics Mizuno mi vůbec nevadí (běhám v Mizunech).
Brno/Havířov
forest 08.06.2006 09:35:37
[quote=Advid]Už mi ta knížka přišla. Zatím jsem ji tak prolistoval a sem tam něco přečetl. Trochu mě zarazila propagace Polaru. Nejsem zastánce pulsmetrů z tržnice, mám Sigmu PC 15 za cca 1300 Kč (např tady: http://www.bagbike.cz/?… ). Když jsem si vybíral, co si koupím, tak mě docela zarazilo, že za stejné peníze bych od Polaru měl jen základní model a naopak model se stejnými funkcemi by byl minimálně dvakrát dražší. Takže když si tu knížku koupí začátečník, tak poběží pro Polar, protože autoři jsou kapacity ve svém oboru a tak budou mít jeho plnou důvěru. A přitom by za ušetřenou částku mohl mít nové boty. Argument, že má Polar poradenské centrum, podle mě nestojí za tolik peněz navíc.
Je to velice subjektivní. Třeba to, že jsou v knížce testovány hlavně boty Asics Mizuno mi vůbec nevadí (běhám v Mizunech). [/quote] jak jsi sám v závěru napsal… taky tam začátečník vidí lidi jen voháknuté v komplet Asics (běhá vůbec někdo tady z fóra v podobném kompletu? dost pochybuju…) – jde hlavně o jistou míru kritiky toho co si přečtěs. I ten začátečník ví, že spoustu věcí musí brát s jistým odstupem… Ale teď se dostáváme na hodně šikmou plochu (jak s testery, tak s tím oblečení). btw: už jsi viděl nějakou knihu o cyklistice, kde by komponenty kola byly popsány na hobíckém kole (cca 25 000)? Já ne, samé kola za 100 tisíc (ale na těch jezdí jen minimum lidí…)
Liberec
Advid 08.06.2006 10:01:11
Nečetl, protože k ježdění na kole mám odpor. :) Začnu, až budu mít děti. (-:
Liberec
Advid 08.06.2006 11:15:33
To beru. Ale pak by možná bylo lepší přítomnost té značky nekomentovat, ať si to každý přebere. Ale napsat, že jsou jen měřiče z tržnice a pak Polar je podle mého názoru zavádějící. Ale nemá cenu se v tom hnípat. Jen jsem cítil potřebu to ventilovat.
trava 13.09.2006 07:30:35
[quote]jak jsi sám v závěru napsal… taky tam začátečník vidí lidi jen voháknuté v komplet Asics (běhá vůbec někdo tady z fóra v podobném kompletu? dost pochybuju…) – jde hlavně o jistou míru kritiky toho co si přečtěs. I ten začátečník ví, že spoustu věcí musí brát s jistým odstupem… Ale teď se dostáváme na hodně šikmou plochu (jak s testery, tak s tím oblečení).[/quote] já běhám skoro celej v kompletu od Tchiba :D [quote]btw: už jsi viděl nějakou knihu o cyklistice, kde by komponenty kola byly popsány na hobíckém kole (cca 25 000)? Já ne, samé kola za 100 tisíc (ale na těch jezdí jen minimum lidí…)[/quote] jóóóóóó hochu to by ses divil kolik lidí v Liberci a okolí má takový kolo, ale pokud na to někdo má ať si to klidně koupí, kolo není o barvě a nadsuper vybavení, ale hlavně o šlapání nebo ne? :D
bugik 22.10.2009 09:26:12
Koukám na tréninkový plán na půlmaraton za 2:10, konkrétně strana 154, 8.týden, neděle. Je tam psáno souvislý běh 140min (10km). Tam má být asi 20km, ne? :) Co myslíte?
Mluvim o te zelene knizce od trojice autoru…
Postrizin
SlavoK 23.10.2009 08:11:15
Taky bych tipnul tech 20km. ;) Ale podstatny je prave ten celkovy cas a beh v nizke intenzite, celkovy pocet km je tady vedlejsi.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.