Mohu už běhat ?
takjakobezec 07.08.2014 13:47:02
Zdravím moje váha je 100Kg a výška 183cm. Mohu už chodit běhat? popř. jak často by to bylo dobré / bych mohl? Denně chodím na cca hodinové až dvou hodinové procházky. Musím přiznat, že se mi do běhání moc chce a pohyb mě začal bavit :D
Patrik1404 07.08.2014 16:58:47
>> takjakobezec, 07. 08. 2014 13:47:02
Prečo by si nemohol ? Hlavne to neprehánaj hned zo začiatku aby si si neprivodil nejaké zbytočné zranenie.
Začínaj pomaly,povedzme maximálne 1–3 kilometre a postupne pridávaj dalšie.Skus na fore pohladat nejaké typy ako začat behat,určite tu niečo nájdeš o tom.
Desert 07.08.2014 18:32:19
neběhej, mohl by jsi si ulížit,
pS: jinak NY maraton běžel i borec s váhou cca 180kg v docela slušném čase,
pam65 07.08.2014 18:51:00
Doporučuji
- http://www.gymboss.cz/…lovy-casovac
- Něco takového https://www.youtube.com/watch?… : pata dopředu s pokrčením kolena posílí kvadriceps; pata na bok bez pokrčení kolena (jen boky) posílí gluteus medius; to by mělo zvýšit odolnost vůči nejběžnějším běžeckým zraněním
- v práci si dej pod zadek nafukovací klín – zpevní se ti břicho a záda
Když nebudeš hned závodit, mohlo by být vše v pohodě. Čas procházky postupně zahušťuj klusem. Tím, že sis dokázal udělat čas, už máš nejhorší za sebou. Jen pozor na to zahušťování, ať příliš rychle nenavyšuješ uběhnuté km. Jde to docela snadno.
Pce
Michal435 07.08.2014 19:29:57
>> takjakobezec, 07. 08. 2014 13:47:02 Na co se ptáš kámo, jdi do toho. Pěkně v klidu, nikam nespěchej. Je tady spousty rad a tréninkových plánů, jak pomaličku začít a postupně navyšovat kilometry. Já měřím 183 a vážil jsem 95 když jsem začal, tak vím o čem mluvím.
takjakobezec 07.08.2014 20:04:27
Děkuji moc za odpovědi. Já mám opravdu mizernou fyzičku takže s přestávkama (chůze) jsem uběhl max 3/4 kilometru za hodinu co jsem byl venku. Odhaduju
Steven 07 07.08.2014 21:14:27
Hele v pohodě. Moje výchozí parametry byly 190 cm/100 kg, a taky to šlo. Z Tebe prostě cítím, že opravdu chceš. Nenech se odradit počátečními neúspěchy, za půl roku se nepoznáš, jak ve fyzičce tak stran nového šatníku. Hodně štěstí:-) Steven
takjakobezec 07.08.2014 22:02:56
Jde mi i o to, že se často mluví o poškození kloubů. Je to i při mé postavě, když mám nadváhu?
Praha - Velká Ohrada
34Regulus 07.08.2014 22:12:12
>> Steven 07, 07. 08. 2014 21:14:27
Já se už ( po několikáté) opakuju, ale můžeš zkusit taky chodit po schodech. Začal jsem tak před cca 3 rokama a dneska jsem byl venku naběhat 24,5 km s převýšením přes 900m . Schody mají tu výhodu, že se dají snadno počítat a prostě neukecáš, když jich máš v plánu ujít ( já nevím ) třeba 30 a ujdeš jich jen 15 ! Jen radím si dát pěkně ruce za záda a šlapat. Nemysli si, že to je nějaký podřadný trénink. Mně běžně kolísala Tepová frekvence mezi 165 ( při výstupu nahoru ) k 135 ( ze začátku při sestupu) . Pokud nemáš sporttester tak se řiď tím, že trochu funět musíš jenom ( a jenom!!!! ) těsně pod vrcholem schodů. Mám ovšem tu zkušenost, že výsledky začnou být vidět až ujdeš tak cca 30 pater denně. Výhoda samozřejmě je ta, že nemáš moc nárazů na nohy ( alespoň ne při výstupu) . Počet schodů navyšuj tak cca o 5–10 % týdně . Můžeš taky použít zábradlí k nekterým cvikům k posilování. Nezapomeň si vyhradit alespoň 1 den k odpočinku kdy nebudeš ty schody ťapat. Můžeš doma ležet na gauči nebo mnohem lépe si jít zaplavat do bazénu. Nemusíš ani na dlouho stačí tak cca 20min. Taky se mi osvědčilo chodit pravidelně do páry. Veď si deník a tak uvidíš jak se postupně zlepšuješ. Až dáš tak těch cca 200 pater s klidem se dej do běhání a ono to půjde!
Steven 07 07.08.2014 22:14:01
>> takjakobezec, 07. 08. 2014 22:02:56
Toto je velmi individuální. Pokud opravdu děláš dvouhodinové procházky, tak nejsi úplně na začátku. Mám velkého psa, občas s ním jdu na dvě hodiny rychlou chůzí, je to už jistá forma pohybu. Nejlíp Ti to asi napsal PAM 65. Nehledal bych žádné tréninkové plány, podle citu bych modifikoval procházku takto. Nejprve bych deset minut šel, pak bych pět minut klusal. A to bych zkoušel opakovat. Hlavně klusat pomalu, v Tvém případě to není o rychlosti, ale o pravidelnosti. Já s nadváhou začínal na cca 4 kilometrech, velmi velmi pomalu. Ale dlužno říci, mám velkého psa, lyžuju, plavu, nezačínal jsem úplně od nuly. Hlavně se toho neboj. Ten zásadní problém, jak už psal PAM a další, a zásadní chyba, kterou jsem udělal byla ta, že po šesti týdnech jsem hned musel dát aspoň desítku. Samozřejmě to odnesly achilovky. Naštěstí ne fatálně, ale od té doby běhám v návlecích. Jo a celkem prima je nešetřit na botách. To už si nedovolím poradit vůbec, rozhodně nešetři, to za prvé, i když nepotřebuješ botky za tři tisíce, koupil bych prostě tam, kde Ti je prodá běžec, KTERÝ BĚHÁ. Ne v supermarketu. Tak good luck:-) Steven
rudo 08.08.2014 01:23:08
a jako koho se ptas, mas uz povoleni z Bruselu?
SR, Reca
satch 08.08.2014 06:49:56
Pred dvomi rokmi som začal behom pri váhe 97 a výške 174. Prvé behy bol súvislý beh 5 km, „na semafór“ (červený xicht), ale vtedy som ešte nevedel o behej.com a nemal som sa kde spýtať či môžem… :) Ale šlo to .
pam65 08.08.2014 09:13:05
Existuje naivní představa, že se během ničí klouby tím, že o sebe „bouchají“. Že si musíš obout boty s pérem, aby to tak nebouchalo. Skutečná příčina je skoro vždy svalová dysbalance, která vede k zánětu a špatnému postavení kloubu.
Lysá nad Labem
zdeno 08.08.2014 11:28:38
Trochu mi nehrají tvoje informace. Pokud denně absolvuješ až dvouhodinové vycházky, přijde mi divné, že máš problém uběhnout necelý kilometr. Jestli si nepleteš pojem běh. To, co ti radí ostatní, že můžeš běhat, ale začít pomalu atd. je pravda. Ale ten běh musí být velmi velmi pomalý. Klidně třebas 8 min./km. Prostě aby to bylo jen s mírným úsilím, nezadýchával ses. klidně na chvíli přejít do chůze. To co ti poradím, nehraje s dvouhodinovými procházkami. Nedávno jeden můj známý začal běhat s váhou cca 118 kg, trochu jsem se v tom angažoval. Začali jsme na 15 minutách denně. Z týdnu na týden přidáváme jen 5 minut. Včera dal už, po krátké době, 6 km. Kvalitnějším (dražším) botám se asi nevyhneš, nedá se předpokládat, že by tvoje chodidla a kotníky byly v takovém stavu, aby jsi zvládnul v něčem jednodušším bez následků. Ale je to ryze individuální. Pokud se nějaké bolesti objeví, musíš je řešit. Nejen botami, ale jak tady správně někdo naznačil, chce to i fyzioterapeuta a odstranit příčinu bolesti. Jo a nech si od někoh zkušenějšího poradit a ukázat jak se rozcvičit, jak správně běhat a jak se protahovat. To je důležitější, než cokoliv jiného.
Skritek Hugo 08.08.2014 11:52:12
Pokud mas mizernou kondici a chodis ven az na 2h vychazky, tak budou asi hodne pomalu, ze?! Jak zminuji kluci – cas uz sis udelal a to je moc dulezite. Pokud chodis jen velmi volne, zmen intenzitu, zkus chodit rychleji az do zadychani a pokud uz funis, tak slapej treba 10min a pak si zase zvolni. A stridej rychlou a pomalou chuzi. Pokud uz chodis ty prochazky intenzivne, tak zacni s tim klusem a jak pise zdeno, pomalu. Muzes udealat to, ze se treba 30min rozejdes (lehci intenzita, at nejsi ustvany jeste pred behem) a pak das 1min behu a 1min chuze. A to tocit treba pul hodiny. A pak zase 30min vyjit, ted uz pomalu a v klidu. Beh v klidu, netrhej rekordy, jen abys to ubehnul. Az das 15*1min behu v pohode, prejdi na 2 a 1min chuze.
Mozna je toto moc pozvolne a jsi schopen bezet 10min v kuse, potom bych resila zase podobne 30min rozejiti, pak 5–10min behu s mezichuzi a po opakovani do celkove pulhodiny(vcetne chodeckych intermezz) bych se zase prosla na vychozeni. A najednou zjistis, ze ubehnes bez problemu pul hodiny. Doma trosku strecink, trosku posilovani a mas 2h sportu. Kdyz zacnes behat, tak ne kazdy den, ale jeden den dej jen volnou vychazku/bazen/kolo a druhy den ten beh. At se nezranis.
Desert 08.08.2014 20:37:51
>> takjakobezec, 07. 08. 2014 20:04:27
tož a nerobíš si z nás plastelínu,
rudo 08.08.2014 21:37:07
>> Desert, 08. 08. 2014 20:37:51
taky jsem si to myslel ale prej ne, jen zadelava kynuty testo na svestkovy knedliky
takjakobezec 08.08.2014 23:09:51
Zdravím. Děkuji za příspěvky. S tou vzdáleností jsem se zmílil. Nedělal jsem dvouhodinové procházky jak tu někdo napsal. Max hodinu a půl, ale spíš okolo hodiny. Napsal jsem to blbě.Střídavě vchůzí a během jsem uběhl cca 1,5 až 2 km. Odhad mam mizernej, pardon. Podle toho co tu píšete je to hodně o zdraví… tak nějak řečeno. Boty jsem nijak neřešil. Bohužel nejsem moc finančně opatřenej takže to bude problém, ale snad to zvládnu protože mě to baví.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.